Szerző Téma: Érdekességek  (Megtekintve 630321 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Ju

• Pókfej
Re:Érdekességek
« Válasz #3840 Dátum: 2013. november 25. - 01:19:54 »
Az epigenetika nekem is új volt. Ha azt mondom, hogy "tök érdekes", az még nem fedi le, hogy tényleg mennyire. :)

Na de itt a miért volt a kérdés. Valami oka csak van, hogy a "génjeidbe került".
Mi van azzal a gondolatmenettel, hogy nem feltétlenül okkal került be egy tulajdonság a génekbe, hanem csak random módon, és még nem került ki? Psycho? Remélem, értelmesen sikerült megfogalmaznom, mire gondolok. :headscratch: Máshogy: nem az a feltételed, hogy egy gén segítő legyen, hanem az, hogy ne legyen akadályozó. Lehet, hogy nem tűnik nagy különbségnek, de teljesen más kérdéshez jutsz belőle.

Az viszont tény, hogy az emberi fajnál a természetes szelekciót a fejlett országokban háttérbe szorította a technológia, vagyis a modern orvostudomány révén a genetikailag hátrányos egyedek is gond nélkül tudnak szaporodni, ahogy zozi is írta.
Javítsatok ki, ha nincs igazam, de szerintem zozi nem a "genetikailag" hátrányos egyedek túlnépesedésére gondolt, hanem arra, hogy az "intellektuálisan visszamaradott réteg" nagyobb mértékben szaporodik, mint az értelmiségi réteg. De lehet, hogy csak a saját véleményemből indulok ki. ;)

Idézet
mintha az evolúció valami gondolkodó istenség lenne ami marhaság... ;D De nem tudatos vagy tervezett folyamatként kell ezt elképzelni, hanem "így alakult ki".
Nem akartam felruházni az evolúciót ilyen tulajdonságokkal... :D inkább a mögötte lévő logikáról próbálok dolgokat kideríteni. A fenti gondolatmenetemhez akkor írok is egy példát (nem kéne éjfélkor kávéznom... ;D): Vegyünk egy osztályt tele kisgyerekekkel, és egy tanárral. Tegyük fel, hogy az osztály homogén (mindenki matekszakos), de van 1 gyerek, aki sporttagozatos. Ha a gyerek csak ül magában (nem zavarja az órát), akkor vajon a matektanár kiküldi-e a teremből szimplán azért, mert "nincs oka ott lennie", vagy egyszerűen nem foglalkozik vele addig, amíg "nem zavarja az órát"?

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #3841 Dátum: 2013. november 25. - 02:09:38 »
Tom: jól írtad le.  ;) Az epigenetikus változás nem képes drasztikus, radikális változásokra. Viszont elősegíti a mutációkat, ami már (sok generáción keresztül) egészen új tulajdonságokkal ruházhatja fel a faj tagjait. Manapság az a nézet kezd el terjedni, hogy az evolúció mégsem olyan lassú folyamat, mint eddig hitték. A "spontán" mutációkon kívül, egyéb nem teljesen spontán dolgok is megváltoztatják a génállományt. Ezt lehet, hogy egy kicsit érthetetlenül írtam le... :headscratch:

Ju: a mutáció 3 féle lehet: előnyös, hátrányos és semleges. Általában csak a hátrányos mutációk szelektálódtak ki az idő folyamán. A semleges is fenn tud maradni. Azt, hogy mi hátrányos, azt a környezet is jelentősen meghatározza. Egy klasszikus példa a sarlósejtes anémia és a malária esete: alapból a sarlósejtes anémia , mint genetikai defektus hátrányos helyzetet  teremt az egyénre nézve, ugyanakkor a malária parazitája nem képes annyira szaporodni a sarlósejtekben, így egy maláriás endémiás területen előnyt jelent, ha valaki ebben a betegségben szenved. ( vagyis inkább ha heterozigóta formájában hordozza )

