Szerző Téma: OFF  (Megtekintve 1467160 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
Re:OFF
« Válasz #6040 Dátum: 2009. május 14. - 21:46:34 »
Aha, tehát egy elektromos kisüléstől egy száraz pergamen nem gyulladna meg? :)
This is a joke. A real practical Joke.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #6041 Dátum: 2009. május 14. - 21:47:45 »
Jah, de ha ugyanazt az adatmennyiséget leírod pergamenre, mint egy cd-re, kicsit rossz az arány. ha a pergamen méretének megfelelő számú másolatot készítesz cd-kből, valószínűleg túlélné pár példány.

a netes könyvtárakat én is támogatom, viszont ezt a túlzott technikai kiszolgáltatottságot már nagyon nem.

Idézet
Már nem is emlékszem, hogy a nálunk lévő közkönyvtár tudományos szekciója mikor bővült utoljára. Tán valamikor 90-ben.
Azért amit Holdi kért nem is tudományos szintű irodalom. Ilyen alap dolgokkal gondolom pár évente azért frissül a könyvtár.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #6042 Dátum: 2009. május 14. - 22:01:44 »
Idézet
Aha, tehát egy elektromos kisüléstől egy száraz pergamen nem gyulladna meg?
Na jó, tegye már fel a kezét, aki nem láttam az Aranyszem című James Bond filmet! Először nézze meg és utána talán azt is megérti, hogy miről beszélek, mert sajna én is hibás vagyok abban, hogy nem az elektromos kisülés a legjobb szó, de jelenleg nem jut eszembe a helyes kifejezés... :headscratch:

Ja és zozi: pusztán kíváncsiságból áruld már el nekem, hogy minek veszel te papír képregényeket? Elvégre a ott a te csúcszsuper biztonságú vinyód, ami mindent túl él, meg eleve a digitális változat az igazi, szóval nem értem, hogy minek költesz egy ilyen, általad kőkorszakinak tartott találmányra... :nemtudom:
« Utoljára szerkesztve: 2009. május 14. - 22:03:48 írta dr samson »

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #6043 Dátum: 2009. május 14. - 22:14:33 »
Milyen hülyeségeken tudtok vitatkozni!  :D Doki, mondd meg nekem pontosan, hogy miért jobb a pergamen csak azért, mert túlélt néhány ezer évet! Hirtelen semmi hülye példa nem jut eszembe, de mondjuk akkor a krokodilok jobbak, mint az oroszlán?  ;D Vagy nem tudom. Oké, értékesebb a pergamen, de most felhasználásról van szó, márpedig a pergamen a legkevésbé felhasználóbarát.  ;)
Szerinted azért, mert egy könyvtárba menne Holdi, mennyivel javulna az "információmegtalálása"?
- Csókolom, merre találom az xy könyvet? - Harmadik sor, a Z betűnél. - Köszönöm.
Hát, nagyjából ennyi.  ;)

Valahol el kell választani a múlt szeretetét és tiszteletét a mai mindennapi életünktől. Vagy éppen az ésszerűségtől. Vannak dolgok, amiket tiszteletben tartunk azért, mert a múlt őrzői, egy (letűnt?) kultúra részei, de a tiszteletnek valahol az ésszerűség határain belül véget kell érniük. Van erre egy tökéletes buddhista példázatom, de ezt most kihagynám.

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #6044 Dátum: 2009. május 14. - 22:19:18 »
Jobb is, nem szeretem a buddhizmust... :D

Idézet
- Csókolom, merre találom az xy könyvet? - Harmadik sor, a Z betűnél. - Köszönöm.
Ha más nem, legalább a szociális képességei fejlődnek és megtanul köszönni az idegeneknek is. Már ez is haladás. ;)

