Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1466907 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
Re:OFF
« Válasz #9380 Dátum: 2010. június 24. - 08:18:15 »
Idézet
És miután lesz, akkor is aggódhatsz. Tesóm nemrég jelentkezett egy állásra, egyetemi végzettsége van, de azt nézték, hogy minél alacsonyabb legyen a végzettsége a jelentkezőnek, mert ugye aki diplomás, azt többe kerül foglalkoztatni. Egy mondjuk főiskolát vagy középiskolát végzett személynek meg nem kell annyit fizetni.... 
Akkor valószínűleg nem egy olyan állásra jelentkezett, ami komoly szakmai tudást igényelne, ha simán elvégezheti egy másfajta diplomás, vagy diploma nélküli is. ezt azért tegyük hozzá.
Informatikus-könyvtáros és történelem szakos (ez összesen 2 szak). Az első egyben van, tehát nem külön informatikus és könyvtáros.
Könyvtáros állásra jelentkezett konkrétan.
Nyilván elég sok mindent alacsonyabb végzettséggel is el lehet látni, csak akkor tényleg felmerül a kérdés, hogy minek ontanak ki olyan sok diplomást. Persze a válasz egyszerű, hogy sok zsozsót kap az egyetem....   
Azt azért tegyük hozzá pepo, hogy ez ilyen formában hülyeség. ;) Minden diplomás szakma komoly, de egyszerűen itthon a legtöbb helyen le se sz@rják, hogy van-e diplomád, a lényeg pontosan az, hogy minél olcsóbban gyere ki az adott intézménynek, vállalkozónak stb. Ez így van, ezzel vitatkozni nem lehet. Ettől függetlenül a szakmai tudásod igenis kell hozzá, hogy el tudd végezni a dolgodat (még akkor is ha papíron egyel, kettővel alacsonyabb fizetési kategóriában vagy, mert az intézmény csak akkor vesz fel ;)). És akkor hamár szóba került a könyvtáros szakma, az igenis elég komoly munka, az hogy a legtöbben csak annyit látnak, hogy egy csávó ott áll a pultban és osztja a könyveket az egy dolog, de fogadni mernék, hogy közületek nem sokan tudnák elmondani, hogy mi is a könyvtárak feladata (a kölcsönzés csak egy). Tehát igenis kell oda is a végzettség, ha az ember JÓL akarja végezni a dolgát, és ez minden szakmára igaz. Az már más kérdés, hogy náluk ez az utolsó szempont és ezzel lényegében (és itt jön a vicc) sokszor pont a takarékosság rovására megy ez az egész folyamat...

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #9381 Dátum: 2010. június 24. - 09:37:35 »
Aha, kemény 8300 forintot.  ;D

Mindjárt megsajnállak  ;D Nekem egyszer 3-asom volt az 5-ösön. Fizetett azt hiszem 16.800-at.

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #9382 Dátum: 2010. június 24. - 10:00:47 »
Ötösöm volt a lottón.  :D Csak kár, hogy a skandinávon.  :-\
Emlékszel Sepi, azt mondtad, ha ötösöd lesz, odaadod az amkapi kártyát  ;D :hehe:

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #9383 Dátum: 2010. június 24. - 10:05:25 »
Mekkora rafkós ez a kanaszta  :hehe:

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9384 Dátum: 2010. június 24. - 10:14:27 »
Minek az már neked, megkaptad Merotól. És egyébként azt nem mondtam, hogy melyik lottón. ;)

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #9385 Dátum: 2010. június 24. - 10:15:02 »
Nyugi már, még mielőtt félre értenétek, csak poénkodtam. Régen viccelődtünk ezzel Sepivel, azóta amúgy már be is szereztem azt a lapot (köszi Mero), szóval nyugi! :P

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9386 Dátum: 2010. június 24. - 11:24:47 »
Mindjárt megsajnállak  ;D Nekem egyszer 3-asom volt az 5-ösön. Fizetett azt hiszem 16.800-at.
Mázlista. Nekem kétszer is volt 3-asom, de a hatoson, így nagyjából 1500-2000 ft-ot kaptam.
Emlékszel Sepi, azt mondtad, ha ötösöd lesz, odaadod az amkapi kártyát  ;D :hehe:
:D Magas labda volt.

