Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1467078 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Szilánkmentes

• Vezér
  • the Shatterproof !
    • The Proof Report
Re:OFF
« Válasz #9460 Dátum: 2010. június 27. - 17:01:36 »
Hát persze, hogy. Ez a szép (?) a magyar nyelvben.  8)

Todd

• Pókfej
« Válasz #9461 Dátum: 2010. június 27. - 17:03:18 »
Idén hozzánk is jött egy szlovákiából jött magyar, neki is elég fura volt a beszéde.
Monjuk a legjobb az, hogy szerencsétleneket kinnt magyarnak kezelik, itt meg külföldinek.
« Utoljára szerkesztve: 2010. június 27. - 17:20:27 írta Todd »

Szilánkmentes

• Vezér
  • the Shatterproof !
    • The Proof Report
« Válasz #9462 Dátum: 2010. június 27. - 17:18:03 »
Szerintem meg ezzel nincs különösebb baj. Példaként feltudom hozni Románia és a Moldovai Köztársaság helyzetét. Mikor átjön moldovából valaki ide hozzánk, itt is külföldinek nézik, függetlenül, hogy ő is épp román nyelven beszél.
Az már más tészta, hogy Szlovákia saját magyar ajkú állampolgáraival hogyan bánik.  :-\

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #9463 Dátum: 2010. június 27. - 18:11:07 »
Alapvetően a felfogás rossz. Mi az hogy le kell lépnie a gyalogosnak hogy átmehessen a zebrán ? Ez már eleve röhejesen hangzik, pláne egy forgalmas pesti út esetén  :hehe: Az ha ott áll 3-4 ember a zebrán és nézi az autósokat már jelzi hogy ő vagy ők bizony nem a legújabb márkákat akarja megnézni közúti forgalomban...

A legjobb példa erre a balcsi  :D Ott állsz az út szélén, ha nem vagy szuicid nem is próbálsz lelépni az útra és mégis ki áll meg mindezek ellenére a zebra előtt és enged át csak azért mert ott állsz és nézel ? Igen, a fritz meg az osztrák autós... and that's the point...

Amugy az volt visszatetsző nekem hogy az autós rá se kérdezett kanasztára. Volt 1 v 2 éve egy biciklis balesetem. Egy fiatal srác gurult ki a bringájával a familiája mögül az én biciklim elé és már nem volt idő se megállni se félrehúzni (épp csak tudtam kicsit fékezni) miután egy egész jó kis kézilabdás esést mutattam be a betonon(!) 20-30 kmh között, a sráctól azért megkérdeztem hogy hogy van hiába volt ő a figyelmetlen.

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #9464 Dátum: 2010. június 27. - 20:57:34 »
Szerintem alapvetően hülyeség pont a szabályokon vitatkozni, hiszen mindegyiket nem tudod betartani, ha konkrétan szabály szerint és biztonságosan akarsz vezetni, ellentmondások vannak a szabályokban. Csak 3 idevonatkozó példa: 1. ott vannak a gyalogosokra vonatkozó szabályok, viszont van egy olyan szabály is, hogy ha a gyalogos lelép a járdáról mindenképpen neki van elsőbbsége, ha nincs ott zebra akkor is. 2. az autósnak mindenképpen úgy kell megközelítenie a zebrát, hogy meg tudjon állni, ha valaki lelép, akkor közvetlenül előtte is, ehhez mindenképpen szükséges , hogy lassítson, viszont ha a mögötte álló autó nem akar lassítani, ő megszegi ezt a szabály, de az előtte álló is mert zavarja a forgalmat. 3. ha megáll valaki a zebra előtt mert ott áll egy ember aki gyalogosan át akar menni, akár egyirányú egysávos útszakaszon is (csakhogy most ne foglalkozzunk azzal , hogy mellettünk elhalad egy másik autó aki nem adja meg az elsőbbséget a gyalogosnak) és nem megy át a gyalogos az autósnak nem szabad intenie neki, hogy nyugodtan kelljen át a gyalogátkelőhelyen mert az a gyalogos "uszítása".
Én azt mondom, ha mindenki (akár autós, gyalogos, kerékpáros )  figyel a közlekedés közben és körülnéz az esetleges "veszélyes" helyeken a balesetek bekövetkezésének valószínűsége nagyon lecsökkenne. Csak sajnos ez elmélet, valójában nem így működnek a dolgok. :drying:

Todd

• Pókfej
« Válasz #9465 Dátum: 2010. június 27. - 21:17:55 »
Biztosan vannak a kresszben ellentmondások, mivel a kifogások, belekötések miatt, folyton foltozgatni, feltölteni kell.
De a lenti példák túlzások.
Az elsőt én sem értem szerintem ez így tuti nincs benne a kreszben.
A leírt szabály ezt jelenti konyhanyelven:
Ha netán lelép a gyalogos az útra azért ne b*szd el direkt, mert elsőbbséged van. Szerintem ez egy jogos elvárás.
A második viszont helytelen.
Mivel minden autósnak be kell tartania a kötelező követési távolságot, így ha te úgy érzed, hogy egy baleset elkerülsése érdekében satufékezned kell, nem követsz el hibát, ha beléd jön a hülye hátúlról.
A gyalogos uszítása dolog szintén pont az autósok találmánya, ami valóban hülyeség, és sajnos bekerült a kreszbe. És ezt pont az említett a másik autó nem adta meg az elsőbbséget üggyel hozták be, mert mindig erre hivatkoztak a túloldalon a gyalogost elütők, hogy a másik autós lecsalta a gyalogost a zebrára.;)
Mint írtam, pont az apámnak is volt ilyen ügye.
De a legfontosabb szabály, ami benne van a kreszben, hogy ha azzal balesetveszélyes helyzetet okozól, akkor nem kötelességed betartani a kreszt, ha úgy ítéled meg, hogy ezzel elkerülheted a balesetet.
Ez választ ad minden kérdésedre, a gyalogos úttestre lelépésére, a zebránál satufékre egyaránt.
Szerintem alapvetően nem hibás a kresz, még ha részleteiben vannak is apróbb hibái.
Szerintem az emberek hozzáállása a hibás, hogy mindenütt a kiskapukat a hibákat, és a saját felelösségük csökkentését keresik.
« Utoljára szerkesztve: 2010. június 27. - 21:36:52 írta Todd »

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #9466 Dátum: 2010. június 27. - 21:51:51 »
Igazából pont arra akartam kilyukadni, mint te, hogy ne a szabályokat nézzétek, mert nem 100%-osan jók( persze kellenek a szabályok, de még sok kijavítanivaló van rajtuk), alapvetően a hozzáállás kérdése.emlékszem anno ezt belénk nagyon "belénkverték" oktatáson, hogy ha a gyalogos lelép az úttestre neki van elsőbbsége, pont azért, hogy a autósok kicsit körültekintőbben vezessenek. A 2.-nál nem arra akartam kilyukadni, hogy esetleg belédjön hátulról egy kocsis, a forgalom megzavarása egyszerűen azt is jelentheti, hogy a mögötted ülőnek fékeznie kell. ;) Ugyanilyen példa, ha mondjuk egy kétsávos út belső sávjában haladsz a megengedett maximális sebességgel, de mögötted egy autó gyorsabban jön, és a kressz szerint ez is szabálytalan, mert ha fékez mögötted hiába közlekedett ő szabálytalanul akadályoztad őt. Ezt mondjuk biztos ismered: városban ki kell engedni a buszt a buszöbölből, ha irányjelez kifelé, viszont nincs elsőbbsége a busznak, de mégis ki kell engedni. A 3.-hoz pedig: pont ma történt velem egy ilyen eset, hogy mentem autóval és jobbra akartam kanyarodni egy útkeresztben, ahol az út közepén volt egy járdasziget, tőlem jobbra pedig egy mama állt a zebránál, jó előre lassítottam, de mama még mindig nem mozdult. Odaértem a zebra közelébe, megálltam és vártam. Szimplán átmehetett volna az út közepén lévő járdaszigetre ( tehát közte és a járdasziget között az az egyetlen sáv volt amin én közlekedtem volna) , de nem tette. Ott állt és néztünk egymásra, persze nem intettem neki, hogy menjen, mert ugye az szabálytalan. legalább fél perc eltelt mire rászánta magát és átment a zebrán. :drying: Ezekkel csupán az ellentmondásokra szerettem volna rávilágítani.

