Szerző Téma: Érdekességek  (Megtekintve 630278 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
Re:Érdekességek
« Válasz #3420 Dátum: 2013. április 21. - 15:51:45 »
Ja, és igen Stan Lee találta ki a Pókembert.

Igazság szerint nagyobb a valószínűsége, hogy Kirby volt. De ennyi idő után már nem lehet biztosra megmondani.

Amúgy szerintem Ditko aláírása egy Amazing Fantasy 15-ön többet érne, mint Lee-é, pont azért mert utóbbi szinte mindent aláírogatott. Rossz nyelvek szerint a karrierjét is valamilyen szinten annak köszönheti, hogy ráírta a nevét olyasmire is, amihez valójában nem sok köze volt... :roll: :hehe: Ettől függetlenül bírom az öreget. :)

Kit Walker

• Kraven
  • " The Ghost Who Walks. "
« Válasz #3421 Dátum: 2013. április 21. - 16:37:05 »

Igazság szerint nagyobb a valószínűsége, hogy Kirby volt. De ennyi idő után már nem lehet biztosra megmondani.

Amúgy szerintem Ditko aláírása egy Amazing Fantasy 15-ön többet érne, mint Lee-é, pont azért mert utóbbi szinte mindent aláírogatott. Rossz nyelvek szerint a karrierjét is valamilyen szinten annak köszönheti, hogy ráírta a nevét olyasmire is, amihez valójában nem sok köze volt... :roll: :hehe: Ettől függetlenül bírom az öreget. :)

Ez gondolom elkerülte a figyelmedet:

" Csak akkor lehetsz benne biztos, ha te íratod alá. De abban sem lehetünk biztosak, hogy ő találta ki a Pókembert, mert nem voltunk ott. "
Állítása szerint ő volt. Batman-t sem Bob Kane találta ki. De ez is csak egy állítás. Abból meg léteznek rosszindulatúak is, mint ahogy rosszindulatú emberek is. Sajnos...

" Man who looks Phantom in the face will surely die. "  OJS

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #3422 Dátum: 2013. április 21. - 16:54:09 »

Ez gondolom elkerülte a figyelmedet:

" Csak akkor lehetsz benne biztos, ha te íratod alá. De abban sem lehetünk biztosak, hogy ő találta ki a Pókembert, mert nem voltunk ott. "
Állítása szerint ő volt. Batman-t sem Bob Kane találta ki. De ez is csak egy állítás. Abból meg léteznek rosszindulatúak is, mint ahogy rosszindulatú emberek is. Sajnos...

Nem kerülte el a figyelmemet és ezzel még nem is volt bajom, csak aztán később már önmagában állt az az állítás, amire reagáltam.
Egyébként ez nem feltétlenül rosszindulat kérdése, Stan Lee azt állítja, hogy ő találta ki Pókembert, Kirby meg azt mondta, hogy ő volt. Ditko már egy körvonalazott koncepcióból rajzolta meg a képregényt, így ő sem lehet biztos benne. (De értelemszerűen Lee-n keresztül kapta meg, hogy mit kell rajzoljon.) Lényegében csak Kirby és Lee tudhatja az igazságot, de egyikük halott, a másik memóriája meg már többször ellentmondásosnak bizonyult.
Egyébként a megalkotásnak szerintem nincs akkora jelentősége, Kirby max. csak az elején "felügyelte" a dolgot, Lee volt az, aki sokáig egyengette Pókember útját.

Kit Walker

• Kraven
« Válasz #3423 Dátum: 2013. április 21. - 17:14:32 »
Értem. Akkor csak szőrszálhasogatás volt.  :D

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #3424 Dátum: 2013. április 21. - 17:34:26 »
Értem. Akkor csak szőrszálhasogatás volt.  :D

Olyasmi. Igazság szerint pont a "De abban sem lehetünk biztosak, hogy ő találta ki a Pókembert, mert nem voltunk ott." mondat miatt reagáltam rá, így teljesebb a sztori. ;D

Amúgy szerintem néha túl sok jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egy-egy figurát ki talált ki. Jogilag persze lehet jelentősége, de ott van például Deadpool. Hát őt se Liefeld tette népszerűvé. :hehe:

