sajnos a friss diplomások tehetnek róla. Senki nem akar betanítani egy újoncot ( idő, pénz, termelés kiesés ), hogy utána az a tapasztalat megszerzése után elhúzzon külföldre, mert ott jobb a kereseti lehetőség.
És akkor mi van azokkal, akik még ebben a kaki helyzetben sem akarnak külföldre menni dolgozni, szívesebben dolgoznának a hazájukban (mint pl. én)?

Egyébként miért is akarnak külföldre menekülni a frissdiplomások?

Nem csak úgy jókedvükből... Amíg itthon ilyen a helyzet, addig sajnos meg tudom érteni, hogy sok fiatal elhagyja az országot. Ráadásul, fordított irányban sem olyan rózsás a helyzet, pont egy hónapja találkoztam egy volt évfolyamtársammal, aki a párjával hazalátogatott Angliából (pár éve ott élnek), és mondták, hogy idén szerettek volna hazaköltözni, de itthon nem találtak munkát (több éves szakmai tapasztalattal és komoly diplomával a zsebükben! Ráadásul ismerősömnek nemsokára doktori címe is lesz), ezért kénytelenek visszamenni Angliába, és majd jövőre újra próbálkoznak itthon... Úgy látszik, a hazavágyó tapasztalt munkaerőt sem várják tárt kezekkel...
Az a helyzet, hogy amikor már az ember a lovon ül, hajlamos elfelejteni milyen volt gyalog...
Akkor mégse feltétlenül a frissdiplomások a hibásak...

A diploma lassan már nem is nagy szám 10 emberből 9-nek van. Az hogy milyen azt senki sem nézi. Tehát egy kalap alá vesznek egy olyan srácot aki gürizett érte, meg egy olyat, aki ellébecolt valami gyorstalpalón.
Ez szakmán kívüli munkánál biztosan igaz, ott szerintem se nézik meg, de szakmán belül már van különbség.
Igazából egy diploma nem jelent tudást.
Szerintem ebben nagyon nincs igazad. Egyrészt jelent egy széles alaptudást, amire a munkahelyen lehet építeni, másrészt sok egyéb apró (kevésbé hasznosnak látszó) tudást is (például megtanulsz prezentációt készíteni és előadni, a sok megírt beadandó javítja a fogalmazást, átveszed a megfelelő (műszaki) stílushasználatot, a diplomamunka meg majdnem olyan, mintha egy tankönyvet írnál, a hozzá kapcsolódó tudományos kutatómunkáról nem is beszélve (és igen, itt is van különbség a diplomák között). Ezen kívül az egyetem elvégzése a szakmához szükséges szemléletrendszert is átadja. (Legalábbis nálunk, mérnököknél így van. Annak idején az első évnyitón azt mondta egy tanár, hogy igazából az egyetemi tanulmányok lényege, hogy (az alaptudás mellett) a mérnöki szemléletet átadja nekünk - akkoriban mosolyogtam rajta, mert nem értettem, mit jelent, de az évek során rájöttem, hogy marhára igaza volt.)
Abban persze teljesen igazad van, hogy a munkahelyen tanulja meg igazán az ember a szakmáját, de a diploma adja az alapokat hozzá. Egy sima érettségivel senkit se vesznek fel egy laboratóriumba analitikusnak.
A szamárlétrát végig kell járni, különben a delikvensnek fingja nem lesz arról, amiről beszél.
Ezzel nekem nincs semi bajom, nincsenek illúzióim. Csak jelenleg úgy fest a helyzet, hogy még a szamárlétra legalsó fokára is baromi nehéz bekerülni...

Tudom, hogy ezt nehéz elfogadni, meg különben is a diplomát fizessék már meg, meg keressenek a diplomások frissen kiszabadulva 2-300 ezer Forintot, de az ilyen kívánalmaknak semmi jogalapja nincs, amíg vannak olyan emberek akik havi 40-50 ezerből élnek.
Hallottam, hogy sok frissdiplomásnak vannak ilyen illúziói, én erre felkészültem, úgyhogy ezzel nem fogok pofára esni.

Viszont a diplomás szakma a tapasztalat révén hosszútávon válik előnyössé, minél tapasztaltabb leszel, annál többet kereshetsz. De egyébként jó diplomával (és ha nagy szerencsével jó munkahelyet fogsz ki, mert ez is baromira számít) pályakezdőként is jól kereshetsz (akár nettó 150 -160 ezret is, vagy még többet). Persze ehhez nagy mák kell.
Komolyan, ennyire búvalbaszott nép, mint a magyar, nem akadhat még a Homo Sapiens Sapiens sorában.
Én örök optimista vagyok, de sajnos ezzel egyetértek.

Ez is egyike annak a sok sztereotípiának, ami kedves kis hazánk 35 feletti lakosságának döntő többségének alternatív régenmindigmindenjobbvolt tündérlátomásának részét képezi, és amelyet az utóbbi időben igyekeznek jó mesterségesen tovább szítani.
Na igen, csak azt nézik, mi lett rosszabb, de azt nem látják, hogy mi lett jobb. Nyilván a régi rendszernek is voltak előnyei, de én azért marhára örülök, hogy szabad információáramlás van, és minden korszerű technológia bejön külföldről. (És nem dugiban kell határon átcsempészett videókazettákon megszerezni a nyugati filmeket

). Különben nem hibáztatom az idősebb korosztályt, mert ők egy másik rendszerbe születtek bele, más szemléletmódot sajátítottak el. Persze van, aki rugalmas és nyitott az új dolgokra, és tud alkalmazkodni, van aki meg nem képes erre, és az nem fogadja el a mai világot. Emberfüggő ez is.