Jó, de nekem már azzal is bajom van, hogy mit jelent az konkrétan, hogy szabványos egy weboldal?
A weboldalak forráskódjára vonatkozik a kifejezés (amit a böngésződben látsz, az már az, hogy hogyan jeleníti meg a kódot). Van egy
World Wide Web Consortium nevű szervezet, itt
nagyon okos emberek hada (itt olyanokra kell gondolni, mint mondjuk Tim Berners-Lee, a HTML nyelv és a HTTP megalkotója) dolgozik éjjel-nappal azon, hogy szabványosítsák a kódírást. Például hogy minden oldalon szerepeljen, milyen karakterkódolást kell használni a megjelenítéshez, hogy "szép, rendezett" legyen a kód stb.
Igazából azért van ilyen sok nem szabványos lap, mert
- sokan nem törődnek vele
- a Microsoft sem törődik vele (lásd IE), de rájuk mindig jellemző volt, hogy magasról tesznek a szabványokra; nem arról van itt szó, hogy pár kocka összeült, és a világra akarják erőltetni a saját kódolási ízlésüket, itt maga a nyelv alkotója próbálja megmutatni, hogyan kell(ene) azt használni
- talán a legfőbb ok: egyáltalán nem triviális, hogy ha egy grafikus honlapszerkesztővel összerak valaki egy oldalt, abból hogyan kell kódot generálni, amit majd később a böngészők megjelenítenek.
Ezek után kiváncsi lennék rá, hogy nálam is mi az ami nem szabványos.
Én
ezzel szoktam nézni, ennek a pluginnek az eredeti fejlesztője a fent említett szervezet, a W3C. Az oldaladra nem jelzett durva hibát (pedig ez is tök gyakori szokott lenni), de van 28 figyelmeztetés. Az author és a content metetagek nyitva maradtak az elején, meg úgy tűnik, a Dreamweaver a div taget magasabb rendűnek tekinti, mint a tr-t (pedig fordítva van).