Szerző Téma: Alkotók  (Megtekintve 432484 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

balogh44

• Thanos
Re:Alkotók
« Válasz #1800 Dátum: 2015. november 30. - 19:03:18 »
Mindig jó látni, eredeti, kézzel készült rajzokat! ;)

Todd

• Pókfej
« Válasz #1801 Dátum: 2015. november 30. - 19:09:02 »
Jó lett ez a drabális Venom. :D

Mindig jó látni, eredeti, kézzel készült rajzokat! ;)
Miért mi mással készülnek még rajzok? Pl. Lábbal készült rajzokat ritkán osztunk meg a fórumon. ;D

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #1802 Dátum: 2015. november 30. - 19:33:53 »
vad lett Tomi!

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1803 Dátum: 2015. november 30. - 19:41:08 »
Köszi!
Jó, könnyű lábbal..ha nincs kezed...

balogh44

• Thanos
« Válasz #1804 Dátum: 2015. november 30. - 20:34:34 »
Érted te, Todd! ;)
Tény, hogy jó a technika, sokat tud segíteni, de nem helyettesítheti a rajzpad a kézzel készült ceruza rajzot, szerintem, ennyi.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1805 Dátum: 2015. november 30. - 20:42:39 »
De az is kézzel készül. ;)

Tény, hogy jó a technika, sokat tud segíteni, de nem helyettesítheti a rajzpad a kézzel készült ceruza rajzot, szerintem, ennyi.
De szerintem nem is akarja helyettesíteni. A festék helyettesítheti-e a ceruzát, vagy a ceruza a tust, a ceruza a pasztellt stb.? Ezek eltérő művészeti technikák nem értem miért kell mindig egymáshoz méricskélni, hogy melyik a jobb, vagy melyiknek van nagyobb értéke.
« Utoljára szerkesztve: 2015. november 30. - 20:50:20 írta Todd »

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1806 Dátum: 2015. november 30. - 20:46:34 »
Mérnökkel vitatkozni, olyan mint disznóval fetrengeni a sárban. Öt perc után rájössz, hogy ő ezt élvezi.  ;D

Todd

• Pókfej
« Válasz #1807 Dátum: 2015. november 30. - 20:47:42 »
Tomi, én ezt sosem tagadtam. :lol:

Pádi

• Keselyű
  • **
« Válasz #1808 Dátum: 2015. november 30. - 23:27:22 »
marha sokan azt hiszik hogy a gépi technika könnyebb mert hogy van alattad egy program ami "javít"

egyébként nem, csak más, ugyan úgy meg kell tanulni használni és aki nem tudja annak nem fogja a gép se szépíteni

balogh44

• Thanos
« Válasz #1809 Dátum: 2015. december 01. - 12:16:27 »
Igazából, azokat a rajzokat nem szeretem, melyeknél hiányzik a ceruza alap, és itt most mindegy hogy eredeti, vagy digitális is az. Amikor kimarad ez a folyamat, és az illető egyből tussal csinálja meg a kész paneltartalmat. Senki nem mondta hogy egyszerű, sőt, de szerintem nem lenne szabad elhanyagolni az autentikus technikákat sem. Itt egy hasonlat: aki picit jártas a zenében, tudja, hogy van olyan ezköz hogy akusztikus dob, és olyan is hogy elektromos. Utóbbiak általában taudják már adni az akusztikus hangzását is, de előző ismerete, használata nélkül nem ugyan az eredmény. Természetesen imádom, mikor koncerteken ötvözve használják a kettőt. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem vagyok technika ellenes, csak nem szeretem, ha kimarad egy alap.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1810 Dátum: 2015. december 01. - 12:37:08 »
Az alapok nem elhanyagolhatóak, de ettől még nem kell ragaszkodni hozzájuk végleg. De szerintem senki sem tanult egyből digitálisan rajzolni.
Az a legprofibb, aki már annyira stabilan érzi a saját technikáját, hogy egyből a végleges vonalakat tudja meghúzni, de ez iszonyúan ritka.
Láttam olyan rajzolót (Boulet, aki nemrég volt Magyarországon), aki rögtön tollal dedikált, bonyolultabb rajzokat. Lenyűgöző volt.

Amúgy ugyanúgy a digi rajznál is van vázlat, ami egyenértékű a ceruzarajzzal, majd részletesebb kidolgozás, ami ugyanaz a folyamat, mint a tusrajz.

Valamikor megint kéne ilyen így készült ábrát készítenem, mert ez eléggé régi.
De hogy profibb példát is mutassak:

De sokan még mindig ceruzával készítik el a vázlatot, ez mind mind csak technika (mármint rajztechnika, nem technológia) függő, egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, csak más.
Ha egy kiváló digital artistnak adsz egy ceruzát és egy papírt a kezébe, ugyanúgy kiváló alkotást hoz létre. ;)
« Utoljára szerkesztve: 2015. december 01. - 14:02:55 írta Todd »

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1811 Dátum: 2015. december 01. - 17:39:52 »
Szerintem a digi szabadabbá tesz. Nem is a javítás miatt hanem a variálás miatt. Megrajzolsz valamit és jól néz ki, de az már úgy marad, pedig egy kis tologatással, méret változtatással jobb is lehet. Sima rajznál nem fogod még egyszer lerajzolni, hátha úgy jobb. Mondom ezt úgy hoy sosem használtam digit. De kéne...

balogh44

• Thanos
« Válasz #1812 Dátum: 2015. december 01. - 19:04:28 »
Hát igen, van aki még mindig előszedi ilyenkor a kopírozó papírt, nem is egyet, és úgy próbál változtatni az eredményen. ;9 ;D

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #1813 Dátum: 2015. december 01. - 19:11:33 »
most csak képregényekről beszélünk? a digitális sketch, kihúzás, színezés, csak is azért van mert olcsóbb gyorsabb és könnyebb vele dolgozni.
egy rajz nem lesz jobb attól ha ceruzával van előrajzolva, én szinte nagyon ritkán rajzolok elő bármivel is, rögtön tollrajz.

