Én is szeretnék gratulálni a Polgárháború és az Y sikeréhez.
Amennyire a Vampirella bukása kiszámítható volt, úgy ezen kötetek fogyása is. Az Y-ra ugye ott volt a gyűjtés, szóval egy csomó ember lényegében le is foglalta magának, emellett eltelt sok idő a Vertigo 1-4 kiadása óta, közben sokan beszerezték utólag, így több ember lett kíváncsi a folytatásra, mintha rögtön utánuk jelent volna meg.
A Polgárháború meg egyszerűen olyan, amivel nem lehetett mellélőni. Minden szempontból tökéletes. Egyrészt, a Magarországon kapható Pókember füzet is valamilyen szinten támogatja azzal, hogy - elméletileg - szinkronban vannak az események, így van egy jó reklámja, ami pont a célközönséget érinti, másrészt, az utóbbi években annyi helyen előfordult a Polgárháború, hogy akit érdekel a Marvel világa, az nem tudja kikerülni. Gondolok itt a honosító oldalakra, vagy a Kingpin kiadványaira (főként az ÚBA-ra). Ha már Bosszú Angyalai: Lényegében ez a kötet most őket helyettesíti, ez is egy szempont. Ott van még Mark Millar is, gondolom ez kevésbé játszott közre, de azért a Különítmény és a Kingpin-féle Pókember történetei is eljutottak már pár emberhez a megjelenésük óta, ráadásul az ő egója is kikerülhetetlen, a Wanted vagy más egyéb kapcsán biztosan sok képregényrajongó találkozott a nevével. Mindemellett maga a kiadvány is nagyon szép és a rajzok se rosszak (szerintem). Egyébként hamarosan jön a Captain America és az Avengers film is (aminél elvileg részben a Polgárháborún alapul majd Amerika Kapitány és Vasember viszonya), azok is meghozhatják pár ember kedvét.
Egyébként van még pár képregény, aminek bíznék a magyar kiadásában. Az egyik tuti befutó a The Dark Knight (Returns). Bár nekem annyira nem tetszett, de kismillió helyen említették már mint a(z egyik) legjobb Batman történetet.
Vagy az Avengers filmhez időzítve Joss Whedon Astonishing X-Menje. Bár az kissé kockázatosabb, de a már megjelent "E, mint eltörölni" után szerintem egészen érthető és bár ha jól emlékszem, 3/4-e honosítva van, de a rajzok vannak olyan jók, hogy el lehessen adni, akik meg elolvasták a honosított részeket, azok meg úgyis kíváncsiak a végére, így meg fogják venni. De a fő szempont az, hogy amikor jön az Avengers film, minden cikkben meg lehetne említeni, hogy a rendező/forgatókönyvíró írt már egy sikeres X-Men képregényt, ami magyarul is megjelent blablabla... Egyetlen nagy hátránya, hogy túl hosszú és négy kötetben kellene kiadni, az első sikeres lenne, a többit már valószínűleg kevesebben vennék, ezért nem egyértelmű favorit. Esetleg, ha a First Class film idején jött volna ki az eleje és az Avengers környékén a 3. vagy 4. kötet.
Hasonló időzítéssel a Kick-Ass is jól muzsikált volna szerintem, bár a Ha/Ver címet nem szívesen látnám egy képregény borítóján is.
Esetleg a V for Vendetta is jöhetett volna a Watchmen sikere után. Bár inkább ne jöjjön, mert már megvan angolul a kötet, a From Hell-nek én jobban örülnék, mert azt nem olvastam, de a rajzok alapján nem jósolnék neki szép jövőt (bár a fekete-fehér miatt esetleg megtérülhetne, de szerintem nálunk több kötetben kellene megjelennie, ami ugye plusz kockázat). A LOEG elég kérdéses, mert honosítva volt, de azért szintén lehetett már hallani róla nem kevés jót.
Senki se szeretne kiadni önálló Supermant nálunk, de szerintem az All-Star Superman is kapott annyi jó kritikát még magyar képregényes oldalakon is, hogy biztosan sok ember lenne vevő rá. Quitely látszólag nem jött be a magyaroknak, de nála szerintem nagyon fontos, hogy ki színezi és az ASS-nál (hehe) pont jó kezekben volt. Egyébként jó kiindulópont is lehetne Grant Morrison néhány más képregényére.
Fekete-fehér képregények eléggé elgondolkodtatóak. A kiadásuk olcsóbb, de az emberek a színes-szagos dolgokat veszik. A Sin City és a Walking Dead például jó választások voltak, a Scott Pilgrim a mangaszerűsége miatt részben (a túl sok kötet miatt viszont kevésbé). Usagi Yojimbo kiadását inkább merésznek neveztem volna, de azt hiszem, bejött. Amikkel én próbálkoznék: Teenage Mutant Ninja Turtles. Komolyan. Mindenki ismerte a rajzfilmet, volt nálunk képregényben is, de kevesen tudnak az eredeti képregényről és szinte látom magam előtt az arcokat:
"Mi a tököm? Tininindzsateknőcök fekete-fehérben? De akkor honnan tudom, melyik Mikelándzseló meg Leonárdó, ha nincsenek színezve a maszkjaik? Mi, hogy itt mindegyik pirosat visel? Használják is a fegyvereiket, nem csak hadonásznak vele? Zúzót az első részben megölik? Na jó, ezt el kell olvasnom!"
Esetleg még Lone Wolf and Cub (bár sose olvastam) és igaz, hogy manga, de talán az átlag képregényesekre is rá lehetne szabadítani: Akira. (Azt se olvastam, csak elkezdtem egyszer, de ha magyarul megjelenne az egész, valószínűleg tennék vele egy újabb próbát.)
Meg ami talán nagy siker lehetett volna nálunk: Transformers. A Dreamwave G1-et adtam volna ki, de szerintem aki akarta, az már elolvasta honosítva. Egyik szemem sír, a másik haj. Ja, nem. Azok az emók...
Meg persze van még sok jó képregény, de nehéz úgy eladni valamit, hogy az emberek többsége idehaza nem is hallott róla.
Bocs a hosszú eszmefuttatásért, remélem, nem voltam nagyon off.