Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338420 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
Re:Tudomány/technika
« Válasz #580 Dátum: 2009. július 21. - 13:17:01 »
Jó humora lehetett Armstrongnak, ha ilyen poént bedobott. :) A szomszédjának vajon leesett akkor a tantusz? :D
This is a joke. A real practical Joke.

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #581 Dátum: 2009. július 21. - 13:19:22 »
Ha igaz... De szerintem tuti hoax. Biztos Armstrong fejébe verték hogy mit is mondjon egy ilyen "nagy" pillanatban.

Azt viszont elhiszem hogy a híres mondat valójában nem az övé de ő mondta el akkor és ott... ( a Paramount stúdiójában  :hehe: )

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #582 Dátum: 2009. július 21. - 13:20:22 »
Így van, pontosan erre utalnak a Watchmen nyitójelenetében. Az a rész zseniális.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #583 Dátum: 2009. július 30. - 14:56:02 »
Találtam egy nagyon hasznos kis Firefox-plugint, a ColorZillát. Gyakorlatilag egy pipetta, ami a böngészőben megjelenített minden tartalmon működik. Így, ha meg akarjuk nézni valaminek a színét online (képszerkesztéshez, webszerkesztéshez jól jön), akkor csak egy kattintás. Többféle formátumba is tud exportálni.

Ju

• Pókfej
« Válasz #584 Dátum: 2009. július 30. - 15:00:01 »
Hasznos kis toolnak hangzik. Utána is nézek. :)

benya11

• Thanos
    • fotolog
« Válasz #585 Dátum: 2009. július 30. - 16:24:26 »
Köszi Zozi, már telepítettem is, tényleg hasznos dolog.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #586 Dátum: 2009. augusztus 11. - 15:47:46 »
Klikk. Ilyennel foglalkoztam már én is.

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #587 Dátum: 2009. augusztus 11. - 18:39:56 »
Ettől függetlenül a cikknek az utolsó bejegyzése a legfontosabb. Amúgy maga az eljárás is új, azért gyorsulhatott fel így.

De már nekünk is azt oktatják, hogy a durva becslések szerint 20-30 év, és az egyéni genomtérképezés bevezetésre kerül a fejlett országokban a napi gyakorlatban és hát gyökeresen fogja újradefiniálni az orvostudomány fogalmát.

Összevont üzenet ideje: 2009. augusztus 11. - 18:49:42
De durva amúgy, milyen lelkesedéssle beszéltek erről az egészről a molbioszos, meg genetikus profok, és teljesen igazuk van. Hamarosan, néhány évtized múlva, ha sikerül az anyagi költségeket leszorítani és optimalizálni az eljárásokat, úgy fog kinézni a vizsgálat, hogy a vérvétel célja már a szekvenálás lesz. Egy csepp vérből megmondjuk majd, hogy milyen betegségre vagy hajlamos, bírod-e majd az alkoholt, milyen adottságaid lesznek valószínűleg stb. És akor már nem az ismeretlenbe, a tünetek alapján fognak tapogatózni az orvosok, hanem célirányosan fognak keresni...sokkal hatékonyabb lesz minden. Utána a genetikai térképed alapján kapsz egyénre szabott gyógyszert, ami a mellékhatásokat is teljesen minimalizálja. Utópisztikus, de ha a fejlődés üteme nem áll meg 30 évig, eljuthat arra a szintre az ember, hogy az élet végét csak a balesetek, végelgyengülés, vagy valami nagyon váratlan dolog okozhatja majd.

