Én tudom mi történik, van egy saját elképzelésed az időutazásról (mint amúgy mindenkinek), de mivel a gyakorlatban még senki sem próbálta, így ez mindenkinek más. A film csak ezzel került ellentmondásba, magával nem.
Amúgy az időutazós filmek nagy részében lehetséges az, hogy valakiből kettő legyen ugyanazon az idősíkon (Time Cop, Looper stb.), kivéve az olyan típusúakban, ahol a főhős tudata a saját testébe utazik vissza (About Time, Butterfly Effect, X-men: DOTFP).
Szóval szerintem minden időutazós film önállóan kezelendő, a saját szabályai szerint.
Tényleg régen láthattad, mert az elsőben ez csak egy rövid jelenet, de a komplett második film erről szól, hogy párhuzamosan futnak az első film eseményei, és az azt felülíró új események. Végig minden főszereplőből kettő van.
A második filmben van egy sokkal brutálisabb ellentmondás, ami a film saját rendszerében az.
Szóval mikor Marty az egyben megváltoztatta a múltat, akkor ő a megváltoztatott új jelenbe tért vissza, és csak ő tudott a régiről. Ellenben amikor Biff a 2-ben megváltoztatja a saját múltját, akkor ő a régi jövőbe tér vissza, így Martyék észre veszik a turpisságot, mikor legközelebb a jelenbe utaznak. De hogy a francba? Biffnek a megváltozott jövőbe kellett volna visszatérnie, ahol ő a világ leggazdagabb embere, Martyék jövője meg újraíródott volna. Mint a fénykép, újság, papír stb. minden filmben van valami, ami mutatja, mikor mit variáltak.
Ha jól értettem amit írsz, akkor azért, mert itt nem "időhurkos" a film konepciója, hanem "párhuzamos valóság"-os.
Én is nemrég néztem újra mindegyik filmet, igen ez a széria párhuzamos valóságos, a Doki ezt még el is magyarázza egyszer, hogy minden változtatás új valóságot hoz létre, így a film idősíkja végig lineáris, sose fut hurokban.