Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338085 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Ben Reilly

• Pókfej
Re:Tudomány/technika
« Válasz #760 Dátum: 2009. szeptember 05. - 13:01:13 »
Hogy megvédjem a szakma becsületét, a jogi szövegek egyáltalán nem szárazak. Viszont az embernek marhára ki kell ürítenie az agyát ahhoz hogy be tudja őket fogadni, és sajnos tényleg csak magolással lehet megtanulni őket.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #761 Dátum: 2009. szeptember 05. - 13:49:05 »
Idézet
én úgy vagyok vele, hogy nem kell, hogy mesterségesen létrehozott szerek gyógyítsanak meg mindenből, ha a szerevezetem nem tud magától megbírkózni valamivel, akkor már régen rossz.
Nyilván, de nem érdemes szenvedni, ha gyógyszerrel meg lehet könnyíteni a folyamatot és túl sok károd nem származik belőle. Szinte semmi, ha nem krónikus esetről és egy tök általános gyógyszerről, pl fájdalomcsillapítóról van szó.

Idézet
Biztos tisztában vagy vele te is, hogy a gyógyszeriparban milyen pénzek vannak, és hogy ez milyen szintű érdekeket szül. A nagy cégeknek szükségük va rá, hogy az emberek vegyenek gyógyszereket, ha jó az, ha nem. Őket nem érdeklik, hogy néhány ember rászokoik, vagy meghal tőle, (főelg az előbbi), csak az érdekli őket, hogy vegyék a gyógyszereiket. És emiatt telpumpálják a médiát gyógyszeres reklámokkal is, és az emberek pedig azt látják, hogy mindenféle bajra rögtön szedjünk gyógyszert, mert ilyen a társadalom, és elhiszik a hazug reklámokat. és még lehetne tovább menni...
Ebben teljesen igazad van. A médiában levetített gyógyszerreklámok ugyanúgy hazugok, mint a legtöbb tévéreklám és a média együttvéve. Ezért kell gyógyszerészeknél tájékozódni, akik értenek is hozzá. A legtöbb nagy sanggal reklámozott gyógyszerben valójában semmi újdonság nincs. PL korábban volt egy botrány, hogy olyan készítményt nyomtak a tévében ezerrel, amiből egy kúra volt vagy 5-6 ezer forint recepttel. Nem arról van szó, hogy nem hazsnál a dolog, dehogynem, nagyon is használ. Csak ami abban a készítményben volt egybe összerakva, azt külön-külön maximum 1500 forintért meg lehetett volna venni és nem kevésbé hatékony.
és akkor a bifidusz aktireguláriszról, a ketospray-ről, meg a többi humbukról nem is beszéltem. hihetetlen menynire átvágják az embereket a gyógyszerekkel, de ugyanezt csinálják a totál hatástalan, kuruzsló gyógykészítményeket árulók is. ezek nagy többsége is méretes kamu..ha segít is valamit, nem túl jelentős a hatása, sokkal inkább placebo hatásról lehet beszélni.
Idézet
A függőség pedig gyorsabban is kialakulhat. Ha egy gógyszernek elég intenziv hatása van, és az ember tényleg látványosan jobban érzi magát, akkor már kevéstől is úgy érezheti, hogy neki ez nagyon jó, és ezt ő szedni akarja. Ez persze lehet pszihés is, és nem feltétlenül a gyógyszerben lévő hatóanyagoktól alakul ki. És az egész egyénenként változik, nem lehet megmondani hogy egy függőség, csak 1-2 éven belül alakulhat ki.
Jah, én kizárólag a klasszikus értelemben vett biológiai függőségről beszéltem, a pszichés hozzászokás más. Pszichésen minden függőséget okozhat, akár azt is bemagyarázhatod magadnak, hogy te a PEZ-től jobban leszel és PEZ függő is lehetsz. :)

