De most pepo ne is haragudj, de nem hinném, hogy minden mérnök ezt csinálja. Sőt, bármilyen szakon (bármelyik főiskolán/egyetemen), aki egy kicsit is komolyan gondolja a szakmáját tanul, mint az állat. De mindenhol vannak lébecolósok, biztos vagyok benne, hogy az orvosok között is, vagy a másik lehetőség, hogy te csak zsenikkel találkozol, akiknek az agya olyan, mint a szivacs és tanulniuk egyáltalán nem kell, mert már az előadásokon megjegyeztek mindent.
Én sem hinném, pontosabban szeretném hinni, hogy csak rossz példák körül, de én csak azt mondom, amit látok. Nyilván egy BME-n sokkal nagyobb a színvonal és az elvárás mint itt, azt nem vitattam soha.
De. Azért ha az egyetemek közötti különbséget nem is nézzük, a szakok között is hatalmas különbségek vannak. Hidd el, nagyon sok ember komolyan gondolja, de mégsem dobja el kezét-lábát, mert nincs rá kötelezve, mert neki annyit kell, annyit elég és kész. Másrészt kinek mit jelent "a tanul, mint állat". Nekem egy zh-ra felkészülni suliba járárs mellett 4-5 nap minimum. A körülöttem lévő embereknek viszont "tanultam rá sokat" kb egy hosszú délutánt szokott jelenteni. Rendszeresen kapom a kérdéseket, hogy miért nem megyek hétfőn bulizni, ha mondjuk csak csütörtökön írok? Ez is csak azt mutatja, hogy a legtöbb ember itt el sem tudja képzelni, hogy előfordul egyes szakokon olyan, hogy egy zh-t nem lehet megírni csak több napos, kemény tanulással. Vagy egy vizsgára nem elég felkészülni 4 nap úgy, hogy közbe elmegy focizni, filmezni meg mittomén, szóval effektive egy nap tanul 5-6 órát egy ilyen periódus alatt. Ma is beszélek uncsimmal, meghúzták Hő és áramlástanból. Aszondja kemény tárgy, megtanult tételeket mindent, csak buzizott a tanár (mondjuk tényleg nagyon szemetek velük a tanárok, ezt már több embertől is hallottam). Mondom hány tétel volt? "vagy 30". puff.

Az nekem 2 nap.
A bioszos srác mai programja 2 filmnézés volt a kiírásai alapján, utána az "überatomunalom" kiírást tette ki. Vizsgaidőszak közepén. Amúgy egy erős 4-es tanuló volt eddig ott. És nem egy zseni a gyerek, mert osztálytársam volt, és mindig szívattuk csavaros poénokkal, meg ilyesmikkel, mert sosem esett le neki a tantusz.
Akikről így beszélek, általánosságban nem járnak előadásokra, szóval biztos nem szívják magukba ott a tudást.
Orvosin is vannak lébecolósok, itt én már annak számítok 4,6-tal, meg azzal, hogy 2 hetente eljárok bulizni, meg mondjuk az előadásoknak csak a felére járok be.

De tényleg, el nem tudjátok képzelni milyen emberek vannak itt...
Amikor kiderült, hogy nem lesz nyári vizsgaidőszak már nekünk, és egyszerre kellene lenyomni 3 szigorlatot, meg 2 vizsgát, azt mondtam magamban: "á, ezt képtelenség megcsinálni. Úgyis csúszni fog az évfolyam 90%-a, aztán visszacsinálják, ahogy volt".
de nem! Feltöltötték magukat még egy kis nitróval, aztán adjad neki az érzést. Több olyan csoporttársam van, aki a Patkó szigorlatot már megcsinálta a vizsgaidőszak 2., 3. napján (mert csak így lesz idejük megcsinálni mindent, én pl egy szigorlatról már lemondtam). Ez az, amit már említettem, 180 tétel, meg vagy 100 metszet. A tanagyag egyszeri olvasása is minimum több, mint két hét. Nah szóval ezek már letudták...már a szorgalmi időszak utolsó heteiben ismételték a Patkót, így tudtak ilyen korán elmenni. Ismételték! Úgy, hogy közben szinte minden előadásra bejártak (legalábbis, amikor én bennt voltam, szinte mindig ott voltak) és minden zh-juk jó lett évközben, tehát mellette tanulták folyamatosan a többi tárgyat is. Még én sem merek belegondolni, mennyit tanultak. Ezek alapján tényleg már nem tudok mit mondani ezekre...gépek. Ha 500 tétel lenne, azt is megtanulnák.
Ezzel nekem csak az a bajom, hogy az évfolyam saccper 20%-val meg szépen kicsesznek. Velünk, akik még megpróbálnak egyetem mellett emberi életet élni. Aludni naponta 8 órát, hetente egyszer moziba, vagy egyszer sörözni, elmenni néha bulizni, rendszeresen könyvet olvasni (esetemben képregényt), szóval csak az ilyen, mások számára természetes dolgokat. Mert így mit lát a dékán bácsi, mit látnak a profok? "Lehet ezeket még jobban terhelni, meg tanulják ezek mindet. Akkor miért ne terhelhetnénk még őket egy picit?"
biztos vagyok benne, ha nem ilyen emberkékkel lenne tömve a szak, már visszakaptuk volna a nyári vizsgaidőszakot. A poén persze csak az, hogy pl. az említett csoporttársaim pont azok, akik nem ésszel tanulnak, hanem magolnak, pontosan mint a gépek. Sokszor már azt sem tudják mit tanulnak meg...legalábbis ezt szűröm le általánosságban abból, hogy nem tudnak válaszolni sok olyan kérdésemre, amit olyan anyagrészből tettem fel, amit elvileg már áttanultak és tudnák. Pedig, miután rájöttem hogy van, be kell látnom, hogy nem voltak valami bonyolult kérdések, ha tudod az elméleti alapokat. Az ilyen a szakmában sem lesz valami jó doki. Legalábbis ezzel nyugtatjuk magunkat.

