Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1467048 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Gergo3

• Pléhsuszter
  • *
Re:OFF
« Válasz #14120 Dátum: 2013. január 12. - 11:21:51 »
Szeretném kikérni a véleményeteket. Most találkoztam a Marvel kiadó Omnibus sorozatával. Szerintetek mennyire éri meg az árát ez a sorozat? Ha van valakinek képregénye ebből a sorozatból, kíváncsian várnám az észrevételeit. :)

Hát, attól függ, hogy tömegközlekedési eszközön szeretnéd-e olvasni a képregényeidet, vagy inkább egy nagy és masszív könyvet szeretnél látni a polcodon? Ha egyébként is összegyűjtenéd az omnibus tartalmát képező részeket, akkor szerintem érdemes ezt a formát választani, nekem az Astonishing X-Men Omnibus van meg és hátránya legfeljebb annyi, hogy nem fogom túl gyakran előkapni a zsebemből a metrón. A kötésével minden rendben van, nagyjából olyan, mint egy átlagos hardcover, csak kicsit vastagabb (bár van olyan HC, ami több oldalt tartalmaz, mint egyes omnibusok, de ebbe most ne menjünk bele). Viszont nem igazán ölben olvasós, inkább az a "ledobom az ágyra és hason fekve lapozgatom" típus. Szóval gyűjteménybe ajánlott, de kölcsönadogatni minden ismerősnek már nem igazán.

Inkább otthoni gyűjteménybe szánnám. De ezek szerint akkor megéri az árát. :) Köszi szépen a segítséget.  :)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #14121 Dátum: 2013. január 13. - 13:27:36 »
Interjú Futaki Attilával

"Az itthoni körülmények javulására látsz bármi esélyt?

Nem. Nem csak a piaci és kiadói háttérrel van baj. Az itthoni alkotók közül egyedül Felvidéki Miklósban látok potenciált. Ő az egyetlen, aki el tudja feledtetni velem, hogy magyar – olvasom és szórakoztat. Az ő látásmódja képregényes, ő tudja, hogy mitől működik egy sztori. A többiek nem. Még talán Csordás Dani egy kivétel ez alól."
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #14122 Dátum: 2013. január 13. - 14:37:00 »
Hát, én nem pont őket mondtam volna, de abban van igazság, hogy sok magyar rajzoló nem biztos, hogy eséllyel pályázna külföldi munkákra. Nem azért, mert rosszak lennének, vagy ilyesmi, néhányan csak a stílusuk miatt. Ott van például Lakatos István, aki nagyon tehetséges, de nem tudnám elképzelni, hogy például más forgatókönyvéből dolgozzon valamilyen mainstream cuccon, ő tipikusan akkor jó, ha a "saját gondolatait közvetíti". Futaki ellenben úgy tűnik, jó "iparos", megteszi, amit kérnek tőle. Bár hozzá kell tennem, én annyira nem vagyok oda a stílusáért. Ráadásul valamiért én az ő rajzain is érzem, hogy "magyar", hiába dolgozik külföldön. Ettől függetlenül örülök neki, hogy el tudott érni sikereket ebben a szakmában. (Mondjuk, kinek mi számít sikernek...)

szerk.: Azért azt hozzá kell tenni, hogy Futaki nem biztos, hogy minden magyar kiadványt megvesz, szóval lehet, hogy vannak, akik elkerülték a figyelmét. Talán ezért is volt elég szerencsétlen a megjegyzése.
« Utoljára szerkesztve: 2013. január 13. - 14:38:34 írta Krizli »

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #14123 Dátum: 2013. január 13. - 15:16:52 »
Sajnálom, ha így látja. Am Lakatos foglalkozik illusztrációkkal is, ott mások forgatókönyvét követi.
Mikit én nagyon szeretem, laza a stílusa.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #14124 Dátum: 2013. január 13. - 15:29:09 »
Hát, én nem pont őket mondtam volna, de abban van igazság, hogy sok magyar rajzoló nem biztos, hogy eséllyel pályázna külföldi munkákra. Nem azért, mert rosszak lennének, vagy ilyesmi, néhányan csak a stílusuk miatt.
Vagy mert nem tudnak havonta 24 oldalt megrajzolni. Lakatos műveit nagyon szeretem, de róla ezt nehezen tudom elképzelni.

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #14125 Dátum: 2013. január 13. - 15:54:01 »
Am Lakatos foglalkozik illusztrációkkal is, ott mások forgatókönyvét követi.