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9387 Dátum: 2010. június 24. - 11:31:10 »
Velem is sokszor előfordult már, hogy kettesem volt az ötösön, hármasom a hatoson, meg négyesem a hetesen. Ezekért általában 900-1800 forintot fizettek. Most először fordult elő, hogy több találatom is volt, és szerencsém, hogy most nem játszottak annyian, mint múlthéten. Akkor hiába volt több a főnyeremény, sokkal több 5 találatos volt, és akkor csak 5000 forintot adtak érte. Úgyhogy most mázlim volt ezzel a 8300-al.  :)

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #9388 Dátum: 2010. június 24. - 11:35:19 »
Azthiszem a mindenható című filmben volt így? Mindenki azt kívánta, hogy legyen ötöse a lottón, és mindenkinek teljesítette, így nagyon kicsi volt a nyeremény és még valami balhé is kirobbant  :P

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #9389 Dátum: 2010. június 24. - 14:42:18 »
Azt azért tegyük hozzá pepo, hogy ez ilyen formában hülyeség. ;) Minden diplomás szakma komoly, de egyszerűen itthon a legtöbb helyen le se sz@rják, hogy van-e diplomád, a lényeg pontosan az, hogy minél olcsóbban gyere ki az adott intézménynek, vállalkozónak stb. Ez így van, ezzel vitatkozni nem lehet.
De, lehet. Nem minden diplomás szakma komoly. Mióta rájöttek, mekkora üzlet a felsőoktatás (vagy mióta kihasználhatják ezt), már mindenfélét "egyetemen" oktatnak, a színvonaltalan helyeket sokszor kamuszakokkal töltik fel. Számukra mindegy, csak ember meg fejkvóta legyen.
Másrészt, én a saját szakmámban igenis azt látom, hogy kell diploma, követelik a cégek az álláshirdetésekben. A nagy többségük követelménylistája úgy kezdődik, hogy "szakirányú, felsőfokú végzettség". Szükséges is, mert ez, bár nem garantálja a szakmai tudást, de valószínűsíti azt, és kizárja az ellenkezőjét. Bonyolult rendszerek tervezésénél nem engedhetik meg maguknak a cégek, hogy dilettánsokra bízzák, mert hosszú távon nagyon veszteséges lenne a karbantartás, továbbfejlesztés. Pepo nyilván ugyanezt látja a saját szakmájában, diploma nélküli orvosról szerintem nem nagyon hallott még senki. Ha ezekkel szembeállítjuk azokat a szakmákat, amit bárki el tud végezni több év tanulás és tapasztalat nélkül is viszonylag jól, pedig egyetemen oktatják, akkor jogosnak érzem a feltételezést, hogy az nem komoly munka.

Idézet
És akkor hamár szóba került a könyvtáros szakma, az igenis elég komoly munka, az hogy a legtöbben csak annyit látnak, hogy egy csávó ott áll a pultban és osztja a könyveket az egy dolog, de fogadni mernék, hogy közületek nem sokan tudnák elmondani, hogy mi is a könyvtárak feladata (a kölcsönzés csak egy).
Ezzel én sem vagyok tisztában. Van más feladatuk a saját gyűjteményük bővítésén, karbantartásán (restaurálás, rendszerezés) és kölcsönzésén kívül?
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Szilánkmentes

• Vezér
  • the Shatterproof !
    • The Proof Report
« Válasz #9390 Dátum: 2010. június 24. - 19:09:34 »
Velem is sokszor előfordult már, hogy kettesem volt az ötösön, hármasom a hatoson, meg négyesem a hetesen. Ezekért általában 900-1800 forintot fizettek. Most először fordult elő, hogy több találatom is volt, és szerencsém, hogy most nem játszottak annyian, mint múlthéten. Akkor hiába volt több a főnyeremény, sokkal több 5 találatos volt, és akkor csak 5000 forintot adtak érte. Úgyhogy most mázlim volt ezzel a 8300-al.  :)

Gratula!