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #3842 Dátum: 2013. november 25. - 03:12:07 »
Az epigenetika nekem is új volt. Ha azt mondom, hogy "tök érdekes", az még nem fedi le, hogy tényleg mennyire. :)
Igen, tényleg az, nekem ez a szunnyadó gén mesterséges ki-be kapcsolgatás a legizgalmasabb. :D Psycho madaras példája tök poén. Vajon embereknél mi mindent lehetne ki be kapcsolgatni? ;D

Idézet
Javítsatok ki, ha nincs igazam, de szerintem zozi nem a "genetikailag" hátrányos egyedek túlnépesedésére gondolt, hanem arra, hogy az "intellektuálisan visszamaradott réteg" nagyobb mértékben szaporodik, mint az értelmiségi réteg. De lehet, hogy csak a saját véleményemből indulok ki. ;)
Nem tudom, én nem így értelmeztem, de majd zozi leírja, mire gondolt. Viszont ha erre gondolt, akkor az nem stimmel, ugyanis az intellektuálisan visszamaradottak pont azért szaporodnak nagyobb mértékben, mert ez is egy evolúciós hatás, így próbálják biztosítani a az utódaik túlélését (nem tudatosan). Keményen hangzik, de ez egy természetes jelenség, hogy a tanulatlan, buta emberek (nem negatív jelzőként értem), akik ebből kifolyólag jellemzően mélyszegénységben élnek (vagy épp a mélyszegénység miatt tanulatlanok), sok utódot nemzenek, mert abban a nehéz környezetben nagyobb az esélye, hogy 1-2 gyerek "elhullik", mint a tanult, intelligens (és így jobb körülmények között élő, illetve jobb lehetőségekkel rendező) embereknél, akik a kevés számú utódot is nagyobb eséllyel nevelik fel.

Kicsit sarkított összehasonlítás, de ugyanez a jelenség működik az állatvilágvan is: az alacsonyabb rendű, primitívebb életformák (pl rovarok) jellemzően sokkal több utódot hoznak létre (akiket aztán magukra hagynak), mint a fejlettebb, intelligensebb élőlények (pl emlősök), akik kellően fejlettek ahhoz, hogy gondoskodjanak az utódaikról, ezzel segítve a túlélésüket. Gyakorlatilag két különböző evolúciós fajfenntartási stratégiáról van szó.

Idézet
Vegyünk egy osztályt tele kisgyerekekkel, és egy tanárral. Tegyük fel, hogy az osztály homogén (mindenki matekszakos), de van 1 gyerek, aki sporttagozatos. Ha a gyerek csak ül magában (nem zavarja az órát), akkor vajon a matektanár kiküldi-e a teremből szimplán azért, mert "nincs oka ott lennie", vagy egyszerűen nem foglalkozik vele addig, amíg "nem zavarja az órát"?
Ezt a kérdést én két szempontból közelíteném meg. :) De ehhez tételezzük fel, hogy a sporttagozatos gyerek matekból hullagyenge, ez legyen (az adott környezetben, azaz a matekszakosok között) az evolúciós hátránya, vagyis ezért "nem odavaló".

1. A sporttagozatos gyerek tényleg csöndben ücsörög, így a tanár nem küldi ki, viszont amikor jönnek a dolgozatírások, azaz a tanár elkezd szelektálni, hogy ki az odavaló, akkor a sportos srác megbukik, és kipottyan az sztályból. Ez a természetes szelekció, ami ebben az adott környezetben érvényesült. :) (Fordítva is igaz, egy matekszakos geek is elbukna egy testnevelés szakon.)

2. Az aktív, versenyszerűen sportoló emberekre sokszór jellemző, hogy alapból hiperaktívak, nem szeretnek a fenekükön ülni, tehát sportos srác valószínűleg halálra unná magát a matekórákon, és előbb-utóbb kiprovokálná, hogy a tanár kiküldje a teremből, vagy egyszerűen be sem járna matekórára, vagyis a természetes szelekció itt is működne. :)

Összefoglalva, az evolúció nem elméleti, hanem gyakorlati alapon "mérettetik meg", vagyis nem az a kérdés, hogy a tanár kiküldi-e a gyereket, hanem hogy a gyerek átmegy-e a tanár vizsgáján.

