Szerző Téma: Alkotók  (Megtekintve 426924 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
Re:Alkotók
« Válasz #1320 Dátum: 2013. december 13. - 23:30:49 »
…igazából a DC-nél szerkesztői szintű szabályrendszer volt arra vonatkozólag, hogy melyik figurát hogyan kell ábrázolni. Ez már a negyvenes években kialakult és maradt is legalább a nyolcvanas évek elejéig. Az más kérdés, hogy egyes rajzolók kvalitásaiktól függően hogyan alakították a körítést. De jól érezteti talán a teljes uniformalizálódást náluk, hogy volt egy olyan Superman-borító, amit alig pár vonással átalakítottak egy Batman-poszternek és ez jóformán senkinek sem tűnt fel addig, amíg a második rajzoló nem mesélt róla.
Romita meg leginkább azért ennyire emlékezetes, mert rengeteg mindent húzott ki és sok sorozatba rajzolt ezt-azt, márpedig neki annyira egyenfejei vannak (szándékosan, főleg nők terén) és annyira beleverték minden új gyerekbe, hogy őt kell másolni, hogy ezzel akaratlanul is sikerült egy időre kisebb klóngyárrá alakítaniuk magukat. :) Nagy mázlijuk volt, hogy Buscemáék sokáig maradtak a cégnél, és hogy jó érzékkel kapták el a feltörekvő, de szegény rajzolókat. Na meg persze, hogy Kirby elég sok időt töltött ott, neki elég egyéni meglátása volt a munkájával kapcsolatban. Mindegy, hogyan, csak termeld le, ami rossz, majd a kihúzó kijavítja. És az a legszebb, hogy tökéletesen igaza volt.
« Utoljára szerkesztve: 2013. december 13. - 23:32:33 írta talgaby »

balogh44

• Thanos
« Válasz #1321 Dátum: 2013. december 14. - 12:34:08 »
Na igen, Ramosnak nem sok esélye lett volna érvényesülni akkoriban! :D
Vannak alkotók, akikre ez a bizonyos egységesítés még ma is ráférne azért, és a digitális tábla ebben szerintem nem sokat segít. Kényelmesnek kényelmes, meg anyagkímélő, de ha elvesznek a kiadó sajátos képi atmoszférájából, az már baj.
Itt egy kis példa:

Felső panel: Neal Adams ceruzarajza
Középső panel: ugyan ő tussal
Alsó panel: Scott Williams digitális tussal

comicartfans.com/Images/Category_1665/subcat_104711/odyssey4pg19pencilsinkscolors.jpg
« Utoljára szerkesztve: 2013. december 14. - 13:16:21 írta kaine »

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1322 Dátum: 2013. december 14. - 13:08:26 »
Ööö… nem. A felső a ceruza, a középső a kihúzás, az alsó a színezés/beírás, csak szürkeárnyalatosan. Plusz látszik, hogy a szerkesztő kért egy utólagos igazítást.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1323 Dátum: 2013. december 15. - 13:02:44 »
Na igen, Ramosnak nem sok esélye lett volna érvényesülni akkoriban! :D
Vannak alkotók, akikre ez a bizonyos egységesítés még ma is ráférne azért, és a digitális tábla ebben szerintem nem sokat segít. Kényelmesnek kényelmes, meg anyagkímélő, de ha elvesznek a kiadó sajátos képi atmoszférájából, az már baj.
Elsősorban számomra nem az anyag kímélése az első, hanem a kezemé, derekamé stb. ;) Plusz elég sok macera az "analóg" rajzok digitalizálása.
Nincs szerintem alkotó, akinek jót tenne az egységesítés, semmi sem kerülhet az alkotói szabadság elé. Ha valakinek nem tetszik a stílúsa, ne kérjék fel a munkára, keressenek olyat, akinek illik hozzá.
A fejlődés lehetősége és a kritika teljesen más dolog.
Nálunk a 5Panelsnél se várjuk el senkitől, hogy egységes legyen, mindenkinek tiszteletben tartjuk a saját munkáját stílusát.
Ha "a kiadó sajátos képi atmoszféra" alatt azt érted, hogy mindenki egy rajzolót utánozzon, hát szerintem akkor annak nagyon örülök, hogy eltünt.
És mint mondtam, a digitális kihúzás csak egy eszköz, hogy ki hogyan használja, az mindenkinek a saját dolga, nem lesz ettől személytelenebb egy kép, vagy gépi.
Van aki ebben alkot baromi szépen, és van aki kézzel, nem lehet a művészetet ez alapján érték kategóriákba sorolni. A lényeg az, hogy az adott alkotó mennyire ért az általa választott eszközhöz.
Romita meg leginkább azért ennyire emlékezetes, mert rengeteg mindent húzott ki és sok sorozatba rajzolt ezt-azt, márpedig neki annyira egyenfejei vannak (szándékosan, főleg nők terén) és annyira beleverték minden új gyerekbe, hogy őt kell másolni, hogy ezzel akaratlanul is sikerült egy időre kisebb klóngyárrá alakítaniuk magukat. :)
Rossz ezt mondani, de tökéletesen egyetértek.
« Utoljára szerkesztve: 2013. december 15. - 13:19:25 írta Todd »