Idézet
Doki, mondd meg nekem pontosan, hogy miért jobb a pergamen csak azért, mert túlélt néhány ezer évet!
Mondtam én egy szóval is, hogy jobb? De azt akkor sem tagadhatod, hogy ez túl élt már pár ezer évet, még zozi csúcsszuper cucc jó esetben is csak pár évet. ;) És a lényeg ott van az utolsó mondatodban: zozi nem a legkisebb tiszteletet sem mutatja ezek iránt a dolgok iránt (legalább is az itteni hozzászólásaiban), és ez számomra egyenesen siralmas. Már alig várom, hogy láthatom a TV-ben, amikor egy csapat zozi féle rendszergazda elégeti az összes könyvet és mindenkinek usb porot műtenek bele a kezébe... :roll:

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #6045 Dátum: 2009. május 14. - 22:23:46 »
Ja és zozi: pusztán kíváncsiságból áruld már el nekem, hogy minek veszel te papír képregényeket? Elvégre a ott a te csúcszsuper biztonságú vinyód, ami mindent túl él, meg eleve a digitális változat az igazi, szóval nem értem, hogy minek költesz egy ilyen, általad kőkorszakinak tartott találmányra... :nemtudom:
Nem, az enyém nem él mindent túl sajnos, de az elektronikus könyvtáraké (ha ügyes a rendszergazda), akkor igen. A képregények pedig elsődleges célja pedig nem az információszolgáltatás, ezek művészeti alkotások, és a teljes mértékű élvezetükhöz hozzátartozik, hogy a kezemben tarthassam olvasás közben. Az idegrendszerről szóló infók viszont nem ebbe a kategóriába tartoznak.

Idézet
egy csapat zozi féle rendszergazda
Nem vagyok rendszergazda. :P
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #6046 Dátum: 2009. május 14. - 22:27:09 »
Idézet
Az idegrendszerről szóló infók viszont nem ebbe a kategóriába tartoznak.
Szerinted. ;) Szóval egy régi anatómia atlasz, amit még kézzel festettek nem tekinhető művészeti alkotásnak? Vagy a barlangrajzok? Vagy bármelyik másik könyv, hiszen ha egy képregény műalkotás, akkor minden könyv és újság is annak tekinhető bizonyos szemszögből... ;)

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #6047 Dátum: 2009. május 14. - 22:34:11 »
Idézet
Szerinted. Kacsint Szóval egy régi anatómia atlasz, amit még kézzel festettek nem tekinhető művészeti alkotásnak? Vagy a barlangrajzok? Vagy bármelyik másik könyv, hiszen ha egy képregény műalkotás, akkor minden könyv és újság is annak tekinhető bizonyos szemszögből... Kacsint
Ebben viszont teljesen egyetértünk.
Amilyen csodálatos és lenyűgöző az idegrendszer működése, amilyen bonyolult folyamatok szükségesek az olyan egyszerűnek tűnő, teljesen jelentéktelennek és természetesnek gondolt folyamatok végrehajtásához is, mint az hogy itt írunk, vagy egyszerűen csak járunk, az idegrendszer alapszinten is nemhogy nagyobb művészet mint a képregények, hanem olyan szintű művészet, amit az ember soha nem lesz képes alkotni.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #6048 Dátum: 2009. május 14. - 22:37:33 »
Ha más nem, legalább a szociális képességei fejlődnek és megtanul köszönni az idegeneknek is. Már ez is haladás. ;)
Ez igaz, de ehhez nem kell könyvtárba mennie.
Idézet
De azt akkor sem tagadhatod, hogy ez túl élt már pár ezer évet, még zozi csúcsszuper cucc jó esetben is csak pár évet. ;)
Ez vitathatatlan, de hogy maradjunk annál, ahonnan minden indult, Holdi szempontjából abszolút mindegy, hogy az infót olyan helyről kapja-e, ami kibírt ezer évet, vagy olyanról, ami holnapra megsemmisül. A lényeg, hogy szüksége van rá. Ha sürgősen, akkor a könyvtár eleve kizárva, ha ráér, akkor persze elmehet oda is érte. 