De mondok egy példát az evolúcióra is. ;D A sportos srác kibukik ugyan a matek szakról, de később talál magának egy matekszakos lányt, aki bukik a sportos pasikra. Összeházasodnak, és csinálnak jónéhány gyereket, amelyek közül legalább egy örökli az anyjától a matek iránti jó érzéket. Ezt a gyereket a sportos fater beiratja ugyanabba az iskolába, ahol ő annak idején elbukott, de a gyereke immár kitűnő képesítéssel elvégzi a matekszakot. :) (lehet, hogy sántítanak a példák, de jó volt megmozgatni az agyam. ;D )

Az epigenetikus változás nem képes drasztikus, radikális változásokra. Viszont elősegíti a mutációkat, ami már (sok generáción keresztül) egészen új tulajdonságokkal ruházhatja fel a faj tagjait.
Tudnál egy konkrét példát mondani egy epigenetikus változásra (akár állatnál, akár embernél)? Csak hogy megértsem magát a fogalmat.
Mert azt értem, hogy a rövid nyakú zsiráfok között születik egy hosszú nyakú mutáns, aki így evolúciós előnyhöz jut, ezért szép lassan az ő génjei terjednek el, a rövid nyakú gének meg kiszelektálódnak... De ennek a mutációnak pl. volt epigenetikus előzménye? Ha igen, akkor mi lehetett az?

Idézet
Egy klasszikus példa a sarlósejtes anémia és a malária esete: alapból a sarlósejtes anémia , mint genetikai defektus hátrányos helyzetet  teremt az egyénre nézve, ugyanakkor a malária parazitája nem képes annyira szaporodni a sarlósejtekben, így egy maláriás endémiás területen előnyt jelent, ha valaki ebben a betegségben szenved. ( vagyis inkább ha heterozigóta formájában hordozza)
Igen, ezt a példát mi is tanultuk.
« Utoljára szerkesztve: 2013. november 25. - 03:17:29 írta Tom Fireheart »
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Ju

• Pókfej
« Válasz #3843 Dátum: 2013. november 25. - 03:29:06 »
Psycho: Ez volt a kérdésem, köszi. :)

Tehát, ha visszatérünk a kiindulási kérdéshez (szülés fájdalmai), akkor mondhatjuk azt, hogy lehetséges a következő: nincs mögötte konkrét ok, tehát nem azért alakult így, hogy előnyt jelentsen, hanem egyszerűen csak nem annyira hátrányos, hogy kiszelektálódjon (illetve még nem szelektálódott ki). Eszerint az "így alakult ki" nem ekvivalens azzal, hogy "előnyt hordoz"; illetve az az elgondolás nem igaz, hogy azért, mert így van, a tulajdonság előnyt hordoz. You got out-logicked. :lol:

Keményen hangzik, de ez egy természetes jelenség, hogy a tanulatlan, buta emberek (nem negatív jelzőként értem), akik ebből kifolyólag jellemzően mélyszegénységben élnek (vagy épp a mélyszegénység miatt tanulatlanok), sok utódot nemzenek, mert abban a nehéz környezetben nagyobb az esélye, hogy 1-2 gyerek "elhullik", mint a tanult, intelligens (és így jobb körülmények között élő, illetve jobb lehetőségekkel rendező) embereknél, akik a kevés számú utódot is nagyobb eséllyel nevelik fel.

