nem késő amúgy már ilyen 21-22 éves fejjel elkezdeni?
Én 23 évesen kezdtem. Sőt, egy ismerősöm apja úgy 40-50 éves kora körül kezdett el Kempo edzésekre járni (igaz, előtte mindig űzött más sportokat). Szóval sosem késő elkezdeni.

Egyébként én pl hallókészülékkel edzek, sajna emiatt jobban kell vigyáznom pl. páros küzdelmekben és bizonyos szituációkban, de muszáj használnom edzésen is, különben nem hallanám Kaine instrukcióit. Szerencsére még semmi komoly baj nem történt ott a készülékekkel.

Egyébként elvileg én is szemüveges lennék, de a gyakorlatban nem szeretem hordani, úgyhogy nem használok szemüveget. Távolra picit rosszul látok, de úgysem hajigálunk dobócsillagokat az edzésen

, úgyhogy engem nem zavar az edzésben a szemüveg hiánya.

Én is mindig ezt mondom.
Aztán rájövök, hogy ha formába akarom hozni magam, az úgyis csak edzésen fog menni, különben leragadok ott, hogy mondom.
Oké, de én itthon is rá tudom venni magam, hogy edzzek.

Hosszabb kihagyás után szeretek párszor edzeni itthon, mielőtt lemegyek, mert utálom, ha ott edzésen haldoklom látványosan a bemelegítés után.

Erről az jut eszembe, amit egyik évfolyamtársam mondott a gimiben: hátulról csak a gyávák támadnak... meg az okosak.
Ez mondjuk szituációtól függ, hogy ki okos, és ki gyáva.

Ha egy nagydarab állat agyon akar verni, te elbújsz, majd a háta mögé lopakodva leütöd egy féltéglával, na akkor okos vagy.

De ha valaki keménykedni akar, balhét keres, és meglepiből leüt egy tök ártatlan embert, aki nem is akart ártani neki, az egy gyáva barom.

Én meg azt, hogy miért mondta kaine, hogy Batmannek már rég darabokban kéne lennie.
Naja.

A gázpisztollyal kapcsolatban egyszer láttam én is egy videót, amin két srác tesztelte, hogy milyen hatékony ez a fegyver egy késes támadóval szemben, már nem tudom pontosan, hány lépés távolságból indult a késes támadó, és a srác a gázpisztollyal 4 lövést tudott leadni, mire a késes közel ért hozzá, de addigra már annyira csípte a késes szemét az anyag, hogy kénytelen volt visszavonulni, nem tudta már megtámadni a pisztolyos srácot. De ott is mondták, hogy fontos, hogy az ember gyakorolja a fegyver használatát, hogy gyorsan és hatékonyan tudja használni.
Egyébként szerintem pont az a probléma a fegyverekkel, hogy picit hamis biztonságérzetet adnak, mert az ember azt hiszi, hogy "na ha megtámadnak, akkor előveszem, és puff-puff", de a valóságban nem lehet előre kiszámítani az ilyen szituációkat, nagyon sokszor alakulhat úgy a helyzet, hogy nincs időd elővenni a fegyvert, és olyankor jól jön, ha puszta kézzel is meg tudod védeni magadat. Persze ha például többen támadnak rád, és van nálad mondjuk egy nunchaku, vagy egy bot, amit időben elő is tudsz kapni, az növeli az esélyeidet.

De természetesen a legtöbb normális ember nem járkál fegyverrel, mielőtt valaki félreértené, én sem hordok magammal nunchakut.

Illetve egyetlen alkalom volt, amikor betettem a tatyómba, amikor egy lány ismerősömmel mentünk sétálni a Gellért-hegyre. Ugyanis pont akkoriban volt az a hír, hogy négy rosszarcú alak megkergetett egy fiatal párt, akik a Gellért-hegyen randiztak, és a sziklafalra másztak le, hogy megmeneküljenek és egy órán át voltak ott, mire a tűzoltók leszedték őket. Úgyhogy akkor elővigyázatosságból vittem magammal, ha neadjisten valami baj lenne.