Szerző Téma: Készülő képregényfilmek  (Megtekintve 1318742 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
Re:Készülő képregényfilmek
« Válasz #8660 Dátum: 2011. augusztus 24. - 15:58:13 »
Supermannek nem lesz kisgatyája
Számomra ez már a korábbi fotók alapján is egyértelműnek tűnt.
Egyébként úgy tűnik egyedül vagyok ezzel, de nekem nem jön be (a köpenyt leszámítva). Filmen lehet, hogy jobban néz majd ki, de hiányzik középről az a piros "elválasztó rész" és túl fantáziátlanok voltak, hogy helyettesítsék. Én se akarom, hogy kisgatyája legyen, de elhagyni és egy teljesen kék uniformist adni már ötlettelenség. Bár mintha lenne rajta ezüst is, ami szintén elég gáz, főleg, hogy a sárgának (aranynak) kellene lennie a harmadik színének. Másrészt ez a sötét és fakó kék nekem annyira nem jön be. Egy ideje Batmant akarnak csinálni Szupiból, mert nem elég "dark", hogy az emberek megkedveljék. De neki pont nem ezt az oldalát kellene erőltetni. Sose szerettem az olyan történeteket, ahol Supermant agymossák és Batman legyőzi valamilyen (köhm, kriptonit) módszerrel - kivéve a Red Son, de ott egészen más a szituáció. Pont, hogy Batman a makacs és önfejű, a bosszúálló típus. Superman az egyik legkorrektebb és leghiggadtabb szuperhős kellene, hogy legyen. Szinte semmi se árthat neki, így áradnia kellene belőle a nyugalomnak. Az ereje miatt kb. azt hord és olyan élénk piros-kék jelmezt visel, amilyet akar. Batman ezt nem tehetné meg, Superman igen. Ráadásul mentálisan is sokkal érettebb a többi szuperhősnél. Batman mennyit nyafog a szülei miatt felnőttként is? Superman elveszítette a valódi szüleit, az egész valódi hazáját, a legtöbb verzióban a nevelőapját is, mégis képes volt felülemelkedni ezeken és bár nagyon gyakran előkerülnek az előbb említett dolgok, de általában teljesen egészséges módon áll hozzájuk. A "For the Man Who Has Everything" az egyik legjobb példa rá, hogy az igazságérzete és az akarata mennyire erős. Persze, legyen badass, amikor kell, de az már röhej, amikor néha Batman kell, hogy "lefogja" vagy jó útra térítse.
Superman egy nagyon jó karakter lehetne, de a legtöbb író nem érti őt és így az olvasók se tudnak azonosulni vele. Batmannel igen, így hozzá próbálják hasonlóvá tenni, de így mindig csak egy másodhegedűs lesz.

Na tessék. Morrison, Quitely és Lee után megint látni lehet, hogy igenis meg lehet újítani a legikonikusabb szuperhősjelmezt úgy, hogy modern legyen, mégis hű a lassan háromnegyed évszázados gyökerekhez.

Egészen pontosan mit tettek a felsoroltak a jelmezzel? Quitely lényegében a hagyományos verziót rajzolta az Earth 2-ben és az All-Starban is. Külsőre talán annyit újított rajta, hogy megpróbálta különbözővé tenni Supermant és Clark Kentet (testtartás, stb.) A rövidebb köpeny Morrison ötlete volt, a régebbi történetek mintájára, ahol még nem lobogott úgy, mint a mostani történeteken. Egyébként ő már az All-Starnál is el akarta hagyni a kívül hordott alsónadrágot, de aztán valamiért nem lett belőle semmi. (Ellenben Batman új ruháján már sikerült elérnie.) Lee szintén a jól bevált ruhát rajzolta, csak most kapott egy lehetőséget az újratervezésre és ez az ötlettelen "páncél" volt a legjobb, amit a tehetségéből ki tudott hozni. Kb. ő is csak elhagyta a kisgatyát és a korábban sárga övet színezte vörösre. (Legalább a csat közepét meghagyhatta volna sárgán, sokkal jobban nézne ki.)

