Szerző Téma: Képregényekről  (Megtekintve 216330 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

kzoli

• Sakál
Re:Képregényekről
« Válasz #540 Dátum: 2016. január 06. - 17:24:20 »
Szóval, szerintem korábban azért voltak lightosabb durvulású képregények, mert (mivel amerikai képregényről van szó) vietnami, koreai háborúk.....=> belefáradtak az emberek az állandó csatározásokba.
Aztán jött a nyugisabbnak tűnő 80-as évek: akkor ismét lehetett picit keményebb.
Majd mostanság lehet kemény => mivel kenyér és vér kell a népnek.
A vért "megkapja" így is, innen, a képregénytől is.
Vélemények?
« Utoljára szerkesztve: 2016. január 06. - 17:27:33 írta kzoli »

balogh44

• Thanos
« Válasz #541 Dátum: 2016. január 06. - 20:44:26 »
A Nulladik Óra c. kis DC szösszenetben, van egy jelentet, mikor A 70-es évek Batmanje találkozik a 90-es évek Superman-ével. Batman megjegyzi, az akkor nagyobb hajat viselő Supira, mi ez a "hippi" kinézet? ;D
Szóval más volt az értékrend, ennyi, a 80-as évek eleje inkább a DC-nél volt szembeötlő, náluk volt nagyobb, durvább a hangvétel. A Marvelnél meg talán csak elvétve, pl. Frank Miller Rozsomákjánál, vagy a Jean De Wolf Halálánál.
Azért voltak törekvések, ami szintén a DC-nek tudható be, hiszen sok horror képregényt is ők adtak ki.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #542 Dátum: 2016. január 07. - 15:08:49 »
Szóval, szerintem korábban azért voltak lightosabb durvulású képregények, mert (mivel amerikai képregényről van szó) vietnami, koreai háborúk.....=> belefáradtak az emberek az állandó csatározásokba.
Egyáltalán nem. Ha előveszel egy Batman-sztorit az 50-es évekből, ott Joker néha szadistább volt, mint a késő 2000-es években.
A visszafogott erőszaknak egyetlen oka volt, an öncenzúra, amit a McCarthy-éra tipikus kifelé nagyon képmutató társadalma miatt kellett bevezetni, mielőtt a kormányzat az egész iparágra rászállt volna. Amit persze a tulajdonosok nem igazán hagyhattak. Az persze más kérdés, hogy az amúgy is hagyományosan (amerikai értelemben vett) kissé erősebben balos beállítottságú, nagyrészt zsidó családokból származó képregényes világ a maga elmés kis módján azért próbálta feszegetni a határokat. (Nos, kivéve a DC-nél sokáig. De maga a szerkesztőségük is igazából egy totalitárius fasiszta rémálom volt, és részben még mindig az.)

Todd

• Pókfej
« Válasz #543 Dátum: 2016. január 07. - 15:35:59 »
Azért az akkori szórakoztatóipar se volt békés, csak épp máshol virágzott az öncélú erőszak dicsőítése, például a filmekben, habár az is a 80-as években teljesedett ki.
Most pont fordított a tendencia, ami amúgy kissé groteszk is lett. A nagyjátékfilmek kerülik az explicit erőszakot, és szexet (egy bizonyos szint fölött legalábbis), míg a képregények és animációs filmek (amik elvileg a tinik/gyerekek izlését szolgálják ki a közvélekedés szerint) gyakorlatilag tobzódnak benne.
Az amúgy komoly Dark Knight filmben egy csepp vér sincsen, míg a képregényben lehet nyíltan mutatni azt, hogy Joker élve megnyúz valakit. Nemrég láttam a Assault on Arkham animációs filmet, amiben Harley gyakorlatilag 10 percenként levetkőzött pucérra, és a fél szereplőgárdának lerobbantják a fejét. :lol:
« Utoljára szerkesztve: 2016. január 07. - 15:46:34 írta Todd »

Winkle

• Közönséges bűnöző
  • *
« Válasz #544 Dátum: 2016. augusztus 06. - 09:27:06 »
Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, vagy tudnátok egy linket adni, ahol össze van foglalva, hogy a megjelenése óta, hogy alakult a képregényeladása az egyes karaktereknek? Főleg a Flash, Zöld lámpás, Wonder Woman, Megtorló, Szellemlovas, Hulk, Thor, Vasember, Amerika kapitány érdekelne. Nem a számszerű eladások, hanem inkább ezek egymáshoz viszonyított aránya érdekelne, hogyan alakultak ezek a '60-as, '70-es, '90-es években?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #545 Dátum: 2016. augusztus 06. - 11:43:41 »
Szerintem ilyen, ennyire mély összehasonlítás még nem készült ezekről a címekről.

