Nem. Régen bordélyházakba gyűjtötték a szegény családok lánygyermekeit, akiket néha meglátogattak az "úriemberek" a vasárnapi mise után.
MIntha most nem lennének ugyanúgy ilyenek. Vagy igazad van, már nem bordélyházak vannak, hanem a lányok diszkréten, saját lakásukon tolják az ipart. Aztán ma mintha nem kerülnének a szegény családok lánygyermekei az utcára kurválkodni.
SZóval amit említesz a régi világból, ugyanúgy megvan ma is. Plusz erre jönnek az olyan lányok, akik se nem szegények, se nem alulról származók, egyszerűen önszántukból kurvulnak és baszatják magukat minden buli után, általában mindig mással.
Attól függ mennyire akarsz visszamenni az időben. A görögöknél, rómaiaknál nem volt ezzel gond.
És nekünk mi közünk van a görögökhöz? Amúgy az a demokrácia is nagyon sok szempontból borzalmas volt. Sosem értettem, miért tekint az akkori görög társadalomra és államra úgy, mint minta.
Szerintem amúgy egy olyan társadalomban, mint a magyar, elég bátor dolog felvállalni a homoszexualitást.
Na, még jó hogy nem már kitünteted őket a Bátorság Érdemrenddel.

És nekem jönnek, hogy konzervatív vagyok. Ha azért vagyok konzervatív, mert az abszolút természetellenessége miatt elítélem a homoszexualitást, és megvetem, aki ezt még fel is vállalja, akkor igen konzervatív vagyok. De én nem társadalmi oldalról, hanem biológiai oldalról közelítem meg a kérdést.
Nem. De ez egy tünet, ami család diszfunkcionalizmusából fakad. Ilyen családok régen is voltak, csak kölyköknek nem volt ilyen lehetőségük a feszültséglevezetésre.
Vagy neked nincs rossz tapasztalatod, vagy nekem van csak rossz. Mert hiába igaz, amit írsz, azt elfelejted, hogy a szóban forgó fiatalok egy jelentős része teljesen jól szituált, jómódú, átlagos és tisztességes nevelésben részesült szülő gyermeke. Semmi oka nem lenne rá, hogy ilyen korán kezdje a züllést. De még büszke is rá. Mert menő azzal hencegni 14 évesen, hogy elmentem bulizni, úgy bebasztam mint az atom, hogy még hánytam is. Ezt onnan tudom, hogy nálunk is ez volt, és az én környeztem egy jelentős része sem diszfunkcionális családból való. A különbség az, hogy most évekkel korábbra tolódott ez az egész folyamat. És így utólag még magunkra is azt mondom, hogy korán kezdtük.
Szerintem ma sokkal többen járnak iskolába, mint régen (bármit is takarjon ez). Az emberek (borzasztó, ahogy általánosítasz), nem büszkék a tudatlanságukra.
Általánosítok igen, mert túl sok saját tapasztalatom van a kérdésben (sajnos még a saját családomban is) és mivel több pedagógus is van a közvetlen rokonaim között, így közvetve is nagyon sok tapasztalathoz jutok. Tisztelet a kivételnek, persze,.
Azt nem tudom, többen járnak-e suliba, de hogy a kevesebb régen több volt, az biztos. Ma, nem lehet a gyermeket buktatni alsóban, mert szegénynek javíthatatlan törést okoz a pszichológiai fejlődésében.

Így, ha nem egy lelkiismeretes (vagy inkább, figyelembe véve a körülményeket és a fizetést, szimplán csak bolond) tanár kezei között van, akkor úgy jut el 4. osztályig, hogy rendesen írni, olvasni, számolni sem tud. 16 évig tanköteles, 16 évig jár az iskolába, de nem tud semmit, tanulni nem is akar. Csak az a tanár tud fegyelmet tartani, akinek veleszületett tehetsége van hozzá. Akinek nincs, az elbukott...a diákot nem kényszerítheti, fenyítéshez nem folyamodhat. Így inkább megalkuszik, eltűri, vagy nem veszi figyelembe a kezelhetetlen gyerekeket, mert félti a munkáját. Vagy még ha akarna is tanulni a nebuló, nincs rákényszerítve, mert egy mostani érettségi színvonala is egyenlő a hullával. És akkor fel vannak háborodva az emberek, hogy az egyetemi felvételit 2 emelt szintűhöz akarják kötni. Mintha olyan nehéz lenne megcsinálni két emeltszintűt. Jajj istenem.