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #8661 Dátum: 2011. augusztus 24. - 16:09:10 »
Morrisonnál a Superman Squadra gondoltam, érdemes megnézni, milyen evolúciót tervezett a ruhának, amíg a jel is eljut a végén egy roppant leegyszerűsödött, mégis disztinktív formáig. Quitely az All Starban mindezt meg is valósította, ott a smallville-es epizódban látszik jól.
Lee-nél nekem pont az tetszik, hogy páncélszerű. A modernebb feldolgozásokban a ruha alapját a kriptoni eredete képezi, nem Kent mami varrta. Ennek megfelelően valahol éreztetni illene, hogy ez a ruha nem egy közönséges sztreccsdarab, ami a bioelektromos védőmezeje miatt sérthetetlen a köpenyen kívül, hanem egy hiperfejlett földönkívüli civilizáció viselete a földi kultúrához igazítva. És ez a páncélszerű, modulokból állónak tűnő kiadás ennek megfelel.
Abban amúgy, amit sugalltál, hogy Lee nem jó jelmeztervező, egyetértek. Vannak azonban jó pillanatai, amikor klisékből képes egy jó eredményt kihozni, és a JLA pár tagjának esetében most sikerült.
Idézet
Superman az egyik legkorrektebb és leghiggadtabb szuperhős kellene, hogy legyen. Szinte semmi se árthat neki, így áradnia kellene belőle a nyugalomnak.
Pontosan! Hiába gyengítették már annyit és annyiszor, annyian feledkeznek meg arról, mi a karakter lényege, vagyis hogy kicsoda ő valójában. Egy isten az emberek között egy középnyugati cserkészfiú világnézeteivel. Ő az, aki bármit képes megtenni, aki előtt nem létezhet akadály, hisz ő pont azért Superman, hogy bármi jöjjön, tudja, képes lesz megbirkózni vele.

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #8662 Dátum: 2011. augusztus 24. - 16:46:32 »
Morrisonnál a Superman Squadra gondoltam, érdemes megnézni, milyen evolúciót tervezett a ruhának, amíg a jel is eljut a végén egy roppant leegyszerűsödött, mégis disztinktív formáig. Quitely az All Starban mindezt meg is valósította, ott a smallville-es epizódban látszik jól.

Oké, így már értem. Bár közülük épp Kal Kent jelmeze tetszett legjobban, az ő ruháját meg pont nem Quitely tervezte.

Lee-nél nekem pont az tetszik, hogy páncélszerű. A modernebb feldolgozásokban a ruha alapját a kriptoni eredete képezi, nem Kent mami varrta. Ennek megfelelően valahol éreztetni illene, hogy ez a ruha nem egy közönséges sztreccsdarab, ami a bioelektromos védőmezeje miatt sérthetetlen a köpenyen kívül, hanem egy hiperfejlett földönkívüli civilizáció viselete a földi kultúrához igazítva. És ez a páncélszerű, modulokból állónak tűnő kiadás ennek megfelel.

Elfogadom az érvelésed, bár nekem mint dizájn, attól még nem tetszik. De még lehet, hogy idővel hozzászokok, ha marad egy ideig.
Egyébként ez a "kriptoni hagyományőrzés" egy nagyon jó kifogás arra, hogy egy normális földi ember szemével miért öltözködik úgy, mint egy idióta. ;D Ráadásul tök jó retcon alap is lehetne: Vicces fordulat volna, ha kiderülne, hogy ez a ruha a saját világának "hippi vonalát" követte és ott is furának számított a kisnadrág a civil öltözetekhez képest, aztán amikor Superman rájön erre, ezen oknál fogva modernizálja a jelmezét.  :lol: Na mindegy, már késő...

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #8663 Dátum: 2011. augusztus 24. - 18:46:44 »
Supi páncélszerű rucija nekem is nagyon bejött. Gaby érvelése meg még magyarázat is rá. SZóval számomra most ez az etalon. :)
Idézet
Superman az egyik legkorrektebb és leghiggadtabb szuperhős kellene, hogy legyen. Szinte semmi se árthat neki, így áradnia kellene belőle a nyugalomnak. Az ereje miatt kb. azt hord és olyan élénk piros-kék jelmezt visel, amilyet akar. Batman ezt nem tehetné meg, Superman igen. Ráadásul mentálisan is sokkal érettebb a többi szuperhősnél. Batman mennyit nyafog a szülei miatt felnőttként is? Superman elveszítette a valódi szüleit, az egész valódi hazáját, a legtöbb verzióban a nevelőapját is, mégis képes volt felülemelkedni ezeken és bár nagyon gyakran előkerülnek az előbb említett dolgok, de általában teljesen egészséges módon áll hozzájuk.
Szerintem kicsit rosszul közelíted meg Batman karakterét. Batman nem normális, teljesen megszállott, a szülei meggyilkolása örökké lelki nyomorékká tette szegényt. Legalábbis ha elfogadjuk, hogy egy ilyen milliárdos playboy csinálja azt, amit Batman, akkor máshogy nem tudjuk értelmezni, miért nem képes felemelkedni a múltján, és egyszerűen élvezni a milliárdosok gondtalan életét. EZért zseniális Morgan Freeman azon szövege, amit a Wayne vállalatot a Trumbler terveivel fenyegetni igyekező könyvelőnek mond: "Let me get this straight: You think that your client, one of the wealthiest, most powerful men in the world, is secretly a vigilante who spends his nights beating criminals to a pulp with his bare hands. And your plan is to blackmail this person? Good luck."

