Tegnap megnéztük mi is a BvS-t. Nem voltak nagy elvárásaim a filmmel szemben, de sikerült még azokat is alulmúlnia.
Alapból ott van mindaz, amit kaine már felsorolt, és még annyi minden más. Az egész Lois-szenátor-sivatagi balhé szál tök összecsapott volt, jó formán semmit nem lehet megtudni belőle, hogy mit, miért, merre, meddig csinált Lex. Jesse Eisenberg szerintem rémes Lex volt, nem értem, miért kellett belőle is őrültet csinálni. Lexben pont az a jó, hogy ő nem őrült, csak egy megalomán zseni, aki képességek nélkül, pusztán az eszével méltó ellenfele Supermannek.
Ben Affleck tök jó Bruce Wayne, csak kár, hogy ez a Bruce Wayne pocsék Batman.
Lehet, jobb lett volna, ha kijön még egy Batman film vele a BvS előtt, mert így baromira zavaró, hogy csak sejteni lehet, hogy miért gyilkol gond nélkül (ezek után a Suicide Squadban elvárom, hogy rögtön az első adandó alkalommal nyírja ki Jokert, meg az összes többi bűnözőt), és hogy miért lett a világ legjobb nyomozójából egy... idióta? Komolyan, Lois és Lex simán rájön, hogy Superman = Clark, csak ő nem? Pont ő? Aztán amint megszerzi a kriptonitot, rögtön nekiesik Supermannek, amikor az megpróbál beszélni vele? Komolyan mondom, Snydernek sikerült elérnie, hogy Supermant sokkal szimpatikusabb karakternek tartsam, mint Batmant, ami nálam nagy szó, mert teljesen hidegen hagy a cserkész.
Btw, lehet, hogy én emlékszem rosszul, de mintha a MoS-ban arról lett volna szó, hogy Jonathan nem akarta, hogy Clark használja a képességeit, itt meg most arról beszél Clark, hogy Superman nem is létezett, csak egy kansasi farmer vágyálma volt, meg hogy megpróbált úgy élni, ahogy az apja várta volna tőle? Nekem ez kicsit ellentmondásos.
És akkor Marthás jelenet. Jaj... Szerintem rettenetesen erőltetett volt, hogy Superman pont akkor nem "anyának" hívja az anyját, hanem Marthának. Tudom, hogy Amerikában előfordul, hogy a felnőtt gyerekek a keresztnevükön hívják az anyjukat mások előtt, na de könyörgök, annyira izzadságszagú volt az egész. Érződött, hogy ez most csak azért kell, hogy Batman megtudja, hogy mindkettejük anyját ugyanúgy hívják... Ezt sokkal intelligensebben is meg lehetett volna oldani. Illetve az is érdekes volt, hogy amikor Batman elmegy megmenteni Marthát, a fogva tartói hiába hallják, hogy valaki balhézik odafent, nem ölik meg a nőt, hanem megvárják, amíg őket is kiiktatják.
Nagyon szófogadók ezek a beosztottak a DC világában. Bruce emberei sem futnak az életükért az irodaházból, amikor idegenek sorra döntik le a szomszédos felhőkarcolókat, csak miután konkrét utasítást kaptak erre a főnöktől, és Lex emberei se csinálnak semmit, pedig valószínűleg Lex kicsit sem bánta volna, ha Martha idő előtt meghal.
Apropó, Lexnek mi baja volt Batmannel? Miért volt neki olyan fontos, hogy Batman meghaljon?
Ja, és valahol az is vicces volt, hogy a Doomsday-jel való harc alatt valaki mindig benyögte, hogy "Hú, még szerencse, hogy ott bunyóznak, mert ott most épp kevesen vannak", meg "az a sziget pont lakatlan", illetve "a kikötőben nincs senki".
De hogy valami pozitívumot is írjak: maguk a harcok tetszettek, már ami a kivitelezést illeti (bár azért a színek hiánya néha durván megnehezítette, hogy az ember kivegye, hogy pontosan mi történik), volt néhány tök jól eltalált jelenet (
pl. amikor Supi visszanyeri az erejét az atombomba után), illetve a szereposztás egész jó lett (Clark, Batman, Diana, Lois), ezzel a gárdával nagyon szívesen megnéznék egy jó DC filmet, csak Snydert ne engedjék a közelébe. Alfred nem jött be, hiába szánták viccesnek a szövegeit, szerintem kicsit sem voltak azok.
Szóval, összességében szerintem bármelyik Marvel film köröket ver erre, és nem azért mondom ezt, mert elvakult Marvel-fanboy lennék (az MCU filmjei is messze vannak a tökéletestől), nagyon is örülnék, ha a DC összehozna egy klassz kis filmes univerzumot, de egyre inkább úgy érzem, hogy rossz emberek kezébe adták a feladatot, vagy legalábbis olyan emberek kezébe, akiknek a víziója nekem nem igazán jön be. Aztán persze lehet, hogy csak velem van a baj.