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #6049 Dátum: 2009. május 14. - 22:41:03 »
Holdi szempontjából inkább a lényeg az lenne, hogy ne itt kezdjen rögtön egy ilyen egyszerű feladat után való nézelődést, hanem menjen be egy könyvtárba, csapjon fel pár könyvet, vagy böngésszen a google-ben, de elsősorban maga találja meg a dolgokat.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #6050 Dátum: 2009. május 15. - 07:25:16 »
Én nem vagyok történész, de szerintem a több ezer éves pergamenek nagyrésze mára elpusztult, megsemmisült, megfáradt. Az a néhány amit a világ különböző pontjain itt-ott őriznek, nagy érték nyilván, mert kevés van belőlük. És azok is nyilván azért éltek túl ennyi időt, mert jól el voltak zárva, vagy mert vigyáztak rájuk. És ennyi erővel egy winchester, aminek a belsejében hermetikusan el vannak zárva az adatok, nyugodtan túlélhet ugyanígy több ezer évet. :)
« Utoljára szerkesztve: 2009. május 15. - 07:29:56 írta grey gargoyle »
This is a joke. A real practical Joke.

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #6051 Dátum: 2009. május 15. - 08:09:24 »
Akár az is lehet, de erre még nem volt példa... ;) (imádom az ilyen vitákat... ;D)

Ju

• Pókfej
« Válasz #6052 Dátum: 2009. május 15. - 10:04:24 »
Szerintem semmi baj nincs azzal, ha netes könyvtárban keres az ember. Én pl imádom a neten összegyűjtött Ady összes verseit. Amíg megszerzed az információt, ami kell neked, lényegében nem számít, hogy milyen könyvből másoltad ki. Ha teszem azt, Holdi nem akar a későbbiekben biológiával foglalkozni, akkor minek mutassanak neki anatómia albumot? Persze, érdekes, de annak, akit nem érdekel, tökmindegy mi van benne. Nekem is mutathatnának népviseleti albumot, de ha nem érdekel, nem kérek belőle annyi infót, hagyjanak vele békén. ;) Ha valami feladatot gyorsan le akarsz tudni, és a téma/tantárgy nem érdekel annyira, hogy később továbbtanulj, nem gond, ha nem adsz bele mindent.
Holdival inkább az volt a gond, hogy ahelyett, hogy utánajárt volna, nem vette a fáradtságot ahhoz, hogy beírja a google-be. Mert más embereket nem jó azzal terhelni, ami tőled is minimális ráfordítást igényelne. De azt, hogy egy oldal szöveget most egy könyvtárban másol le, vagy a neten (megbízható forrásból) találja, igazából tökmindegy.

Idézet
Van erre egy tökéletes buddhista példázatom, de ezt most kihagynám.
Engem érdekelne... :)

Mero

• Thanos
  • Főállású szülői példakép
« Válasz #6053 Dátum: 2009. május 15. - 11:14:24 »
Én ebbe nem szólok bele.Olvasni sokkal jobb :D
« Utoljára szerkesztve: 2009. május 15. - 11:16:43 írta Merovingi »
Lakcim : Access Denied - Directive 5 Biometrikus Információ  Pszichológia Profil : -Cinikus -Szarkasztikus -Marháranagyonvicces (-nek hiszi magát ) Szuper Képesség :Bárkit, bárhol, bármikor felidegesíteni 5 percen belül