Vagyis annyira hihetetlen ez az egész, hogy ha mégis igaz, biztosan nem normális az ipse. Így megfenyegetni  sem lehet egy ilyen megszállottat.
Nem véletlenül lettek nagyon híresek azon sztorik (Killing Joke például), amikor Joker őrületét párhuzamba állítják Batman személyiségével. Ő is őrült a maga módján. Így nincs értelme arról beszélni, hogy mennyire kezeli helyénvalóan a szülei halálát, vagy bármilyen olyan hétköznapi dolgot, ami másoknak is nagy fájdalmat okoz.

Supermant bár nem igazán ismerem, számomra mindig is azok a sztorik voltak a legérdekesebbek, amikor megpróbálják árnyalni, emberibbé tenni, megvillantani a sötét oldalát is. Bemutatni, hogy ő sem tökéletesen jó, ő is megbotlik, az ő hite sem sziklaszilárd, neki is vannak nagyon kemény morális dilemmái, ő is elbizonytalanodik..és bizony ő is letér néha a helyes útról. Persze az már nem jó, ha ezen sztorik végére batmant faragnak belőle jellemben és az is marad. Egy ilyen sztorinak úgy kell végződnie, hogy valamiben mégis megtalálja a régi önmagát, a régi hitét, és marad olyan Superman, akit mindenki ismer, de mégis megtett egy utat odáig, hogy az maradt, aki volt.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #8664 Dátum: 2011. augusztus 24. - 18:53:55 »
Tényleg érdekes párhuzamba állítani ezt a kettőt. Superman sokkal többet veszített, hisz kirekesztett lett egy idegen bolygón, esélye sincs rá, hogy egyáltalán egyetlen olyan valakivel találkozzon, aki legalább azonos naprendszerből származik. Ezzel ellentétben Batman csak a szüleit veszítette el.
De nyilván más a gyerek fekvése, ha látjuk, hogy Clarkot nem érte gyerekkori trauma, ami erősen meghatározó tud lenni, illetve őt szerető szülők nevelték fel, míg Batman teljesen egyedül maradt.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #8665 Dátum: 2011. augusztus 24. - 19:06:34 »
Alfred azért ott volt neki. Bár nyilván egy szülőt sem tud teljesen helyettesíteni, nemhogy kettőt.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #8666 Dátum: 2011. augusztus 24. - 19:10:11 »
Alfred azért ott volt neki.

Max ha a szünetekben látta az öreget. Bentlakásos iskolában tanult, utána meg a világot járta. Felnőttként több időt töltött Alfreddal mint gyerekként. Jóformán egyedül nőtt fel.

---------------------

http://literarysketches.com/wp-content/uploads/2011/08/ManOfSteelCostumeSmall.png
« Utoljára szerkesztve: 2011. augusztus 24. - 19:13:28 írta Ben Reilly »

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #8667 Dátum: 2011. augusztus 24. - 19:13:28 »
Ja, igazad van.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #8668 Dátum: 2011. augusztus 24. - 19:19:53 »
De nyilván más a gyerek fekvése, ha látjuk, hogy Clarkot nem érte gyerekkori trauma, ami erősen meghatározó tud lenni, illetve őt szerető szülők nevelték fel, míg Batman teljesen egyedül maradt.
Pont ezt akartam mondani, Szupi gyakorlatilag csecsemőkorában (vagy legalábbis pici gyerekként) került a Földre, nincsenek saját emlékei sem a szülőbolygójáról, sem a szüleiről. Szerető családi légkörben nőtt fel, így sosem érezte úgy, hogy bármit is elvesztett volna. Bruce ezzel szemben már elég nagy és értelmes gyerek volt ahhoz, hogy komoly traumaként élje meg a szülei meggyilkolását (főleg, hogy az egész a szeme láttára történt). Ha teszem azt, ő is csecsemőkorában veszítette volna el a szüleit, amikor még igazából nem sok mindent érzékelt volna a tragédiából, valószínűleg nem lett volna belőle Batman.
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #8669 Dátum: 2011. augusztus 24. - 20:01:17 »
Szerintem kicsit rosszul közelíted meg Batman karakterét. Batman nem normális, teljesen megszállott, a szülei meggyilkolása örökké lelki nyomorékká tette szegényt.