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #3425 Dátum: 2013. április 21. - 18:47:31 »
Nem, hanem Nicieza, bár azt is Kellynek tulajdonítják néha.
Batman-t sem Bob Kane találta ki. De ez is csak egy állítás.
Csak Lee esetében hatalmas különbség, hogy ő azért letett az asztalra valamit amellett, hogy mennyi dicsőséget tulajdonított mellé magának, vagyis kicsit olyan volt, mint Edison (bár utóbbi jelentősen többet lopott). Kane egész karrierje abból állt, hogy íratott egy szerződést, miszerint őt kell Batman alkotójának mondani, ám ha megkérdeznél képregény-történeti kutatókat is, hogy mellette mit csinált még, sokan csak a vállukat vonogatnák. Kane egész hírneve egy hazugságon és csaláson alapult és ebben sütkérezett haláláig, Lee meg legalább annyit tényleg szívfájdalom nélkül elmondhat, hogy a szerkesztésével egy kis kiadó majdnem piacvezetővé, később pedig stabilan azzá nőtte ki magát.

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #3426 Dátum: 2013. április 21. - 18:56:12 »

Elvileg Liefeld mutatta meg neki a rajzát, ami lényegében egy Deathstroke-koppintás volt, így került be a képregénybe. Szóval Liefeld minimum társalkotónak számít. Ennek ellenére nem őt kérném fel szakértőnek egy Deadpool filmhez. ;)

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3427 Dátum: 2013. április 21. - 18:59:19 »
Ennek ellenére nem őt kérném fel szakértőnek egy Deadpool filmhez. ;)
Jobb is, mert akkor senkinek nem lenne benne lába.  ;D

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #3428 Dátum: 2013. április 21. - 19:03:39 »
Ennek ellenére nem őt kérném fel szakértőnek egy Deadpool filmhez. ;)
Jobb is, mert akkor senkinek nem lenne benne lába.  ;D

:lol:

Zöld gumicsizmát kellene húzniuk a green screen előtt. ;D

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #3429 Dátum: 2013. április 21. - 19:11:34 »
És szemük se lenne, azt se hagyjuk ki. Viszont volna rengeteg szütyőnk. ;D

Kit Walker

• Kraven
« Válasz #3430 Dátum: 2013. április 21. - 19:20:39 »
Batman-t sem Bob Kane találta ki. De ez is csak egy állítás.
Csak Lee esetében hatalmas különbség, hogy ő azért letett az asztalra valamit amellett, hogy mennyi dicsőséget tulajdonított mellé magának, vagyis kicsit olyan volt, mint Edison (bár utóbbi jelentősen többet lopott). Kane egész karrierje abból állt, hogy íratott egy szerződést, miszerint őt kell Batman alkotójának mondani, ám ha megkérdeznél képregény-történeti kutatókat is, hogy mellette mit csinált még, sokan csak a vállukat vonogatnák. Kane egész hírneve egy hazugságon és csaláson alapult és ebben sütkérezett haláláig, Lee meg legalább annyit tényleg szívfájdalom nélkül elmondhat, hogy a szerkesztésével egy kis kiadó majdnem piacvezetővé, később pedig stabilan azzá nőtte ki magát.

Ti most tényleg félinfókat kiragadva, fogtok teljesen másról beszélni, mint én?  ;)

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #3431 Dátum: 2013. április 21. - 19:31:49 »
És szemük se lenne, azt se hagyjuk ki. Viszont volna rengeteg szütyőnk. ;D

Szegény férfiaknak le kellene nyírni a hajukat is oldalt, fül környékén teljesen. A nőknek meg olyan szorosra húzni a fűzőt, hogy egy veséjüket előtte ki kellene operálni. ;D

Ti most tényleg félinfókat kiragadva, fogtok teljesen másról beszélni, mint én?  ;)

Még keresem, ebből a mondatodból mit is ragadhatnék ki. :hehe:

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3432 Dátum: 2013. április 21. - 19:55:49 »
Igazság szerint pont a "De abban sem lehetünk biztosak, hogy ő találta ki a Pókembert, mert nem voltunk ott." mondat miatt reagáltam rá, így teljesebb a sztori. ;D
Ezek amolyan összeesküvés-elméletek. Pókembert Stan Lee találta ki. Volt előtte is már egy mű egy bizonyos pókemberről, de az nem ez, és semmi köze hozzá. A "mi" Pókemberünket ő találta ki. Hogy a külsejét Kirby, vagy Lee álmodta meg, az egy dolog, de Pókember nem a külsejéről szól.

