Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1468655 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
Re:OFF
« Válasz #3360 Dátum: 2008. augusztus 21. - 10:31:24 »
Idézet
De 1000%, hogy rengetegen azért nem vették, mert úgy voltak vele, ez már volt honosítva, akkor letöltöttem, akkor meg minek vegyem meg, hiszen itt van a gépemen.
Hát ez sajnos így van. mondogatom is mindig, hogy ismertem olyan embert (hozzátenném, honosító volt az illető...), aki azt mondta, hogy ő majd csak a 12. számtól veszi meg az Újvilág Fantasztikus Négyest, mert a többi szám meg van neki a gépén honosítva... :drying: Na most ilyenkor mit mondjon az ember? :stupid: És akkor még említést sem tettünk bizonyos DC++ hubról, ahol annak idején elérhetők voltak az új Csodálatos Pókember, a Hihi Pók és a többi új képregény scanjei... :roll:

Idézet
És ami még rosszabb, az olvasók is egyre vehemensebben csak a friss (főleg Marvel-) dolgokat kaarják csak olvasni, ami viszont már tényleg egyre inkább olybá tűnik, hogy azért van, mert sóherek kifizetni a mostani köteteket, helyette ezzel akarják - ingyen! - pótolni azokat.
Ezt bizony a saját bőröm is tapasztalom a Planet Hulk miatt. Pont a minap volt is egy kis vita ebből a fórumon, hogy valaki 4 vagy 5 nappal az új rész kikerülése után, már azt kérdezte, hogy mikor jön a következő rész. És akkor még nem is beszéltem a WWH-t követelők hadáról, pedig már többször, több fórumon is elmondtam, hogy az elgkorábban 3 év múlva lesz honosítva. Ha lesz egyáltalán... ;) Így is csináltunk belőle 9összefoglalókat, ha jól emlékszem, az extrán is elérhetővé tetük a scanneket, szóval nem tudom, ki az, akinek még ez sem elég. Tessék megtanulni angolul, én úgy is mindig azt mondom, hogy úgy az igazi képregényt olvasni, mert a magyar fordítás, legyen akármilyen jó, sokszor nem tud visszadni bizonyos dolgokat! ;)
Meg úgy általában: miért hiszi azt minden ilyen felhasználó, hogy nincs nekem, meg a többi honosítónak jobb dolgunk, mint a nap 24 órájából 20-at a honosításokkal foglalkozni? Õk meg arra nem veszik a fáradtságot, hogy ezt megköszönjék. Van olyan sorozatom, amit ezért szüntettem be egyelőre (F4), mert 1, azaz 1 ember volt, aki rendszeresen jött a fórumra és megköszönte, hogy kiraktuk. Na most, nekem így marhára nem éri meg 5-6 órát rászani a fordítására, amikor azalat az idő alatt lenyomhatók két teljes hónapot a Football Maneggerben vagy olvashatok, vagy tanulhatok, vagy bármi más csinálhatok... ;)
Egyébként meg senki ne higgye azt, hogy mi most azt akarjuk, hogy mindenki vegyen meg minden megjelenő képregébnyt. ez nem igaz. Én sem veszek meg nagyon sok mindent, ami nem érdekel (pl Rozsomák...bocs, Sepi... :D), de ha már valami megjelenik nyomtatott formában, akkor inkább azt vegyük, mint a gépi verziót. ;)

Idézet
mint pl Micho, mert én igazából többek között ezt szűrtem le a távozásából, hogy szerinte már felesleges a honosítás mibenléte, mert már elérhetőek azok a képregények, amelyeket szeretnek az emberek és korábban hiányoltak.
Hmmm...lehet, hogy ez is bene volt, de ő speciel azért lépett le, ha jól tudom, mert kocsmát nyitott vagy mit és úgy érezte, hogy a kettőt már nem tudja egyszerre csinálni. Meg úgy általában a "nagy öregek" többsége azért hagyja abba, mert már a család, munka, stb mellett úgy érzik, hogy nem tudják csinálni... :(