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1814 Dátum: 2015. december 01. - 19:18:23 »
Ez csak egy technika, mint a festék, vagy a szén. Egyelőre még talán aki legalábbis iskolában is tanul rajzolni, először cerkával rajzol. Hála az iskolák pénzhiányának is :D
Hát igen, van aki még mindig előszedi ilyenkor a kopírozó papírt, nem is egyet, és úgy próbál változtatni az eredményen. ;9 ;D
Én a moitorra szoktam rakni a papírt  ;D ;D

Todd

• Pókfej
« Válasz #1815 Dátum: 2015. december 01. - 19:33:37 »
És ettől az jobb lesz, vagy értékesebb?
Nagyon jól tudom én is, hogy nincs semmi, amit a digi korszak előtt ne tudtak volna hagyományos technikákkal is megcsinálni, csak ha nekem valami egy perc gépen (pl átrendezni egy rajzot), vagy másfél óra papíron, de az ügyfél ugyanannyit fizet, szerinted melyiket fogom alkalmazni?

VTomi

• Pókfej
« Válasz #1816 Dátum: 2015. december 01. - 20:30:45 »
Ez a zseniális benne, hogy egy kattintással megnézheted/megmutathatod, hogy milyen más színben valami.

petshop

• Olvasztár
  • **
« Válasz #1817 Dátum: 2015. december 01. - 21:09:11 »
Szerintem Balogh44 csak azt akarta kifejezni, - csak nem tudta jól formába önteni  ;D - hogy egy nyers ceruzarajzzal nem ér fel egy digitális vázlat, bármi.
Én személyes példát tudok mondani: én imádom a profik, a nagyok ceruzarajzait nézegetni, jobban tetszenek, mint a tuskihúzottak sokszor. A tuskihúzottban már nincs meg az a lendület, a keresővonalak, a hihetetlen érzékeny vonalkezelés, nyomásérzékenység, a ceruza textúrája a lapon, a maszatolások, a radírral visszaszedett részek... ugyanígy egy digitálisban sem.
Az sem elhanyagolható tényező, hogy egy papíron lévő rajz valóban létezik, nem csak 'virtuálisan', pl. eladható.  :D
Tetszik Tomi rajza is, majdnem mint a nagyok. Gratula!

De mondok ellenpéldát is. A digitális 'festmények' jobban tetszenek, mint a valódiak, ott pl. adhat pluszt, amit a valóságban az eszköz, az anyag tulajdonságai miatt nem lehetne olyan jól kivitelezni.

A digitálisnak a gyorsaság, a jól szerkeszthetőség az előnye. Pl. készítesz egy festményt digitálisan: ha ügyelsz rá, hogy layereken legyenek a különböző dolgok, akkor egy színváltoztatás pillanatok műve, egy festménynél meg újra kéne azt az egész részt festeni...

balogh44

• Thanos
« Válasz #1818 Dátum: 2015. december 01. - 21:58:42 »
Igen valami ilyesmit akartam volna mondani.  Illetve tudok olyan alkotókat, akik nagyonszép ceruzarajzokat készítenek, de mikor elő szedik a digis cuccot, és úgy próbálják ugyan azt ott is megvalósítani az egy kidolgozatlanabb, merevebb valami lesz. A másolópapírt meg azért említettem, mert nekem úgy könyebb, vagy legalábbis hozzá szoktam. John Howe mondta egyszer, hogy számára is nagy áldás a technika, de nem tudja pótolni a papír érintését, a tinta illatát. ;)

Todd

• Pókfej
« Válasz #1819 Dátum: 2015. december 01. - 22:02:21 »
petshop: Ahogy írtam szerintem nem is cél, hogy az egyik a másikat helyettesítse.
Az sem elhanyagolható tényező, hogy egy papíron lévő rajz valóban létezik, nem csak 'virtuálisan', pl. eladható.  :D
Ki kell nyomtatni és akkor megvan a digi is. ;) de én például untam is, mikor 600 ezer darab papír hevert otthon, amiket persze kidobni nem volt szívem.
Illetve tudok olyan alkotókat, akik nagyonszép ceruzarajzokat készítenek, de mikor elő szedik a digis cuccot, és úgy próbálják ugyan azt ott is megvalósítani az egy kidolgozatlanabb, merevebb valami lesz.
De ez nem jelent semmit. Én meg tudok alkotókat, akik baromi szép dolgokat művelnek digitálisan. Párat linkeltem is.
Minden technikával vannak jobbak, meg kevésbé jók.

Na akkor most jöjjön egy igazi agyon effektezett "mangás" kép. ;D

Mivel barátnőm nagy gyerekkori kedvence a Digimon anime sorozat, így készítettem egy ilyen képet.
« Utoljára szerkesztve: 2015. december 01. - 22:21:16 írta Todd »