Azért én nem látom ilyen rossznak, főleg nem a legrosszabbnak, milliószor gyengébbek is vannak ennél.
Az alap ötlet: a szupererővel rendelkező egyének helye, szerepe, hatása a társadalomban, a joguk az önbíráskodáshoz, vagy eldönteni azt, hogy kit védenek meg, és kit nem; ezek olyan alapvető, és modern kérdések, amiket már jóval korábban is feltehettek volna írók, alkotók. Biztos fel is tettek itt-ott, csak nem ennyire kidolgozottan.
Talgaby majd mond rá ezerötszáz példát biztos... 
De az, hogy ebből egy csihi-puhi lett nagyjából, na az már nem tetszett. Illetve, hogy úgy akarta rákényszeríteni az olvasókra a Tie-Ineket, hogy nélkülük több ponton is érthetetlen volt a történet. (pl. miért váltottak rejtekhelyet, most miért verekszik Pókember Vasemberrel, stb...) Ezeket a kapcsolódók hiánya miatt nehéz volt felfogni, és erősen csökkentették az élményt.
KevinKain:
miért kell a nyilvános felfedés, meg a kényszerítés, hogy neik dolgozzanak?
A nyilvános felfedés nem volt kötelező, azt Pókember csak Tony erős rábeszélése miatt tette meg, azért hogy ezzel motiválja a még bizonytalan hősöket. "Ha Pókember -aki mindig is féltve őrizte a személyazonosságát- is megtette, akkor én miért ne tehetném?" Kb. ez volt a célja.
A végéről tudni kell, hogy Millar beteg lett, kórházba került, már ott írta meg az utolsó részt. Így rövidebb is lett, mint tervezték. Ennek ellenére a lezárásával nincs semmi bajom, és nekem nagyon tetszett az akkori politikai áthallás a történetben.
Ti. hogy Amerika Kapitány, aki ugye az USA "megszemélyesítője" mondja a sztori végén, hogy "Már nem az emberek miatt harcolunk. Csak harcolunk." Ez egy erős utalás volt számomra a Bush kormányra, és az ő Iráni, Afganisztáni beavatkozásukra. Azaz, hogy Amerika lesz*rja a polgárait, csak azt teszi amit a gazdasági, politikai érdekei megkívánnak.
Én csak magyar kiadásokat olvastam eddig, aminek nagy része Kingpin, vagyis vállogatott történet és azok közül ez a leggyengébb.
Alapvetően az önbíráskodás és egyéb kérdések feltevése valóban jogos és remek filozófiai és pszichológiai sztorikat ki lehetne hozni belőle, de ez nem az. Sőt, ez még szinte szóba se kerül.
Alapból az egész sztori az X-men-es mutánsregisztráció koppintása. Én ahhoz a témához is úgy állok, hogy jogos a regisztráció. Végül is átlag emberként is mindenféle dolgokat nyilván tartanak rólunk, vagyis teljesen jogossan elvárható, hogy akinek valami természetfeletti képessége van, akkor arról tudni lehessen. Már csak a bűnelkövetők elfogása miatt is. Végül is, ha mondjuk egy ember átmegy a falakon, vagy láthatatlanná válik, akkor könnyedén kirabolhat bárkit. És ez csak egy példa a millióból.
A Polgárháború sztori annyival rosszabb, hogy ők nem csak regisztrálni, de még kényszeríteni is akarják a természetfeletti erejű embereket, hogy dolgozzanak a kormánynak. Nem csak hősöket, hanem még gyerekeket is (ha jól emlékszem, akkor a Ms. Marvel sztorijában volt ilyen). Már itt elbukott az egész sztori, mert ilyesmit egy igazi hős se támogatott volna.
A másik ostobaság a nyilvános felfedés. Oké, hogy Pókembernek példát kellett mutatnia, de elég lett volna annyi is, ha maszkban kiáll a nyilvánosság elé. Végül is gondoljunk csak bele: a titkosügynökök, a SHIELD tagok se állnak ki és mondják el a TV-ben, hogy ők milyen munkát végeznek. Ez abszurdum.
Azt már te is írtad, hogy a tie-in-ek nélkül érthetetlen, ami elég idegesítő volt. Mintha a fő sztori csak egy összefoglaló lett volna. Szörnyű.
A befejezés meg még így is szánalmasnak mondom. Miért nem halasztották el az utolsó részek megjelenését és kapott volna egy rendes lezárás? Még a tie-in-ekből is lefejhettek volna egy valag pénzt

.
A politikai mondanivalót nem feltétlenül érzem valósnak. Mert ha valaki Amerika szombólima akkor az Vasember és az Iniciatíva. Hiába hívják Steve-t Amerika Kapitánynak, abban a sztoriban az USA ellen harcolt.
A megadás meg egyszerűen baromság volt. Már nyertek. Max fél óra és vége a harcnak, erre megadja magát és mindent, ami addig történt feleslegessé és értelmetlenné tett.
Ezt csak úgy tudták volna hihetővé tenni, ha
kiderült volna, hogy Steve és Tony is Skrullok. Vagy legalább Tony, és Kapi tudott volna róla valahogy, de akkor se lett volna értelme a megadásnak, csak ha ő is Skrull. Mondjuk erről nem tudok, mert még nem olvastam a Titkos Inváziót, de nem hiszem, hogy erről lenne szó.