Idézet
de alapvetően igen-igen kevés olyan fordítót (és vmennyivel több grafikai felelőst) tudok, akire azt merném mondani, hogy jobban örülnék, ha az ő munkáját látnám nyomtatásban...
Hát, itt jön megint elő a divat honosítás esete, amikor olyan fordítások kerülnek elő, hogy csak na...a rossz értelemben. És, hogy nem mondjátok, hogy nincs önkritikám, én max. 2 kezem meg tudnám számolni, hogy hány olyan fordításom van, amire nyugodt szívvel azt mondanám, hogy "igen, ha lehetőségem lenne rá, kiadnám". És ebben bizony nagy szerepe van annak is, hogy mindig a legtöbbet fordító emberek nyakába szakadnak olyan dolgok, amiket igazán semmi kedvük megcsinálni, csak más belekezdett és jó lenne befejezni, vagy csak mert megkérik őket a fordításra és szívességből megcsinálják. Pl. holdlovag kedvéért mondom, hogy majd lesz a Hzs-n valamikor egy Megtorló szám is, na azt például úgy fordítotam, hogy már alig vártam, mikor lesz vége... :D

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3361 Dátum: 2008. augusztus 21. - 10:44:08 »
azt mondta, hogy ő majd csak a 12. számtól veszi meg az Újvilág Fantasztikus Négyest, mert a többi szám meg van neki a gépén honosítva... :drying: Na most ilyenkor mit mondjon az ember? :stupid: És akkor még említést sem tettünk bizonyos DC++ hubról, ahol annak idején elérhetők voltak az új Csodálatos Pókember, a Hihi Pók és a többi új képregény scanjei... :roll:
Ilyenkor én mindig azt mondtam, hogy egyrészt jobb a minőség, másrészt teljesen más a fordítása, meg amúgy is jobb papír formában. Nekem is megvolt szkennben, mégis megvettem az összeset, és még most is nagyon örülök neki. Meg alapból úgy vagyok vele, hogy ezzel is támogatom a magyar kiadókat, hiszen 98-óta az összes nálunk megjelent Marvel képregényt megvettem (egyetlen egyet kivéve, a Sniktet, arra már mondtam korábban, hogy az már nem az én világom volt, inkább vettem helyette egy Vertigót  ;D ), a korábbi számok közül a hiányzókat pedig azóta is igyekszem beszerezni, és már nincs sok hátra a teljes gyűjteményhez.

Idézet
Hmmm...lehet, hogy ez is bene volt, de ő speciel azért lépett le, ha jól tudom, mert kocsmát nyitott vagy mit és úgy érezte, hogy a kettőt már nem tudja egyszerre csinálni.
Igen, ezért mondtam, hogy többek között. ;)

