Kaine, lehet, hogy rosszúl fogalmaztam, nem emlékszem pontosan az idéztre, (az tuti, hogy a mosógép benne volt

). De szerintem a lényege pont az, amit te is írsz. Vagyis hiába fejlődik folyamatosan a technika azzal a céllal, hogy elvileg könnyebbé tegye az ember életét, közben a társadalmi rend, az országvezetés stb. véleményem szerint alapból az emberi viselkedés folyamatosan újra és újra ugyanannyi terhet rak az emberre. Míg régen egy óra volt a mosás, de egy olyan nő tette meg, akit el tudott tartani a férje, most 5 perc a mosás, de egy olyan nő teszi meg, aki elötte ledolgozott 10 órát.
Saját és környezetemben látott tapasztalatom az, hogy az emberek nagy többsége ugyanúgy robotol, és nem jut ideje semmire. A templomos példád amúgy jó, mert akkor legalább annyi idejük volt az embereknek, hogy heti egy napot emiatt szabaddá tegyenek. Én ebben nőttem fel, és ez nekem nagyon hiányzik. Habár mi csak fél órát gyalogoltunk, de attól még a vasárnap ugyanúgy csak erről szólt, de azóta a gyülekezet is elanyagiasodott, és nekem sincs időm rá.
Amúgy ha már feltetted a kérdést, gyerekkoromban nem volt nálunk bevezetve csatorna, gáz (szénnel fűtöttünk), bátyámtól örökölt ruhákat hordtam, a legtöbb tavaszi szünetet kertben kapálással töltöttem el, iskola után bementem anyám munkahelyére, mert nem volt otthon senki, és az első mosógépünk is már bőven sulis koromban lett megvéve. Szóval tudom, miről beszélek.

Szerintem mindenki azt a réteget ismeri, amiben mozog, és ebből azt hiszi, az az átlagos, de közben nagyon nem. Eegyfelől aki net elött tölti a szabadidejét, az már magyarország kb. 50 %-nál jobb helyzetben van. Úgyhogy az ilyen nem akarnak dolgozni a fiatalok, inkább egyetemre mennek dumát nem igazán csípem.
Az emberek nagy százalékának most sincs választási lehetősége. Ahonnan általános suliból jövök, a többség nem ment egyetemre (max 20 %), mert nem engedhették meg maguknak. Szóval az elkényelmesedő réteg már csak a jobb módúak közül kerül ki.
Bizonyos szempontból egyértelműen jobb most, de más szempontokból rosszabb, így végül is mindenkinek igaza van.