Todd

• Pókfej
« Válasz #9467 Dátum: 2010. június 27. - 21:55:42 »
Én azt mondom, ha mindenki (akár autós, gyalogos, kerékpáros )  figyel a közlekedés közben és körülnéz az esetleges "veszélyes" helyeken a balesetek bekövetkezésének valószínűsége nagyon lecsökkenne. Csak sajnos ez elmélet, valójában nem így működnek a dolgok. :drying:
Ez így igaz, csak szerintem mivel az autós nem csak a saját életéért felel, ellentétben a gyalogossal, vagy a kerékpárossal (aki úgyis ő b*szik rá, ha valamit hibázik), ezért jóval több a felelőssége.
Ezért kötik az autóvezetést jogsihoz, míg a gyaloglást, vagy a biciklizést nem.

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #9468 Dátum: 2010. június 27. - 22:35:27 »
Ezzel teljes mértékben egyetértek. ;) Az, hogy valaki autót vezethet az egy olyan "kiváltság", amikhez kötelezettségek is járnak. ( értsd biztonságos vezetés, figyelni saját és mások épségére stb.) Még csak annyit tennék hozzá, hogy mint mondtam ez mind igaz, de amikor még anno KRESZ-t oktatattak ott nyilván előkerültek a nem autós ( gyalogos, kerékpáros) baleset-megelőzési "taktikák" és ott mondták ezt, hogy gyalog és biciklivel azért könnyebb megállni, mint autóval.
Más: Talán valaki tudja a választ, hogy a mostani KRESZ-módosítások során bekerültek a négykerekű motorok ( quad ) a szabályokba, vagy még mindig figyelmen kívül hagyják őket?

Összevont üzenet ideje: 2010. június 27. - 23:22:27
Zozi! Ma megnéztem a Robotzsarut, de sajnos nem találtam egyet sem. :(
« Utoljára szerkesztve: 2010. június 27. - 23:22:27 írta Psycho »

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #9469 Dátum: 2010. június 27. - 23:59:16 »
Oké, köszi. :) Igazából nem is nekem kell, hanem barátnőmnek.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

robogirl

• Grizzly
  • *
« Válasz #9470 Dátum: 2010. június 28. - 00:20:50 »

Szia!

Én szerettem volna azokat a DVD-ket. Add el nekem, légyszi! Én jobban szeretem őt, mint te. (szomorúan, remegő szájjal és lefelé konyuló szemekkel néz)
Vagy szó lehet cseréről is, el tudok ám csenni Zozitól sutyiban néhány képregényt.  :D

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #9471 Dátum: 2010. június 28. - 00:34:51 »
Szerintem azt írta, hogy nem talált olyan DVD-t, szóval robogirl, te miről beszélsz? :D

Kicsit megnyugodtam, hogy annyira azért nem változott a Kresz, mióta levizsgáztam. Konzekvencia: A Kresz monnyon le!

Amúgy Todd, azt szerintem senki nem vitattat egy percig sem, amit többször felhoztál, hogy az autós emberkék nagy résez egy gyökér, és úgy közelíti meg a zebrát, hogy soha nem tudna megállni a zebra előtt, ha fékezésre kerülne a sor. A részemről is az egész onnan indult ki, hogy a gyalogosnak sincs mindig elsőbbsége, és nem mindig a bunkó kocsis a hibás egy gázolásnál, ha ritkábban ugyan, de néha a gyalogos is. Mert úgy viselkedik, hogy a vezető sokszor nem tudja eldönteni, hogy most akkor mit akar a gyalogos.

Részemről Debrecenben én azt a taktikát alkalmazom, hogy szétnézek már jóval előtte, aztán ha megyek, akkor nagyon megyek ("baszdmeg, lássa már a proli, hogy jövök"  ;D ), és nem akkor kezdek el nézelődni, meg várni, hogy mi lesz, amikor már leléptem.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

robogirl

• Grizzly
  • *
« Válasz #9472 Dátum: 2010. június 28. - 00:39:24 »
Szerintem azt írta, hogy nem talált olyan DVD-t, szóval robogirl, te miről beszélsz? :D

Ő szólt , hogy van, de már ő is csak párat talált, és azokat megvette. Azért gondoltam, hogy hátha akad köztük olyan, amiből véletlenül kettőt vett. :)