Eleve akkor döbbentem le, amikor a biokémiai előadások végén, a sportbiokémia szekcióban oktatták, hogy már van olyan gyógyszer, ami 85%-ban képes helyettesíteni a rendszeres sportolás jótékony hatásait...úgy hogy meg sem mozdulsz! hihetetlen. A genetikai drogok mellett ez a legújabb technika, amit pl még a legutóbbi olimpián sem vettek fel a dopping szerek listájára, de a következőn már valószínűleg ott lesz.
« Utoljára szerkesztve: 2009. augusztus 11. - 18:49:42 írta pepo05 »
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Ju

• Pókfej
« Válasz #588 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:18:32 »
Egy csepp vérből megmondjuk majd, hogy milyen betegségre vagy hajlamos, bírod-e majd az alkoholt, milyen adottságaid lesznek valószínűleg stb.
Bocsi, de ezen felkaptam a fejem. Ezzel csak azt érik el, hogy akár születésedtől kezdve meg van mondva, hogy te erre és erre vagy gyenge, ezzel gyakorlatilag bármit beprogramozhatnak az agyadnak, és ezután aztán kászálódhatsz ki belőle ahogy tudsz. Nem azt mondom, hogy a tudományos része rossz, csak, hogy kételkedem abban, hogy az emberek jól használnák. ;)

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #589 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:30:09 »
igen, nekem is ez jutott róla eszembe. Ez olyan mint a Gattaca c. film. Az embernek előre megmondják mire lehet képes, és mire nem. Csak azt ne felejtsék el, hogy rengetek kitartással, küzdéssel, és szenvedéssel, olyanokat is elérhetnek, amit előzőleg sokan nem hittek volna. Ebből áll az emberiség fejlődése, nem? hogy mindig el akarja érni az elérhetetlent is. De ha megmondják mindenkinek, hogy azt nem érheted el, és az emberek azt el is hiszik, hogy nem érhetik el, akkor megáll a fejlődés. elméletileg.

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
« Válasz #590 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:35:14 »
Nekem is a Gattaca című film ugrott be elsőnek  ;D. Igen eléggé önigazoló jóslatnak tűnik ez a megállapítjuk a születésedkor, hogy mire vagy alkalmas dolog. Hiszen gondolom (bár remélem nem így lesz) utána már esélyt sem kapsz, hogy bizonyítsd: Héé, haver! Én ezt akkor is meg tudom csinálni!  ;)

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #591 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:36:17 »
Szerintem meg sokkal hatékonyabb lenne minden, ha mindenki azzal foglalkozna, amihez megvannak az adottságai.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #592 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:43:09 »
Olvastam én is a cikket, tényleg nem semmi, hol tart a tudomány. Ha megvalósul, amit Pepo is írt, az király lesz. :D

Eleve akkor döbbentem le, amikor a biokémiai előadások végén, a sportbiokémia szekcióban oktatták, hogy már van olyan gyógyszer, ami 85%-ban képes helyettesíteni a rendszeres sportolás jótékony hatásait...úgy hogy meg sem mozdulsz! hihetetlen. A genetikai drogok mellett ez a legújabb technika, amit pl még a legutóbbi olimpián sem vettek fel a dopping szerek listájára, de a következőn már valószínűleg ott lesz.
Aztaku... :o Erről nem is hallottam, ez durva. :o Úgy érted, hogy a gyógyszer képes növelni és erősíteni az izmokat mozgás nélkül? :o
Ez kemény... Na ilyen szuperizomerősítő csodabogyót elfogadnék én is. ;D

Amit Ju írt, abban van igazság, de én remélem hogy már van annyira értelmes a társadalmunk, hogy ez nem következik majd be. A genetikai háttér nem minden, amellett nagyon is számít a környezet és az életmód.
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #593 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:46:08 »
Szerintem meg sokkal hatékonyabb lenne minden, ha mindenki azzal foglalkozna, amihez megvannak az adottságai.

és ha neked az van benne a génjeidben, hogy szabó, varró legyél, és vegyél tűt cérnát a kezedbe, de te gyerekkorodban megutáltad valamiért, akkor miért jó az ha belekényszerítenek ebbe?
Vagy ha valójában az van a génjeidben, hogy költő legyél, vagy pszichológus, ami teljesen ellentétes a mostani szakmáddal, akkor átállnál arra?

