z olyan meddő vita, mindenki tudja hogy ez lopás, tök mindegy, hogy wareznak hívjuk vagy nem.
Jaja.
És szerintem nyugodtan maradhatunk a képregényes témánál, mert amikor valamelyik free torrent site-ról aznap megjelent képregényeket húzunk le, azzal gyakorlatilag a kiadó cég jövedelméből veszünk el.
Így igaz, és ebben az esetben még csak azt se mondhatja senki, hogy különben nem venné meg. Mert feltételezem, hogy ha nem tudnátok letölteni képregényeket, vagytok annyira fanok, hogy akkor vennétek néhányat. Legfeljebb nem annyit, mint amennyit most tudtok elolvasni.
És drága, hogy a rákba lenne az.Erről mindig egy haverom jut eszembe, szájábaan cigi, havonta elpiál egy csomó pénzt, lábán 20 ezres csuka, és drágák neki a DVD filmek. Csak el kéne gondolkozni azon, hogy ki mire sajnálja a pénzt.
Tök igaz. Szerintem az csak önigazolás, hogy azért nem veszi meg, mert drága. Ahogy az is, hogy azért nem, mert külföldön olcsóbb. Én kijártam Bécsbe, amíg itthon nem lehetett eredeti képregényekhez jutni. Drága volt? Igen. De akkor is kimentem volna, ha közben le tudom tölteni őket, mert nem ugyanaz a kettő. Most meg már mindent meg lehet rendelni külföldről is.
Addig a pontig egyetértek a letöltéssel, hogy a mai dömpingben nehéz kiválasztani azt, amit igazán akar az ember. Töltsön le mindent, ami érdekli, de ami igazán tetszik neki, azt azért vegye is meg, úgy tisztességes.
Különben is, arra hivatkozni, hogy drága egy DVD megjelenéskor, miközben 1-2 év alatt általában lemegy az ára 990 ft-ra... itt jön elő az, hogy akinek annyira fontos, az fizesse ki az új árát, akinek a pénz fontosabb, az ne akarja megszerezni a megjelenéskor. Ez egyáltalán nem újkeletű dolog, évtizedek óta így van a könyvekkel is, vagy hogy a filmeknél maradjunk, amíg nem volt videó, a mozifilmek 3-5 év különbséggel érkeztek el ide Amerikából, ez volt. A mai "mindent akarok, azonnal" mentalitás nem annyira egészséges...
Ha valaki azért töltöget, mert "drága, annyit nem ér meg", az alig különbözik attól, aki bemegy egy boltba és lop magának egy tévét, mert drága. Más kérdés, ha tényleg nincs pénze valakinek, mert még suliba jár, vagy valami.

Hm, ezt érdekes attól hallani azért, aki rendszeresen frissülő stripet vezet kiadói honlapján egy más szellemi tulajdonát képező karakter főszereplésével, a szintén jogvédett és más tulajdonában lévő figurák felhasználásával készített képregényekről már nem is beszélve...
Nem csak a netes viszonylatban, de ezt nevezik fanzine-nak. Akár ki is adhatnék egy ilyet hivatalosan, ha ráírom, hogy "nem hivatalos kiadvány". A saját szellemi termékemet bemutathatom, különösen, ha paródiáról van szó - ha nem teszek vele kárt a "termékben", vagyis nem keltem rossz hírét.
Mielőtt erre jössz egy ellenpéldával, az összes játékhoz készült guide nem hivatalos kiadvány, és a gyártócégek tudomásával léteznek.
Nem értem a kérdést. Ha én találom ki, miért lenne másé? Pontosan azért az enyém, hogy a következő részt is én találjam ki.
De ha mindenkié lenne, akkor más is kitalálhatna következő részeket, és van rá esély, hogy más jobban csinálná, ezzel a közösség pedig csak nyerhet.
Van rá esély, igen. De garancia nincs. Értem, hogy egy szoftver fejlesztésben ez jogos felvetés, de egy Pókembernél például nagyon nem. Példa: Stan Lee kitalálta a Pókembert, megjelent az első rész. Ezután valaki, akinek volt pénze kiadott volna saját Pókembereket, lehet, hogy két hónap múlva megszűnt volna, és utána már senki se vett volna többé olyat. Stan jogosan mondhatta volna, hogy neki nagy tervei voltak vele, őt ilelti a jog, hogy folytathassa.

Más kérdés, ha befejezi. UTÁNA már lehetne szabad a jog, vagyis egy CÉGHEZ nem kéne "vissza"térnie, de az alkotót megilleti a jog. Szerintem.
Mellesleg tényleg azt kéne elérni, hogy a kiadott lemezek, dvd-k stb árainak nagy része ne a szemét kiadók kezébe menjen, hanem valóban a készítőkhöz.
Ez szép lenne, de nincs így, sajnos. És ez senki hibája, csakis a vásárlóké, ezt még csak rá se lehet verni a terjesztőkre, a rendszerre, vagy bármire. Lásd, még a képregényrajongók, akiknek a szórakozása függ attól, hogy lesz-e folytatása a kedvencüknek, még ők se hajlandók közvetlenül a kiadótól megvenni a képregényt (tisztelet a kivételnek!

). Hányszor olvastam olyat, hogy "nekem senki se szabja meg, hol veszem", "engem senki se kényszerítsen semmire", stb. Ez van, magyar mentalitás...
A konkrét szett nem jelent meg, csak 1-es régióval. Innentől már lehet sejteni a dolgot.
Ez például egy teljesen érthető indok, amibe nagyon nem lehet belekötni.