Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1466676 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
Re:OFF
« Válasz #13040 Dátum: 2011. december 29. - 10:07:37 »
Az ára kb. olyan, mintha ma cirka 4e Ft-ot kérnének érte: vagyis tényleg közel sem drága.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #13041 Dátum: 2011. december 29. - 12:35:50 »
Nah túl vagyok ezen a rémálmon, amit Bőrgyógyászatnak hívnak :D Hogy utálom én ezt, te jószagú...

A vizsga nem volt semmi. A gyakorlati részen pont kikaptam egy rühes fickót (há persze, hogy egyedül nekem kellett valami fertőző dolgot kikapnom), még jó, hogy a rezidens csajszinak az utolsó pillanatban eszébe jutott, hogy hoz nekem gumikesztyűt. HA nem tette volna, gyanútlanul tapogattam volna a bőrtüneteit, aztán azóta már én is vakaróznék. :D (valójában csak 3 hét múlva, de ez most részletkérdés)

AZtán kellett kihúzni 2 elméleti tételt. Meg egy külön terápiásat, ami a következő volt: A kullancs eltávolításának módjai. Amit tényleg kútfőből kellett mondani, mert a könyvben egy betű sem volt róla, de a slusszpoén, hogy erre írnom kellett fel receptet. MOst őszinten, milyen receptet lehet felírni erre? :D Úgyhogy kínomban írtam fel egy fertőtlenítő oldatot meg antibiotikumot, gondoltam nagy hülyeséget nem csinálok vele. De elfogadták, úgyhogy nem volt gáz végül. :)
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #13042 Dátum: 2011. december 29. - 14:42:20 »
Gratulálok, Pepo! :)

Heh, egy igazi beteget kellett megtapizni a vizsgán? :D A pali tudta, hogy ő a tétel? ;D A gumikesztyű meg gondolom alap, akár fertőző, akár nem, csak kesztyűben szabad hozzányúlni a pácienshez, nem?
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #13043 Dátum: 2011. december 29. - 15:54:32 »
Ööö...igazi beteget? :headscratch: Miért, hogy gondoltad, úgy vizsgázunk le a klinikumos tárgyakból, hogy nem betegen van a gyakorlati rész? :headscratch: Bár eléggé nudli manapság már a gyakorlati képzés sajnos itthon, de itt azért még nem tartunk szerencsére. ;)
Naná, hogy igazi beteget. Harmadév óta (vagy már korábban is, nem tudom már) igazi betegeket vizsgálgatunk.

És persze, tudta, hogy ő is része a vizsgának, mivel ilyenkor eleve azzal kezdődik az egész, hogy elmondod mit akarsz, és megkérdezed, hogy beleegyezik-e egyáltalán, hogy te megvizsgáld. :) Nem minden vizsgáztató szól előtte nekik, hogy jönne pár kedves orvostanhallgató, mit szólnának hozzá stb.

A gumikesztyű meg egyáltalán nem alap. Téged kesztyűben tapiztak eddig az orvosok? :o Csak akkor használsz, ha vérrel, vagy valamilyen testnedvvel dolgozol, vagy a beteg ismerten fertőző, vagy nagyon elhanyagolt. Elég furán venné ki magát, ha minden beteghez csak kesztyűben nyúlnánk hozzá. Bár én nem bánnám, de a beteg egyből azt gondolná, hogy "mi vagyok én leprás, hogy csak kesztyűben mernek hozzám nyúlni?". Ez nyilvánvaló okokból erős feszültséget keltene minden betegben.

Bár az tény, ha a kesztyű viselése teljesen általános lenne, akkor ez már nem érvényesülne...viszont itthon nem az. Külföldön nem tudom még mi a helyzet.
« Utoljára szerkesztve: 2011. december 29. - 15:56:13 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #13044 Dátum: 2011. december 29. - 16:52:28 »
A gumikesztyű meg egyáltalán nem alap. Téged kesztyűben tapiztak eddig az orvosok? :o
Nem általánosságban értettem, hanem bizonyos területeken, pl a bőrgyógyászaton.

