Hát a Született gyilkosok az egy baromi nehezen fogyasztható, amúgy szerintem is marha öncélú film.
Én is nemrég láttam, abszolút értem amúgy mitől kult, de nálam se lett kedvenc. Amúgy Tarantinonak nem sok köze volt a dologhoz, rendesen átírták a forgatókönyvét, inkább Oliver Stone szerzői filmje ez.
Amúgy a klisé itt is az a kategória, hogy ez volt az első média/fogyasztói társadalom körül mozgó mondjuk ki szatíra, mert semmi komolyság nincsen ebben a filmben.
Ez jellemző az összes Tarantino filmre. Mind a 8 nagyjátékfilmjére. Ezek mind más filmekből összelopkodott jelenetek, maga az egész ember egy hatalmas kritikája Hollywoodnak. Nagyon jól felépítette magát, és jól is menedzseli. Rengeteg filmet látott, és filmjei inkább fricskák, tiszteletadások, mintsem komolyan gondolt alkotások. Elég ha csak a Django unchained-re, vagy az Inglourious basterds-ra gondolunk, aminek még a címét is csak részben változtatta meg ( mármint az amerikai címét, lévén ez egy olasz alkotás ) , amely filmben az a Fred Williamson játszik, aki a szintén általa írt From Dusk till dawn-ban is szerepel Frost szerepében.
Amúgy igaz, hogy Tarantino csak az alapötletet adta, ami ugyanebből a forgatókönyvből készült, egy évvel megelőzi a NBK-t. Ez pedig a True romance, Christian Slaterrel.
De ha az ilyesmi filmeket szeretitek akkor szívesebben ajánlanám a Veszett a világ-ot, abban kivételesen még Nick Cage is elviselhető.