Idézet
Amúgy szerintem néha túl sok jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egy-egy figurát ki talált ki. Jogilag persze lehet jelentősége, de ott van például Deadpool. Hát őt se Liefeld tette népszerűvé. :hehe:
Idézet
Totál jogosan, hiszen Kelly tette népszerűvé. Addig Deadpool csak egy jó mellékszereplő volt, semmi több.

Kit Walker

• Kraven
« Válasz #3433 Dátum: 2013. április 21. - 21:35:40 »
Igazság szerint pont a "De abban sem lehetünk biztosak, hogy ő találta ki a Pókembert, mert nem voltunk ott." mondat miatt reagáltam rá, így teljesebb a sztori. ;D
Ezek amolyan összeesküvés-elméletek. Pókembert Stan Lee találta ki. Volt előtte is már egy mű egy bizonyos pókemberről, de az nem ez, és semmi köze hozzá. A "mi" Pókemberünket ő találta ki. Hogy a külsejét Kirby, vagy Lee álmodta meg, az egy dolog, de Pókember nem a külsejéről szól.

Idézet
Idézet
Totál jogosan, hiszen Kelly tette népszerűvé. Addig Deadpool csak egy jó mellékszereplő volt, semmi több.

Igazából az a novella nem is egy Pókemberről szólt, hanem egy emberről akit Póknak hívtak. Ha jól emlékszem egy betörő volt. Lee legalábbis ezt mondta, hogy az ötlet félig-meddig onnan ered. De az csak egy sima ember volt, minden képesség nélkül.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #3434 Dátum: 2013. április 21. - 22:03:01 »
Többé-kevésbé. A Pók eredetileg tényleg regényhős, pontosabban ponyvahős, de inkább Batman előfutára lehetne, mert egy milliomos, aki passzióból üldöz bűnt, és valami kegyetlen brutális fazon (akár noirosnak is mondhatnánk, bár nem tudom, hogy ez később jött-e nála).
És ha már belementünk, akkor tisztázzuk végre. Lee Pókemberének semmi köze nincs a Pókhoz, az öreg magának beszélte ezt be évtizedekkel később. Ehhez kapcsolódik a másik nagy kavarodás, Kirby Pókembere. "Kirby Pókembere", amire manapság gondolnak, nem az volt, amiről Lee annyit beszél: a nagyon izmos alak, aki nem tetszett neki, ezért inkább Ditkónak adta. Hanem a nagyokat ugró, hálópisztolyos hős. Ezt a figurát Kirby és Joe Simon dolgozták ki az ötvenes évek végén vagy a hatvanas legelején egy másik, rövid ideig megélt hősük, a Lény (Fly) alapján, csak megcserélték a hőst és a főgonoszát. Kirby ezt tuti, hogy bemutatta Lee-nek, ám nem lett belőle semmi. Lehetséges, hogy ez adta amúgy az alapötletet Lee-nek Pókemberhez, mint ahogy Kirby maga szolgáltatta az alapot az F4-hez is nem sokkal előtte (sőt, Kirby özvegye szerint maga Kirby találta ki az F4-et).
Vagyis: A Pókot mint ihletet Stan később találta ki, Kirbynek két Pókembere volt: amit Simonnal együtt készítettek és ami próbaoldalakat adott Lee-nek. Később ebből az egészből Stan, aki már harmincévesen se tudott semmit megjegyezni, egy nagy katyvaszt faragott. Mark Evanier, Kirby egyik asszisztense pedig cirka húsz év kutatómunkájával kibogozta ezt és még a jó ég tudja, mennyi mindent Kirbyvel és az életművével kapcsolatban.

