Szerző Téma: Képregényes események  (Megtekintve 1089377 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
Re:Képregényes események
« Válasz #7820 Dátum: 2012. november 25. - 10:58:18 »
Ez csak játék a szavakkal.  ;)
Pl. : a Bölömbika sem emlős állat.  :roll:

Persze, de attól még eléggé szerencsétlen választás volt kilónak elnevezni a százast, még ha mondjuk teljesen máshonnan is ered.

Azt meg még neked is be kell látnod, hogy ha valami elterjedt, még ha hibásan is, nem feltétlenül kell megváltoztatni, mert kavarodást okoz.

Valamilyen szinten igazad van, de a kavarodást az eredeti használat hibás léte okozta. Nem hiszem, hogy szándékosan változtatták meg. Amikor először hallottam, én ezresre gondoltam, aztán tudtam meg, hogy százast jelent. Szerintem sokan voltak így vele, vagyis hallották, hogy a kiló is jelenthet pénzmennyiséget, de nem figyelték, mennyit és egyszerűen csak a logikus ezrest tulajdonították neki. Aztán elterjedt mindkét verzió. Ha eredetileg helyesen használták volna, akkor valószínűleg nem történik ilyen.
Az már csak ráadás, hogy sokan direkt próbálják "javítani" a tévedést. Mondjuk nem ismerték az eredeti használatát és úgymond "kijavítják" a használóját.
Szóval eleve kavarodásra volt ítélve a szerencsétlen szóhasználat.

(Amúgy van ennek valamilyen logikus eredete? Olyasmire gondolok, hogy mondjuk 1 kiló kenyér = 100 Ft, vagy hasonló...)

Én személy szerint nem szeretem használni egyik ilyen kifejezést se, éppen azért, mert kavarodást okoz, főleg fiatalabbaknál, akiknél annyira nincs elterjedve az ilyesmi.

Ja, és mielőtt valaki lehurrogna minket, hogy offolunk: Én 1,5 kilóért simán elmentem volna a HoldfényConra.
(Mármint 1,5 kilogrammnyi képregényért. ;D )
« Utoljára szerkesztve: 2012. november 25. - 11:20:27 írta Krizli »

Kit Walker

• Kraven
  • " The Ghost Who Walks. "
« Válasz #7821 Dátum: 2012. november 25. - 11:33:17 »
1,5 kilóért én is, de 1,5 lepedőért már inkább nem.  :hehe:
Nem tudom, honnan eredhet, én már gyerekkorom óta ( Leírni is szörnyű! ) használtam és tudtam mit jelent. Pl. : Mikor megkérdeztem valamiről mennyibe kerül, és azt válaszolták 2 kiló, tudtam hogy az csak százast jelenthet, mert abban az időben kétezer forint egy havi fizetés volt. Vagyis nem sokkal volt több egy havi fizetés.... Így egyértelműen nem gondolhattam másra. De szerintem ez most is igaz, mert ma már kétszázért nem sok mindent kap az ember. Tehát ki lehet következtetni ki mire gondol, csak azt nem szeretem mikor valami már megy évtizedek óta, aztán jön egy kölyökszőrű és meg akarja magyarázni, hogy nem is úgy van az ahogy te gondolod. De mint tudjuk, fiatalság, bolondság.  :hehe:

Természetesen az utolsó mondatom nem személyeskedés, kéretik nem annak venni!

" Man who looks Phantom in the face will surely die. "  OJS

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #7822 Dátum: 2012. november 25. - 11:39:13 »

Semmi gond. ;)

Mondjuk ja, amikor még az emberek nem dobálóztak ezresekkel, akkor még egyértelműbb volt a dolog. De gondolniuk kellett volna a jövő nemzedékeire is.  :P
Na mindegy, ha egyszer bevezetik az eurót, akkor nekünk se lesz ilyen gondunk. :lol: (Bár lehet, hogy akkor meg tízest fog jelenteni. ;D)

Kit Walker

• Kraven
« Válasz #7823 Dátum: 2012. november 25. - 12:05:40 »
Legalábbis értékben. :hehe:
Vagyis: nem fog érni semmit...

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #7824 Dátum: 2012. november 25. - 12:16:00 »
(Amúgy van ennek valamilyen logikus eredete? Olyasmire gondolok, hogy mondjuk 1 kiló kenyér = 100 Ft, vagy hasonló...)
Majdnem eltaláltad. 1 kiló = 100 deka. Ennyi van csak mögötte.