Teljesen egyetértek az általad leírtakkal, én csupán azt próbáltam megmutatni, hogy Supermantől is rengeteget elvett az élet, mégse ezek a dolgok ösztönözték arra, hogy jót cselekedjen. Mint személyiség, stabilabbnak kellene hogy legyen, mint Batman, aki mint te is írtad, valójában nem normális. Képregényekben mégis gyakrabban fordul elő, hogy Batman fékezi meg a tévútra tért Supermant. Ennek legfőképpen három oka van: Az egyik, a Dávid vs Góliát elv. Ha Superman leüti Batmant, az visszaélés az erejével, fordítva már nagy hőstett, de ehhez okot kell adni Batman számára, hogy legyőzhesse  szuperembert. Ez viszont azzal jár, hogy Supermant valamilyen formában leamortizálják, pl. agymossák, stb. A másik, hogy Batman népszerűbb karakter, így az emberek azt akarják látni, hogy ő mindenki felett áll. A harmadik, hogy Superman alapvetően jóhiszeműbb, kicsit naívabb, Batman bizalmatlan, így neki kell "megmentenie" vagy helyes útra terelnie a nagy fickót. Lényegében ezek mind Supermanen gyengítenek kicsit és ellenszenvesebbé teszik a figurát. Ahhoz, hogy Batman a nála jóval erősebb Superman mellett is erős (népszerű karakter) maradhasson, el kell vennie egy kicsit Superman népszerűségéből, így aki Batmanért rajong - és valljuk be, rengeteg ilyen ember van - az előbb-utóbb ellenérzéseket fog táplálni Supermannel szemben.
Lényegében Batman rossz hatással van Supermanre. Ennél fogva, ha Supermant is "darkosítani" akarják, akkor csak az alárendelt szerepet hagyják meg neki, mert soha nem fog annyira sötét és rejtélyes lenni, mint Batman.

Egyébként a "szuperhőssé válás" kiváltó okait elég érdekes összehasonlítani egyes figuráknál, sokat elmond a jellemükről.
Pókember: Elvesztette az eredeti szüleit, aztán még Ben bácsit is, ráadásul nem volt túl népszerű a suliban és kezdetben a csajok körében sem. Ez rengeteg lelki teher és bár igen, a figura nagyon sokat filózik ezeken a dolgokon, én alapvetően normálisnak tartom őt, mint (kitalált) embert. Van benne egy erőteljes depressziós hajlam, de mégis mindig viccelődik a legkilátástalanabb helyzetekben is. Hatalmas lelkierő kell ahhoz, hogy megtaláld a humort egy olyan helyzetben, ami kilátástalannak tűnik, vagy éppen veszélyben vagy és pánikolsz - mert Pókember nem sérthetetlen, így sokkal több oka van félni egy szuperbűnözőtől, mint a lényegében megállíthatatlan Supermannek.
Batman: Neki is hatalmas akaraterő kell ahhoz, hogy eljusson különleges erő nélkül (bár ezzel vitatkoznék, mert ennyi lóvé manapság szupererőnek számít) arra a szintre, amit képvisel. Ugyanakkor lelkileg valamilyen szinten mégis gyenge, mert teljesen felemészti az életét az évekkel korábbi trauma. Ha Bruce Wayne a valóságban létezne, akkor felnőttként valószínűleg rengeteget adományozna a bűn üldözése ellen és az árvák megsegítésére, de emellett feltehetően élné a saját életét. Persze árnyaltabb a helyzet, mert a képregény szerint Gotham "felsegítésére" ennél jóval többre volt szükség, ezért kellett saját magának cselekednie. Batman tehát csak egy ilyen eltorzult világban létezhet. Még egy borzasztóan fontos tényező, hogy neki nem violtak igazi nevelőszülei. De szerintem eleve túl "idős" lett volna ahhoz, hogy el tudja fogadni őket.
Superman számára pedig önmagában elég volt a nevelése arra, hogy jót cselekedjen. Ben bácsi és May néni is nagyon jó és szerető nevelői voltak Peternek, de neki kellett hozzá a bácsikája halála, hogy belássa: nagy erőt birtokol és önmagában "bűn" az, ha ezt nem használja jóra. Superman esetében nem volt semmi hasonló motiváció. Hozzá kell tenni: Őt így nevelték, azért kezdte el, mert megtehette és nem volt mit veszítenie. Sebezhetetlenként a nevelőszülei is támogatták, nem kellett félteniük. Peterrel ezt nem tudták volna megtenni Ben bácsiék, mert lényegében már érett volt, amikor az erejét kapta, így hirtelen kellett megtanulnia a leckét - ráadásul egyedül, mert nem osztotta meg mással a titkát (mivel terhet tett volna mások vállára).
Szóval Peterben van a három közül a legnagyobb lelki erő, Superman viszont a legstabilabb. Batman... Batman megszállott. 8)

Supermant bár nem igazán ismerem, számomra mindig is azok a sztorik voltak a legérdekesebbek, amikor megpróbálják árnyalni, emberibbé tenni, megvillantani a sötét oldalát is. Bemutatni, hogy ő sem tökéletesen jó, ő is megbotlik, az ő hite sem sziklaszilárd, neki is vannak nagyon kemény morális dilemmái, ő is elbizonytalanodik..és bizony ő is letér néha a helyes útról.