----
szerk.
vagy írok még jobbat, ha neked megmondják hogy abból az egy két dologból lehetsz kiemelkedő, amit a génjeid mutatnak, akkor az egy dolog, hogy azok lesznek az elsődleges irányvonalaid, de nem tanulhatsz mellette mást, mert azokból nem lehetsz jó?
« Utoljára szerkesztve: 2009. augusztus 12. - 10:54:29 írta grey gargoyle »

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #594 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:54:15 »
és ha neked az van benne a génjeidben, hogy szabó, varró legyél, és vegyél tűt cérnát a kezedbe, de te gyerekkorodban megutáltad valamiért, akkor miért jó az ha belekényszerítenek ebbe?
Vagy ha valójában az van a génjeidben, hogy költő legyél, vagy pszichológus, ami teljesen ellentétes a mostani szakmáddal, akkor átállnál arra?
Nem állnék át. De ha valaki tudja, mihez előnyösek és mihez hátrányosak az adottságai, jobban el tudja dönteni, mivel foglalkozzon.

Aztaku... :o Erről nem is hallottam, ez durva. :o Úgy érted, hogy a gyógyszer képes növelni és erősíteni az izmokat mozgás nélkül? :o
Ez kemény... Na ilyen szuperizomerősítő csodabogyót elfogadnék én is. ;D
Volt osztálytársam szedett ilyet, valami gerincbetegsége volt. Nem mozgott semmit, mégis egyre izmosabb lett.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #595 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:56:48 »
De ha valaki tudja, mihez előnyösek és mihez hátrányosak az adottságai, jobban el tudja dönteni, mivel foglalkozzon.

ez igaz.
Csak én azt szeretném, ha tényleg lesz ilyen a jövőben, ne legyen belőle az, hogy belekényszerítik az embert valamibe, csak mert egy orvos vagy egy gyógyszerészeti cég azt mondta.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #596 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:57:01 »
Á, zozinak még a genetikai kódja is nullákból meg egyesekből épül fel. :lol:

Volt osztálytársam szedett ilyet, valami gerincbetegsége volt. Nem mozgott semmit, mégis egyre izmosabb lett.
De az lehet hogy csak simán az izomtömeget növelte, nem? Maguk az izmok attól nem lettek erősebbek, gondolom.

Amúgy én arra lennék kíváncsi, hogy egyszer megvalósul-e, hogy genetikailag manipulálják a születendő embereket. Nem úgy értem, hogy a szülőket genetikai adottság alapján válogatják össze, hanem hogy egy tetszőlegesen megfogant embrióba célzott genetikai beavatkozást hajtanak végre, kijavítják a dns káros mutációit, megváltoztatják a géneket hogy sok adottságod legyen jó, kijavítják az esetleges genetikai betegségeket okozó hibákat, meg ilyesmi.

« Utoljára szerkesztve: 2009. augusztus 12. - 11:03:34 írta Tom Fireheart »

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #597 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:59:09 »
Amúgy én arra lennék kíváncsi, hogy egyszer megvalósul-e, hogy genetikailag manipulálják a születendő embereket. Nem úgy értem, hogy a szülőket genetikai adottság alapján válogatják össze, hanem hogy egy tetszőlegesen megfogant embrióba célzott genetikai beavatkozást hajtanak végre, kijavítják a dns káros mutációit, megváltoztatják a géneket hogy sok adottságod legyen jó, kijavítják az esetleges genetikai betegségeket okozó hibákat, meg ilyesmi.

biztos lesz majd egyszer egy ilyen. Írjál róla egy könyvet, hogyan képzeled. :)

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
« Válasz #598 Dátum: 2009. augusztus 12. - 10:59:37 »

Most ne is haragudj meg Zozi, de ez egy baromság. ;D

Amit Ju írt, abban van igazság, de én remélem hogy már van annyira értelmes a társadalmunk, hogy ez nem következik majd be. A genetikai háttér nem minden, amellett nagyon is számít a környezet és az életmód.
Az értelmes társadalomról eszembe jutott egy volt szociológiatanárom, akinek erről a fogalomról volt egy nagyon jó mondata: "Igen ezt lehet remélni, de ne nagyon számítson rá senki."  ;D

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #599 Dátum: 2009. augusztus 12. - 11:04:13 »
Holloo: hát, lehet hogy csak én vagyok ilyen optimista... ;D