Hát, mióta létezik segély, azóta nincs Taigetosz... :hehe:

Idézet
Ezt a kérdést én két szempontból közelíteném meg. :) De ehhez tételezzük fel, hogy a sporttagozatos gyerek matekból hullagyenge, ez legyen (az adott környezetben, azaz a matekszakosok között) az evolúciós hátránya, vagyis ezért "nem odavaló".
Ezt én is feltételeztem, csak nem emeltem ki külön. :)

Idézet
1. A sporttagozatos gyerek tényleg csöndben ücsörög, így a tanár nem küldi ki, viszont amikor jönnek a dolgozatírások, azaz a tanár elkezd szelektálni, hogy ki az odavaló, akkor a sportos srác megbukik, és kipottyan az sztályból. Ez a természetes szelekció, ami ebben az adott környezetben érvényesült. :) (Fordítva is igaz, egy matekszakos geek is elbukna egy testnevelés szakon.)
Ez már más helyzet. Itt már egyértelműen hátrányos a srác tulajdonsága, így nem kérdés, hogy kiszelektálódik. Azért választottam az órai példát, mert ott még nem hátrányos, csak semleges. Az óra szempontjából teljesen mindegy, hogy érti-e, miről van szó.

Idézet
Összefoglalva, az evolúció nem elméleti, hanem gyakorlati alapon "mérettetik meg", vagyis nem az a kérdés, hogy a tanár kiküldi-e a gyereket, hanem hogy a gyerek átmegy-e a tanár vizsgáján.
Nyilván. De itt az a kérdés, hogy milyen szempontrendszer szerint nézed. Szándékosan nem vizsga szituációt hoztam példának.

Idézet
De mondok egy példát az evolúcióra is. ;D A sportos srác kibukik ugyan a matek szakról, de később talál magának egy matekszakos lányt, aki bukik a sportos pasikra.
Ha feltételezem, hogy létezik ilyen, akkor lehet. ;)

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #3844 Dátum: 2013. november 25. - 04:02:26 »
Idézet
Tudnál egy konkrét példát mondani egy epigenetikus változásra (akár állatnál, akár embernél)? Csak hogy megértsem magát a fogalmat.

A legjobb példa a sejtek differenciálódása a különböző őssejtekből. Egy másik példa az idegsejtek új kapcsolatainak létrehozása: az idegsejtek képesek egymással kapcsolatot létesíteni, de ez a kapcsolat változhat. ( a típusa [gátló vagy serkentő], de a helye is változhat )
A lényeg az, hogy a génről fehérje íródik át, ami meghatározza majd a fenotípusos tulajdonságot. Az epigenom ezt az átíródást gátolja, vagy segíti elő, vagy az átírt RNS-t gátolja, hogy létrejöjjön belőle a fehérje. Úgy képzeld el, hogy az egyik fajta epigenetikus módosulás a citozin metilációja. A metilált citozin "szigetek" általában a fehérjét kódoló gének előtt helyezkednek el a promoter régióban. ( téves elgondolás volt az régebben, hogy a DNS nagy része szemét, mert nem kódol fehérjét, ezek szerepe a szabályozásban van ) Ha egy ilyen "sziget" kellőképpen metilált az stabilizálja a hiszton-DNS komplexet, vagyis a kromoszómát, így  a transzkripciós fehérje képtelen bekötődni a DNS-hez: a mögötte lévő kódoló szakasz nem tud átíródni. Ez a metilációs mintázat egy adott sejt metilomja, ami az epigenom része. A szerepe a génmutációban onnan jön, hogy egy ilyen metilált régióba könnyebben bekötődhetnek a mutagén (karcinogén) anyagok, valamint a metil-citozin könnyen timinné alakulhat, a túl kevés metiláció meg kromoszómainstabilitáshoz vezethet.

Todd

• Pókfej
« Válasz #3845 Dátum: 2013. november 25. - 16:07:46 »
Más téma, de igen jól néz ki.