D-TOX

• Rinó
  • **
« Válasz #9391 Dátum: 2010. június 24. - 19:12:07 »
Pár feladat, amit a könyvtárosok ellátnak (a teljesség igénye nélkül). Nyilván a könyvtár méretétől ill. fajtájától is függ, hogy adott esetben a könyvtárosnak milyen feladatai vannak. Nemcsak a vonalkód lehúzásából áll a dolguk (már ahol olyan a rendszer) + a tagdíj begyűjtéséből ill. a könyvek polcra helyezéséből:
1) Gyűjtemény-igénylés, tudományos feldolgozása, majd passzív tájékoztatási szolgáltatása: Állomány gyarapítása, Állomány nyilvántartása, Rendszerezett elhelyezése.
Gyarapítás: Vétel, Csere, Köteles példányok gyűjtése, Adomány, Hagyaték, Letét.
2) Bibliográfiák, nemzeti bibliográfiák készítése
3) Indexek készítése
4) A folyóiratok tartalomjegyzékeinek elektronikus hozzáférhetővé tétele
5) Tájékoztató funkció + Kiadói tevékenység
6) Részvétel a könyvtárközi kölcsönzésben, a nemzeti kölcsönzés lebonyolítása (+nemzetközi kölcsönzésben is)
7) Könyvtári szakmai kutatások
8) Kiállítások rendezése
9) Vakok könyvtári ellátása
10) Kötelespéldányok fogadása
11) A nem publikált nemzeti irodalom gyűjtése
12) A nem nyomtatott dokumentumok lelőhely-nyilvántartása
13) Állományvédelem: Helyreállítás (javítás, restaurálás), Megőrzés, megtartás
14) E-könyvtárak: Digitális információtárolás, papír ill nem papír
alapú dokumentumok digitalizálása, kifejezetten digitális formában létrehozott (és csak így létező) dokumentumok tárolása, rendszerezése.
15) Könyvtárak által fenntartott honlapok készítése ill. a gyűjtemény használatát, kutatását megkönnyítő funkciók létrehozása.
16) A kölcsönzési igények online bejelentése illetve a teljesítési folyamat nyomon követése.

Nyilván ma már nemcsak könyveket tartanak "raktáron" a könyvtárak. CD-K, DVD-K különféle zenei kották meg mit tudom még mik rendszerezése is a feladatuk. Nyilván egyszerűnek tűnik a könyvtáros feladata. De például ha leülsz a könyvtári kereső-program elé, ott láthatod, hogy milyen sok funkció alapján kereshetsz. Nos igen, azt valakinek ott a túloldalon be is kell írnia. Szerző, cím, megjelenés éve, hányadik kiadás, hány oldalas a könyv, milyen kiadó adta ki, milyen jelzet alatt található meg, mi az ISBN/ISSN száma, a különféle tárgyszavak beírása, hogy a  kutató megtalálja az adott dokumentumot stb. És ez utóbbi csak 1 feladat volt. 

Összevont üzenet ideje: 2010. június 24. - 22:36:51
Más téma:
Xpress-en akciók vannak/lesznek:
Igazság ligája - Az új küldetés - Első évad (2 DVD) 999 Ft
Batman és Robin - extra változat (2 DVD) 999 Ft
Superman 2 - Speciális változat (2 DVD) 999 Ft

Ha esetleg valaki Szeged környékéről rendelne valamit az elkövetkezendő 1-2 hétben, szóljon (a szállítási költséget megfelezzük :) )!
« Utoljára szerkesztve: 2010. június 24. - 22:36:51 írta D-TOX »

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #9392 Dátum: 2010. június 24. - 22:41:55 »
A tuskóban is leárazások vannak, amiket ma vettem: Dr. Strange 730 Ft, Robotzsaru 230 Ft!!!!

D-TOX

• Rinó
  • **
« Válasz #9393 Dátum: 2010. június 24. - 22:58:07 »
A tuskóban is leárazások vannak, amiket ma vettem: Dr. Strange 730 Ft, Robotzsaru 230 Ft!!!!

Ez a Robotzsaru a Richard Eden-féle sorozat?

