Elmex kapható normál boltokban is, vagy valami spéci helyre (gyógyszertár) kell menni érte? Fogkeféből, fogmosási technikából milyen a megfelelő?
nem kell spéci helyekre menni, kapható drogériákban, ahogy előttem írták. A fluorid-os élt nemtom lehet-e kapni mondjuk dm-ben én ott nem láttam, egy nagyobb gyógyszertárban vettem meg.
Utóbbi duplakérdésre a válasz: egyénfüggő, az illető étkezési szokásaitól, fogállapotától függ. ha nagyon érdekel, mindenképp egy jó fogorvost kérdezz meg. De hogy már mondjak is valami értékelhetőt: fogkeféből mindenképp kerülni kell a kemény sörtéjű cuccokat, lehetőleg sensitive, puha sörtés cuccokat kell használni és azt sem ezerrel nyomni a fogakhoz, a fognyakkopást megelőzendő. Inkább többször és finoman, mint napi kétszer de durván, maratoni fogmosás, mert egyrészt a fognak sem jó, másrészt a erőteljes, durva sörtés fogmosás az ínyedet is felsérti, és előbb utóbb "visszahúzódik" a fogadról. Ilyenkor előtérbe kerül a fognyak alatti rész, ahol már nem zománc a fogak külső borítása, hanem a jóval gyengébb és sokkal kevesebb szervetlen anyagtartalmú cementréteg, ami ennél fogva sokkal gyorsabban kopik, szuvasodik. Az jó, hogyha a fogkefe nyaka nem merev, hanem képes mozogni, viszont a sok reklám hókuszpókusz, lepedéktisztítós, meg gumisörtés kefe sokszor szemfényvesztés, nem túl hatékony. Fontos még a fogkefe fejének mérete, ha lehet kisebb legyen, mint nagyobb!
Azért érdemes egy elektromos fogkefét is beszerezni (szintén puha sörtével), mert ha tetszik, ha nem, a kialakításával sokkal hatékonyabban viszi le a cuccot. Fogmosási technikát most így nehéz lenne leírni, van egy csomó ilyen katalógus fogorvosoknál, azokban nem írnak hülyeségeket. Az fix, hogy a metsző fogak kivételével a többi fog mosását a külső, illetve belső felszíneken körkörös mozdulatokkal a fognyaknál kell kezdeni, és utána értelemszerűen felső fogaknál lefelé, alsóknál felfelé kell húzni a kefét, egy fogsornál a függőleges fel-le mozgatás semmiképp sem jó, valamint a vízszintes fogmosást mindenki felejtse el! természetesen elektromos kefékre külön technika van.
Fogkrémből a fehérítős fogkrémetek el kell felejteni, hosszú távon iszonyat roncsolják a zománcot és fognyakkopást is okoznak. Szemcsés fogkrémekre ugyanez igaz. Lehetőleg a normálistól magasabb fluor tartalmú fogkrém használata ajánlott, ha a fogak érzékenyek hidegre-melegre (mint pl nálam) akkor sensitive fogkrémet használjunk, de ne állandóan, csak mondjuk 2-3 folyamatosan, utána 2 hét szünet nem sensitive fogkrémmel, mert a fogak hozzászoknak a sensitive fogkrémhez (ezt nemtom hogy csinálják). (ha netán valaki valami extrafluor tartalmú ételeket fogyaszt, akkor csak csínján a sok fluorral, mert a sok is ártalmas...egyrészt foltossá, másrészt már túlzottan törékennyé teszi a fogakat...persze átlagos étkezésnél ilyen veszély nem áll fennt) Elmex termékek jó drágák, de minőségiek, tudom ajánlani őket. Azt persze gondolom nem kell mondani, hogy fogat mosni jó lenne minden napi étkezés után, és ami még fontos, hogy az esti fogmosás után nemhogy ételt, de mondjuk gyümölcslevet sem szabad inni, csakis vizet!