balogh44

• Thanos
« Válasz #1324 Dátum: 2013. december 15. - 14:56:42 »
Ööö… nem. A felső a ceruza, a középső a kihúzás, az alsó a színezés/beírás, csak szürkeárnyalatosan. Plusz látszik, hogy a szerkesztő kért egy utólagos igazítást.

Én úgy tudtam, hogy a szerkesztő csak a füzetek összeállításával, megszerkesztésével foglalkozik, plusz összeverbuválja a készítő stábot. :headscratch: De hogy beleszóljon a rajzba....
Azt hittem ehhez csak a íróknak/rajzolóknak és vagy esetenként színezőknek van joguk.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1325 Dátum: 2013. december 15. - 15:00:51 »
Ez egy roppant naiv szemlélet. :) A szerkesztők nagyságrendekkel (és ezt a szó valódi értelmében használom most) több változást eszközölnek a rajzon és a szövegen, mint a rajzolók/kihúzók és írók együttesen. A DC ebből a szempontból mindig is a legrosszabb hely volt, de a Marvelt se kell félteni. Meg mondjuk az IDW-t és Dark Horse-t sem. Vagy az Image egyes stúdióit.

balogh44

• Thanos
« Válasz #1326 Dátum: 2013. december 15. - 15:12:29 »
Szóval akkor, a szerkesztő bemegy, és odavágja a rajzolóknak, hogy rajzoljátok Dick Giordanósan különben mehettek ahova akartok?
 :headscratch: Gondolom, akkor már a 70-es években is nekik volt beleszólási joguk több. Nagyjából már látom, miért alakultak ki a kiadókra jellemző képi világok.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1327 Dátum: 2013. december 15. - 15:36:20 »
Nagyon leegyszerűsítve: igen. De szinte bármibe beleszólhat. A lenti képen látszott, hogy túl ítélte Bruce arcát, ezért valaki mással teljesen átrajzoltatta (az árnyékolástechnikán látszik, hogy valószínűleg egy ráérő beugróval készíttették).

Kozi

• Weyland-Yutani Corp.
  • Gibbon
  • *
  • ☥ Bloodlust Comics ☥
    • DeviantArt galériám
« Válasz #1328 Dátum: 2013. december 15. - 18:05:57 »
Sziasztok!

Ebben a topicban akkor jól be is mutatkoznánk, mint a Bloodlust című, szerzői kiadású magyar képregény készítői. A sorozatunk fő történeti szála 2060-ban játszódik, egy eléggé sötét, cyberpunk jövőképet előrevetítve, mely világképhez vámpírok, mitológia, később vérfarkasok is társulnak.

