Jon Favreau direktor a Vasemberről: - A Marvel Comics képregényein nőttem fel. Izgalmas kihívás volt A Vasember rendezése, mivel ő a legnagyobb karakter a Marvel-univerzum eredeti szereplői közül, akiről még nem készült mozifilm. A független filmek világából érkeztem, és szeretem azt gondolni, hogy képes vagyok elmesélni egy történetet egyszerű formában, ahol a humor is megjelenik az arra megfelelő helyzetekben, valamint a karakterek embersége is érződik. A Marvel Comics egyik legnagyobb erénye az, hogy hőseik emberiek és nem tökéletesek. A Marvel akkor kezdte meg működését, amikor a szuperhősök még emberfelettiek és tökéletesek voltak, ám a Marvel mert változtatni ezen, és olyan szuperhősöket teremtett, akiknek hibáik vannak, és akiket szórakoztató és tanulságos megismerni… Amit Stan Lee a hatvanas években science-fictionként írt meg, az ma modern tudomány. Mára technológiánk olyan fejlettségi szintre jutott el, hogy az üzletekben megvehetjük azokat a tárgyakat, amelyek csak sci-fi filmekben szerepeltek akkor, amikor a Vasember először megjelent a Marvel-univerzumban.
A Spec effekt csapat:A négyszeres Oscar-díjas Stan Winston smink- és speciális effektus-csapata készítette el a filmben a Vasember páncéljait.
- Miután tudomást szereztünk arról, hogy készül A Vasember, mindent elkövettünk, hogy részt vehessünk benne - mondja Winston. - Nagy képregény-rajongó vagyok, és Jon Favreau jól ért ahhoz, hogyan kell különféle technikákat felhasználni arra, hogy a dolgok működjenek, ahelyett, hogy a filmje nagyrészt digitális effektusokra hagyatkozna. A jelmezek végső formája lenyűgözőre sikerült, és biztos vagyok benne, hogy a stúdió legnagyszerűbb munkái közé tartoznak majd.
- Amikor elvállaltam A Vasember rendezését, Adi Granov illusztrációit vettem alapul, amelyek szerintem technológiailag a leghihetőbbek és legdinamikusabbak - mondja Favreau. - Miután elkezdődtek a megbeszélések a dizájn elemeiről, Adi személyesen is megkeresett, mert látta, hogy feltettem több rajzát A Vasember általam indított MySpace oldalára. E-mailben kezdtünk levelezni, majd később Los Angelesbe repült, hogy segítsen felügyelni az öltözetek megtervezésének folyamatát. Rajta kívül segítségemre volt még Phil Saunders illusztrátor és Ryan Meinerding dizájner, akik mindketten értékes munkával járultak hozzá a Vasember különféle öltözeteinek végső változatához.
J. Michael Riva látványtervező feladata volt a barlang megépítése, ahol Tony Starkot fogságban tartják, és arra kényszerítik, hogy rakétákat gyártson Raza, a közel-keleti felkelők vezetőjének számára. Riva a rendező elképzelését követve arra törekedett, hogy a látvány a lehető leg-élethűbb legyen. Komoly kihívást jelentett számára a barlang megépítése, amelynek pontosan úgy kellett kinéznie, mintha Afganisztán hegyeiben bújt volna meg.
- A barlang megépítésekor a munka szórakoztató része a díszlet berendezése volt - mondja a látványtervező. - Ha elképzeljük, hogy valakit terroristák tartanak fogva két-három hónapig, azok a kérdések merülnek fel, hogy hogyan él ott, mivel tölti a napjait? - feltételezve, hogy nem kínozzák vízbe merítéssel. Robertnek van tapasztalata arról, milyen érzés fogolyként élni, és néhány nagyon hasznos tanáccsal segítette a munkánkat és tette a díszletet élethűvé. Elmondta például, hogyan kell zoknival teát főzni vagy backgammon készletet készíteni a semmiből. Mielőtt elkezdtük a forgatást, eltöltöttünk egy éjszakát a barlangban, hogy igazán át tudjuk érezni, milyen ott raboskodni.
- A kutatómunkám során többek között arra jöttem rá, hogy mennyire hideg van az ilyen isten háta mögötti barlangokban - folytatja Riva. - Megnéztem egy felvételt, amely az afganisztáni Tora Borán készült. Egy tálib harcossal készítettek interjút, és végig látni lehetett a leheletét. Ezért meggyőztem arról Jon Favreau rendezőt, hogy a díszletet le kell "fagyasztanunk”. Építettünk egy légkondicionáló rendszert a barlangba, így aztán napokig hideg levegő jött ki a színészek száján. Ezért a mai napig utál engem mindenki, pedig nagyon hatásos volt, és jól mutatta az éles kontrasztot a fogság és a szabadság között, különösen egy olyan milliárdos számára, mint Tony Stark.