Épp ezért írtam, amit írtam, mert a filmben csak Nick álláspontja hangzik el, és ő úgy állítja be Gatsby-t mint aki abszolút tiszta és önzetlen, pedig nagyon simlis, és kegyetlen önző.
Nekem nem feltétlen a naiv jut eszembe róla, mert én a felszín alatt egy nagyon végletes figurát látok, aki úgy érzi, hogy a hatalom és a pénz jelent mindent a földön, miközben Nick azt képzeli róla, hogy ő a nemes célért tett mindent, pedig szerintem nem.
A szerelemhez nem kell 5 évre magára hagyni valakit, mert azt hisszük, csak biztonságos anyagi körülmények között értékelne minket, aztán 5 év múlva úgy tenni, mintha mi sem történt volna, és rávenni a másikat, hogy hagyjon hátra mindent, SŐT gyűlöljön meg mindent amit valaha szeretett, mert csak velünk lehet boldog. Az lehetetlen, hogy valaha mással is az volt.
Junak igaza van, Gatsby egy tinédzser érzelmi szintjével bírt. És én nem tudtam egyetlen percig sem felmenteni a tetteiért.
Számomra is az intellektuális párbaj volt a csúcs, amit gatsby nem a maga nevében vívott, hanem a nője helyett beszélt? Mi ez, ő nem tud beszélni?
Sóval szerintem nem a film/könyv menti fel, mert akkor nem kéne meghalnia.

Tobey alakításáról meg valahol olvastam egy találó véleményt, hogy magabiztosan hozta Peter Parkert. És tényleg. 
Nekem is ugyanez jutott eszembe, de még egyszer Tündi is megjegyezte, mikor unottan nézett ki egy emeletes házból, hogy miért nem hálóhintázik el, úgy gyorsabb lenne.