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #6054 Dátum: 2009. május 15. - 13:41:43 »
Heh, a jó öreg papír kontra elektronikus vita...
Az igazság az, hogy mindkettő, csak tudni kell, mikor melyik. Mert hiába imádom az OSZK MEK-jét, nem tudnám rávenni magam, hogy monitoron olvassam végig teszem azt az Alice Tükörországbant (amivel már régóta adós vagyok önmagamnak), mert monitoron ennyit olvasni én nem bírok. De rövid keresésre pont jó.
És ugyanúgy valószínűleg rövid távon megőrülnék, ha mindig be kellene kapcsolnom a gépet ahányszor szükségem lenne akármire a különböző műszaki táblázataimból, segédleteimből (pedig ez még csak egyetemi szint, ha dolgoznék, százszor ennyit kellene bogarászni őket), jó az, hogy ott van egy szép vaskos könyvben. De egy tudományos cik miatt biztos nem túrnék már föl egy folyóirathalmot se egy könyvtárat, arra remek megoldás a gugli, wiki és tsaik.
A buddhista tan meg érdekelne.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #6055 Dátum: 2009. május 15. - 13:47:52 »
Idézet
De egy tudományos cik miatt biztos nem túrnék már föl egy folyóirathalmot se egy könyvtárat, arra remek megoldás a gugli, wiki és tsaik.
Szerintem meg nem, arra sokkal jobb egy egyetemi könyvtár. A netre  1 és másfél éves késéssel kerülnek fel a legnagyobb tudományos folyóiratok cikkei (legalábbis biokémia, biofizika, meg más orvosis témákban biztosan, tudom, hiszen számtalanszor kellett már ilyeneket hazsnálnom, és a legtöbb oldal fizetős, minimum 6 hónappal később kerülnek fel a cikkek) és a magasabb szintű tudományban nem csak a 10 éves eredményekkel kell tisztában lenni, hanem a legfrissebbekkel is, vagy ha egy témában írsz cikket, nem érdemes 5 éves cikkekben kotorászni, amiket azóta már megcáfoltak, vagy az akkori kezdeti eredmények nem vezettek semmire, hanem a legfrissebbeket is fel kell használni...arra meg kevés a gugli.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #6056 Dátum: 2009. május 15. - 13:50:33 »
Nem doktori disszertációról beszéltem. :) Azért azon kívül is kellhetnek ismertterjesztő/tudományos cikkek az embernek.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #6057 Dátum: 2009. május 15. - 13:53:49 »
Én sem. csak van egy tárgy 100 pontot lehet össze szedni év végére. Lehet írni tudományos cikket egy általad választott témában, mindegy, csak kapcsolódjon valahogy az anyaghoz. 6 plusz pont jár érte...nem kell sokat írni, vagy 3-5 oldalt, és nem kell a legmagasabb szinten írni. A lényeg, hogy egy ilyen sima cikk esetében sem lehet 5 éves eredményekről írni, elvárás a legfrissebb eredményekről is beszámolni. Ez azért még nem disszertáció szerintem, vagy rosszul értelmezem a szót. :)

dr samson

• Dr. Octopus
    • Samson Comics
« Válasz #6058 Dátum: 2009. május 15. - 13:54:25 »
Idézet
MIt tanultál éppen élettanból?
Itt válaszok, ha nem baj. Na várjál, ez reggel volt, akkor ha jól emlékszem, látás, hallás, egyensúlyérzékelés, meg úgy általában az érző működések voltak soron, plusz az izomélettan. Amúgy kb mindent tanulok épp, 4-től írok javító zh-z az egész féléves anyagból, amiben benne van a komplett ideg- és hormonrendszer, az izomélettan és szinapszisok élettana. Szóval kellemes kis zh lesz ez... :D

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #6059 Dátum: 2009. május 15. - 14:00:40 »
Ezt a sok témát egy nap alatt tanulod? :ohmy:
Nah akkor mondjuk teszteljük a kollegát pár beugró jellegű kérdéssel:
Miért nm kell a vázizomösszehúzódáshoz extracelluláris ca ion?
A Corti szervben a perilimpha ionösszetétele hogy néz ki?
Mi borítja a crista ampullaris szőrsejtjeit?
Mit okoz a gyerekkori hipothireodizmus?
Milyen glutamát receptor van az ON bipoláris sejteken a retinában? Vörös csapok milyen nm-en mutatnk legnagyobb elnyelést?
Mivel gátolható az acetil-kolin észteráz?
Addison kórban mi a helyzet a cortisol szinttel?
 ;D