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #3362 Dátum: 2008. augusztus 21. - 11:37:06 »
Úristen, milyen mélységeik viszitek ezt a témát.
Én nem hiszem, hogy bármelyik kiadó is a honosító oldalak miatt csődölt volna be, vagy a honosító oldalak miatt fog csődbe menni. De ha mégis, akkor meg kezdjenek leállni a honosításokkal...
De inkább pont hogy a honosító oldalak azok, akinek a népszerűsége közrejátszhatott abban, hogy elkezdett beindulni a marvel és dc képregények kiadása. Több fórum, egyre több ember aki a sokasodó fórumokra regisztrál, egyre több véleményt olvashatnak a kompetens emberek, és egyre biztosabb az, is hogy merre érdemes elindulni.
Az már egy külön téma, hogy a honosító oldalakon miért inkább a marvel megy, de momentán én is jobban szeretem a marvelt a dc-nél.
A magam védelmében annyit leírnék, hogy én azoknak a képregényeknek amit elolvasok a 75-85%át véleményezem is.
Viszont nekem erről a témáról az a véleményem, hogy szükség van a honosításokra a kiadott képregények mellett. Mert amellett hogy én is megveszek minden marvel képregényt már 1989 óta, még a sniktet is :) (najó 3 marvel extra nincs meg) azokmellett olvasom a honosításokat is. egyrészt, mert 1000 számra találok olyan képregényeket, amiket önmagukban sosem fognak kiadni Magyarországon, viszont a kiadók állttal megjelentetett képregények megértéshez (mármint a "kontinuitáshoz" folyamatossághoz) is sok segítséget adnak, azzal hogy megismerhetem a fontosabb történeteket, amiknek elég nagy száma van, és emiatt is (de nem csak emiatt) elég bizonytalan a kiadásuk.
Továbbá ezzel nem vitát akarok indítani, de nyomtatásban kiadott képregényből is fogtam már olyat a kezemben, aminek pocsék volt a minősége, meg rossz volt a fordítás. szóval ez pro és kontra igaz. Honosított képregényből is van olyan, aminek nagyon jó a fordítása, mint ezt ti is írtátok.
Azt meg nekem ne mondja senki, hogy a képregények miatt tanuljak meg angolul. Tanultam angolul, de ettől az angol tudásom még nem tart ott hogy erős szótárazgatás nélkül végig meg tudnék érteni egy eredeti nyelvű képregényt.
This is a joke. A real practical Joke.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #3363 Dátum: 2008. augusztus 21. - 12:04:01 »
Fú, hányszor körbejártuk már ezt a témát. :roll:
Szerintem fölösleges ezen ennyit törni magunkat... a papír alapú képregényeket soha nem válthatja fel teljes egészében a digitális. Azzal, meg hogy fizetsz érte, magát az ipart támogatod.
Amúgy a honosításokból szerintem is túlkinálat van picit...
azt meg, hogy a honosítás segítette, vagy gátolta az ipart magyarországon akkor lehetne megtudni, ha kizárnánk az egyiket vagy másikat. Mindenestre szerintem mindig lesz olyan ember, aki továbbvigye a honosításokat és olyan is, aki nem lesz hajlandó megvenni a papír alapút, ha már megvan honosítva.

De érdekes a Káosz esete pl..az volt honosítva is ugye és a Kingpinnke bejött az a kiadvány...na most akkor kaine-nek jelen esetben segített a honosítás vagy ártott?
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3364 Dátum: 2008. augusztus 21. - 12:12:33 »
Azt hiszem talgaby rátapintott a lényegre. Régebben volt egy olyan trend, hogy honosítva csak olyan képregény lett, ami legalább 1-2 éve megjelent. Ennek oka az volt, hogy hátha még megjelenhet. Most ugyan olyanokat honosítanak, amiknek nincs esélye a megjelenésre, de ugyanakkor a Kitörésnek sem volt, úgyhogy az ybk megcsinálta, később mégis ki lett adva. Most is jó lenne ez a korlát, ha másért nem, hát azért, amit gaby írt, hogy ne helyettesítse a honosítás az eredeti képregényeket.
gg: az biztos, hogy a honosító oldalaknak nagyon nagy szerepük volt abban, hogy ma itt tart a képregénykiadás Mo-on, ez vitathatatlan. Nagyon sok régi olvasót hozott vissza. Az a kérdés, hogy most, ma, a kiadások mellett milyen szerepük van. Visszahúzó, vagy segítő? Ezért nagyon fontos jól kiválasztani a honosítandó történeteket.
Én jól tudom, hogy mindenki azt akarja honosítani, amit szeret. De könnyen el tudnék képzelni egy összedolgozást is a kiadók és a honosítóoldalak között. Teszem azt, nekem megjelenik a House of M, az X-fanzine pedig kiteszi majd a kapcsolódó sorozatokat, amiket én nem fogok kiadni. Kiadtam a Kitörést, de például ugyanezzel a címmel kijött egy minisorozat is, amit, ha már biztosan nem akarok majd kiadni, azt is honosíthatná valamelyik oldal, mert a kettő segítené egymást. Aki megvette a könyvet, egészen biztosan szívesen olvasna hozzá kiegészítő történetet, aki meg a honosítást olvassa előbb, az talán megvenné a könyvet.