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #3435 Dátum: 2013. április 22. - 00:28:23 »
Hogy a külsejét Kirby, vagy Lee álmodta meg, az egy dolog, de Pókember nem a külsejéről szól.

Nem a külsejére gondoltam, hanem az alapötletre. A jelmeze az majdnem biztosan Ditko érdeme volt.

"Kirby Pókembere", amire manapság gondolnak, nem az volt, amiről Lee annyit beszél: a nagyon izmos alak, aki nem tetszett neki, ezért inkább Ditkónak adta. Hanem a nagyokat ugró, hálópisztolyos hős. Ezt a figurát Kirby és Joe Simon dolgozták ki az ötvenes évek végén vagy a hatvanas legelején egy másik, rövid ideig megélt hősük, a Lény (Fly) alapján, csak megcserélték a hőst és a főgonoszát. Kirby ezt tuti, hogy bemutatta Lee-nek, ám nem lett belőle semmi. Lehetséges, hogy ez adta amúgy az alapötletet Lee-nek Pókemberhez, mint ahogy Kirby maga szolgáltatta az alapot az F4-hez is nem sokkal előtte (sőt, Kirby özvegye szerint maga Kirby találta ki az F4-et).
Vagyis: A Pókot mint ihletet Stan később találta ki, Kirbynek két Pókembere volt: amit Simonnal együtt készítettek és ami próbaoldalakat adott Lee-nek.

Amit interjúk és egyéb források alapján én kibogoztam - persze lehet, hogy semmi se igaz:
Kirby és Simon Silver Spider / Spider-Man ötletét nagy valószínűséggel Kirby vetette fel magától Lee-nek, mint fel nem használt korábbi ötletet. Kirby egyfolytában újrahasznosította a sztorijait. Bár nem lehetetlen, hogy Lee tényleg keresett egy bizonyos típusú sztorit, de ez annyiból állhatott, hogy megadta Kirby-nek, hogy dolgozzon ki egy ízeltlábú-témájú szuperhőst, vagy egy fiatal srác figurát. Szóval nem később jött innen Lee-nek az alapötlet, hanem egy az egyben ez volt a prototípus. Ebben egy árva fiút egy gyűrű alakít át szuperhőssé. Lee eredetileg Kirby-vel akarta kidolgoztatni a sztorit, ő meg is csinált belőle 5 oldalt, ezt az 5 oldalt Ditko látta is. Állítása szerint egy házban játszódott és a figura még nem alakult át benne Pókemberré, csak az eredete volt benne, befejezetlenül. A fiú árva volt, akit a kedves nagynénje és a katona bácsikája neveltek. Illetve volt még egy splash page, amin jelmezben szerepelt és fegyverből lőtt pókhálót. Ditko átdolgozta a jelmezt és a pisztolyt lecserélte hálóvetőkre. Maga az Amazing Fantasy 15-beli sztorit tehát Kirby rajzolta volna eredetileg, de valamiért mégis Ditko kapta. Három lehetőség van, hogy miért:
1. Lee tényleg túl hősiesnek találta Kirby figuráit. Viszont abban az 5 oldalban elvileg csak jelmez nélkül szerepelt a srác.
2. Kirby nem tudta vállalni, mert túl sok képregényen dolgozott, át kellett adni másnak.
3. Feltűnő volt a hasonlóság Kirby korábbi karakterével, a Léggyel, így odaadták Ditko-nak, hogy dolgozza át.
Elvileg Ditko vette észre a Léggyel való hasonlóságot, így valószínűleg az átdolgozás az ő javaslatára történt.
Maga a képregény alkotása a következőképpen zajlott: Lee történetét Ditko oldalakra és panelokra bontotta, közben kidolgozta a részleteket, illetve mellékelte Lee-nek, hogy nagyjából mik állnak a szövegbuborékokban. Később Lee megírta a végleges párbeszédeket, ezt követően pedig Ditko kihúzta az oldalakat. Készített egy borítót is, de Lee elvetette, helyette Kirby-é került a címlapra, amit Ditko húzott ki.
Ditko nem találkozott ekkor Kirby-vel, csak azt az öt oldalt látta tőle, minden mást Lee-vel beszélt meg. Később Ditko ezért fel is háborodott, amikor Kirby Pókember alkotójának vallotta magát, mert nem az övé volt a végleges Pókember dizájn. A probléma ezzel az, hogy itt Ditko rajzolóként gondolkodott, míg Kirby valószínűleg az ötlet miatt tartja sajátjának Pókembert. Hogy Lee tényleg saját maga találta ki a sztorit - akár a módosított sztorit is - , amit Ditko megrajzolt, vagy Kirby-vel beszélt közben, azt ő nem tudhatja. Mindenesetre azt említette valahol, hogy Lee közben beszélt Kirby-vel. Ráadásul a borító végső változatát is a végén vele rajzoltatta - vagy Kirby egyszerűen maga akarta rajzolni, így valószínű, hogy továbbra is részt vett az alkotás folyamatában, mivel az ő alapötletéről volt szó.
Szóval lehet, hogy Lee csak közvetítő volt kettejük között, de lehet, hogy tényleg ő módosította Kirby sztoriját, hogy jó legyen, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy minden módosítás Ditko ötlete volt, amit Lee egyszerűen csak jóváhagyott. Egyáltalán nem egyértelmű. Szóval nem lehet megmondani, hogy Kirby, Lee és Ditko mekkora részben járultak hozzá a megalkotáshoz.
Az más kérdés, hogy utána tényleg Lee és Ditko vitték tovább a sztorit és ők alapozták meg olyannak a karaktert, amilyennek mi szeretjük. Most csak szimplán az ötletről van szó és mint mondtam, szerintem az ötletnek nincs akkora jelentősége, mint annak, hogy ki teszi azt népszerűvé.