A bemutatkozást nem magammal, hanem alkotótársammal és barátommal, Fábián Péterrel kezdeném:
Gyakorlatilag 2008 óta adunk ki közösen Bloodlust képregényeket Petivel (az újraindított Bloodlust sorozat 2010 óta fut), amiknek ő a rajzolója, ötletgazdája és társírója is (jó, meg beíró is, na... valamint most a 2014 tavaszán megjelenő 3. számot úgy néz ki, teljesen ő színezi, a közreműködésemmel). :)

A rajzait folyamatosan töltögetem fel a képregényünk deviantART oldalára:
http://bloodlustcomics.deviantart.com/ <--- Fábián Peti Bloodlustos rajzai itt!

Nos, jelenleg ott tartunk, hogy önerőből már 4 képregényt sikerült nyomtatásban is megjelentetnünk (2010 óta), amerikai képregényformátumban (17*26 cm).

Fel is sorolnám őket:
  • Bloodlust 1. - Ébredés (Megjelenés: 2010)
    28 oldal, színes, irkafűzött.
  • Bloodlust 2. - Temetetlen múlt (Megjelenés: 2012)
    28 oldal, színes, irkafűzött.
  • Bloodlust 3. - Tisztességtelen ajánlat (LIMITÁLT KIADÁS) (Megjelenés: 2013)
    28 oldal, fekete-fehér, egyedi sorszámmal ellátott (összesen 50 példány készült), irkafűzött.
  • Bloodlust: Cryweni történetek (antológia, LIMITÁLT KIADÁS) (Megjelenés: 2013)
    56 oldal, összesen 6 oldalnyi színes borítóval, limitált kiadás (összesen 50 példány készült), irkafűzött.

Részletesebb adatlapot itt találtok róluk: http://bloodlust.hu/blc/index.php/a-bloodlust-bemutatasa/megjelent-kepregenyeink

Most pedig bedobok egy videót is, ez a legfrissebb interjú velünk, itt szó esik (többek között) a Cryweni történetekről, a Bloodlust 3. színes változatának tavaszi megjelentetéséről, valamint a 4. Bloodlust képregényről is, ami lezárja történetünk első nagyobb fejezetét:

Jómagam bemutatkozása röviden: Kozmajer Viktornak hívnak, emlékeim szerint 2005-2006 környékén csatlakoztam a Bloodlust készítéséhez, amit Fábián Peti (volt osztálytársam és barátom) ötlött ki néhány barátjával, csoporttársával. Igazából az óegyiptomi vonatkozás miatt szerettem bele a sorozatba, nem mintha a cyberpunk világképet, vagy éppen a vámpírokat, vérfarkasokat nem kedvelném... 8)
Sajnos Bloodlust képregényt még nem rajzoltam, jelenleg társíróként, alapszínezőként, valamint multimédia-fejlesztői mivoltomban (illetve, ott, ahogy és ahol tudom) segítem Petit a sorozat elkészítésében.

A 2013-as év nem volt nagy eresztés nálam rajzolás terén, pár fan-art vázlatot alkottam a Bloodlusthoz, valamint most év végére lehet lesz időm még rajzolni, de 2014-ben remélem ez változik.

Íme a saját bejáratú galériám a ceruzarajzaimmal, tollrajzaimmal, grafikáimmal, mindenfélével:
http://kozi87.deviantart.com/gallery/ <--- Kozi rajzai itt!

Remélem nem untattam (halálra) senkit, valamint, hogy lesz olyan, aki még nem hallott a sorozatunkról, de most sikerült felkeltenem az érdeklődését.

