Kivégeztem tegnap az utolsó Vertigo kötetet is, és azt kell mondanom, hogy igen szomorú, hogy nem ment tovább ez a sorozat.
Constantine: nagyon egyedi hangulatú sorozat, és bár a stílusa nekem kicsit furcsa volt, de zseniális alkotás, ami egyre csak jobbá vált (első rész se volt rossz, amit simán überelt a második, a harmadik pedig fantasztikus volt). Ezért kár, hogy véget ért, mert úgy éreztem, hogy most kezd beindulni.
Y az utolsó férfi: már az első részből lehetett tudni, hogy ez bizony valami igen nagyszabású cucc lesz. Az tetszett benne a legjobban, hogy minden korábbi hasonló stílusú alkotással szembe ment, vagyis nem csodálatos békés társadalmat mutatott be (amilyen a feministák szerint lenne a világ férfiak nélkül), hanem egy igen durva posztapokaliptikus világot alkottak. Bár itt meg kicsit a másik irányba ment el a dolog, mert kissé hímsoviniszta felfogás, hogy férfiak nélkül például még áram sincs, de ezt leszámítva tökéletes alkotás, igen elgondolkodtató társadalomkritikákkal. Főleg a legelső rész, valamint a Ciklusok kötet tetszett a legjobban.
Prédikátor: míg a Prédikátort nem olvastam úgy voltam vele, hogy a legzseniálisabb képregény a Sandman és a Fabulák (szintén Vertigo

), de most már beállt közéjük a Prédikátor is. Hihetetlenül jól eltalált a megrajzolás, a karakterek, a világ, a konfliktusok. Bár kicsit időnként az önkényes brutalitás és szadizmus felé közelítenek bizonyos jelenetek, de sose lépik át azt a határt. Az elgondolkodtató vallásellenes témák, a váratlan fordulatok, a durva stílus és a brutális jelenetek mellet nem is tudom mivel lehetne ezt még tovább fokozni

. Bár az igaz, hogy szerintem nem volt túl jó döntés a 8. résztől kezdeni a történetet (szerencsére én előtt hálózsák.hu-n olvastam az első 7 részt), mert így nem ütnek akkorát az események. Például a Szó egészen addig a világ leghatalmasabb fegyvereként jelent meg a sorozatban (még a Gyilkosok Szentjét is leállította), így igen durva volt, amikor egyszer csak nem működött a 8. részben, viszont ha valaki azzal kezdi az olvasást, nem hogy nem lepődik meg, de még azt se tudja, mi történik éppen. De persze az a sztori is igen durva volt.
Kicsit filóztam azon, hogy miért bukhatott meg ez a remek sorozat, és lehet hülyeség, de sztem azért mert kötetekben jelentek meg. A köteteknek általában az az előnyük, hogy egy nagy sztorit kap az ember, és ezért áldoznak érte többet is, de a folytatásos történetek jobbak rendszeresen megjelenő füzetben. Szerintem nem bukott volna meg, sőt még talán most, a DC elmebeteg üzletpolitikája mellett is folytatódhatna, mivel szerintem sokkal többen vettek volna 2 havonta 1000 Ft-ért 3 képregényt tartalmazó füzetet, mint így 2500 Ft-ért 4 képregényt rendszertelenebbül és kevésbé biztos megjelenéssel. De még ha PPP-hez hasonlóan 1500 Ft-ért limitáltabb mennyiségben jelent volna meg akkor is tovább tarthatott volna (már kb az Y és a Prédikátor, több mint felénél járnánk

). De ez csak az én elméletem

.
Amúgy lehet valamit tudni arról, hogy mi lesz a sorsa ezeknek a sorozatoknak? Csak hogy elolvassam-e angolul a maradék részeket vagy várjak rá, hátha

.