Egyébként mielőtt bárki azt hinné, hogy nagy Kirby-védelmező volnék, vagy szeretem az összeesküvés-elméleteket, megjegyezném, hogy nem vagyok nagy Kirby fan, Lee-t sokkal jobban kedvelem. (Kirby nekem mindig rettentő beképzeltnek jött le az interjúk során.) Egyszerűen csak a Lee, Kirby és Ditko beszámolók, illetve az akkori módszereik, valamint a további munkásságuk alapján a fenti sztori körvonalazódik ki. De ennyi év távlatából minden csak teória.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3436 Dátum: 2013. április 22. - 11:09:05 »
Sokan vannak, akik szerint Pókember addig volt jó, amíg a Ditko-Lee éra tartott. Én úgy gondolom, hogy éppen hogy onnan lett jó, ahonnan a Romita-Lee időszak kezdődött. És mivel kiderült egy Romita interjúból, hogy az alkotás folyamata sokszor úgy zajlott, hogy Lee megmondta a rajzolónak, hogy így kezdődik a sztori, ez a vége, a többit találd ki te, a rajzolóknak abban az időben elég jelentős részük volt Pókember népszerűvé tételében. Ezért számomra sem Kirby, sem Ditko nem olyan, aki labdába rúghatna abban, hogy Pókember olyan lett, amilyen: ez egyértelműen a Lee-Romita páros érdeme.  :spidey:

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #3437 Dátum: 2013. április 22. - 12:09:41 »
...Pókember olyan lett, amilyen: ez egyértelműen a Lee-Romita páros érdeme.  :spidey:

Már Ditko-nál is népszerű volt, de amúgy igazad van. Ezért is hangsúlyoztam, hogy nem feltétlenül az teszi naggyá a karaktert, aki elôjött az ötlettel.
Bár Pókember eredetsztoriját pont jónak tartom, a radioaktív pókot leszámítva, de az a kor hülyesége volt. :D

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #3438 Dátum: 2013. április 22. - 13:44:44 »
Jó az eredete szerintem is. Népszerű volt Ditkónál is, de nem ANNYIRA. Igazán népszerű a jobb rajzoknál lett. Amikor Peter már nem egyértelműen volt lúzer.

Wiccan

• Bűnölő
« Válasz #3439 Dátum: 2013. április 22. - 15:38:30 »
Az első év után szerintem már nem volt olyan lúzeres. Volt melója, Betty és Liz egymást ölték érte és lángész volt. Oké hogy csóró volt  így is de azért na. :D