Ezt a mese meghatározást el kéne már hagyni, a mese az a Hófehérke és a hét törpe, a SW egy Sci-fi/kalandfilm, vagyis "Epic space opera", a nem vérengzős fajtából, (Alien, Pedator)
Alapvetően a mesékből átvett arche típusokra épít az egész film, a dramaturgiát is megtartotta, és a célközönséget is. Anno sok kritikát kapott is emiatt, mivel az akkori sci-fi sémába abszolút nem illett ez bele. Pont emiatt lett ilyen sikeres (és ennyire jó

), de alapvetően a gyerek közönséget célozta meg (beleértve a kapcsolt termékeket is).
Azóta persze az egész filmműfaj teljesen átalakult, a sci-fi megszünt létezni, max sci-fi környezetbe helyezett más tematikájú filmek vannak (pl. akciófilm). A mese meg valamiért degradáló jelző lett (ezt egyébként nem értem, miért vált ki ilyen heves reakciót mindenkiből), így vannak fantasyk, meg animációs filmek stb.
Érdekes, hogy a könyveknél még nem szégyellik ezt a szót, és azzal is tisztáéban vannak, hogy egy mese nem csak gyerekeknek szólhat.
Ahogyan a Star Wars-t is mind a mai napig élvezem. Amúgy a régi trilógia gyerekkorom abszólút kedvenc, és legmeghatározóbb filmje.
De, arra gondolok. Nálunk biztos, hogy nem korhatár nélküli volt. Sőt, feliratos volt. Szülővel meglehetett nézni, de egyedül nem engedett be a mozis. Ma már nem lenne ilyen sem.
És abból, hogy szigorú volt a pénztáros nálatok, az következik, hogy a Star Wars egy 18+os film. Igazad van, ez tényleg sokkal megdönthetetlenebb érv.

Egyébként maximálisan egyetértek vele, kisgyerekeket egyedül én se engednék be a moziba (meg amúgy sehova, egy bizonyos kor alatt kell még a felnőtt felügyelet).
Ma már csak a bimbó és a bél a durva, a hangulat nem. 
Én is kicsit furán néztem erre a meghatározásra.