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #9394 Dátum: 2010. június 24. - 23:05:48 »
Nem tudom :nemtudom:, ha a '94-es tévésorozatra gondolsz akkor az. 230-at bőven megért.

D-TOX

• Rinó
  • **
« Válasz #9395 Dátum: 2010. június 25. - 09:15:44 »
Akkor igen, ugyanarra gondolunk. Anno a TV3-on meg RTL Klubon láttam még. Elég jó kis sorozat volt.

Szilánkmentes

• Vezér
  • the Shatterproof !
    • The Proof Report
« Válasz #9396 Dátum: 2010. június 25. - 09:47:46 »
Akkor igen, ugyanarra gondolunk. Anno a TV3-on meg RTL Klubon láttam még. Elég jó kis sorozat volt.

Jaja, azt néztem én is rééégen.  :)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9397 Dátum: 2010. június 25. - 09:55:58 »
Én tegnap láttam ott rengeteg 99 ft-os filmet, majd 990-ért megvettem az első Kung-Fu filmet, amit a magyar mozikban vetítettek. A Legyőzhetetlen Wutang a címe.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #9398 Dátum: 2010. június 25. - 12:36:20 »
Idézet
De, lehet. Nem minden diplomás szakma komoly. Mióta rájöttek, mekkora üzlet a felsőoktatás (vagy mióta kihasználhatják ezt), már mindenfélét "egyetemen" oktatnak, a színvonaltalan helyeket sokszor kamuszakokkal töltik fel. Számukra mindegy, csak ember meg fejkvóta legyen.
Másrészt, én a saját szakmámban igenis azt látom, hogy kell diploma, követelik a cégek az álláshirdetésekben. A nagy többségük követelménylistája úgy kezdődik, hogy "szakirányú, felsőfokú végzettség". Szükséges is, mert ez, bár nem garantálja a szakmai tudást, de valószínűsíti azt, és kizárja az ellenkezőjét. Bonyolult rendszerek tervezésénél nem engedhetik meg maguknak a cégek, hogy dilettánsokra bízzák, mert hosszú távon nagyon veszteséges lenne a karbantartás, továbbfejlesztés. Pepo nyilván ugyanezt látja a saját szakmájában, diploma nélküli orvosról szerintem nem nagyon hallott még senki. Ha ezekkel szembeállítjuk azokat a szakmákat, amit bárki el tud végezni több év tanulás és tapasztalat nélkül is viszonylag jól, pedig egyetemen oktatják, akkor jogosnak érzem a feltételezést, hogy az nem komoly munka.
Igen, pont erről beszéltem. Lehet bántja valakinek az önérzetét, hogy megkérdőjelezzük a szakmája komolyságát, a diplomája szükségességét, de logikus következtetés az, hogy egy olyan szakma, amit felsőfokú végzettség nélkül is el lehet látni (az más kérdés, hogy nyilván, ha lenne felsőfokú végzettsége, jobban el tudná végezni a munkáját, de itt nem az a lényeg) az soha nem lesz olyan komoly szakma, amit CSAK megfelelő minőségű felsőfokú oktatás után lehet elvégezni.

Hogy a zozi, vagy a saját példámnál maradjunk, nyilván diploma nélkül is lehet venni könyveket, nagyon sokrétű tudást fel lehet halmozni egyetem, vagy főiskola nélkül is, akár egy autodidakta programozónak, akár egy autodidakta orvosnak, de azért az egyetemi oktatást, a szemináriumok interaktivitását, vagy a gyakorlatokon szerzett tapasztalatokat nem lehet helyettesíteni önálló tanulással. Nem véletlenül van nagyon sok szakma, ahová alapvető kikötés a diploma, és nem véletlenül van sok olyan, ahol előnyt jelentene elvileg, de szakember helyett más is el tudja látni a munkát, és a gyakorlatban sajnos inkább őket alkalmazzák, financiális okok miatt.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #9399 Dátum: 2010. június 25. - 18:09:22 »
Én kimentem a budaörsibe, fél órán keresztül kerestük barátnőmmel a Robotzsarut, de nem találtuk meg sajnos. Amúgy most akciós a Vasember-rajzfilm is (de azt szerintem kér megvenni, mert nagyon rossz).
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?