Makró fotók hópelyhekről.
A fotós galériája:
http://www.flickr.com/photos/chaoticmind75/
« Utoljára szerkesztve: 2013. november 25. - 16:09:30 írta Todd »

Mero

• Thanos
  • Főállású szülői példakép
« Válasz #3846 Dátum: 2013. november 25. - 18:01:12 »
A természetnél jobb tervező nem létezik.  :worship:
Lakcim : Access Denied - Directive 5 Biometrikus Információ  Pszichológia Profil : -Cinikus -Szarkasztikus -Marháranagyonvicces (-nek hiszi magát ) Szuper Képesség :Bárkit, bárhol, bármikor felidegesíteni 5 percen belül

Ju

• Pókfej
« Válasz #3847 Dátum: 2013. november 25. - 18:51:57 »
Állat. :bravo: ;)

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #3848 Dátum: 2013. november 25. - 20:23:42 »
Az a közepén a Galactic Republic logója a csillagok háborújából?

Todd

• Pókfej
« Válasz #3849 Dátum: 2013. november 25. - 20:29:33 »
Igen az.  ;)

Fantomex

• Vérontó
« Válasz #3850 Dátum: 2013. november 25. - 20:44:50 »
Nekem is az ugrott be egyből.  :lol:
I'm the devil-may-care, international superspy with a worldly distingué that the ladies love. I was literally made for the work.

Todd

• Pókfej
« Válasz #3851 Dátum: 2013. november 25. - 21:36:57 »
A természetnél jobb tervező nem létezik.  :worship:
Nem akartam agitátornak tűnni, de ha másnak is eszébe jutott.
Ugye, hogy nem olyan meglepő, ha sok ember azt hiszi, hogy nem a véletlen műve minden.  ;)

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #3852 Dátum: 2013. november 29. - 15:31:11 »
Ti melyiket választanátok? :D

http://onetube.eu/one.php?id=6398

Az én listám:

1. Fénykard!!! :D
2. Új konzol (régi játékból van elég)
3. Simon Cowell (Ramsayt tuti leütném, ha velem ordibálna. :D )
4. World's fastest car
5. Tony Stark esze
6. Sárkány (csak legyen szelíd. :D )
7. Időutazás!
8. Soha ne kelljen edzeni :P
9. Saját sziget (profi műholdas internettel. :D )

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3853 Dátum: 2013. november 29. - 15:51:58 »
1: légdeszka
2: új
3: Simon
4: kocsi
5: Stark (Scarlett nem igazán tetszik :) )
6: űrrepülő
7: időutazás
8: aludni
9: egyik sem kéne.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #3854 Dátum: 2013. november 29. - 15:56:18 »
Egyik se
Érdekes fogalmaik vannak a generációkról, a PSX ötödik generációs volt. Amúgy onnan egyik se, inkább Wii U
Egyik se
Net
Stark (kérdés hülye, Stark több nőt fektet le egy hét alatt, mint sokan egy élet alatt)
Sárkány, a fenének se hiányzik a 20+ G-s gyorsulás
Megállítás
Fittség, aludni jó dolog
Magángépet hamarabb eladom

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #3855 Dátum: 2013. november 29. - 16:02:35 »
fénykard
"első" generációs (de csak hogy eladjam)
nem tudom, mi ez, így mondjuk a második
autó (hogy eladjam)
Stark
sárkány
megállítás
ne kelljen aludni (ezt már nagyon sokszor kívántam)
sziget
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Todd

• Pókfej
« Válasz #3856 Dátum: 2013. november 29. - 16:35:52 »
Annyira nem nehéz ez a teszt.
1. Fénykard. Jó önvédelmi eszköz.
2. Új generációs gép. (de kivételesen egyetértek tg-vel.)
3. Ezt marhára nem értem, ki a 2. faszi. De ha ennyi jó dolgot kapok, az cseszik le, aki csak akar.  ;D
4. Autó, és én is eladnám. :) (világ leggyorsabb nete? ki az az űbergeek, akinek ez státuszszimbólum??)
5. Stark
6. Sárkány
7. időutazás
8. jó alak (Olyan okos lennnék, mint stark, és olyan alakom lenne, mint annak a faszinak, tuti meglenne Johansson, sőt ő könyörögne, én meg visszautasítanám. Ekkora tróger lennék!)
9. Sziget (de ekkor már ott tartunk, hogy bármit megszerzhetek, ami létezik, akkor mit nekem egy sziget, nem hajolok le az apróért, na jó, akkor mégse adnám el a kocsit)
Egy jobban belegondolva ez az egész kérdéssor egy marhaság. Fénykard Stark Sárkány Időutazás, Állandó jó alak, a maradék ezek mellett bóvli.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #3857 Dátum: 2013. november 29. - 17:39:51 »
kérdés hülye, Stark több nőt fektet le egy hét alatt, mint sokan egy élet alatt
Csakhogy nem Stark testét és sármját kapnátok meg, hanem pusztán az intelligenciáját és a tudományos ismereteit, szóval ilyen szempontból nem hülye kérdés. :nezze: Olyan szempontból persze hülye kérdés, hogy mi ér többet, a világ egyik legokosabb emberévé válni, vagy egy egyéjszakás kaland. De facebookon láttam olyat, aki Scarlettet választotta, szóval... :hehe:

világ leggyorsabb nete? ki az az űbergeek, akinek ez státuszszimbólum??

Net

;D

Todd: Simon Cowell a Britain's Got Talent illetve az X-Faktor egyik zsűritagja. Állítólag ő is elég élesen kritizál. Csak ő nem ordít a képedbe mint Ramsay és nem küld el nyíltan a qrva anyádba. :lol:
« Utoljára szerkesztve: 2013. november 29. - 17:50:07 írta Tom Fireheart »

Ju

• Pókfej
« Válasz #3858 Dátum: 2013. november 29. - 21:44:38 »
1. légdeszka. mindig is akartam egyet.
2. igazából egyik sem...
3. azt sem tudom, melyikük kicsoda...
4. autó. a net már átlagos sebességgel is teljesen jó.
5. Stark, nem kérdés. az intelligencia szexi, és akit azzal nem tudok megkapni, az őszintén szólva nem is érdekel. ;)
6. Sárkány. Vadászik magának, és nem kell csillagászati összegeket költened üzemanyagra.
7. időmegállítás. időben előre utazni alapból tudunk(még ha lassan is :D), visszafelé meg csomó felesleges problémát vetne fel. így viszont bármikor elvonulhatnék a többi embertől egy időre.
8. soha nem kéne aludnom. szimplán, mert most nem tudok eleget aludni, hogy szellemileg teljesen kipihenjem magam. Edzeni meg szeretek és az különben is a tested karbantartásáról szól, nem arról, hogy jól nézz ki; lehet jó alakod, ha egy dombra csak kifulladva tudsz felmenni.
9. repülő. egy sziget rettentő unalmas lenne pár hét után.

Csakhogy nem Stark testét és sármját kapnátok meg, hanem pusztán az intelligenciáját és a tudományos ismereteit, szóval ilyen szempontból nem hülye kérdés. :nezze: Olyan szempontból persze hülye kérdés, hogy mi ér többet, a világ egyik legokosabb emberévé válni, vagy egy egyéjszakás kaland. De facebookon láttam olyat, aki Scarlettet választotta, szóval... :hehe:
Hát igen, Stark nem az eszével veszi le a nőket a lábukról, hanem a sármjával és a dollármillióival... :hehe:

világ leggyorsabb nete? ki az az űbergeek, akinek ez státuszszimbólum??
[/quote]
Pont ez jutott eszembe. :lol:

Todd: Simon Cowell a Britain's Got Talent illetve az X-Faktor egyik zsűritagja. Állítólag ő is elég élesen kritizál. Csak ő nem ordít a képedbe mint Ramsay és nem küld el nyíltan a qrva anyádba. :lol:
Nem hiszem, hogy valaha olyannal foglalkoznék, amiben ő kompetens, ha meg alap nélkül kritizál, azt annyira tudom komolyan venni, mint egy gorillát a rács mögött. ;)

Szilánkmentes

• Vezér
  • the Shatterproof !
    • The Proof Report
« Válasz #3859 Dátum: 2013. december 09. - 18:57:52 »
Egy tök hangulatos kis videócska.