Szerző Téma: Csodálatos Pókember (Semic-füzetek)  (Megtekintve 842797 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

kevinkain

• Rinó
  • **
    • KevinKain
Re:Csodálatos Pókember (Semic-füzetek)
« Válasz #4880 Dátum: 2015. november 24. - 12:11:15 »
Ezek a dolgok sosem az alkotókról szólnak. Azok a magánkiadások. Nem véletlenül létezik az "éhező művész" kifejezés. Aki ragaszkodik a saját elképzeléseihez, és nem enged belőle, az magának kell, hogy csinálja. Ha viszont nincs mögötte valami nagy, akkor megélni sem fog belőle. Minden a kompromisszumokról szól.

A kiadó és az alkotó között természetes, hogy kell lennie kompromisszumnak, de ha egy másik kiadó vesz át tőlük dolgokat és a kész dolgokat alakítja át vagy vágja meg, azzal az eredeti kiadó hírnevét is csorbítja. Ha az eredeti kiadó vág ki valamit, mert 24 oldal kell és 25 van, akkor a vágott lesz a teljes mű (mert ott az alkotónak kellett volna betartani a szabályokat), míg a későbbi vágásoknál már csak megvágott műről beszélhetünk.

A fogyasztóvédelem a nevével ellentétben sosem a fogyasztók érdekeit védi. Csak egy újabb adó más néven. Hívd fel őket egyszer valami reklamációval. Nem érdekli őket.

Tudom, sajnos. Manapság minden állami dolog így működik: azt hazudják, az átlagember érdekeit védik, miközben csak egy újabb fegyvert adnak a korrupt szuper-gazdag legfelsőbb rétegnek.

Azért ne hidd, hogy náluk belesz*rtak mindenbe. Nem is lehetett, annyi képregénnyel egyszerre. Csak akkor még tényleg jóval nehezebb volt, mint most. Ha nem küldtek el egy oldalt, akkor nem az volt, hogy másnapra itt van, mert elküldik a neten. Levelezés, posta, máris két hét csúszás a megjelenéssel. Mérlegelni kell, hogy melyik a fontosabb, és rendszerint a határidő győz. Ha nem volt meg a szerkesztőségnek az a bizonyos oldal más képregényben, akkor meg voltak lőve. Volt, hogy én adtam nekik a gyűjteményemből szkennelni képregényeket - például a 107-es szám borítóját, de belső oldalakhoz rengeteg mást is.

Egy szóval se mondtam, hogy ők belesz@rtak, vagy könnyű dolguk volt. Sőt, miután tisztázódtak, hogy milyen egyéb okokból lettek vágások, úgy el is ismertem, hogy legtöbb esetben vagy nem tehettek róla, vagy indokolt volt.

És még ez sem ilyen egyszerű. :) Te elvesztettél pár munkát, kiesett egy kis zsé, de attól még továbbra is vállalkozó maradtál, jött más megrendelés. A kiadásnál viszont, ha elvesztesz "pár" olvasót, akkor megszűnik a lap, nincs tovább. Nem arról van szó, hogy kisebb a nyereség, hanem arról, hogy bukta jön. Itt akkor is van rengeteg költség, ha kevesen veszik meg az újságot, míg a vállalkozó legfeljebb otthon ül és tévét néz, ha nincs megrendelés, legfeljebb a járulékokat bukja (persze az is rengeteg, de ebbe bele se menjünk).

A járulékok azért elég magasak egy kezdő vállakozó számára. Volt ismerősöm, aki hónapokig próbálkozott és a járulékokat is alig tudta kitermelni, nemhogy még hasznot szerezni. Plusz volt olyan megrendelő, aki azt mondta, ha beválok akár havi több megrendelést is hozna (szinte csak belőle is megélhettem volna), de végül semmi nem lett belőle mert tisztességesen elmondtam, hogy azért dolgozok olcsón, mert nem vagyok profi és ennek tudatában bízzon meg.
Bár később rájöttem, hogy teljesen mindegy mennyibe kerül egy szolgáltatás, a megrendelő 100 %-ot vár el. Hiába csinál meg valaki valamit 3-ad vagy negyed áron, a megrendelő ugyan úgy beleköt minden apróságba. Még ha a szolgáltatás amúgy tökéletes eredményt nyújt, akkor is variálnak és bonyolítgatnak. Ezért is vagyok úgy vele, hogy valami inkább legyen drágább, de tökéletes, mint olcsóbb, de olyan dolgokkal, amikbe bele lehet kötni.