Szerintem pont ezek nem válnak be. Batman miért működik? Mert emberi? Nem érzem annak. Pókember az erejével együtt is emberibb. Batman sokkal inkább olyan, akivel szeretnénk azonosulni, mert borzasztóan menő. A kiskapu nála az, hogy nincs szuperképessége, ezt megragadva az ő bőrébe tudjuk képzelni magunkat és átérezzük a "hatalmát".
Szerintem ezt kellene alkalmazni Superman esetében is, de nem a baklövésein keresztül, mert éppen azoktól már nem lesz "menő". Olyannak kell lennie, amilyennek az olvasó is lenni akar. Hihetetlen hatalmú szuperlény, megfékezhetetlen és a többiek felett álló. Nála a legfőbb kiskapu Clark Kent, aki Bruce Wayne-nél jóval emberibb. Az egyik kedvenc történetem az All-Star Supermanből, amikor meglátogatja Lex Luthort a börtönben, hogy Clarkként interjút készítsen vele. Superman formában szinte fel se tűnik, mégis zseniális.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #8670 Dátum: 2011. augusztus 24. - 21:11:23 »
Érdekes gondolatok, és ráció is van bennük, mégis vitatkoznék néhánnyal.
Idézet
Teljesen egyetértek az általad leírtakkal, én csupán azt próbáltam megmutatni, hogy Supermantől is rengeteget elvett az élet, mégse ezek a dolgok ösztönözték arra, hogy jót cselekedjen.
Őt az ereje+ a nevelése ösztönözte, ahogy írtad is. Ha a Földön született volna, és nem lettek meg volna ezek a veszteségei, ilyen erővel és nevelés mellett ugyanoda jutott volna, mint kryptoniként. Szerintem ennek vajmi kevés köze van a jellemük stabilitásához. Ilyenformán Batman jelleme nem is lehetne stabilabb, mert rendíthetetlenül üldözi a bűnt Gothamban, történjék bármi is.
A stabilitás és az abnormalitás nem zárja ki egymást egy jellem esetében, ezt ne feledd. A skizofréneknél is az a baj, hogy annyira ragaszkodnak a téveszméikhez, hogy semmivel sem tudod eltántorítani őket tőlük. Szóval ha úgy vesszük, a rögeszméikhez nagyon stabilan ragaszkodnak. Ilyen Batman is, neki Gotham kipucolása és védelmezése a rögeszméje.

Idézet
Képregényekben mégis gyakrabban fordul elő, hogy Batman fékezi meg a tévútra tért Supermant.
Ezzel szerintem nem az a baj, hogy Supermant meg kell fékeznie valakinek, hanem az, hogy pont Batman teszi.
Idézet
A harmadik, hogy Superman alapvetően jóhiszeműbb, kicsit naívabb, Batman bizalmatlan, így neki kell "megmentenie" vagy helyes útra terelnie a nagy fickót. Lényegében ezek mind Supermanen gyengítenek kicsit és ellenszenvesebbé teszik a figurát.
Én nem érzem úgy, hogy ezzel elvennének Superman népszerűségéből. Mivel teljesen másfajta világnézetű a két karakter, aki Batman-nal szimpatizál, abban mindig is visszásságot keltettek Superman naiv gondolatai, tisztasága meg a többi, és röhög a markába, hogy megint a körmére kellett koppintani a nagy S-nek. Aki viszont Superman világával szimpatizál, annál az ilyen manőverektől miért lenne kevesebb, népszerűtlenebb Clark? Eleve tudja, hogy ilyen, és tudja, hogy milyen következménye lehetnek a jellemének, felfogásának. Szóval csak annak a következményei ezek, amit megszerettek benne, akkor meg miért lenne ettől népszerűtlenebb?

Akik közömbösek mindkettőjük iránt, azok szerintem azok is maradnak. Akik kissé ide, vagy oda húznak, hát ott már nehezebb megmondani, de nem hiszem, hogy az ilyenek miatt olyan nagy változás állna be a szóban forgó karakterek megítélésében, a hozzájuk fűződő szimpátia mértékében.