Igen, ebben igazad van. (Mondjuk azoknál inkább leírások és nem forgatókönyv alapján dolgozik, talán még így is egy kicsit nagyobb a szabadsága.) A mesék illusztrálásához pont passzol is a stílusa, de kevés olyan amerikai képregény van, amit el tudnék képzelni az ő rajzaival. Talán Chew, a Skottie Young-féle Oz, esetleg Mignola képregényei, meg néhány szerzői cucc. Ja, és elvontabb Batman történetek.

Vagy mert nem tudnak havonta 24 oldalt megrajzolni. Lakatos műveit nagyon szeretem, de róla ezt nehezen tudom elképzelni.

Na igen, azért magyar viszonylatban más a helyzet, itt van évi 4(-5) nagyobb esemény, mindenki ezeket lövi be magának és még így is gyakran van csúszás. Mondjuk szerintem vannak itt is rajzolók, akik tudnák teljesíteni időre a feladatot, csak nálunk ezt senki se megélhetésből csinálja, hanem hobbiként, nem tehetik meg, hogy minden idejüket erre szánják.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #14126 Dátum: 2013. január 13. - 16:19:36 »
Én pont tegnap láttam az újságosnál egy új magyar képregényt Sötét erők címmel:

http://kepregeny.blog.hu/2012/11/06/sotet_erok_1_uj_kepregenyfuzet_az_ujsagosoknal

Már a 2. szám jelent meg belőle. Belelapoztam, de inkább egy amatőr fan kiadványnak tűnt (valószínűleg az is), nem profi képregénynek.

Bár a magyar alkotók képregényeit nem igazán követem figyelemmel, így Futaki Attila munkásságát sem, de a sikereihez gratulálok, szerintem hatalmas eredmény, hogy az amerikai képregényiparban megvetette a lábát. Viszont abban igaza van sajnos, hogy itthon "nincs kiadó, nincs piac". Illetve ha lenne piac, akkor nyilván lenne rá kiadó is, de jelenleg valóban nem túl rózsás a helyzet.
Azt nem tudom megítélni, hogy igaza van-e abban, hogy a magyar alkotók közül kiben lát potenciált és kiben nem, de én úgy gondolom, hogy ha valaki komolyan dobbantani akarna itthon, akkor profi minőségű képregényt kellene a piacra dobni (és nem ilyen Sötét erők szintűt), olyat, ami mind a sztorit, mind a rajzot tekintve felveszi a versenyt az amerikai képregényekkel. Illetve valami menő mainstream "amerikaias" cuccot kéne alkotni, mert oké, hogy van sok szép történelmi meg irodalmi képregény - amik szintén fontosak, ne értsetek félre - de a mai fiatalokat nem hiszem, hogy ezek érdeklik igazán... Persze így, hogy kicsi a piac, nagy rizikó egy ilyen vállalkozás, szóval ez egy ördögi kör. 

A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #14127 Dátum: 2013. január 13. - 16:30:26 »
Lakatos nagyon ügyes, de sokkal jobban el tudom képzelni őt egy elborult látványvilágú videojáték grafikai designereként, mint képregényrajzolóként.
Abban viszont én sem értek egyet Futakival, hogy rajtuk kívül ne lenne más; ha más nem, Tondora (igaz, ő tipikusan "szuperhősös", de kétlem, hogy ez igazán negatívumnak mondható volna). Meg ott van Roli színezőként – igaz, az nem rajzoló. :)

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #14128 Dátum: 2013. január 13. - 16:35:38 »
Én pont tegnap láttam az újságosnál egy új magyar képregényt Sötét erők címmel

Új? Ne hülyéskedj, képregényes körökben ez már akkora klasszikus, hogy azóta is idézgetünk belőle. :lol: Az első rész kritikáihoz külön-külön kb. 80-100 komment érkezett a képregényes facebook csoportban. (A 2. résznél is már 80 feletti a kommentek száma.) Sőt, még fanart is van már. :hehe:

...ha más nem, Tondora...

Ő bírja a tempót, de szerintem nem véletlen, hogy csak kis kiadóknak dolgozik. A kapcsolatok hiányán túl is. A deviantartos oldalán lévő képregényoldalak alapján engem nagyon nem győzött meg. Bár talán valamennyit mostanra azért sikerült fejlődnie a sok rajzolásnak köszönhetően.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #14129 Dátum: 2013. január 13. - 16:45:06 »
ha más nem, Tondora (igaz, ő tipikusan "szuperhősös", de kétlem, hogy ez igazán negatívumnak mondható volna)
Tondora? Ne viccelj, tucatcsöcsök mindenhol, és ezzel ő maga is tisztában van.