Idézet
Valakinél kialakulahat bizonyos körülmények miatt gyorsabban, valakinél lassabban, de ha valaki már két éve rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, az szerintem mindegy milyen, nagyon nehezen fog tudni leállni róla, mert a szervezte már annyira hozzászokott, hogy anélkül nem is fog tudni meglenni.
Nme vagyok 100%-ig biztos abban, amit mondok, de ez így nem igaz. Függőséget az olyan készítmények okoznak, amik valamilyen szinten a központi idegrendszer működését befolyásolják. Ha mondjuk van egy olyan vérnyomáscsökkentő, ami nem az idegrendszeren át hat, 2-3 év rendszeres szedés után sem leszel függő. Ha leállsz nyilván rosszul leszel, mert elkezd rakoncátlankodni a vérnyomásod, de nem attól leszel rosszul, hogy nem vetted be ezt a gyógyszert. Ha más jellegű vérnyomáscsökkentőt veszel be, akkor megint jól leszel, a korábbi nem fog hiányozni, mint egy függőnek.
Vagy mivel a gyógyszereket a máj egy sor enzimrendszere bontja le, és ha sokááig szedsz nagy mennyiségű gyógyszert, a szervezeted alkalmazkodik hozzá, megnöveli ezen enzimrendszerek mennyiségét. Ha hirtelen eldobsz mindent, akkor lehet rosszul leszel egy ideig, mert az enzimrendszernek nem lesz meg a "kaja", aminek lebontására eredetileg ott van, hanem más dolgokat fog bontani, amit mondjuk nem kéne és kijönnek a káros tünetek. De ez sem függőség, mert nem arról van szó, hogy "hiányzik a testednek a külsőleg bevitt anyag, mert anélkül már nem tud létezni", mert a függőség azt jelenti. Megvan a tested anélkül is, nem a függőséged okoz tüneteket, hanem az, hogy alkalmazkodtál a korábbi nagy mennyiségű gyógyszerhez. Ha egy pár hétig szakaszosan csökkented a gyógyszermennyiségedet, akkor nincs semmi gond. Egy igazi gyógyszerfüggőségről nem lehet leszoktatni pár hét alatt az embert...szóval továbbra is megerősítem, hogy függőséget, amit igazán jelent ez a szó, elsősorban az idegrendszerre ható dolgok okozhatnak. Pl ha altatót szedzs hosszú távon, annka biztosan függője leszel, ezt nem is vitatom, sajnos ez tény.
Pszichésen meg mindennek függője lehetsz, a pszichés függőséget külön kell kezelni.
« Utoljára szerkesztve: 2009. szeptember 05. - 13:54:21 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #762 Dátum: 2009. szeptember 05. - 14:10:24 »
Azért a reklámoknak is megvan a maga hatása, és most itt nem konkrétan a tévésekre gondolok. Egy nagyon undorító dolgot csinálnak már jópár éve a gyógyszergyárosok, de mégis hatásos: ezek a homeopátiás szerek. Ezekben nagyon-nagyon minimális hatóanyag van, amit a szervezeteted kb. meg se érez, de a reklámnak köszönhetően érvényesül a placebo hatás és jobban lesznek az emberek tőle, mert elhiszik. Rengeteg olyan gyógyszer is van a piacon, amellyekben nemcsak, hogy ugyanaz a hatóanyag van, hanem ugyanolyan mennyiségben is, csupán más az alakjuk, a nevük és legfőképpen az áruk. A függőségről meg csak annyit, hogy Magyarországon nagyon  sokan bebeszélik maguknak , hogy betegek, pedig nem annyira. A mellékhatásoknak pedig azért ilyen hosszú a sora, mert egyrészt, ha tényleg annyi ideig szedné az ember ameddig az orvos felírta (persze ez is attól függ mennyire ért hozzá az adott orvos) minimális az esély, hogy valami komolyabb mellékhatás érvényesüljön, de ha tovább szedi az ember szépen előjönnek azok a mellékhatások, mert a gyógyszer lényegében méreg, csupán a sok rossz dolog közül a nagyobb rossz dolog ellenében dolgozik elsősorban és ezek után, ha meggyógyúltál, a szervezet nmagyon könnyen kiheveri ezt a minimális mérgezést.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #763 Dátum: 2009. szeptember 05. - 14:12:37 »
Nme vagyok 100%-ig biztos abban, amit mondok, de ez így nem igaz. Függőséget az olyan készítmények okoznak, amik valamilyen szinten a központi idegrendszer működését befolyásolják. Ha mondjuk van egy olyan vérnyomáscsökkentő, ami nem az idegrendszeren át hat, 2-3 év rendszeres szedés után sem leszel függő. Ha leállsz nyilván rosszul leszel, mert elkezd rakoncátlankodni a vérnyomásod, de nem attól leszel rosszul, hogy nem vetted be ezt a gyógyszert. Ha más jellegű vérnyomáscsökkentőt veszel be, akkor megint jól leszel, a korábbi nem fog hiányozni, mint egy függőnek.
Vagy mivel a gyógyszereket a máj egy sor enzimrendszere bontja le, és ha sokááig szedsz nagy mennyiségű gyógyszert, a szervezeted alkalmazkodik hozzá, megnöveli ezen enzimrendszerek mennyiségét. Ha hirtelen eldobsz mindent, akkor lehet rosszul leszel egy ideig, mert az enzimrendszernek nem lesz meg a "kaja", aminek lebontására eredetileg ott van, hanem más dolgokat fog bontani, amit mondjuk nem kéne és kijönnek a káros tünetek. De ez sem függőség, mert nem arról van szó, hogy "hiányzik a testednek a külsőleg bevitt anyag, mert anélkül már nem tud létezni", mert a függőség azt jelenti. Megvan a tested anélkül is, nem a függőséged okoz tüneteket, hanem az, hogy alkalmazkodtál a korábbi nagy mennyiségű gyógyszerhez. Ha egy pár hétig szakaszosan csökkented a gyógyszermennyiségedet, akkor nincs semmi gond. Egy igazi gyógyszerfüggőségről nem lehet leszoktatni pár hét alatt az embert...szóval továbbra is megerősítem, hogy függőséget, amit igazán jelent ez a szó, elsősorban az idegrendszerre ható dolgok okozhatnak. Pl ha altatót szedzs hosszú távon, annka biztosan függője leszel, ezt nem is vitatom, sajnos ez tény.
Pszichésen meg mindennek függője lehetsz, a pszichés függőséget külön kell kezelni.