Idézet
Hatalmas lelkierő kell ahhoz, hogy megtaláld a humort egy olyan helyzetben, ami kilátástalannak tűnik, vagy éppen veszélyben vagy és pánikolsz -
Ehhez neki nem kell lelkierő. Pókember így palástolja a félelmeit alapból. Akkor lenne igazad ebben, ha alapból nem ilyen lenne, hanem valaki, vagy a külvilág miatt kényszerítené magát poénkodásra a legszarabb helyzetekben is.
Idézet
Ugyanakkor lelkileg valamilyen szinten mégis gyenge, mert teljesen felemészti az életét az évekkel korábbi trauma.
Ez nem lelki gyengeség, a psziché nem attól lesz gyenge, mert nem tud feldolgozni egy traumát. Bruce-t akkor nevezhetnéd gyengének lelkileg, ha a gyerekkori élményei miatt még felnőttként is félne kimenni az utcára, vagy ilyesmi. Őt pont, hogy megerősítette ez a tragédia. Adott neki egy célt, amihez megszállottként ragaszkodik, amiért bárkivel képes szembe szállni valamilyen módon, legyen az bármennyivel is erősebb/ jobb nála.  Már csak az, hogy Batmanné vált, és képes volt feláldozni egy olyan életet amiről az emberek 99%-a csak álmodik egy rögeszme, egy fogadalom miatt hatalmas lelki erőre, szilárdságra vall.
Idézet
Szerintem pont ezek nem válnak be. Batman miért működik? Mert emberi? Nem érzem annak. Pókember az erejével együtt is emberibb. Batman sokkal inkább olyan, akivel szeretnénk azonosulni, mert borzasztóan menő. A kiskapu nála az, hogy nincs szuperképessége, ezt megragadva az ő bőrébe tudjuk képzelni magunkat és átérezzük a "hatalmát".
Pontosan. Sehol sem írtam, hogy Batman emberi, és ezért népszerű. Supermannel kapcsolatban sem azt írtam, hogy az olyan sztroik a legjobbak, ahol batmanesíteni akarják. Amikor emberibbé próbálják írni, még véletlenül sem arra gondolok, hogy Batmanhez próbálják hasonlóvá írni jellemben.

Idézet
Olyannak kell lennie, amilyennek az olvasó is lenni akar. Hihetetlen hatalmú szuperlény, megfékezhetetlen és a többiek felett álló.
Attól, hogy az olvasó ilyen akar lenni, még nem biztos, hogy ettől tud is azonosulni vele. Superman a képességei+jelleme kombinácójában olyan messze van a gyarló kis emberektől, mint ide Japán. Pont ez a nagy rákfenéje a karakternek, és pont ezért gyengítették már többször, pont ezért próbálták emberibbre szabni legalább jellemben, mert se az írók, se az olvasók nem tudnak sokszor mit kezdeni vele. Olyan erős, hogy nem lehet ellenfelet találni neki szinte, és annyira távol áll egy hátköznapi embertől jellemben (legalábbis az általános Superman képre gondolok itt),  hogy egyszerűen az olvasó már csak ezért is képtelennek, hihetetlennek és főleg, hiteltelennek tartja. Vagy legalábbis úgy gondolkozik, hogy ennyire egyenes, tiszta és eredendően jó karakter csak a gyermekmesékben van, úgy érzi, hogy ez sem több, mint egy tündérmese. Pont ezért tartom azokat a sztorikat a legjobbaknak, amiket írtam: Superman jelleme alapvetően nem változik, hisz a történet elején is ugyanaz, mint a végén, csak közben bejár a karakter egy olyan utat,  hogy magától az úttól sokkal átérezhetőbbé, sokkal emberibbé válik az olvasó számára, hisz az úton olyan problémákkal, dilemmákkal szembesül, amelyek az olvasót is nap, mint nap foglalkoztatják.

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #8671 Dátum: 2011. augusztus 24. - 22:56:20 »
Többségében elfogadom, amiket írtál, bár szerintem lehet jó Superman történeteket írni, ahol a főhősnek nem kell bejárnia utat, csak egyszerűen adnia önmagát. Szerintem magában a karakterben is akad elég potenciál, úgy ahogy van, csak nehezen tudják ezt jól megragadni az írók. Persze, kissé hihetetlen, hogy valaki, akinek ekkora ereje van, nem él vissza vele. Nem is a nagy erő, vagy a túlzott becsületesség, ami fura lehet az olvasóknak, hanem a kettő együtt. El lehet érni, hogy nagy erővel rendelkező figurával azonosuljon az ember (a Watchmen 4. része jut most eszembe), a becsületesség is befogadható, ha a figura nem rendelkezik túlzott erővel (Pókember). A kettő együtt... Mint egy becsületes politikus... (David Palmer a 24-ből ;D)
De úgy vélem, hogy csak egy jó író kell hozzá.
Persze, Batman néha közepes íróktól is érdekes, mert az alapkoncepció és alapból a figura is nagyon könnyen befogadható. (Legalábbis ha nem lépi át a túlzottan antiszociális "istenverte macsóparasztbatman" határt.)

Batman akarata valóban erős, talán nem is erre kellett volna terelnem a figyelmet, inkább arra, hogy belőle előbb kinézném, hogy tévútra vezeti a megszállottsága. Bár néha előfordul, hogy ez meg is történik és Superman az, aki megpróbálja "terelni" őt, de abszolút nem látványos, így borzasztóan ritka. Ellenben fordítva nem is tudom hány történet szólt arról, hogy Batman megállított egy "kisiklott Supermant".
Persze ez egy jól bevált formula, Captain Marvel és Superman találkozásainál is csomószor az egyikük valamilyen befolyásoltság alatt áll vagy félre van vezetve és a másiknak meg kell állítania, hogy legyen bunyó... (Talán pont ezen harc hiánya miatt tetszett a "Superman/Shazam!: First Thunder" című képregény.)

