Szerintem nem gyorsítani vagy lassítani akarják a meteort, hanem oldalirányból megtolni kicsit, hogy elkanyarodjon az eredeti pályájáról.
Épphogy gyorsítani, vagy lassítani akarják! Részlet a Tegnapi Friderikusz Most-ból amiből az eddigieket kiszedtem:
Friderikusz Sándor.: - De mai technológiai tudásunk szerint hogyan tudnánk elkerülni egy ilyen ütközést, ha egyáltalán ezt el lehet kerülni?
Csizmadia Szilárd csillagász.: - A legrosszabb ötlet az az, hogy csak úgy magába szétrobbantani, mert akkor nem egy nagy testtel kell szembenéznünk, hanem több kisebbel, ezek ugyanis a pályán jórészt ott maradnak. Nagyon kicsi azaz oldalirányú sebesség, amit kapnak a darabok és akkor így eltérnek.
A legcélszerűbb az az lenne, hogyha a sebességet a Földtől elég jó nagy távolságban nagyon kicsit megváltoztatnánk, hiszen hogyha a kisbolygó mondjuk a Földdel való találkozást fél órával elkerüli, tehát mondjuk annyival előtte halad el a Földpályán vagy annyival később, tehát vagy siet a találkozóra vagy lekési, akkor a Föld már a saját ármérőjével pontosan odébb ment. Egy nagyon kicsit kell megváltoztatni a sebességét. Erre lehetnek módszerek, nagyon sokan gondolkoztak ezen. A lényeg az az, hogy valamilyen rakétaszerű impulzust kell adni az ő felszínén, tehát nem befelé kell robbantani, hanem azt kell elérni, hogy a kifelé irányuló tolóerő az a kisbolygók pályáját siettesse, vagy késleltesse éppen azon a sebességen.
Friderikusz Sándor.: - Ugyanazt mondja most, amit én itt olvastam, hogy egy hidrogénbombával, rakétával hidrogénbombát juttatnánk föl, hogy föltartóztassák és eltérítsék ezt a bizonyos kisbolygót, amikor még több tízmillió kilométerre van a Földtől. Ezt a módszert egyébként a Tudósok Nemzetközi Testülete javasolta.
Csizmadia Szilárd csillagász.: - Feltartóztatni, az egy elég nehéz feladat lenne, hiszen ő rója a maga sebességével, a maga lendületével a pályát. Ezt föltartóztatni biztos, hogy nem lehet csak úgy megállítani a térben. Elég a sebességet aprónyit megváltoztatni.