Winkle

• Közönséges bűnöző
  • *
« Válasz #546 Dátum: 2016. augusztus 08. - 17:24:06 »
Az is elég lenne, ha valaki csak egy sorrendet fel tudna állítani, mondjuk összeladás alapján, meg nagyjából, hogy ki melyik "ligában" játszik.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #547 Dátum: 2016. augusztus 08. - 18:16:34 »
A kilencvenes évek előttről alig van adat, már csak azért is, mert egy csomó terjesztő volt még a piacon.
Utána is csak elnagyolt elképzelések vannak egészen addig, amíg pár évvel ezelőtt az egyetlen megmaradt észak-amerikai terjesztő, a Diamond el nem kezdett pontos eladási adatokat kérni a boltoktól.

Amúgy mindegyik felsorolt középkategóriás, kivéve a Megorlót a kora kilencvenes években, amikor a Marvel egyik erősebb címének számított (de a közelébe se szagolt az X-ek eladásainak… mondjuk nagyon a piacon más se).

Winkle

• Közönséges bűnöző
  • *
« Válasz #548 Dátum: 2016. augusztus 09. - 20:58:03 »
talgaby: Köszi! Akkor meg is nyugodtam, én is csak a Diamondos oldalt találtam meg az eladásokról. Sajnos még ott is előfordulnak olyan időszakok, amikor Marvelt nem terjesztettek, így nincs róla adat.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #549 Dátum: 2016. augusztus 09. - 22:53:11 »
A Marvel adminisztrációját jól jellemezte, hogy a kilencvenes évek végéig – amikor muszáj votl leltározniuk a csődeljárás miatt, gondolom – igazából fogalmuk se volt róla, hogy egyáltalán milyen kész oldalakkal rendelkeznek a raktárban.

balogh44

• Thanos
« Válasz #550 Dátum: 2016. augusztus 11. - 21:30:30 »
A DC-nek, meg a Marvel-nek, a 70-es években biztos sok pénz bejött a pités reklámokból. :D

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #551 Dátum: 2016. augusztus 11. - 21:55:10 »
Nekik konkrétan annyira sok nem, de a rajzolók többet kerestek azokkal az egy oldalakkal, mint egy komplett füzettel.

balogh44

• Thanos
« Válasz #552 Dátum: 2016. augusztus 11. - 22:14:56 »
De hogy a DC-nél miért pont Joker-t használták legtöbbet erre? ;D

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #553 Dátum: 2016. augusztus 12. - 07:23:36 »
Mert a DC szerkesztősége alapvetően egy eléggé egyszerű eszű valami, és ha valami sikeres, akkor addig tolják ipari mennyiségben, amíg nem megy nullszaldó alá. (Az, hogy a rosszabbodó eladásokat esetleg a túlzásba vitt mennyiség okozza, még se a Marvel, se a DC fejében nem fordult meg.)

balogh44

• Thanos
« Utoljára szerkesztve: 2016. november 21. - 19:57:16 írta balogh44 »

Hoby

• Keselyű
  • **
« Válasz #555 Dátum: 2016. november 21. - 19:56:19 »
Még nagyon sokká lesz.  :roll:

A lényeg, hogy jön. ;)
Épp meg akartam venni angolul, de így inkább megvárom a magyar változatot.
“Hard work pays off, dreams come true. Bad times don’t last, but BAD GUYS do.”

BlackArrow

• Kaméleon
  • **
  • Fekete ruhás
« Válasz #556 Dátum: 2016. november 21. - 20:00:53 »
Két kötet történetének idővonala elég szorosan kapcsolódik egymáshoz:

http://starwars.wikia.com/wiki/Timeline_of_canon_comics

balogh44

• Thanos
« Válasz #557 Dátum: 2016. november 21. - 20:16:25 »
Én örülök a HC formátumnak. Nem tudom, vajon a két cím egy füzetben, kéthavonta működött volna-e?

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #558 Dátum: 2016. november 21. - 21:02:34 »
Honnan tudod, hogy HC?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #559 Dátum: 2016. november 21. - 21:04:20 »
Mert Luke és Vader olyan kemény, hogy azt puha fedél nem bírná el.  ;D  :hehe:

Nem tudom, vajon a két cím egy füzetben, kéthavonta működött volna-e?
Vásárlói szempontból szerintem igen. Csak gondolom a kiadói jogok miatt jobban működik így.