Egyébként a Black Mercy nevű növényt érdekes lenne ráereszteni külön-külön az egyes karakterekre. Superman volt az egyetlen, akinek sikerült lényegében segítség nélkül megszabadulnia tőle, de a többieknél nem lehet eldönteni, hogy vajon elbírtak volna-e vele: Batmanről leszedték, Green Lantern és Green Arrow esete pedig kicsit komplikáltabb.

Idézet
Hatalmas lelkierő kell ahhoz, hogy megtaláld a humort egy olyan helyzetben, ami kilátástalannak tűnik, vagy éppen veszélyben vagy és pánikolsz -
Ehhez neki nem kell lelkierő. Pókember így palástolja a félelmeit alapból. Akkor lenne igazad ebben, ha alapból nem ilyen lenne, hanem valaki, vagy a külvilág miatt kényszerítené magát poénkodásra a legszarabb helyzetekben is.

Azért szerintem ebben megmutatkozik az "ereje" is. Igen, a félelmét palástolja, de szerintem ez egy nagyon pozitív dolog, aki meg tudja tartani a humorát, az könnyebben átvészel sok rossz helyzetet. Az ilyen emberekre inkább bíznám az életemet, mint azokra, akik egyből sírni kezdenek vagy pánikba esnek. Peter humora egyfajta belső harc az izgalom, félelem leküzdése ellen. Azon túl, hogy ő Pókember, ha szimpla, egyszerű srácként tekintünk rá, ez máris egy olyan dolog, amit nem feltétlenül találunk meg mindenkiben.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #8672 Dátum: 2011. augusztus 24. - 23:24:03 »
Idézet
bár szerintem lehet jó Superman történeteket írni, ahol a főhősnek nem kell bejárnia utat, csak egyszerűen adnia önmagát.
Ennek ellenkezőjét nem is mondtam. Én csak azt mondom, azok a LEGJOBB sztorik róla, ahol ezt az utat járja be. Persze, lehet jó sztorit írni róla akkor is, ha a jelleme nem változik, és nem is rendül meg a sztori során, hanem végig állandó marad. Csak ezt jóval nehezebb, ahogy arra te is utaltál.
Idézet
hanem a kettő együtt. El lehet érni, hogy nagy erővel rendelkező figurával azonosuljon az ember (a Watchmen 4. része jut most eszembe), a becsületesség is befogadható, ha a figura nem rendelkezik túlzott erővel (Pókember). A kettő együtt... Mint egy becsületes politikus...
Hát már ez a nagy becsületesség is párját ritkítja azért, de ilyen erővel párosítva meg tényleg jóformán elképzelhetetlen a számunkra. Ahogy írod, pontosan.

MOndjuk Dr. Manhattannel mindent lehetett szerintem, csak azonosulni nem. Imádtam a karaktert, de egy percig sem éreztem sehol, hogy nekem bármi közöm is lenne ehhez a rideg, szuperhatalmú kékséghez.

Idézet
Batman akarata valóban erős, talán nem is erre kellett volna terelnem a figyelmet, inkább arra, hogy belőle előbb kinézném, hogy tévútra vezeti a megszállottsága.
Lehetséges, de ez szerintem elsősorban a körülményektől függ.

Idézet
Igen, a félelmét palástolja, de szerintem ez egy nagyon pozitív dolog, aki meg tudja tartani a humorát, az könnyebben átvészel sok rossz helyzetet. Az ilyen emberekre inkább bíznám az életemet, mint azokra, akik egyből sírni kezdenek vagy pánikba esnek.
Van aki bepisil, van aki sír, van aki dadog, van aki viccet csinál belőle. Önmagában nézve egyik reakció sem állhat a másik fölött, mindegyik ösztönös. Az már a mi értékrendünk szülötte, hogy a viccelődés pozitívabb. Egy olyan társadalomban, ahol mondjuk a dadogás lenne a menő, akkor azt tartanád "lelkileg erősebbnek" aki dadog, ha fél. Pedig egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más. Én legalábbis így látom.

Krizli

• Fórum Tag
  • Kaméleon
  • Aardvark
« Válasz #8673 Dátum: 2011. augusztus 25. - 00:02:47 »
MOndjuk Dr. Manhattannel mindent lehetett szerintem, csak azonosulni nem. Imádtam a karaktert, de egy percig sem éreztem sehol, hogy nekem bármi közöm is lenne ehhez a rideg, szuperhatalmú kékséghez.