Ju

• Pókfej
« Válasz #14130 Dátum: 2013. január 13. - 16:54:34 »
Meg ott van Roli színezőként – igaz, az nem rajzoló. :)
Na igen, nekem is furcsa, hogy őt nem említi... akármennyire is karikatúrásak a figurái, a hátterein és az inorganikus dolgain csak pislogok, hogy mennyire jók.

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #14131 Dátum: 2013. január 13. - 17:32:06 »
Meg ott van Roli színezőként – igaz, az nem rajzoló. :)
Na igen, nekem is furcsa, hogy őt nem említi... akármennyire is karikatúrásak a figurái, a hátterein és az inorganikus dolgain csak pislogok, hogy mennyire jók.

Ő szerintem sokat fejlődött. A figurái eleinte konkrétan karikatúrának is rosszak voltak, teljesen másképp rajzolta a férfi és női szereplőket, a rajzfilmszerű fejekhez realisztikus kezet próbált erőltetni és hasonló hibák voltak végig, viszont mostanra ráérzett a stílusára. A hátterei is nagyon sokat fejlődtek. Színezőként meg azt mondanám, hogy rendben van.
Ugyanakkor nála pont a történetmesélési stílus, ami szerintem kiemelkedő, én például benne érzem a képregényes látásmódot, amiről Futaki beszélt és a Kalyber annyira se nem elvont, se nem történelmi/irodalmi, meglehetősen széles körben befogadható.

Ju

• Pókfej
« Válasz #14132 Dátum: 2013. január 13. - 17:46:41 »
Ugyanakkor nála pont a történetmesélési stílus, ami szerintem kiemelkedő, én például benne érzem a képregényes látásmódot, amiről Futaki beszélt és a Kalyber annyira se nem elvont, se nem történelmi/irodalmi, meglehetősen széles körben befogadható.
Eddig csak a grafikai részről volt szó, ezért nem vettem bele a történetmesélést. :) Akkor azt mondanám, hogy a Kalyber gyakorlatilag az egyetlen dolog, amit szívesen olvasok magyarul, és valami állati jó cucc, szuper dinamikai elemekkel, karakterábrázolással, világfelépítéssel. :)

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #14133 Dátum: 2013. január 13. - 17:52:07 »
Eddig csak a grafikai részről volt szó, ezért nem vettem bele a történetmesélést. :)

Történetmesélés alatt azt is értem, hogy nem kaotikusan követik egymást a képkockák, hanem normálisan követhető, lehet látni, hogy mit ábrázolnak a képek, nem akadok meg olvasás közben. Erre grafikusként is rá kell érezni, nem csak íróként, de hasznos, ha valakiben megvan mindkét képesség.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #14134 Dátum: 2013. január 13. - 18:58:08 »
Új? Ne hülyéskedj, képregényes körökben ez már akkora klasszikus, hogy azóta is idézgetünk belőle. :lol:
Hmm, akkor ezek szerint nagy bravúr volt tőlük (vagy szimplán csak sok pénz), hogy eljutottak az újságosokhoz. :lol:
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Ju

• Pókfej
« Válasz #14135 Dátum: 2013. január 22. - 23:47:50 »
Villogni szeretnék egy kicsit. ;)

Megkíméllek benneteket a teljes kollekciótól, de akit érdekel, szívesen látom az arckönyves oldalamon. :)

Kanaszta

• Pókfej
« Válasz #14136 Dátum: 2013. január 22. - 23:54:38 »
Nagyon klassz, szuper ügyes vagy Ju!
Külön tudsz küldeni még képet vagy az oldalad címét? mert nagyon szívesen néznék még, csak nincs arckönyvem

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #14138 Dátum: 2013. január 23. - 00:53:16 »
Nagyon jó lett! :bravo: Háromnézetes tervrajz (nem tudom, mi a pontos neve) alapján készült?

Ju

• Pókfej
« Válasz #14139 Dátum: 2013. január 23. - 01:09:30 »
Köszi! :D Az alapján (a neve nekem sem ugrik be...), de ehhez 4 nézetes vetítés kellett (top/side/front/back), és néhány részlethez perspektív ábrázolás is, mert az alaprajzok nem mindig voltak egyértelműek.