Még néhány elérhetőség, és már offline-ba is teszem magam:
E-mail (Bloodlust Team): bloodlustcomics@gmail.com
Honlap: http://www.bloodlust.hu
Facebook oldalunk: http://www.facebook.com/bloodlustcomics
deviantART galériánk: http://bloodlustcomics.deviantart.com/gallery/
YouTube: http://www.youtube.com/user/BloodlustComics
Twitter: https://twitter.com/BloodlustComics
« Utoljára szerkesztve: 2013. december 15. - 18:11:41 írta Kozi »
Bloodlust című vámípr-cyberpunk képregényünk: http://www.bloodlust.hu | http://magyarkepregeny.hu | fb oldal: https://www.facebook.com/bloodlustcomics | Behance: https://behance.net/bloodlustcomics | Rajzaim, grafikáim a devintARTon: http://kozi87.deviantart.com/gallery/

balogh44

• Thanos
« Válasz #1330 Dátum: 2013. december 19. - 19:26:57 »
Tetszik  a teki! Nem tán leszoktattad Mikit a pizzáról, és elvonási tünetei vannak? :D

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #1331 Dátum: 2013. december 19. - 21:22:49 »
kicsit retardált, de legalább van lába :)

balogh44

• Thanos
« Válasz #1332 Dátum: 2013. december 19. - 21:29:28 »
Igen, nekem is ez a típus tetszik, nem pedig a tömbösített, három ujjú, ami manapság divat!
A bal karjának nem kéne ugyan akkorának lennie, mint a bal lábának? :headscratch:
Bocsi, nem kekeckedésből kérdezem. A tekiknek amúgy, jól áll ez a szürreális képi világ, Ramos nyugodtan rajzolhatná! :)

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #1333 Dátum: 2013. december 19. - 22:01:01 »
hehe van benne valami. foglyuk rá a tudatos torzításra :D

Todd

• Pókfej
« Válasz #1334 Dátum: 2013. december 28. - 19:14:09 »
Pár kép a következő képregényemből.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1335 Dátum: 2013. december 28. - 19:31:54 »
A lenti kép alapján véglegesedett bennem a kérdés, hogy nem gondoltál még arra hogy annak a stílusában, de teljesen fehér hátterekkel alkoss képregényt? Tudom, totál underground stílus, amivel a hazai szféra egy kicsit talán túltelített is. Vagy nagyon túltelített. Bár a Rohamról egy ideje már nem hallottam.

Todd

• Pókfej
« Válasz #1336 Dátum: 2013. december 29. - 09:20:31 »
Egyfelől nem tuom, mi lehet undergroundabb a 100 példányszámos terjesztésnél, sok külföldi pályázaton ez már nem is számít publikációnak. A fénymásolóval való sokszorosítás műfajába pedig nem akarok betörni. Másfelől nem hinném, hogy van olyan stílus, amivel a hazai szféra túltelített lenne.  ;)
Habár ha idén 131 képregény jelent meg kis hazánkban, ebből 59 amerikai és 49 magyar, úgyhogy mondhatjuk, hogy erősen felűlreprezentáltak a szerzői képregények. Mindenesetre ez szerintem inkább pozitív, hogy ennyi hazai cucc jött ki, és külföldi lehetne még vagy 3x ennyi.
De a rövid válaszom a kérdésre, igen, gondoltam már rá, hosszabb műnél nem fogok leragadni egyetlen stílusnál, de rövidebb esetén simán elképzelhető.
« Utoljára szerkesztve: 2013. december 29. - 09:22:10 írta Todd »

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #1337 Dátum: 2013. december 29. - 10:13:18 »
Szerintem nem ugyanazt értjük underground alatt. :) A te példádban én az indie szót használnám, már csak azért is, mert a 100 példányos szerzői arányaiban kb. a mainstream sorozatok fogyásának tizede/huszada az itteni piacon belül. Az röhögve indie. Az underground nekem egy fajta stílusjegy, művészeti irányzat, ami kifejezetten próbálja elkerülni a kommersz kliséket.

spuri

• Grizzly
  • *
« Válasz #1338 Dátum: 2013. december 29. - 18:10:21 »
Nézd, Kaine! Ilyen lesz az új Charax színesben.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #1339 Dátum: 2013. december 29. - 21:00:58 »
Tök jó! :) A januári számban már lesz?