Újranéztem a trilógiát, és ezek jutottak eszembe.
-Tobey tökéletes volt Pókembernek. 25 évesen is 18-nak nézett ki, jól hozta a szerencsétlenkedő kamasz szerepét, nagyon rendben volt. A baj az, hogy még 6 év múlva is ugyanúgy nézett ki, teljesen elvesztette a hitelét, így nem, csoda, hogy mindenki megutálta. A folytatásokban már arra sem vette a fáradtságot, hogy felszedjen egy kis izmot.
-James Franco és Dunst óriásit játszanak a 3. részben. Tényleg jók, ráadásul ők az egyedüli szereplők. akiknek a jellemfejlődése leír valamilyen ívet.
-Az akciójelenetek minden részben ugyanabból az eszköztűrból merítenek. Póki kilövi magát. Póki zuhanás közben elkap egy nőt, Póki valami törmeléken deszkázik, stb, stb.
A 3. rész se, is olyan katasztrofális, mint amire emlékeztem. Persze eleve tudtam mire számítsak.
1: Peter teljesen karakteridegen. A konfliktus forrását egy olyan esemény okozza, amit még a korábbi részekben megismert Peter sem tenne meg, nem hogy a képregényes (pedig azért van a rovásán a filmesnek is, a 2. részben amikor elveszti az erejét, végignézi hogy egy sikátorban megvernek valakit. Az igazi Peter szuper erő nélkül is odament volna)
2: A Stacy család. Gwen és a kapitány is. Simán lehetett volna más a nevük, senki se, bánta volna. Csak a nevüket örökölték a képregényes figuráktól, esetleg a kinézetüket (Gwen egyébként nagyon bejött volna, szerintem kb így néz ki Gwen)
3: Venom: Megszámoltam, kb 4-szer lehet látni a fejét, a többi jelenetben mindig Brockot látjuk. Rettentő idegesítő, hogy mindenkinek állandóan leesik a maszkja. De ha már Venomot sokan nem tartják egy túl mély karakternek, akkor legalább a bunyók lehetnének látványosak, de nem azok. Nem is értem miért. Szerintem ennél semmi sem lehetett volna látványosabb. Az hagyján, hogy egyébként rettentő gáz a filmes Brock, nem kell hozzá forgatókönyvírónak lenni, hogy megmondjuk, milyen apróságokon lett volna tanácsos változtatni, és máris egy mennyivel hitelesebb karaktert kaptunk volna. Meg ha már a 2. részben szerepelt Jameson, nagy dolog lett volna bele rakni egy űrhajós balesetet, v valami? Ez a meteoros dolog nagyon odavetett egy megoldás volt.
4: New York. Egyrészt a Pókember iránti szeretet itt már elviselhetetlen giccsbe fordul, pedig azért az előző részekben is volt ilyen bőven. Másrészt míg a korábbi részekben a nappali harcok domináltak, most az éjszakaiak: sajnos sokszor alig látni valamit.
5. Homokember. De jó Isten! Amikor Peter azt mondja May néninek, hogy én azt hittem örülni fogsz a Homokember halálának", arra nincsenek szavak. Egyszerűen nem értem, hogy Raimi hogy tudta így eltorzítani, és ennyire ellenszenvessé tenni Petert. És ezt nem lehet a ruhával magyarázni, már előtte is egy bunkó (lásd az éttermes jelenetet).
Na de a lényeg, hogy a 3. rész végsősoron sokkal jobban csűri-csavarja a szálakat, mint ahogy arra emlékeztem, csak ezek a szálak sajnos legtöbb esetben már alapból rosszak. És tényleg igaz, Pókembernek nincsen humora. Lehet nevetni a filmeken, de mindig csak szituációkon nevetünk, nem Peter poénjain. Íg újranézve az egészet nagyon megjött a kedvem az új trilógiához. +5 év alatt is annyit fejlődött a CGI. hogy most már csak józan ész alapján tudom emgmondani, mi igazi, és mi nem. A raimis filmekben látom, mi a CGI, de az újnak a trailerjében már nem. Na most indulok a fesztiválra