Idézet
Naná, hogy igazi beteget. Harmadév óta (vagy már korábban is, nem tudom már) igazi betegeket vizsgálgatunk.
Gondoltam, hogy vannak ilyen vizsgák is, csak valamiért meglepett, hogy ez a vizsgád is olyan volt. :D Azt hittem, mutatnak fotókat különböző bőrbetegségekről és ennyi.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #13045 Dátum: 2011. december 29. - 17:19:01 »
Á, bőrgyógyon sem általános a kesztyű. Utána kezet kell mosni megfelelő fertőtlenítővel, annyival le van tudva a védekezés náluk is. Persze kivételek vannak, mint most.
Idézet
Gondoltam, hogy vannak ilyen vizsgák is, csak valamiért meglepett, hogy ez a vizsgád is olyan volt.  Azt hittem, mutatnak fotókat különböző bőrbetegségekről és ennyi
Szép is lenne. :D A szemészet volt a legviccesebb, ott még hallgatók is megijedtek picit, amikor gyakrészen szemhéjkifordítást kellett csinálni a beteggel. :D

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #13046 Dátum: 2011. december 29. - 20:27:02 »
Elég furán venné ki magát, ha minden beteghez csak kesztyűben nyúlnánk hozzá. Bár én nem bánnám, de a beteg egyből azt gondolná, hogy "mi vagyok én leprás, hogy csak kesztyűben mernek hozzám nyúlni?". Ez nyilvánvaló okokból erős feszültséget keltene minden betegben.

Érdekes. Bennem, mint alkalmi betegben inkább az kelt gyakran feszültséget, amikor a dokik csupasz kézzel fogdosnak engem.

Szóval én inkább a kesztyűre szavaznék. De te ne vedd magadra (mármint nem a kesztyűt, hanem a fenti beszólást ;D), csak ilyenkor néha megfordul a fejemben, hogy vajon kiket fogdoshatott előttem aznap az az orvos... :uhoh:
Ha nem is mindenhol, de bőrgyógyászaton azért mégis megnyugtatóbb lenne. Meg amúgy a doki is honnan tudja előre, hogy mi baja a betegnek? Pl. bemegy valaki, viszketésre panaszkodik, te megvizsgálod, aztán rájössz, hogy pont valami baromi ritka tapintás útján terjedő betegsége van, utólag meg mondhatod magadnak, hogy "a k...va életbe, fel kellett volna vennem kesztyűt". Persze ez biztos nem túl gyakori.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #13047 Dátum: 2011. december 29. - 22:07:15 »
És nem úgy lett volna, hogy mivel szabad kézzel akartad megvizsgálni, egy rossz pont?
Idézet
MOst őszinten, milyen receptet lehet felírni erre?  Úgyhogy kínomban írtam fel egy fertőtlenítő oldatot meg antibiotikumot, gondoltam nagy hülyeséget nem csinálok vele. De elfogadták,
Ez viszont ijesztő, hogy az a feladata egy orvosnak, hogy akkor is fel tudjon írni egy receptet, ha különben nem lehet.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #13048 Dátum: 2011. december 30. - 11:11:59 »
Idézet
Szóval én inkább a kesztyűre szavaznék. De te ne vedd magadra (mármint nem a kesztyűt, hanem a fenti beszólást ), csak ilyenkor néha megfordul a fejemben, hogy vajon kiket fogdoshatott előttem aznap az az orvos...
Ettől nem kell félni, hisz a saját érdekükben minden vizsgálat után kezet mosnak fertőtlenítős cuccokkal. Persze a kesztyű az biztosabb megoldás lenne, de azért így sem kell túl sok mindentől tartani. ;)
Idézet
Ha nem is mindenhol, de bőrgyógyászaton azért mégis megnyugtatóbb lenne. Meg amúgy a doki is honnan tudja előre, hogy mi baja a betegnek? Pl. bemegy valaki, viszketésre panaszkodik, te megvizsgálod, aztán rájössz, hogy pont valami baromi ritka tapintás útján terjedő betegsége van, utólag meg mondhatod magadnak, hogy "a k...va életbe, fel kellett volna vennem kesztyűt".
Hát na ez az! :D Ezért vagyok én is kesztyű párti egyébként.
Idézet
És nem úgy lett volna, hogy mivel szabad kézzel akartad megvizsgálni, egy rossz pont?
De, de szerencsére össze voltak láncolva a kezeim, hogy ne szabad kézzel vizsgáljak. ;D
Viccet félretéve: Nem lett volna, hisz mivel fogalmam sem volt előtte,  mi baja van a fickónak, így nem tudhattam azt sem, hogy kesztyű kell hozzá, mert fertőző. Nyilván ez amikor kiderült, már segítettek nekem egy picit, merrefelé keresgéljek a diagnózisban.
De erre mondhatnád, hogy miért nem néztem végig a bőrét tapizás előtt, lehet az is elég lett volna a diagnózishoz, ezért tudnom kellett volna, hogy kesztyűben szabad csak hozzányúlnom. Ezt viszont cáfolom azzal, hogy a bőrgyógy vizsgálatnak elvileg elengedhetetlen része a tapizás, mert nagyon sok segítséget tud adni a vizuális információkhoz...nálunk  ráadásul meg kifejezetten haraptak arra, amikor megmutattak egy beteget, aztán 2 méterről nézelődtünk rá, tapizás nélkül. :D Senki sem szerette ezt csinálni egyébként, így többször is előfordult. :)

Idézet
Ez viszont ijesztő, hogy az a feladata egy orvosnak, hogy akkor is fel tudjon írni egy receptet, ha különben nem lehet.
Lehetett végülis, csak nem közvetlen ahhoz, ami a terápiás kérdés volt, sokkal inkább a következményeihez. Az antibiotikum amit felírtam már arra vonatkozott, hogy megelőzzem vele a kullancs csípéssel terjedő Lyme kórt.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #13049 Dátum: 2011. december 30. - 18:59:06 »
Arra van már gyógymód egyáltalán?
A kullancs oltások érnek valamit?

