Szakmai szempontból még kevesebb szerintem a hasonlóság, mivel egy játék forgatókönyve helyből tök más, mint egy filmé.
Nem biztos, hogy az ami működik filmen, működik játékban, és fordítva.
A másik alapvető hiba, hogy a játékok tulnyomó többsége még mindig nem a filmszerű történetmesélésre, és dramaturgiára épít (vagy ha mindez meg is van, attól még lehet a játék egy kalap sz*r, lásd a már említett Driv3r) pl. sportjátékok, stratégiai játékok, FPS-ek, MMORPG-k, verekedős játékok, a Simshez hasonló amolyan second life cuccok, vagy szimulátorok. Tehát az olyan műfajok, ahol van jogosúltsága az összehasonlításnak is csak max egy 20 %-os szeletét teszik ki a játékiparnak.
Ha a legtöbb játékrendező életrajzába benézel, egy számítógépen felnőtt kockát látsz, aki a fél életét ezen a pályán, és ilyen tanulmányokkal töltötte, nem pedig egy csomó lecsúszott filmrendezőt.
De ha akarsz, nyugodtan hozhatsz két tucat ellenpéldát.

-------------------------------------------------------------------
Nemrég én is berendeltem a Red dead redemptiont, és tökre rákatantam erre a gémre. Nagyon megtetszett a vadnyugati hangulat, és az, hogy tényleg egy hatalmas területet lovagolhatok be. Annyira magával ragadott, hogy szinte nem is haladtam a történetben, csak fel alá jövök megyek, gyönyörködök a tájban, minden szutyok mellékküldetést elvállalok, állatokra vadászok, virágot szedek stb..
Hihetetlen jó.