Ha már anime…
Végére értem egy közel 15 hónapos maratonnak… végignéztem a Dragon Ballt az első sorozat legelső részétől a GT végéig. A filmek mondjuk még hátravannak, de azokat egyáltalán nem biztos, hogy végignézem.
A vicces az, hogy a GT-ről állandóan csak rosszat hallok, pedig egyáltalán nem az. Sőt. Igen, az eleje rettenetes (több mint negyed évembe telt, mire eljutottam az első részétől a huszadikig, annyira nem volt kedvem hozzá), amikor az űrben vannak, de inkább a kivitelezése miatt. Hangulatilag majdnem teljesen a sorozat leges-legelejét utánozzák, és inkább a gyatra rendezés miatt nem jött össze, mert amúgy az ötlet jó volt. Onnan meg, amikor visszatérnek a Földre (Baby-saga kezdete), legalább olyan jó, mint a Z. Sőt, ha tényleg a Z-t nézem, akkor kategóriákkal jobb, mert itt 40 epizód alatt lezavarnak annyi mindent, mint ott 120 alatt, nagyon ritka az időhúzás. És ha ez nem lenne elég, a GT tényleg lezárja a félezer résznél hosszabb sorozatot, egy olyan befejezést ad, amire semmi panasz nem lehet. Minden létező szálat felgöngyölítenek, teljes kört ír le Goku története, és mégis képes egy kis kacsintással végződni.
Amúgy nagyon érdekes így viszonylag rövid idő alatt látni, ahogy egy gyerekeknek készült kalandsorozat előbb átmegy egy serdülőknek szóló akció/bunyós szériába, majd elkezdi az akciórészeken túl komolyan venni magát és kielemzi, hogy milyen hatással van a főszereplők hatalma, élete a környezetükre. Gyakorlatilag a sorozat a közel 12 év alatt együtt nőtt fel az eredetileg 10-12 évesnek szán közönségével, és ment át előbb kamaszoknak szóló csihi-puhiba, majd felnőtteknek szóló családi szórakozásba és némi… értelmesebb körítéssel megtámogatott akcióba.
Mindezek ellenére még mindig a Z a legjobb, de csak a Kai formátumban, az eredeti sorozat igazából kegyetlenül lassú, és sokszor emiatt halál unalmas. Ráadásul az egész széria legrosszabb részei szerintem inkább abban vannak, mint a GT-ben.
Összességében azt mondom, érdemes nekiülni az egyik leghosszabb, Japánon kívül is végig leadott animesorozatnak. (Bár félezer epizóddal emlékeim szerint a top10-ben sem lenne az animék között.) Egész jó mulatság, és szvsz tényleg érdekes látni, milyen ívet ír le a sorozat mind hangulatilag, mind a szereplőkkel. A sztori félszáz évet ölel át (leszámítva az utolsó hat percet, mert az a távoli jövőbe ugrik egy kicsit), és ez tényleg nagyon meglátszik… de a jó értelemben.