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #13050 Dátum: 2011. december 30. - 22:05:05 »
Gyógymód eddig is volt rá. Honnan veszed, hogy nincs?

Az oltás meg attól függ, melyik cég gyártja, pontosabban melyik piacra gyártja. Ha amerikai piacra szánt oltást adatunk be, nem sokat érünk vele, ha az európai piacra szánt oltást adatjuk be, akkor az már elég jó hatásfokkal működik.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #13051 Dátum: 2011. december 30. - 22:47:18 »
Hát, úgy hallottam, hogy aki Lyme-kóros lesz, az itt-ott lebénul, vagy ilyesmi.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #13052 Dátum: 2011. december 30. - 23:33:38 »
Hát van egy késői stádium (a csípéstől számított egy éven túl), amikor már nehéz kezelni, és lehetséges ilyen következmény, de ha megcsíp egy kullancs, aztán Lyme-os leszel, még ne szarj be. Kapsz antibiotikumot, aztán kutya bajod sem lesz.  ;)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #13053 Dátum: 2012. január 06. - 14:31:34 »
David Carradine-ról olvasom: blablabla... és kiütötte Bruce Lee-t a Kung-Fu című sorozat főszerepéből pusztán azzal, hogy fehér volt. És bár ez önmagában nem túl nagy teljesítmény, de jobbnak lenni Bruce Lee-nél gyakorlatilag BÁRMIBEN, már önmagában is nagy dolog.  ;D

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
« Válasz #13054 Dátum: 2012. január 06. - 15:46:48 »
Igen, főleg, hogy Bruce Lee találta ki a sorozatot, amiben ugye egy Kung-Fu mester járja a világot blablabla, ami a stúdióknak nagyon tetszett, csak nem merték bevállalni, hogy a kínai mestert a Tv-ben kínai játssza. Így lényegében kidobták a saját produktumából és jött Mr. Bill... egyébként mindenki tudja, hogy Bruce Lee-nél csak egy jobb harcművész van, a tanítványa Chuck Norris, akinek az ugróforgórúgását még az űrből is lehet látni. Erre még Bruce is csak nézett volna... :)

Morbius

• Traveller
  • Az élő vámpír
« Válasz #13055 Dátum: 2012. január 06. - 21:26:20 »

Itt Bruce győzőtt, de ha tényleg  élesben harcolnak ki  lett volna a jobb? :headscratch:
Tejet kérek! Csokisat!

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #13056 Dátum: 2012. január 06. - 21:58:06 »
Norrisnak esélye se lett volna. Ő maga is beismerte egy interjúban, hogy Bruce annyival magasabb szintan van, hogy még az is tiszteletlenség lenne, ha a tanítványának merné nevezni magát.  ;)

BlackArrow

• Kaméleon
  • **
  • Fekete ruhás
« Válasz #13057 Dátum: 2012. január 06. - 22:21:34 »
Bruce nélkül nem biztos tudnánk ki az a Chuck Norris.  :)

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #13058 Dátum: 2012. január 07. - 00:21:14 »
Imádom a küzdőjelenetüket a Sárkány Útjából. ;D

Norrisnak esélye se lett volna. Ő maga is beismerte egy interjúban, hogy Bruce annyival magasabb szintan van, hogy még az is tiszteletlenség lenne, ha a tanítványának merné nevezni magát.  ;)
Azért ez nagyon szép és tiszteletteljes megnyilvánulás volt Norristól. :) Jó fej pali ő is. :D

Ezekkel a Chuck Norris facts-ekkel meg legalább olyan népszerű lett, mint régen a filmjeivel. ;D Simán összedobhatna egy f*sza vígjátékot, ami ezekre a poénokra épül. ;D

Bruce nélkül nem biztos tudnánk ki az a Chuck Norris.  :)
Azért ez nem biztos. Simán elképzelhető, hogy Bruce nélkül is ugyanígy érvényesült volna.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #13059 Dátum: 2012. január 07. - 15:24:07 »
Egyáltalán nem kezdett volna el filmezni.