Ju

• Pókfej
« Válasz #7825 Dátum: 2012. november 25. - 12:39:37 »
:omg: Még egy annyira értelmetlen köztes mértékegységet, mint a dekabármi... már szinte annyira nem praktikus, mint a láb és a font. :-\

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #7826 Dátum: 2012. november 25. - 13:24:02 »

Na igen, ez is egy megközelítése a kilónak. Tényleg minden relatív. :lol:

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #7827 Dátum: 2012. november 25. - 13:31:51 »
csak azt nem szeretem mikor valami már megy évtizedek óta, aztán jön egy kölyökszőrű és meg akarja magyarázni, hogy nem is úgy van az ahogy te gondolod.
Ennél már csak az zavaróbb, mikor egy évszázadok óta egyértelmű, standardizált kifejezést eltorzítanak, aztán meg akarják magyarázni, hogy az a jelentése, amit a plebs tegnapelőtt kitalált. ;)

Idézet
Ezt se vedd annak. :)
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Kit Walker

• Kraven
« Válasz #7828 Dátum: 2012. november 25. - 13:38:51 »
Hogy venném annak, nem én találtam ki. Az hogy a mai gyerekeknek ez a kifejezés nem tetszik, az sem az én hibám. Ezzel csak a plebset bántod. Illetve föléjük emeled magad.  ;)

venom75

• Pókfej
« Válasz #7829 Dátum: 2012. november 25. - 17:42:32 »
Végre hazaértem , végighallgattam Tomi előadását , de felvenni (nekem ) nem sikerült mert olyan világos volt , hogy a képekből alig lehetett látni valamit. Mellettem egy fickó , felvette kamerával és megígérte, hogy közzé fogja tenni. Tomitól beszereztem a tartókat, sikerült egy-két szót is váltanom vele. Készítettem egy -két képet majd felteszem. Volt egy miniszoknyás csajszi......az kiverte a biztosítékot nálam az öltözékével.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #7830 Dátum: 2012. november 25. - 20:49:55 »
Még egy annyira értelmetlen köztes mértékegységet, mint a dekabármi... már szinte annyira nem praktikus, mint a láb és a font. :-\
Jó az, ha boltba jársz. Tíz deka párizsit kértél régen - amíg nem előrecsomagolt volt minden - nem 100 grammot. :)

Érdekes, hogy eddig nem merült fel az ezres szlengje: egy rongy = egy ezres. Én is úgy emlékszem, hogy a kiló a százas, rongy az ezres, lepedő a tízezres.

Ju

• Pókfej
« Válasz #7831 Dátum: 2012. november 25. - 21:08:09 »
Jó az, ha boltba jársz. Tíz deka párizsit kértél régen - amíg nem előrecsomagolt volt minden - nem 100 grammot. :)
Ööö, mindenki más igen. :) Én 100 grammot kértem, mert nekem az volt logikus. Ha minden recept grammal számol és minden csomagolás is, akkor minek konvertáljak valami másba azért, mert az egy szokás? ;)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #7832 Dátum: 2012. november 25. - 21:12:47 »
Nem tudom, annak idején még épp az volt a tök ritka, ha valamit grammal számoltak.

Ju

• Pókfej
« Válasz #7833 Dátum: 2012. november 25. - 21:17:51 »
... Tomi, ugye tudod, hogy most mindjárt jön tg egy beszólással...? :lol:

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #7834 Dátum: 2012. november 25. - 21:22:09 »
Á, így már nem lenne olyan vicces.

Ju

• Pókfej
« Válasz #7835 Dátum: 2012. november 25. - 21:27:31 »
Sikerült keresztbe tennem az ördögi tervednek. ;)

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #7836 Dátum: 2012. november 25. - 21:30:38 »

(Hm, ez vajon hány embernek lesz meg...?)
Nem baj, lesz még alkalom. ;D

Kit Walker

• Kraven
« Válasz #7837 Dátum: 2012. november 25. - 21:32:49 »
Még egy annyira értelmetlen köztes mértékegységet, mint a dekabármi... már szinte annyira nem praktikus, mint a láb és a font. :-\

Érdekes, hogy eddig nem merült fel az ezres szlengje: egy rongy = egy ezres. Én is úgy emlékszem, hogy a kiló a százas, rongy az ezres, lepedő a tízezres.

Én még most is dekára kérem a párizsit. Szerintem ki is kerekedne a boltos néni szeme, ha grammra kérném.  :lol:

Igazad van, az ezres a rongy. De sokszor használják rugónak és egyszer azt is hallottam, hogy maki. Bár szerintem ez egyáltalán nem elterjedt, csak a srác akitől hallottam próbált valami újat hozni nyelvünkbe. A kis Kazinczy.  :hehe:

Ju

• Pókfej
« Válasz #7838 Dátum: 2012. november 25. - 21:37:17 »
Vágjam le a hajam, vegyek fel zöld ruhát és repüljek egy kört egy szívárványszínű csíkkal?  :D Nincs messze a Nyan cat-től. ;D

Én még most is dekára kérem a párizsit. Szerintem ki is kerekedne a boltos néni szeme, ha grammra kérném.  :lol:
Ki is szokott... az utóbbi pár évben konszolidálódtam és néha megkegyelmezek nekik. ;) :-[

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #7839 Dátum: 2012. november 25. - 21:46:27 »
... Tomi, ugye tudod, hogy most mindjárt jön tg egy beszólással...? :lol:
Á, olyan rég csinálta már, hogy elaltatta vele az éberségem.  :D
Idézet
Igazad van, az ezres a rongy. De sokszor használják rugónak
Tényleg, mostanság inkább már rugó.