De a lényeg, hogy én nem szidtam a Kingpint, sőt :). A Semicet meg csak abban az esetben szidtam, ha ők pusztán extra profitért vagy spórolásból vágtak ki valamit. Ha oldalismétlést vágtak ki, vagy a postán elveszett oldal maradt ki, ha alapból vágott tartalmat hagytak ki, vagy esetleg kiadásra nem kerülő történetekre való utalást vágtak, akkor az mind érthető, jogos, vagy nem az ő hibájuk. Azt meg egy szóval se mondtam, hogy a képregénykiadás könnyű lenne, még manapság se, nemhogy anno. Szóval remélem nem sértődött meg senki :).

Kókuszolaj

• Tarantula
  • *
« Válasz #4881 Dátum: 2015. november 25. - 10:20:54 »
És elérhető ezekről a hiányos számokról egy a teljesség igényével készült lista? :)
Ott an mindegyik a magyar wiki oldalon: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Csodálatos_Pókember

Mindig csodálom, hogy milyen igényes írások vannak Wikipédián. Ezért is akadok ki, ha valaki szidja azt az oldalt :).

Összegezve 20 szám hiányos:
1,4,5,6,11,12,13,20,23,34,44,58,95,96,98,119,123,124,125,126

Amúgy nem értem erre miért volt szükség. Kétlem, hogy csődbe mentek volna attól a plusz oldaltól :).

Nem csak 20 szám hiányos. Például a 93. számból is hiányzik képkocka, Zöld Manó és Pókember bunyójánál, közvetlenül Gwen halála előtt. De ezt a Kingpin pótolni fogja. :)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4882 Dátum: 2015. november 25. - 12:30:16 »
A kiadó és az alkotó között természetes, hogy kell lennie kompromisszumnak, de ha egy másik kiadó vesz át tőlük dolgokat és a kész dolgokat alakítja át vagy vágja meg, azzal az eredeti kiadó hírnevét is csorbítja.

Ez igaz.
Idézet
Szóval remélem nem sértődött meg senki :).
Biztosan nem.  :)
Idézet
Nem csak 20 szám hiányos. Például a 93. számból is hiányzik képkocka, Zöld Manó és Pókember bunyójánál
Abból a sztoriból hiányzott több is.

Kókuszolaj

• Tarantula
  • *
« Válasz #4883 Dátum: 2015. november 25. - 16:00:31 »
Idézet
Abból a sztoriból hiányzott több is.
Igen, a 95. számból. :(
Egyébként, ha már szóba került (szóba hoztam :D), eddigi tapasztalataidból kiindulva mit tippelsz: a 121-122. számok színezése olyan lesz, mint a Kravené, vagy olyan, mint a különszámoké?

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4884 Dátum: 2015. november 25. - 21:39:50 »
Melyiké, vagy melyiké?

Kókuszolaj

• Tarantula
  • *
« Válasz #4885 Dátum: 2015. november 27. - 20:56:56 »
Jogos. :) Tehát hogy az Amazing Spider-Man 121-122. számai 2017-ben olyan színezéssel jelennek meg, mint a 2016-os Kraven, vagy olyannal, mint a tavalyi/idei PPP különszámok? (Persze nem elfelejtve, hogy az egész még csak terv.)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4886 Dátum: 2015. november 27. - 21:54:57 »
De hát még azt se tudjuk, hogy a jövő évi Kraven milyen lesz!

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #4887 Dátum: 2015. november 27. - 21:55:53 »
Dehogynem. Depresszív. És nagyon ragaszkodó egy bizonyos tőmondathoz.

