Szerző Téma: Érdekességek  (Megtekintve 630814 alkalommal)

0 Felhasználó és 4 vendég van a témában

csorbi

• Mysterio
  • **
  • HUMANITY IS THE ENEMY!!!!
Re:Érdekességek
« Válasz #1680 Dátum: 2010. december 02. - 22:02:35 »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1681 Dátum: 2010. december 02. - 22:06:57 »
Ja, én is olvastam, nem semmi. Ismét megdőlt az, amit TUDOMÁNYNAK, vagy bizonyítékokkal alátámasztott tényeknek neveznek.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1682 Dátum: 2010. december 03. - 00:50:40 »
Illetve ismét bebizonyosodott, hogy amikor a sajtót nem szakértő emberek írják, jókora nagy baromságokat képesek leközölni.
"a baktérium a foszfor helyett építi be többek között fehérjesejtjeibe, valamint örökítőanyagába a mérgező nehézfémet."

Fehérjesejt??? Nehézfém??? WTF?

Jobb esetben végig sem olvasnék egy ilyen igénytelen cikket, de most mégis. A felfedezés valóban szenzációs, de erősen túlzó, amikor azt írja, hogy "Eddig úgy gondolták a tudósok ezt nem helyettesítheti semmi."
Lehet jön egy vegyész, és megcáfol, de amennyire én emlékszem régóta vannak olyan sejtései a tudománynak, hogy a nagyon hasonló kémiai elemek esetében ELMÉLETILEG nem zárható ki, hogy helyettesíthetők egymással. nyilván nem egy kialakult struktúrában (lásd miért mérgező az arzén), hanem amikor a kezdetektől fogja a "csere"atommal együtt épül fel egy biológiai rendszer.

Ez a felfedezés inkább csak azt igazolja, hogy amit eddig csak elméletben tudtunk elképzelni, a gyakorlatban is bizonyítást nyert: Miszerint komplex biológiai rendszerek alkotására fizikai-kémiai tulajdonságaik alapján hátrányosabb elemekből is épülhetnek fel primitívebb biológiai struktúrák.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1683 Dátum: 2010. december 03. - 07:44:51 »
Ja, én is olvastam, nem semmi. Ismét megdőlt az, amit TUDOMÁNYNAK, vagy bizonyítékokkal alátámasztott tényeknek neveznek.
Hm, a Discovery ez esetben a jövőbe lát, mert hetekkel ezelőtt volt szó ebnne róla, hogy nem csak szénalapú élet van a Földön, és találtak is már rá egyedeket.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1684 Dátum: 2010. december 03. - 08:42:26 »
Hm, a Discovery ez esetben a jövőbe lát, mert hetekkel ezelőtt volt szó ebnne róla, hogy nem csak szénalapú élet van a Földön, és találtak is már rá egyedeket.
Múltkor szobatársam megnézett egy Discoveryn sugárzott műsort. Sajnos én is láttam. Olyan fájdalmasan buta műsor volt, hogy mivel képesek voltak ilyet leadni, ez a csatorna számomra minden hitelét elvesztette.
Egyébként most nem arról van szó, hogy szén nélkül is létezhet élet, hanem attól, hogy a szén-oxigén-hidrogén-kén-foszfor-nitrogén hatosban a foszfor többségét a baktérium arzénra cserélte. A másik öt elem maradt.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #1685 Dátum: 2010. december 03. - 13:07:57 »
Múltkor szobatársam megnézett egy Discoveryn sugárzott műsort. Sajnos én is láttam. Olyan fájdalmasan buta műsor volt, hogy mivel képesek voltak ilyet leadni, ez a csatorna számomra minden hitelét elvesztette.

