Hogy a külsejét Kirby, vagy Lee álmodta meg, az egy dolog, de Pókember nem a külsejéről szól.
Nem a külsejére gondoltam, hanem az alapötletre. A jelmeze az majdnem biztosan Ditko érdeme volt.
"Kirby Pókembere", amire manapság gondolnak, nem az volt, amiről Lee annyit beszél: a nagyon izmos alak, aki nem tetszett neki, ezért inkább Ditkónak adta. Hanem a nagyokat ugró, hálópisztolyos hős. Ezt a figurát Kirby és Joe Simon dolgozták ki az ötvenes évek végén vagy a hatvanas legelején egy másik, rövid ideig megélt hősük, a Lény (Fly) alapján, csak megcserélték a hőst és a főgonoszát. Kirby ezt tuti, hogy bemutatta Lee-nek, ám nem lett belőle semmi. Lehetséges, hogy ez adta amúgy az alapötletet Lee-nek Pókemberhez, mint ahogy Kirby maga szolgáltatta az alapot az F4-hez is nem sokkal előtte (sőt, Kirby özvegye szerint maga Kirby találta ki az F4-et).
Vagyis: A Pókot mint ihletet Stan később találta ki, Kirbynek két Pókembere volt: amit Simonnal együtt készítettek és ami próbaoldalakat adott Lee-nek.
Amit interjúk és egyéb források alapján én kibogoztam - persze lehet, hogy semmi se igaz:
Kirby és Simon Silver Spider / Spider-Man ötletét nagy valószínűséggel Kirby vetette fel magától Lee-nek, mint fel nem használt korábbi ötletet. Kirby egyfolytában újrahasznosította a sztorijait. Bár nem lehetetlen, hogy Lee tényleg keresett egy bizonyos típusú sztorit, de ez annyiból állhatott, hogy megadta Kirby-nek, hogy dolgozzon ki egy ízeltlábú-témájú szuperhőst, vagy egy fiatal srác figurát. Szóval nem később jött innen Lee-nek az alapötlet, hanem egy az egyben ez volt a prototípus. Ebben egy árva fiút egy gyűrű alakít át szuperhőssé. Lee eredetileg Kirby-vel akarta kidolgoztatni a sztorit, ő meg is csinált belőle 5 oldalt, ezt az 5 oldalt Ditko látta is. Állítása szerint egy házban játszódott és a figura még nem alakult át benne Pókemberré, csak az eredete volt benne, befejezetlenül. A fiú árva volt, akit a kedves nagynénje és a katona bácsikája neveltek. Illetve volt még egy splash page, amin jelmezben szerepelt és fegyverből lőtt pókhálót. Ditko átdolgozta a jelmezt és a pisztolyt lecserélte hálóvetőkre. Maga az Amazing Fantasy 15-beli sztorit tehát Kirby rajzolta volna eredetileg, de valamiért mégis Ditko kapta. Három lehetőség van, hogy miért:
1. Lee tényleg túl hősiesnek találta Kirby figuráit. Viszont abban az 5 oldalban elvileg csak jelmez nélkül szerepelt a srác.
2. Kirby nem tudta vállalni, mert túl sok képregényen dolgozott, át kellett adni másnak.
3. Feltűnő volt a hasonlóság Kirby korábbi karakterével, a Léggyel, így odaadták Ditko-nak, hogy dolgozza át.
Elvileg Ditko vette észre a Léggyel való hasonlóságot, így valószínűleg az átdolgozás az ő javaslatára történt.
Maga a képregény alkotása a következőképpen zajlott: Lee történetét Ditko oldalakra és panelokra bontotta, közben kidolgozta a részleteket, illetve mellékelte Lee-nek, hogy nagyjából mik állnak a szövegbuborékokban. Később Lee megírta a végleges párbeszédeket, ezt követően pedig Ditko kihúzta az oldalakat. Készített egy borítót is, de Lee elvetette, helyette Kirby-é került a címlapra, amit Ditko húzott ki.
Ditko nem találkozott ekkor Kirby-vel, csak azt az öt oldalt látta tőle, minden mást Lee-vel beszélt meg. Később Ditko ezért fel is háborodott, amikor Kirby Pókember alkotójának vallotta magát, mert nem az övé volt a végleges Pókember dizájn. A probléma ezzel az, hogy itt Ditko rajzolóként gondolkodott, míg Kirby valószínűleg az ötlet miatt tartja sajátjának Pókembert. Hogy Lee tényleg saját maga találta ki a sztorit - akár a módosított sztorit is - , amit Ditko megrajzolt, vagy Kirby-vel beszélt közben, azt ő nem tudhatja. Mindenesetre azt említette valahol, hogy Lee közben beszélt Kirby-vel. Ráadásul a borító végső változatát is a végén vele rajzoltatta - vagy Kirby egyszerűen maga akarta rajzolni, így valószínű, hogy továbbra is részt vett az alkotás folyamatában, mivel az ő alapötletéről volt szó.
Szóval lehet, hogy Lee csak közvetítő volt kettejük között, de lehet, hogy tényleg ő módosította Kirby sztoriját, hogy jó legyen, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy minden módosítás Ditko ötlete volt, amit Lee egyszerűen csak jóváhagyott. Egyáltalán nem egyértelmű. Szóval nem lehet megmondani, hogy Kirby, Lee és Ditko mekkora részben járultak hozzá a megalkotáshoz.
Az más kérdés, hogy utána tényleg Lee és Ditko vitték tovább a sztorit és ők alapozták meg olyannak a karaktert, amilyennek mi szeretjük. Most csak szimplán az ötletről van szó és mint mondtam, szerintem az ötletnek nincs akkora jelentősége, mint annak, hogy ki teszi azt népszerűvé.
Egyébként mielőtt bárki azt hinné, hogy nagy Kirby-védelmező volnék, vagy szeretem az összeesküvés-elméleteket, megjegyezném, hogy nem vagyok nagy Kirby fan, Lee-t sokkal jobban kedvelem. (Kirby nekem mindig rettentő beképzeltnek jött le az interjúk során.) Egyszerűen csak a Lee, Kirby és Ditko beszámolók, illetve az akkori módszereik, valamint a további munkásságuk alapján a fenti sztori körvonalazódik ki. De ennyi év távlatából minden csak teória.