Kókuszolaj

• Tarantula
  • *
« Válasz #4888 Dátum: 2015. november 28. - 11:44:43 »
Értem. Azt hittem, biztos, hogy az újragondolt színezésű Kravent adod ki. Még mintha az is szóba került volna, hogy a CsP-s verzió éppen emiatt marad értékes.

Volt anno egy reklámoldal valami olyan szöveggel, hogy "4,5 éve olvashatod, és ha 4,5 éve olvasod, tudhatod hogy érdemes. Mert ő a legemberibb szuperhős, ő a Csodálatos Pókember." Nagyon jó kis kép tartozott hozzá; valaki tudja esetleg, melyik számból lett kivágva?

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4889 Dátum: 2015. november 28. - 12:15:28 »
Nem én választhatom, hogy melyiket adom ki. Amelyiket a Marvel elérhetővé teszi.

kevinkain

• Rinó
  • **
    • KevinKain
« Válasz #4890 Dátum: 2015. november 28. - 15:19:20 »
Ez csak egy ötlet, de ha a Marvel elérhetővé tenné mindkettőt, és végül megvalósulna a HC kiadás is, akkor nem lehetne, hogy egyik ilyen, másik olyan színezés? És akkor még érdemesebb lenne megvenni mindkettőt :).

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4891 Dátum: 2015. november 28. - 20:03:13 »
Nem, az elég kizárt. :)

sziki

• Vízember
  • *
« Válasz #4892 Dátum: 2015. november 29. - 11:41:45 »
De akkor az eldőlt, hogy HC lesz, ugye?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4893 Dátum: 2015. november 29. - 12:05:51 »
Értem. Azt hittem, biztos, hogy az újragondolt színezésű Kravent adod ki.
Kb 99,9%, hogy ilyen lesz:

De ez nem újragondolt színezésű (volt ebből egyáltalán olyan?  :headscratch: ), hanem a régi digitálisan felújított változata. Már a régi sem hagyományos színekkel dolgozott, az már olyan volt, mint akkoriban a GN-ek. Csak most jobban feltűnik a különbség köztük, hogy már nincsenek benne raszter pöttyök.

balogh44

• Thanos
« Válasz #4894 Dátum: 2015. november 29. - 18:18:03 »
Ennek eredetije:

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4895 Dátum: 2015. november 29. - 20:45:16 »
Igen, és? Mi a probléma? Ettől függetlenül teljesen jó a digitális változat.

Todd

• Pókfej
« Válasz #4896 Dátum: 2015. november 29. - 22:24:32 »
Szerintem nem az. Szerintem sem lett jo ennek a kiadvanynak a digi szinezese.
Mintha mindent megforgattak volna vazelinben majd vakuval jol megvilagitanak.
Joval tompabb szinek kellettek volna es sokkal kevesebb csucsfeny.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #4897 Dátum: 2015. november 29. - 23:27:18 »
Ez nem újraszínezés miatt van. Amikor kiadták TPB-ben és HC-ben, az már fényes lapra ment. Ott már így nézett ki. Ugyanilyen a németek nagy albumában is.

Todd

• Pókfej
« Válasz #4898 Dátum: 2015. november 30. - 08:42:04 »
Az eltérő a nyomdatechnikából adódó különbségeket magamtól is látom, de nem arra gondolok.
A mindent elborító csillogó grádiens tökéletesen felesleges rajta, ráadásul rossz helyekre is kerül. Bőven elég lett volna Póki hátára és fejére pakolni egy keveset.
A tuskihúzás teljesen plasztikussá teszi a képet, ilyen fajta rajzhoz csak visszafogott pasztell színek illenek.
« Utoljára szerkesztve: 2015. november 30. - 08:50:14 írta Todd »

balogh44

• Thanos
« Válasz #4899 Dátum: 2015. november 30. - 15:32:19 »
Tudtommal, csak ez a két verzió létezik belőle, illetve újra kiadásokhoz már csak az újabbat adják. Én úgy vagyok vele, hogy az újdonság varázsa miatt, és amiatt is, hogy végre magyar nyelven is lesz egy HC képregényem ( A Hobbit-ot most nem számítom) alig várom hogy végre kijöjjön! :kingpin: