Szeretnélek megismertetni benneteket a
BOINC-kal, a Berkeley egyetem fejlesztette ki ezt a rendszert. A processzorok elmúlt évekbeli gyors fejlődése miatt manapság a számítógépek többsége szinte semmilyen munkát nem végez a nap legnagyobb részében, a processzor erőforrásai kihasználatlanok. A legjobb példa erre talán a netezés, ez a gép számára nem túl megterhelő feladat, ilyenkor a processzor a képességei legfeljebb 5-10%-át használja átlagosan.
Ez önmagában nem baj, de sok számításigényes feladat van, amikhez már szuperszámítógépekre lenne szükség, azonban nem minden kutatócsoport engedheti meg magának ezt a luxust. Ennek apropóján fejlesztették ki a BOINC-ot, így bárki felajánlhatja a számítógépe nem használt erőforrásait annak a kutatócsoportnak, amelyik szimpatikus neki. Fontos, hogy csak a nem használt erőforrásokról van szó, a központokból megkapott számítások a lehető legalacsonyabb prioritással futnak, azaz ha a gép bármit is csinálna, ezeket azonnal felfüggeszti a kezelőprogram. Semmilyen negatív hatása nincs, a gép nem fog több áramot fogyasztani.
Sokféle munka közül választhatunk, vannak matematikai jellegűek, vizsgálhatjuk a klímaváltozás hatásait, új gyógyszerek kifejlesztésén dolgozhatunk vagy akár bonyolult kvantumfizikai számításokat is adhatunk gépünknek. Vagy akár mindent egyszerre. A teljes lista négy kategóriába rendezve
itt tekinthető meg. Én két matematikaihoz csatlakoztam (az egyik magyar) nagyjából egy évvel ezelőtt, de tervezem, hogy a közeljövőben a gyógyszerkutatásban is segítek majd.
Akinek esetleg felkeltette a dolog a figyelmét,
innen töltheti le a (Linuxra is elérhető

) klienst.