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #3365 Dátum: 2008. augusztus 21. - 12:15:56 »
Ehhez az egész papír vs. digitális vitához csak annyit tudnék hozzátenni, hogy amikor jó pár éve megtaláltam egy honosító oldalt tele képregényekkl nagyon megörültem és az első gondolatom az volt, hogy ezt vajon , hogyan lehetne kinyomtatni, mivel mégiscsak kézbenfogva jobb. Nos azóta sem sikerült kinyomtatnom, de nem is kellett, mert közben kiadták. Sok olyan képregény van amit a honosításokból ismerek ( a nagyon minimális angoltudásom miatt) és szerettem meg, de nagyon, egyzserűen jó reklámnak tartom a honosításokat.  Viszont a reklám másik oldaláról: történt velem egyszer olyan, hogy egy oladalon megnyertem a XIII. című képregény 2. számát, ezsembe nem jutott volna megvenni előtte, de ahogyan beleolvastam, majd elolvastam azonnal be is szereztem a többi számot , mert írtóra bejött. :)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #3366 Dátum: 2008. augusztus 21. - 12:35:01 »
Én jól tudom, hogy mindenki azt akarja honosítani, amit szeret. De könnyen el tudnék képzelni egy összedolgozást is a kiadók és a honosítóoldalak között. Teszem azt, nekem megjelenik a House of M, az X-fanzine pedig kiteszi majd a kapcsolódó sorozatokat, amiket én nem fogok kiadni. Kiadtam a Kitörést, de például ugyanezzel a címmel kijött egy minisorozat is, amit, ha már biztosan nem akarok majd kiadni, azt is honosíthatná valamelyik oldal, mert a kettő segítené egymást. Aki megvette a könyvet, egészen biztosan szívesen olvasna hozzá kiegészítő történetet, aki meg a honosítást olvassa előbb, az talán megvenné a könyvet.
Ezt már én is akartam mondani egy ideje. A Zsákon lévő Õrszemek végén nem véletlenül van egy reklámoldal. ;) Én nagyon örülnék, ha az ilyen mértékű támogatás, amit írtál, tényleg megvalósulhatna.

