Ööö...igazi beteget?

Miért, hogy gondoltad, úgy vizsgázunk le a klinikumos tárgyakból, hogy nem betegen van a gyakorlati rész?

Bár eléggé nudli manapság már a gyakorlati képzés sajnos itthon, de itt azért még nem tartunk szerencsére.

Naná, hogy igazi beteget. Harmadév óta (vagy már korábban is, nem tudom már) igazi betegeket vizsgálgatunk.
És persze, tudta, hogy ő is része a vizsgának, mivel ilyenkor eleve azzal kezdődik az egész, hogy elmondod mit akarsz, és megkérdezed, hogy beleegyezik-e egyáltalán, hogy te megvizsgáld.

Nem minden vizsgáztató szól előtte nekik, hogy jönne pár kedves orvostanhallgató, mit szólnának hozzá stb.
A gumikesztyű meg egyáltalán nem alap. Téged kesztyűben tapiztak eddig az orvosok?

Csak akkor használsz, ha vérrel, vagy valamilyen testnedvvel dolgozol, vagy a beteg ismerten fertőző, vagy nagyon elhanyagolt. Elég furán venné ki magát, ha minden beteghez csak kesztyűben nyúlnánk hozzá. Bár én nem bánnám, de a beteg egyből azt gondolná, hogy "mi vagyok én leprás, hogy csak kesztyűben mernek hozzám nyúlni?". Ez nyilvánvaló okokból erős feszültséget keltene minden betegben.
Bár az tény, ha a kesztyű viselése teljesen általános lenne, akkor ez már nem érvényesülne...viszont itthon nem az. Külföldön nem tudom még mi a helyzet.