Szóval a konklúzió az, hogy néhány jobb, városi iskolát leszámítva, a vidéken, de sajnos egyre több helyen már a városokban is a gyerekek egyre rosszabbak, egyre kezelhetetlenebbek, egyre többet engednek meg maguknak, és egyre jobban leszarják az iskolát. Mellesleg ezt minden volt korábbi tanáromtól hallom, rokonaimtól hallom, saját fiatalabb családtagjaimon látom. Nem magamtól találom ki.
És de, hidd el, sokan büszkék arra, hogy nem tanulnak, hogy nem tudnak semmit. Már nálunk is megjelent az tini korban néhány tanulónál, hogy matekból nem tanulok, egyest kapok a dogára dologtól volt kemény legény az illető, egyfajta "én majd megmutatom, engem nem kényszeríthetnek, mert ki vagyok én vagyok". Versenyeztek, hogy ki kapott kevesebb pontot a dolgozatra. Otthon természetesen hazudtak, a szülőnek csak a szülői értekezleten égett a pofája, süllyedt el szégyenben, hogy milyen teljesítményt nyújt a gyerkőc.
És ez ma még durvábban megy nagyon-nagyon sok, túl sok helyen. Az a kemény, aki nem tanul, aki leszarja, mert ő az aki megmutatja, hogy vele nem lehet packázni, őt nem lehet kényszeríteni semmire. Mert nehogymár őt kötelezzék arra, hogy tanuljon, ha már iskolába jár. Mindezt 13-16 évesen. Vagy akár már korábban.
Szóval régen lehet kevesebben jártak suliba, de akik jártak, azért ennyire nem szarták le a dolgot. És most is általánosítok, természetesen régen is voltak negatív kivételek.
Ez most sem menő.
Nálad. Nálam. Ne hidd, hogy máshol nem. Nézz be pár fórumba, amit a szóban forgó korosztály látogat, találkozhatsz majd csúnya meglepetésekkel.
Régen az átlag ember azt se tudta, hogy mi az a Himnusz.
Igen, hát lehet. Akkor ezen túl többre fogom értékelni a családomat. Mert a nagyszülők közül mindenki egy egyszerű paraszti családból származik, de azért mindenki tudja, mi az a Himnusz. És nem a rendszerváltás óta tudja. Nagypapám a kemény 6 osztályával tudja, mi az a Himnusz. SŐt, szégyen nem szégyen, több versszakot tud elmondani belőle, mint én.
Ez tényleg gond. De itt sem csak a gyerekek a hibásak. Ez egy komplex probléma kezdve a tanári képzéstől, egészen a gyerek családi hátteréig.
Valóban. De az ütést még mindig a gyerek követi el. Nem a béna tanár ütteti meg magát, nem a nevelni képtelen szülő biztat a tanárverésre.
Persze, hogy érzed a különbséget, mert van is. De az nem baj.
Majd ha a te szülődbe akarják beleverni a kést, mert a szaros 2-os gyerek fullra hazudott otthon, akkor majd másként gondolod. Ha ha a jövőben elmész bulizni, és 13 éves kis szarosok részegen, 6-an belédkötnek, keménykedve, akkor majd másként gondolod. Ha majd a te lányod fog 14 évesen iwiw-en, facebookon, meg myvipen pózolni melltartóban, bugyiban, hivalkodó "ribanc vagyok basszál meg" pózokban, akkor majd másként fogod gondolni.
Majd ha rendszeresen leszel fültanúja olyan beszélgetésnek, ahol 15 évesek, nyíltan felvállalva, hogy cigiznek, arról tárgyalnak röhögve, hogy "már megint milyen jól visszaszóltam a tanárnak", meg hogy már "megint milyen kemény vagyok, hogy leszarom a sulit és buktatnak megfele", akkor majd másként gondolod.