OK, lehet, hogy rossz példa volt. Főleg, hogy a visszatekintések kb. feléig még normál ember.
Egyébként különös módon Dr. Manhattannel tudtam leginkább azonosulni az egész történetből. A legtöbb ember kedvence Rorschach és a "kedvenc szereplő" szavazásokon mindig sokkal jobban áll a kékséghez képest. A látszólagos igazságérzete valamilyen szinten szimpatikus lenne számomra is, de a legtöbb ember figyelmen kívül hagyja, hogy a karakter lényegében elbukta önmaga próbáját. A 6. rész végén a dokumentációk közt ezt írja az apjáról írt levélben:
"Én is szeretem Truman elnököt, ahogy a papám akarta volna tőlem hogy szeressem. Ő dobta le az atombombát Japánra és ezzel sokmillió életet mentett meg mert ha nem dobta volna le akkor sokkal több háború let volna és még több ember meghalt volna. Azt hiszem jó dolog volt ledobni az atombombát Japánra." (Bárány Ferenc fordítása.)

Van aki bepisil, van aki sír, van aki dadog, van aki viccet csinál belőle. Önmagában nézve egyik reakció sem állhat a másik fölött, mindegyik ösztönös. Az már a mi értékrendünk szülötte, hogy a viccelődés pozitívabb. Egy olyan társadalomban, ahol mondjuk a dadogás lenne a menő, akkor azt tartanád "lelkileg erősebbnek" aki dadog, ha fél. Pedig egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, csak más. Én legalábbis így látom.

A bepisilés, sírás, dadogás mind olyan dolog, ami csak ront a helyzeteden és még kényelmetlenebb helyzetbe hoz ilyenkor. Ezekkel pedig mindenki tisztában van, így nem szeretné, ha megtörténne, csak a legtöbbjük egyszerűen nem tud ellene tenni semmit. A legtöbb ember hasonló esetben valószínűleg hasonlóan viselkedne és hagyná, hogy eluralkodjon rajta a pánik. Önmagában ahhoz, hogy ezeket a dolgokat, amikről legbelül tudod, hogy csak rontanának a helyzeteden, képes legyél visszatartani, egyfajta akaraterő kell, megtalálni benned azt a dolgot, ami segít leküzdeni ezeket, eltereli a figyelmedet. Peternél ezek a viccek. Valószínűleg megnyugtatják belül és ennek köszönheti, hogy racionálisan tud gondolkodni veszélyhelyzetben is. Ahhoz, hogy elbőgd magad, lényegében nem kell tenni semmit, csak hagyod, hogy megtörténjen, beletörődsz a rosszba és elengeded a könnyeidet. Az, hogy ezt visszatartod, már egy fél siker. Az, hogy nem hagyod, hogy a félelem eluralkodjon rajtad és lenyugtatod magad, szerintem igenis érdem. Bepisilni, dadogni, stb. ösztönös. Megnyugtatni magadat és egy viccet előkotorni az elmédből, félresöpörve a veszély okozta gondolatokat és ennek köszönhetően racionális döntéseket hozni szerintem érdem, de legalábbis pozitív képesség, egyfajta kisebb "szupererő": legyőzni a félelmet.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #8674 Dátum: 2011. augusztus 25. - 00:36:30 »
Az, amit leírsz mind szép és jó. Egy a baj, hogy amennyire tudom, Pókembernél ez a viccelődés is úgy van kezelve, mint ösztönös reakció, ami olyan, mint a pisilés/sírás/dadogás.

HA ez nála mégsem ösztönös, hanem valóban akaraterő eredménye, akkor természetesen igazad van teljesen.

Majd jön Tomi, és elregéli, hogy ez hogy is van akkor. Vagy más, aki tudja. :)

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #8675 Dátum: 2011. augusztus 25. - 12:53:32 »
A Pókember történetek elején Pókember csakis azért viccelődött, hogy azzal rejtse el a félelmét a harc közben.
Ma már nyilván nincs így, de eredetileg azzal magyarázták.

venom75

• Pókfej
« Válasz #8676 Dátum: 2011. augusztus 25. - 13:48:10 »

BlackArrow

• Kaméleon
  • **
  • Fekete ruhás
« Válasz #8677 Dátum: 2011. augusztus 25. - 13:58:02 »
Mi van?  :o Bane koncertet ad?  ;D

VTomi

• Pókfej
« Válasz #8678 Dátum: 2011. augusztus 25. - 15:06:30 »
Mi van?  :o Bane koncertet ad?  ;D
Ahogy nézem tombolát sorsol. Van egy szám a kezében

Fantomex

• Vérontó
« Válasz #8679 Dátum: 2011. augusztus 25. - 15:44:50 »
És a nyertes szám: 19
A gazdája átveheti Batman fejét az asztalnál  :hehe:
I'm the devil-may-care, international superspy with a worldly distingué that the ladies love. I was literally made for the work.