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #9473 Dátum: 2010. június 28. - 00:45:35 »
Ja, megvette mind? Ez kimaradt. Ez esetben nem szóltam.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #9474 Dátum: 2010. június 28. - 07:40:20 »
Oké, köszi. :) Igazából nem is nekem kell, hanem barátnőmnek.
Sejtettem én, hogy zozinak nincs igazi barátnője, és csak egy robottal jár.  ;D (Bocsi, magas labda volt, nem lehetett kihagyni.  :hehe: )

szerintem mivel az autós nem csak a saját életéért felel, ellentétben a gyalogossal, vagy a kerékpárossal, ezért jóval több a felelőssége.
Ezért kötik az autóvezetést jogsihoz, míg a gyaloglást, vagy a biciklizést nem.
Ez persze jelen esetben igaz, de azt azért el kell ismernünk, hogy amikor még a kresz megszületett, közel sem voltak olyan zsúfoltak az utak, mint manapság. És az velejár a tömeggel, hogy sűrűbben van baleset. Ezért mondtam, hogy most már az általános iskola alsó tagozatától oktatni kellene a gyerekeket a kresz gyalogosokra és biciklisekre (meg egyéb közlekedési eszközökre) vonatkozó szabályokra, mert bizony az átlagnak fingja sincs róla, hogy mikor van elsőbbsége és mikor nem. Mert vannak olyan esetek, amikor még a gyalogosnak sincs elsőbbsége, csak ezt sokan nem tudják. Az egyik ilyen például, amikor megkülönböztetett jelzéssel közlekedő autó van az úton, akkor a gyalogosnak sincs elsőbbsége. És mivel pont ezt nem tudják sokan, ugyanúgy elindul a zebrán, aztán meg csak les amikor felkenődik a mentőautó elejére. Rengeteg ilyen eset történt már, és azokban mindig a gyalogos volt a hibás, pont azért, mert a szabálykönyv szerint sincs elsőbbsége még a zebrán sem.

Todd

• Pókfej
« Válasz #9475 Dátum: 2010. június 28. - 08:43:42 »
Szerintem az autósok jóval több balesetet okoznak, mint a gyalogosok, pedig kábé ugyanannyian vannak.
Ezért érzem azt, hogy első körben komoly szigoritásokra van szükség, jóval több ellenörzést kéne tartani, és jóval nagyobb büntetéseket kiszabni.
A Jogsi megszerzését is lehetne szigorítani, és szerintem nem is feltétlenül az elméleti részt. Mert szerintem a kresz vizsga olyan, hogy azért hogy azon átmenj kell ismerned az alapokat (elvégre ott nem 50 % a kettes), csak utánna ezt a gyakorlatba nem sikerül átültetni, mert viszonylag kevés vezetett óra után is át lehet már menni.
Amúgy abban igazad van, hogy baromi jó dolog lenne már gyerekkortól nevelni a fiatalokat a kresz betartására, nem csak azért, hogy makura jobban odafigyeljenek, de azért is, mert egyszer ők is a volán mögé fognak ülni, és talán akkor jobban fognak figyelni, mint a mostani generáció.
Heti egy óra oktatás a suliban 8 éven át nem lenne megterhelő, de kifizetődne, az tuti.
Ebben maximálisan egyetértek.

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #9476 Dátum: 2010. június 28. - 15:16:09 »

Ő szólt , hogy van, de már ő is csak párat talált, és azokat megvette. Azért gondoltam, hogy hátha akad köztük olyan, amiből véletlenül kettőt vett. :)

Ööööö... Bocsi, de nem írtam sehol ilyet, én is csak egyet vettem belőle, mert anno, csak ezt az egyet találtam én is.Csak annyit mondtam, hogy utánanézek, hátha elkerülte a figyelmemet egy darab, de sajnos tegnap sem találtam. De ha megszeretnéd nézni kölcsönadhatom majd ha Pesten leszek, Zozival majd megbeszélhetjük. ;)

robogirl

• Grizzly
  • *
« Válasz #9477 Dátum: 2010. június 28. - 15:27:56 »
Köszönöm, Psycho, aranyos vagy. Nekem is megvan letöltve a sorozat, csak eredetiben szerettem volna, de majd talán egyszer rátalálok valahol...  :)

VTomi

• Pókfej
« Válasz #9478 Dátum: 2010. június 28. - 20:58:17 »
a Smiley jogvédett ábra?

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #9479 Dátum: 2010. június 28. - 20:59:26 »
Én úgy tudom igen.