Ezért utálok vitatkozni a neten, mert hiába fogalmazok akármennyire konkrétan, egyértelműen, hosszan kifejtve, ahogy most is, mintha direkt nem értenék, amit mondani akarok...
Amiket elsőre felvetettem teljesen ki lettek forgatva, aztán mikor már sz@rrámagyaráztam, hogy véletlenül se lehessen félre érteni, akkor már csak azért se fogadják el és reagálnak, konkrétan arra, amiről beszélek, mert nehogy már ne tűnjön tökéletes, mindent megértő szuperintelligens embernek...
Röviden összefoglalom még egyszer:
- Elég gáz, hogy hergelésnek meg ilyeneknek vettétek a felvetésemet, főleg, mert egy beszélgetésben, vitában általában nem csak azt halljuk, amit akarunk, meg ami nekünk tetszik, mert úgy nem lenne értelme. És mi az, hogy nem vethetek fel elméletet a kérdés után? Nehogy már az általam felvetett beszélgetésben ne mondhassam el a véleményem vagy a gondolataim. Nevetséges...
- a Ragadozók nem szeretése csak kiindulópont volt, amiből áttértem arra a jelenségre, hogy a női főszereplős történeteket nem szereti sok férfi. Ennek a jelenségnek a miértjére voltam kíváncsi. Durva kiforgatás azt mondani, hogy szexistának tartok mindenkit, aki nem szereti a Ragadozókat, és ennek a kijelentése egyértelműen bizonyítja az előző mondatom, hogy minden direkt ki lett forgatva, nehogy véletlenül el kelljen ismerni, hogy félreértetted és ez alapján módosítsd a mondandód, hanem erőltetni kellett, hogy tévedhetetlen vagy.
- azt is milliószor kifejtettem, hogy az érdeklődés és a szexizmus más téma, mégis csak ezen ment a lovagolás végig. Ha valaki nem szereti a romantikus filmeket és ezért nem néz női főszereplős romantikus filmeket, az érdeklődés miatt nem nézi, aki viszont szereti az akciófilmeket és mondjuk egy neki tetsző akciófilm folytatását nem nézi meg, azért mert abban lecserélték a férfi főszereplőt nőre, akkor a nőkkel van baja. Ezt is kitárgyaltuk (a verekedős gyerekszínészekkel kapcsolatban), hogy persze lehet, hogy ennek se feltétlenül van szexista háttere, de komoly esély van rá, hogy van. Ebből is látszik, hogy én valóban kíváncsi vagyok a jelenség miértjére, mivel a felvetésem, elméleteim, és a témához kapcsolódó információk bővülése hatására változott, árnyaltabbá vált az egészről alkotott képem, sőt sok infó miatt jóval kisebb arányban érzem szexizmusnak, mint amennyire eddig éreztem, de még azért elé magas marad ez az arány. Ezzel szemben a velem kötekedők vagy a véleményük mennyit fejlődött? Ez lenne a lényege egy vitának, beszélgetésnek, nem pedig a saját igazunk erőszakos ismételgetése. Szerencsére pár embertől kaptam normális reakciót is, akik felvetettek gondolatokat a konkrét kérdésemre, és ez lenne a normális, de sajnos erre kevesen képesek. A "vajon ez szexizmus miatt lehet?" kérdésre a normális válasz, hogy "inkább egy másik oka van, amit kifejtek...", nem pedig a "ne mondd, hogy szexizmus, mert az csúnya szó, és kényszerzubbony kéne rád, amiért ezt mondod"
- Végül tényleg nem tudom megállni a pszichoanalizálást
. A szexizmus szóra való indulatos reagálás meg arra utal, hogy ez a szó valamiféle heves negatív érzelmet vált ki, ami általában azért van, mert azt a konkrét szót sokszor használták az illető ellen. Na mármost vannak persze, akik önkényesen és jogtalanul dobálóznak ezzel a szóval, de ha valakinek sokszor és sokan mondják, akkor annak lehet alapja. És mivel a legtöbb szexista (rasszista, soviniszta, akárki) nem ismerné el, hogy az, ezért védekezik túlzott hevességgel a kifejezés ellen. Ám még ha jogtalanul is használták a szexizmus szót az illetővel szemben, akkor is az ember képes empátiára, vagyis képes lehet megérteni, hogy mások mit, miért mondanak és hogyan éreznek, vagyis még ha jogtalanul is használják valaki ellen a szexista kifejezést, akkor is meg lehet érteni, hogy a másik miért érzi a konkrét helyzetet, beszólást, akármit annak. Ha valaki erre képtelen, az alacsony empatikus képességekre utal, és az alacsony empátia a szexizmus és más hasonló dolgok alapja. Nem mondom senkire ennyi alapján, hogy szexista, mert nem ismerek minden tényezőt, de nagy valószínűséggel az, vagy legalábbis voltak már szexista megnyilvánulásai. Nem kell ezen vitatkozni velem vagy megsértődni, csak érdemes időnként elgondolkodni, hogy milyen emberek is vagyunk. Én egyáltalán nem vagyok szexista (általában, mert azért voltak ilyen jellegű megnyilvánulásaim, ahogy mindenkinek), de ezt és ehhez hasonló dolgokat át szoktam gondolni időnként, mert ha nem teszem, könnyen azzá válhatnák, és szerintem az ilyesmi mindenkinek jót tenne időnként.
Részemről ennyi. Ha valaki értelmesen szeretne a témáról beszélgetni, akkor szívesen beszélgetek, akár még vitázok is. De aki kérdésként felhozott elméletek (egyértelműen csak) felvetését hergelésnek veszi, vagy aki saját magára vesz olyan szavakat, amiket egyértelműen nem rá mondtam, vagy aki szavak árnyalatbéli jelentéskülönbségeinél leragad a konkrét téma helyett, azokkal nincs értelme vitatkozni. Mindenesetre elgondolkodtató volt, ami akár még a hasznomra is válhat és tanulhatok is ebből a beszélgetésből. Ha másokat is elgondolkodtat, akkor volt haszna. Akit meg nem, mert ő mindent jobban tud, az ne lepődjön meg, ha ugyan ezt a vitát még lejátssza máshol, máskor, más emberekkel, és ugyan az a konklúzió lesz a végén: hogy mindenki más hülye
.