Én is meg szoktam venni azokat a kiadványokat, amik érdekelnek, de az én pénztárcámhoz képest túlkínálat van. Megvenném én mondjuk az Arkham Elmegyógyintézetet is, de még a Káosz sincs meg. Még úgy is nehézkesen tudnám tartani a megjelenések tempóját, ha csak új történeteket vennék, de ha esetleg látok egy régi CsodaPókot, ami még nincs meg, akkor nyilván azt veszem meg, az új köteteket évek múlva is meg tudom majd venni boltból/a kiadótól.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #3367 Dátum: 2008. augusztus 21. - 13:07:14 »
Én mondjuk vásárálásoknál nem azt tartom szem előtt, hogy támogassam ezt vagy azt, hanem azt veszem meg, ami érdekel is, és elfogadhatónak tartom érte az árát. Ezért nem fogok sose Vertigo-antológiát venni (bocsi, Tomi), mert még ez a félár kicsit erős nekem a 4 füzetnyi Y-ért, ami egyedül érdekel belőle (de igen, Y-tpb-t vennék magyarul, csak sztyúárdeszek ne legyenek benne).
Micho második nyugdíjbamenetele elég összetett volt, a Zsákosok előkaparhatják a belső fórumból, elég a felhasználók hozzászólása opció, az egyik utolsóban elég jól összefoglalta.
Az, hogy mi hajtja a honosítókat, embere válogatja. Én szeretek fordítani, ennyi. Igazság szerint néha fogalmam sincs, miért törődök még az olvasókkal, és miért én görcsölök, ha nincs normál ütem szerint kész valami.
Idézet
Hát, itt jön megint elő a divat honosítás esete, amikor olyan fordítások kerülnek elő, hogy csak na...a rossz értelemben.
Nem, doki, nem a divathonosításra értettem. Én az egész Zsákon nem tudnék két tucat képregényt szerintem összeszedni az általam olvasott párszáz közül, amire tényleg azt mondom, ki lehetne adni. (És jelenleg a tagság közül egy fordító van, akire azt mondom, jónapjain képes kiadásminőségű szöveget összehozni...) Mondom, ne feledd, nekünk ez hobbi. Ha viszont kiadják, akkor az már teljesen más tészta.
Idézet
Az a kérdés, hogy most, ma, a kiadások mellett milyen szerepük van. Visszahúzó, vagy segítő? Ezért nagyon fontos jól kiválasztani a honosítandó történeteket.
Ebben egyetértünk, de... amiről te meséltél, az legfeljebb az első- vagy másodgenerációs honosítók körében lett volna kivitelezhető. Én is olvastam a régi fórumokat, látszik és érződik, hogy teljesen más volt akkoriban az egész hangulata. Most már néha olyanok vagyunk, mint a vállalatok, egymás elől marjuk el a "bevételt" - gy.k. olvasószámot - hozó anyagokat, és persze, hogy az többnyire az amerikai toplista éléről kerül ki. Ahonnan viszont a kiadók is válogatnak sokszor, nagyon logikusan. A gond akkor van, ha a "ezt a történetet be kell mutatni" elv kerüla kiadói érdekekkel összeütközésbe - ld. House of M. Jó volna egy kiadó-honosító összefogás, de legyünk őszinték, még a Kingpin az, ami úgy-ahogy félhivatalosan elismeri a létezésüket. :) Én szenély szerint inkább maradok most már a frissek közül a gyerekrészlegnél (Franklin Richardsra és MA-címekre elég halovány esélyt látok), meg a garantáltan "kis" címeknél (vagyis olyanoknál, ahol a szereplők miatt kétséges a kiadás).

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #3368 Dátum: 2008. augusztus 21. - 13:37:35 »
Idézet
Ezért nem fogok sose Vertigo-antológiát venni (bocsi, Tomi), mert még ez a félár kicsit erős nekem a 4 füzetnyi Y-ért, ami egyedül érdekel belőle
Ha most szemét lenék, erre mondhatnám, hogy én is megvettem, pedig csak a Hellblazer érdekelt belőle, a Prédikátort meg kifejezetten rüheltem... :roll: (én is bocs, tomi). Az Y semleges volt a számomra. Bár mondjuk én abban a szerencsés (vagy szerencsétlen... ;D) helyzetben vagyok, hogy ami érdekel, azt meg is tudom veni akkor, amikor megjelenik és nem általában nem várok vele fél-egy évet, hogy levigyék az árát (na azért volt mázlim is: a 300-at úgy vetem meg, hogy pont akkor kapott apám 5000 ft-os ajándékvásárlási utalványt a cégtől, amit az Alexandra beváltott), az Arkhamot is még csak azért nem vettem meg, mert egyszerűen jelenleg itthon vagyok, 2 kilométerre az isten háta mögött. De már készülök vissza Szegedre és ott első dolgaim egyike lesz beszerezni. :D

