butaság ilyen földrajzi megközelítéssel be skatujázni
Nem a földrajzi elhelyezkedésen van a hangsúly, hanem a szemléletmódon.
A földrajz csak úgy kerül a képbe, hogy abból a mentalitásból Európa melyik részén van a több.
más pénzével könnyebb legénykedni
Nem más pénzével legénykedünk, hanem a sajátunkkal. Akkor lenne igazad, ha a kiadó nullszaldóval (önköltségi áron) adná ki a képregényeket.
Nem úgy adja ki, a kiadónak ebből profitja van, aminek egy bizonyos részét visszaforgatja, például új termékekbe.
(Európa nyugati részén legalábbis, a keleti régiókban meg elég sokan vannak úgy, hogy csak kiszedik mindenből a pénzt, de nem tesznek vissza semmit.)
Sértés inkább az, ha leállnék vitázni egy kiadó vezetőjével
Akkor jól gondoltam, hogy a keleti mentalitásból láttál többet. Ez tipikusan balkáni logika, hogy vannak különböző "tekintélyszemélyek", akik érinthetetlenek, kvázi a föld felett lebegnek 3 méterrel, és mindenki bólogasson mindenre, senki ne merészeljen semmilyen kritikát megfogalmazni. Legyél hálás, hogy megveheted, aztán kussoljál... (Fenntartom a véleményemet egyébként, hogy eltévesztetted a házszámot, a Kingpin pont nem ez a kategória...) Semmilyen szempontból nem sértő az, hogy vita. A vita az különböző vélemények ütköztetését / egymással megbeszélését jelenti. Az, hogy "én elmondtam, amit akartam, neked meg kuss van", az nem vita, hanem a bántalmazásnak egy formája. Ha ez egy közegben rendszerszintű, akkor szoktunk elnyomó rendszerről (diktatúráról) beszélni.
Lehet belemagyarázni politikát, meg hogy más rendszer, más mentalitás
Nem belemagyarázás, hanem tapasztalat. Az nem egészen ugyanaz. Sőt, konkrétan teljesen más.

sose mentünk egy bizonyos szint fölé
Az baj, mert ez a keleti / balkáni mentalitás. A nyugati meg alámenni nem szokott. Az egy kicsivel azért jobb megköztelítés szerintem.
(Mondom én, hogy beletaláltam a közepébe...

Mármint abba, hogy te a keleti mentalitásból láttál többet.)
Egyszer válaszoltak, mi megértettük és ahhoz tartottuk magunkat.
Értem, tehát ők beszéltek, te rábólintottál, aztán kuss volt.
Erre írtam azt, hogy ez bántalmazás / elnyomás.
Ezt nem muszáj eltűrni.
Soha, sehol, senkitől.
A véleménykülönbség teljesen természetes abban az esetben, ha valaki gondolkodik, és van egy saját értékrendszere, szemléletmódja.
Különbözőek vagyunk, nem mindenki egyforma. Aki ezt nem hajlandó tudomásul venni, azt szoktuk bántalmazónak / elnyomónak tekinteni.