Kb két éve nem nézem már a Discovery-t. Az egyik oka, hogy csömöröm lett az ott futó autó és motorépítő műsoroktól, a másik, hogy volt egy dokufilm a Titanic feltárásáról. A film arról szólt, hogy a legnagyobb feltáró csapat hogyan próbálja megőrizni az utókornak a hajóroncsot, mert azt képtelenség felhozni a mélyből. Elmondták, hogy az égvilágon semmit sem hoznak fel, nem bolygatják meg a hajó békéjét odalent. Következő snitt: naponta négyszer merültek, és kiűrítették a Titanic széfjét, a luxuskabinokat, a raktárakat. Gondolom nem akarták, hogy megromoljon a lóbab a frigójában.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1686 Dátum: 2010. december 03. - 14:21:22 »
Lehet jön egy vegyész, és megcáfol, de amennyire én emlékszem régóta vannak olyan sejtései a tudománynak, hogy a nagyon hasonló kémiai elemek esetében ELMÉLETILEG nem zárható ki, hogy helyettesíthetők egymással.
Azért némi különbséget tegyünk a "bizonyítást nyert" és az "elméletileg nem zárható ki" között, mert ez utóbbinak a tudományhoz semmi köze.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1687 Dátum: 2010. december 03. - 14:28:55 »
Alapvetően igaz, az amit pepo írt, főleg mivel a cikk igen zagyva, és ellentmondásos.
Ha tényleg annyira fizikai képtelenségnek tünt ez eddig, akkor miért folytak volna ez irányba éveken át igen nagy költségvetésű kutatások?
De nálam a best of az, hogy mindenütt úgy írják, hogy arzén alapú baktériumokat találtak, és az egész cikk hangvétele olyan, mintha csak úgy hopp megtaláltak valamit, ami miatt újra kell írni az egész tudományt.
Aztán a vége felé kiderűl, hogy laboratóriumi körülmények között szándékosan csinálták.
Ismét megdőlt az, amit TUDOMÁNYNAK, vagy bizonyítékokkal alátámasztott tényeknek neveznek.
Ez a mondat valójában úgy lenne (szerintem) helyes, hogy ismét bizonyítékokkal támasztottak alá egy tudományos tényt.
« Utoljára szerkesztve: 2010. december 03. - 14:31:12 írta Todd »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1688 Dátum: 2010. december 03. - 14:35:03 »
Nem vitatkozom. Phoebe Buffet elveit vallom.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #1689 Dátum: 2010. december 03. - 14:44:47 »
Szerelmes vagy egy minszki tudósba?

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1690 Dátum: 2010. december 03. - 14:46:59 »
Nem a szívét követem. :)

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1691 Dátum: 2010. december 03. - 14:53:20 »
Idézet
De nálam a best of az, hogy mindenütt úgy írják, hogy arzén alapú baktériumokat találtak
Ja, ráadásul nem is arzén alapú ez az életforma. Na az szerintem tényleg képtelenség. Ugyanúgy szén alapú, csak a foszfor helyettesítve van egy másik, nagyon hasonló elemmel. Ahogy írta fentebb valaki.
Idézet
Azért némi különbséget tegyünk a "bizonyítást nyert" és az "elméletileg nem zárható ki" között, mert ez utóbbinak a tudományhoz semmi köze.
Jóhogy, hatalmas különbség van a kettő között. Eddig csak elmélet, sejtés volt, hogy lehet a fő elemeket helyettesítve működő életformát csinálni, most már  bizonyíték is van rá Ez így nem csak elmélet tovább, hanem tudományos tény.

Inkább a valóság és amit a cikk ír, aközött van nagy különbség: AZ elméletileg létezhet és a "korábban elképzelhetetlen volt" között. Utóbbi ugyanis nagyon erős túlzás.

"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1692 Dátum: 2010. december 03. - 14:55:04 »
Tehát akkor a megfogalmazáson vitázunk?

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #1693 Dátum: 2010. december 03. - 14:56:25 »
Ki ő és mik az elvei?
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Todd

• Pókfej
« Válasz #1694 Dátum: 2010. december 03. - 15:25:31 »
Kb két éve nem nézem már a Discovery-t. Az egyik oka, hogy csömöröm lett az ott futó autó és motorépítő műsoroktól.
Ja meg a robbantgatós mitoszcáfolós, a viharban halászós, meg a túlélős.
Most már a Dyscovery műsorai szigorúan eme trendekre építenek.
« Utoljára szerkesztve: 2010. december 03. - 15:43:26 írta Todd »

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #1695 Dátum: 2010. december 03. - 15:38:49 »
Ki ő és mik az elvei?

Idétlen de aranyos ?  ;D  :hehe:

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #1696 Dátum: 2010. december 03. - 15:49:05 »

Todd

• Pókfej
« Válasz #1697 Dátum: 2010. december 03. - 17:12:57 »
Azt kétségtelenül Kaine javára kell írnom, hogy ez valóban passzol a témához.
Köszi Ben! :lol:

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #1698 Dátum: 2010. december 03. - 18:31:00 »
Idézet
Tehát akkor a megfogalmazáson vitázunk?
Nem. A "valóság" vs "cikkben írtak" vita folyt, amennyire észrevettem.

Ez a video tök jó. :) Nem lehetünk biztosak semmiben, de pl. az evolúció nem létének is olyan kicsi a valószínűsége, hogy az teljesen elhanyagolható. Rossnak ezt kellett volna mondania.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1699 Dátum: 2010. december 03. - 18:49:49 »
Köszi Ben!  :D