Na akkor elmondom, aztán kövezzetek.

A Vertigo 4-ből, vagyis az utolsó kötetből 495 darab fogyott el eddig. Ebben már az is benne van, hogy az utolsó kb. 50-100 darabot bagóért adtam el, vagyis a reális eladás inkább valamivel 400 fölött van, de legyen 450 (végig optimistán fogok számolni). Ez 700.000 ft buktát jelent.
Reálisan számolva egy új Y kötet buktája ennyi veszteséget fog hozni. Talán picit többet, mert sorozatok esetében a csökkenő eladás sajnos állandó tényező. De mindegy, legyen 700. Mivel a főoldali szavazásban találtam 100 embert, aki mindennél jobban szeretné az Y-t folytatni, arra gondoltam, hogy ennyi emberrel már bele lehetne vágni. Amennyiben tényleg hajlandóak lennének ők is áldozni rá valamennyit, nem csak én.
Az kellene hozzá, hogy amolyan Y-részvény-szerűen be kéne mindeninek szállnia 2-4000 ft-tal. Ha a 700.000-t nézzük, annyit egészen biztosan nem fogok bevállalni, úgyhogy enélkül nem fog menni. De vagyok annyira fan, hogy azt mondjam, nekem megér 300.000 ft-ot, ha folytatódhatna az Y sorozat. A többit ennek a 100+ embernek kéne összehoznia. Egészen konkrétan úgy képzelem el, hogy közzéteszem, hogy írjon egy mailt az, akinek ez megérne annyit. Ha van 100 ember 4000 ft-tal, helyben vagyunk. Ha lesz 200 ember, akkor elég a 2000 ft fejenként. Én, a magam részéről megkockáztatnék 300.000-t, ha netán megbukna ismét a sorozat. A többiek pedig 2-4000 ft-ot kockáztatnának vele. Ellenben, ha bejön, akkor lesz újra Y sorozatunk.
Nyilván egyszeri dologról van szó, vagyis nem kellene minden kötet előtt ennyit fizetni, csak az induláshoz. Ha látom, hogy vissza tudja hozni a készítés árát a kötet, a többi részt már kifizetem én, de ekkora összeget nem tudok egyedül megkockáztatni. De szeretem annyira a sorit, hogy nekem 300-at megér, adni neki egy újabb esélyt. Ha valaki szintén szereti annyira, mint én, annak meg kell érnie 4000 ft-ot ugyanez. Ha ebből találunk 100 embert, meg fogom venni a következő részeket.
Mielőtt bárki okosan megkérdezné: igen, a könyvet ettől függetlenül meg kell venni, hogy visszajöjjön az ára. Ez amolyan összedobott pénz, mondjuk a jogdíjra. Én meg fizetném az oldalak árát, a nyomdát és a műszaki szerkesztést - illetve ingyen csinálnám a fordítást és a szerkesztést. Csak a nyomdaköltség a kétszerese az összes többi költségnek együttvéve.
Félve kérdem: nos?