Na kábé a háromnegyedénél járok a Last Of Us-nak.
Röviden nagyon jó játék, ennyire részletgazdag környezettel nagyon régen találkoztam játékban, gyönyörű ls lehangoló ez az élettel teli poszt apokaliptikus táj. Poszt apokaliptikus, mert ember az nincs, és élettel teli, mert a természet, az köszöni szépen k*rva jól érzi így magát.
A stílusok váltása is nagyon érdekes, néha már már Silent Hill játékokba (a klasszikusokat értem alatta) illő horror részek váltják egymást az Unchartedből ismerős akcióorgiákkal, de mindezt sokkal visszafogotabban és hitelesebben. Ha meglőnek a fedezékben, kábé 3 másodpercre elterülsz, lefogy a fél életed (amit időbe telik visszatölteni), és ha eközben egy ellenség a közeledben van garantált az instant halál, ahogyan a fertőzöttek is (mert persze vannak, nem lehet világégés "zombik" nélkül) egy harapással vetnek véget karrierednek. Szerencsére a játék bőkezű a checkpontokkal és automata mentésekkel,így hiába a durvára vett harcrendszer, mégse kell fél egy órás szakaszokat ismételni, plusz az ellenfelek is hasonló gyorsasággal érnek véget. Ha valakinek a fejére csapsz egy baltával, legyen az ember, vagy "gomba", az nem kel fel többet. Így ezek az igen gyors küzdelmek nagyon intenzívek, míg a lőfegyveres összecsapások inkább lassabbak, lopakodsz a megfelelő látószögért, ugyanezt teszi az ellenfél, és az nevet utoljára, aki először lő.
Apropó fertőzöttek, ez a vonal is egészen újszerű, mivel itt a zombik elég jól illeszkednek a már említett kicsit zöld mondanivalóba. Ilyen gombaszerű kinövések lesznek rajtuk, majd halálukkor ők maguk is gombaszerű kinövésekkel szabályos kolóniákká alakulnak elég jól elvegyülve ezzel az ökoszisztémába, majd elkezdik szórni halálos spóráikat.
A történet pofon egyszerű (lényegében egy road movie, hm. nem is csoda, hogy mindig a Road című film jut eszembe róla, csak ez akciódusabb, de hasonlóan melankolikus), de a karakterek abszolút élőek és szerethetőek, a történetvezetés pedig nagyon lassú, ami manapság ritka, tényleg átérezni, hogy ezek az emberek ebben a világban élnek, sírnak, nevetnek. Hónapokat ölel fel a cselekmény, és csak úgy peregnek a játékidőben a 10-20 órák. Dicséretes, hogy ez nem egy lepörgetjük egy nap alatt történet.
Szóval meg tudom érteni, hogy erről a játékról mindenhol szuperlatívuszokban beszélnek, tényleg egy abszolút új szint az akció/horror játékok, műfajában.