Én sem vagyk szakértője a témának, nagy általánosságban annyit tudok, hogy létezik pszichés, meg fizikai függőség is, de sok olyat leírtál ebben ami új volt számomra.
Mindig tanul az ember.
This is a joke. A real practical Joke.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #764 Dátum: 2009. szeptember 05. - 14:23:59 »
Na, akkor jó, hogy mégse az OFF topikba írtam. :) Köszönöm az ismertetőt, én is okosabb lettem. :)

Todd

• Pókfej
« Válasz #765 Dátum: 2009. szeptember 06. - 13:28:31 »
Én is, és megkaptam pepotól a szokásos orvosi magyarázatot. Ami ha lefordítanám egyik szaktanárom szava járására, akkor pnt így hangozna: Mindig abból induljon ki, hogy maga a hülye. ;D
Álltalánosságban ódzkodom az orvosoktól, mert szinte sose tudnak értelmes magyarázatot adni semmilyen kérdésemre, és szinte sose jönnek rá, hogy mi a bajom.
Ezért a gyógyszer, és orvos ellenességem, és bárhányszor belemegyek pepo-val egy olyan beszélgetésbe, amikor védeni próbálja az orvostudományt, erősödik bennem ez a nézet.
« Utoljára szerkesztve: 2009. szeptember 06. - 14:05:13 írta Todd »

Ju

• Pókfej
« Válasz #766 Dátum: 2009. szeptember 07. - 09:40:44 »
Szerintem, ha gyógyszerfüggőségről van szó, akkor az esetek legnagyobb részében pszichés a függőség. Ehhez hozzájön a média szuggessziója és az emberek azt hiszik, alapból minden bajuk van és tele kell nyomniuk magukat készítményekkel ahhoz, hogy egészségesek legyenek.