Idézet
Én is olvastam a régi fórumokat, látszik és érződik, hogy teljesen más volt akkoriban az egész hangulata. Most már néha olyanok vagyunk, mint a vállalatok, egymás elől marjuk el a "bevételt" - gy.k. olvasószámot - hozó anyagokat, és persze, hogy az többnyire az amerikai toplista éléről kerül ki.
Hát sajnos ez is igaz. Nem is tudom, mikor volt utoljára olyan igazi honosító oldalak közötti összefogás egy sztori leközlése érdekében. Persze, most mondhatjuk a Végítéletet, de hát az is minden, csak nem összefogás... :roll: Sajnos a honosító oldalak is egyre kevésbé törődnek a másikkal és ennek meg is van az eredménye: kilométeres foglalási kisták a képregény.neten, olyan sztorikkal, amiket csak az Isten tud, hogy mikor fognak kikerülni, ha kikerülnek egyáltalán. Ne nem mintha ebben nem lennék például én is hibás... :D

Idézet
Én szeretek fordítani, ennyi. Igazság szerint néha fogalmam sincs, miért törődök még az olvasókkal, és miért én görcsölök, ha nincs normál ütem szerint kész valami.
A számból vetted ki a szót. Annak idején én is ezért kezdtem el, jó volt F4-t fordítani. Aztán ahogy jött még egy sorozat, meg még egy, meg még egy és így tovább, már azon vettem észre magam, hogy nem is azért fordítok, mert szeretem, hanem mert már csak egy szám van kész az adott sorozatból és muszáj megcsinálnom a következőt... :(
Valahol nagyon elromlott minden...

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3369 Dátum: 2008. augusztus 21. - 14:31:40 »
A Vertigot én is csak az Y miatt vettem meg. A Hellblazer egyáltalán nem érdekelt, az első könyvben lévőn kívül a többit el sem olvastam, a Prédikátor pedig nem az én világom volt, olyan ő, mint egy felturbózott Megtorló.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3370 Dátum: 2008. augusztus 21. - 14:57:02 »
Kiadók részéről azért necces a dolog, mert sokszor ők maguk se tudják pontosan, mikor mit fognak, vagy tudnak kiadni. Én engedtem honosítani a Kitörést, a Káoszt pedig nem is akartam kiadni, aztán mi lett belőle. De az Y és a Prédikátor is sok fenn volt, amikor is megjelent. Nekem megvan a szerződésem idénre, de például, ha ez a Hősök klassz lett volna, akár még be is szoríthattam volna év végére, ami egy teljesen váratlan dolog, olyan, amire még egy hete se gondoltam volna.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3371 Dátum: 2008. augusztus 21. - 22:30:21 »
Fiúk... hol van Kanaszta?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3372 Dátum: 2008. augusztus 21. - 22:32:28 »
Nyaral, asszem a horvátoknál.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3373 Dátum: 2008. augusztus 21. - 22:33:50 »
Stílusosabb lett volna ha Monaco-ba utazik kaszinózni.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #3374 Dátum: 2008. augusztus 21. - 22:40:07 »
Fiúk... hol van Kanaszta?
Hát Sepi bannolta. :lol: (Bocs, ezt nem tudom megunni.)
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3375 Dátum: 2008. augusztus 21. - 22:50:12 »
Mindenkit bannolok, sőt a nevemet is megváltoztatom Bruce Bannolra.  ;D  :venban:

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3376 Dátum: 2008. augusztus 22. - 08:04:31 »
Ja, és ha kitolják az ingerküszöböd beveted hatalmas adminod erejét. ;D

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3377 Dátum: 2008. augusztus 22. - 10:10:09 »
Na, végre csak összejött az első aranyérem az olimpián.  :spideyhun:

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #3378 Dátum: 2008. augusztus 22. - 10:35:22 »
Vajda Attilától :)

+ egy ezüst a lányok kajak 4-esétől.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #3379 Dátum: 2008. augusztus 22. - 12:39:25 »
Most azok jártak igazán rosszul, akik a Hülye azért nem vagyok üzletlánc felhívását követve, miszerint 9 aranyérem esetén visszaadják a frissen vásárolt HD TV és asztali DVD-író árát, műszaki cikkbe fektettek várva a csodát.