Warren Ellis, a képregényes technoblablák istene, úgy alakította át Vasembert, hogy egy táskából a gondolatára ugrott elő a páncél, és ez volt a mostani, modern, mindenki által egész jól elfogadott magyarázat, és tökéletesen meg lett magyarázva, hogy működik.
Akkor leírnád mi volt az a hihető és komolyan vehető technobla-bla?
gyébként azt nem értem, hogy miért várjátok el annyira a 100%-os realitást egy sci-fi filmben?
Én meg azt nem értem, hogy miért lehet csak a végletekben gondolkozni? Ki beszélt itt 100%-os realitásról? A Vasember első része is maximum 20 %-os realitással dolgozott. Én csak azt mondom, hogy nem kéne ezt egy aktatáskába becsomagolható páncéllal lenyomni 0, vagy -10%-ra.

De amíg a Star Treknél nem vagytok azon kiakadva, hogy Kirk egy sugárvetős lökettel kitudott szabadulni egy fekete lyuk vonzásából, akkor azon se legyetek kiakadva, hogy Vasember egy táskából veszi elő a páncélját.
Azért a kettő nem ugyanaz. Míg Kirk esetében, eleve a sugárvetős pisztoly is egy hatalmas képtelenség, fantasztikum, így a tulajdonságait sem igazán lehet ismerni. Ugyanúgy a fekete lyukakat sem ismerjük kristálytisztán, hát még a sugárvetős pisztolyok és a fekete lyukak kölcsönhatását.
Vasember páncéljához hasonló exoskeletonok meg azért már léteznek. Persze nem ilyen fejlett, nem ilyen jól használható és strapabíró, de vannak ilyesmik. Abban a páncélban egyetlen totális képtelenség van és az az energiaforrás. Szóval a Vas páncél valamivel közelebb áll a valósághoz, mint a sugárvetős pisztoly vs fekete lyuk affér, ennélfogva nem igazán tudom elképzelni, vagy felfogni, hogy lehetne egy akkora páncélt belepasszírozni egy aktatáskába, vagy ripsz-ropsz felölteni, amikor az első részben látszott, hogy jó sok daraból áll a cucc és egy bonyolultabb összeszerelési programot követő, sok és mozgékony tagból álló rendszer öltötte Tonyra a cuccost.
de már fárasztó, hogy olyasmire kell tudományos magyarázatot kreálni, ami a fikció világában létezik.
nekem meg az a fárasztó, hogy erre hivatkozván, hogy minden csak kitaláció, mellékelni lehet mindenféle ésszerűséget, meg koherenciát, vagy következetességet. Ha létezik egy fiktív valami, aminek létezése képtelenség, de nagyjából ismerjük a jellegét, a korlátait, ilyesmiket, akkor azokat használni is illik. Pont ugyanez volt a képregényes képességek vita lényege is. Mert ugyanígy olyan túlzó baromságokra legyinteni lehet a képességek terén, hogy ugyan már, fikció. Ez a lehető legkönnyebb megoldás.
De tudjátok mit? Minden fikció. Vasember páncélja fikció, nem létezhet a valóságban. Akkor, mivel kitalált dolog, akár az is elképzelhető, hogy a páncélban van elrejtve egy fagyiskocsi, van yakuzzi fokozata, de akár átalakítható egy 6 húros basszusgitárrá is. Az elgondolás alapján bármi megtörténhet. Végülis, az aktatáska-páncel sem kínos. Bármi megtörténhet. Az igazság meg odaát van.