Én momentán pont a sok technoblabla és az állandó belső pofázos jelenetek miatt nem bírtam a Star Treket. Míg ügye a Star Warsban az esetek nagy többségében olyen egy űrcsata, hogy látványosan száguldoznak a vadászgépek, kerülgetik a lövedékeket felrobbannak stb. Addig a Star Trekben kb olyan, hogy időnként megrázkódik az ürhajó, és valaki, aki úgy néz ki, mint egy 50 éves szűz, megszólal kasztrált hangon, hogy hány százalékkal csökkent a pajzs, aztán a homokos kapitány elmond egy abszurd techno bla-blát, hogy mit csináljanak. Idönként bevágnak egy statikus képkockát, amin áll az ürhajó, és iszonyat bovli módon felrobban elötte egy lézerlövedék.
A Sar Wars valóban nem eröltette, hogy igazi tudományos fantasztikus mű legyen, inkább volt egy archetípusokkal teletömött sci-fi környezetben játszó mesefilm, és nekem pont erre volt szükségem 10 évesen, nem a Star Trek féle karótnyelt sznobparádéra.
Egyébként amire oly büszkék a Trekkerek, hogy ott minden apró részlet ki van dolgozva, azzal ugyanúgy büszkélkedhet a Star Wars is. Csak ott Lucas ezt nem eröltette ezt, hanem tőle inteligensebb emberekre bízta, de attól még ott is megvan az összes ürhajó műszaki leírása, meg az összes nyelv szótárát kikeresheted ha akarod.
Az X szárnyú makettemet annó, egy ilyen tervrajz alapján készítettem.