Csak nálunk ( nem tudom, hogy így van-e pepoéknál is, gyanítom, hogy igen) ahhoz , hogy meglegyen a 2-es embernek baromi sokat kell tanulnia, és szerencséjének kell lennie. Ha megvan a 2-es általában nálunk már árnyalatnyi különbségek vannak a jegyek között, amik inkább szerencse és tanárfüggők. Olyan nagy az anyagmennyiség, hogy képtelenség megtanulni az egészet, és ha a tanár olyan kérdez, amit egy tankönyvben se találsz és előadáson se volt róla szó, és még kitalálni se tudod, akkor csak pisloghatsz, hogy megbuktattak. Szóval, aki nem tanulja agyon magát, az 100%, hogy megbukik, és ha tanul még úgyse biztos, hogy átmegy.
Hát, azért ha agyontanulod magad, csak akkor buksz meg, ha nagyon szemét a tanár, de az tény, hogy baromi kevés van a kettes meg mondjuk a négyes között tudásilag. Eleve, szinte minden szakon itt Debben, 50%-tól megvan a kettes, aztán ha nem úgy sikerülnek a dogák, néha még lejjebb is viszik a ponthatárt. Nálunk 60% teszteken a kettes, de volt már olyan tárgyam, ahol 65% volt...
Szóval nekem is az a tapasztalatom, hogy aki mondjuk egy zh-t megír 3-asra, az nagyjából tudja rendesen az anyagot, csak ilyen apró részleteket nem és így ofkorsz a keresztkérdéseket, sokszoros kombinációs készséget igénylő kérdéseken elbukik a még jobb jegytől.
máshol nem igazán foglalkoznak a tanárok vizsgán az emberek, mindenki úgy csal, ahogy csak nem szégyenli
Jah, hát ez az alap. Hányszor hallottam már, hogy írásbeli vizsgán azt csinálta a tanár, hogy bement, elővett egy újságot, aztán leszarta mi megy a teremben. MIndenki úgy puskázott ahogy akart.
Nálunk persze beültetnek egy közepes, 100 fős előadóiba max 40 embert, 2 méterre vagyunk egymástól, fent is ember, lent is ember...nagyon ritkán vannak olyan rendesek a felügyelők, hogy némi csendes beszélgetést engedélyeznek. Puskát hülyeség írni, hisz akkora puskákat kéne bevinni, hogy tartalomjegyzék kellene hozzá.
Vagy pl rendszeresen hallok olyanokat, hogy megszerzik a tesztet zh- előtt. Vagy ugyanaz a teszt koppra, mint a tavalyi. Ilyet...
nálunk minden embernek másfajta tesztje van, legalábbis a kérdések biztosan más sorrendben vannak. A kedden írók tesztkérdései alig fordulnak elő a következő nap, vagyis szerdán írók tesztjében. Szóval ezek is nagy különbségek. Mennyivel könnyebb lett volna eddig a szak, ha eddig a kiválthatós, szóbeli vizsgát nem igénylős tárgyakat ki tudtuk volna trükközni puskázással, korábbi teszttel, hasonlókkal...