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #767 Dátum: 2009. szeptember 07. - 10:25:47 »
alapból minden bajuk van és tele kell nyomniuk magukat készítményekkel ahhoz, hogy egészségesek legyenek.

Így van ! Az fel se merül hogy esetleg változtatni kellene valamin... egyből irány a patika !  :roll:

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #768 Dátum: 2009. szeptember 08. - 12:39:20 »
Idézet
amikor védeni próbálja az orvostudományt
Lehet, hogy te ezt érzed, de én csak a tényeket szoktam közölni.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #769 Dátum: 2009. szeptember 08. - 14:16:14 »
innen nézve kicsit másképp tűnik, véded a mundér becsületét. :) de nincs ezzel semmi baj.
This is a joke. A real practical Joke.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #770 Dátum: 2009. szeptember 10. - 16:59:52 »
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #771 Dátum: 2009. szeptember 10. - 17:05:37 »
 :omg: oh de minek? hagyják már békén egymást....

Mero

• Thanos
  • Főállású szülői példakép
« Válasz #772 Dátum: 2009. szeptember 10. - 17:22:49 »
Mert ez olyan mint a STAR WARS :)
A jó és a rossz ÖRÖK harca  :violent:
Lakcim : Access Denied - Directive 5 Biometrikus Információ  Pszichológia Profil : -Cinikus -Szarkasztikus -Marháranagyonvicces (-nek hiszi magát ) Szuper Képesség :Bárkit, bárhol, bármikor felidegesíteni 5 percen belül

Todd

• Pókfej
« Válasz #773 Dátum: 2009. szeptember 10. - 17:57:50 »
Idézet
amikor védeni próbálja az orvostudományt
Lehet, hogy te ezt érzed, de én csak a tényeket szoktam közölni.
Mivel ezek a beszélgetések álltalában multbéli eseményeken szoktak alapulni, ahol az orvosok nem jöttek rá, hogy valakinek mi baja volt, vagy félrekezelték, vagy csesztették, vagy stb., szerintem ilyen esetekben elég nehéz tényeket közölni, úgy, hogy nem voltál ott.
Igaz, hogy mi ilyenkor elfugoltan valahogy az orvosokra hárítjuk a hibát, de te minden esetben, nem kevésbé elfogultan, a betegre háritod.
« Utoljára szerkesztve: 2009. szeptember 10. - 17:59:42 írta Todd »

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #774 Dátum: 2009. szeptember 10. - 18:27:22 »
;D
És melyik az erő jó és rossz oldala?  :roll:

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #775 Dátum: 2009. szeptember 10. - 19:21:14 »
Nyehehe, vállalati bullshitcsinálás a maximumon. És az az aranyos, hogy a népesség legnagyobb hányada simán benyalná ezt a diasort.

Mero

• Thanos
  • Főállású szülői példakép
« Válasz #776 Dátum: 2009. szeptember 10. - 20:01:08 »
;D
És melyik az erő jó és rossz oldala?  :roll:
Szerinted melyk a jó oldal ???  :tux: :linux2:
Lakcim : Access Denied - Directive 5 Biometrikus Információ  Pszichológia Profil : -Cinikus -Szarkasztikus -Marháranagyonvicces (-nek hiszi magát ) Szuper Képesség :Bárkit, bárhol, bármikor felidegesíteni 5 percen belül

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #777 Dátum: 2009. szeptember 10. - 20:07:34 »
A sötét oldal mindig ezt próbálja meg elhitetni magáról.  :hehe:

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #778 Dátum: 2009. szeptember 10. - 22:26:38 »
Az örök dilemma  :roll: