Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338184 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Silver

• Zöld Manó
Re:Tudomány/technika
« Válasz #680 Dátum: 2009. augusztus 18. - 19:39:05 »
Ismételten egyetértek Sepi logikájával.

Ami a technológia szerzést illeti érdemes megemlíteni az Alien első részében lévő idegen űrhajót és az abban elrothadt idegent... ( Utazó néven fut azt hiszem ) Lehet ettől a fajtól nyúltak le pár dolgok a Predik. Persze ez a teória csak akkor működik ha összemossuk az Alien & Predi filmeket (ami az AvP-filmekkel már meg is történt)

Bár én nem hiszem hogy beleszőnének ilyesmit a készülő(?) Alien5-be (vagyis a nulladik részbe de ha tényleg RS-t rávették a rendezésre akkor nagyon kiváncsi vagyok mit katyvaszt.  :P http://www.aliensonline.hu/?p=1019)

Todd

• Pókfej
« Válasz #681 Dátum: 2009. augusztus 18. - 19:41:42 »
Szóval, ha jól tudom, a Predatorok elég gyengén látnak, ezt az első Predator film alapján feltételezem, ahol a predi maszk nélkül csak egy nagy pacát látott Schwarziból... Ráadásul a testfelépítésük is kissé "állatias", amolyan nyers erőszakra való, vagyis elég nehezen tudom elképzelni hogy egy predi mondjuk mikroáramköröket forrasztgat vagy ilyesmi... :D A kérdés tehát, hogy honnan származik a predatorok technológiája? Mert amilyen gyenge a látásuk, meg amennyire barbár törzsnek néznek ki, elég nehezen hihető, sőt szinte lehetetlen, hogy saját maguk fejesztettek ki ilyen magas szintű technológiát. Egyik ismerősömtől egyszer hallottam valamit, hogy valami más fajtól kaphatták a technológiát, de ő sem tudta pontosan. Aki otthon van AVP/predator témában, leírhatná a véleményét, kiváncsi lennék a magyarázatra. :D
Szerintem nem is feltétlenül biztos, hogy jól itéled meg őket.
Szerintem nem visszamaradottak a predik társadalmilag, csak azért, mert egyértelmen természetközelibb életet élnek, mint mi, az hogy nem barbárok, az meg tuti.
Lgalábbis mi emberek sokkal barbárabbak vagyunk, egy Predator csak olyan embert ől meg, aki kihívást, vagy veszélyt jelent a számára.
Szerintem sokkal méltóságteljesebb, és inteligensebb faj, mint mi, és nem technikailag értem ezt, csak ők nem felejtették el, hogy honnan indultak.
Azt viszont nem tudom, hogy honnan van a technológiájuk, de szerintem akár maguk is csinálhatták, hiszen ha lopták is,, akkor is mindent átalakítóttak a saját életformájukhoz, szóval, hogy nem kétbalkezesek, az biztos.
Az ő felfogásuk alapján, én még azt is gyanitom, hogy minden predi maga csinálta a felszerelését, mivel minden maszk, és páncél teljesen egyedi.

Összevont üzenet ideje: 2009. augusztus 18. - 18:43:29
Persze ez a teória csak akkor működik ha összemossuk az Alien & Predi filmeket (ami az AvP-filmekkel már meg is történt)
Már a Predi 2 idejére összemosták a két univerzumot, mert akkor már megjelent az első AVP játék, és beindult a marketing gépezet is, és aztán a P 2-vel ezt hivatalossá is tették, ugyanis a Predik űrhajóján a trófeagyüjteményben ott van egy Alien koponya.
« Utoljára szerkesztve: 2009. augusztus 18. - 19:44:39 írta Todd »

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #682 Dátum: 2009. augusztus 18. - 20:10:30 »
Már a Predi 2 idejére összemosták a két univerzumot, mert akkor már megjelent az első AVP játék, és beindult a marketing gépezet is, és aztán a P 2-vel ezt hivatalossá is tették, ugyanis a Predik űrhajóján a trófeagyüjteményben ott van egy Alien koponya.

Az valami zseniális húzás volt  :D Én is egyből kiszúrtam ott a falon. Egyáltalán nézte valaki Willie király koponyáját ?  ;D

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #683 Dátum: 2009. augusztus 18. - 21:43:53 »
Legalábbis mi emberek sokkal barbárabbak vagyunk, egy Predator csak olyan embert ől meg, aki kihívást, vagy veszélyt jelent a számára.
Azért az elég meleg ideologizálás, hogy az nem gond, ha azért öl meg valakit, mert kihívást jelent a számára.  :) Ilyen elven az összes munkahelyen kinyírhatnák egymást a vetélytársak.  :D

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #684 Dátum: 2009. augusztus 18. - 21:47:55 »
Az valami zseniális húzás volt  :D Én is egyből kiszúrtam ott a falon. Egyáltalán nézte valaki Willie király koponyáját ?  ;D

ja, én is csak a többi koponyát néztem. :)

Tom kérdésére meg tudományos vagy regényből vett magyarázattal én sem tudok szolgálni, de pl elképzelhető hogy az ő társadalmukban is vannak tudósok. De ha nincsenek, akkor is olyan számítógép vezérelt rendszerekkel rendelkeznek, amik bármit megcsinálnak nekik. Szuperfejlett űrhajók, álcázó berendezések, és ultramodern fegyverek. ezek mind sok kis áramkörből állnak nyilván, és gondolom nekik csak a gépeket kell beprogrammozni.
Egyébként meg az is lehet egy teória, hogy a predatoroknak sincs mindig lehetőségük vadászni, olyankor pedig kreatívabb dolgokkal foglalják el magukat: fegyvereket terveznek, díszítenek faragványokkal, programokat írnak, hisz én a ragadozó 1-2 film alapján simán el tudom képzelni, hogy az ő kezük finomabb dolgok készítésére is alkalmas.
This is a joke. A real practical Joke.

Todd

• Pókfej
« Válasz #685 Dátum: 2009. augusztus 18. - 21:58:27 »
Legalábbis mi emberek sokkal barbárabbak vagyunk, egy Predator csak olyan embert ől meg, aki kihívást, vagy veszélyt jelent a számára.
Azért az elég meleg ideologizálás, hogy az nem gond, ha azért öl meg valakit, mert kihívást jelent a számára.  :)
Bocs, de itt vadászatról van szó, nem arról, hogy megölöm a szomszédot, mert ő 200 kiló. ;)
Az ember nem csak olyan állatokra vadászik, ami veszélyt jelent rá, teszem azt tuti nem lőnek a predik fácánra, és mindig figyelnek arra is, hogy ne pusztítsák ki az adott fajt, ugyanez szintén nem mondható el az emberről.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #686 Dátum: 2009. augusztus 18. - 22:27:30 »
Viszont itt jön az alap hiba, az általánosítás. Ugyanis képesek vagyunk egy egyedből kiindulva általánosítani egy egész fajt. Mert igazából azok a Predatorok amiket mi láttunk, mind harcosok. De ez még nem zárja ki azt, hogy nincsenek náluk kevésbé komolyabb testfelépítésű egyedek, akik gyártják a technológiát.
Igazad van Sepi, ez tök jó meglátás. Lehet hogy a harcos predik genetikailag kitenyésztett "szuperkatonák"? Ez elég jó magyarázat lenne, kár hogy egyik film se mutatta be rendesen a predátorok társadalmát. Így ez is amolyan belemagyarázás, persze logikus és elképzelhető. Amúgy engem a predik látása zavar nagyon... Gondoltam arra is hogy esetleg az első részben szereplő predi látássérült... Akkor neki tényleg kell a maszk mint látásjavító segédeszköz. Csak ez sem derült ki a filmekből hogy a többi predi normálisan lát-e... Mert ha abból indulunk ki hogy a gyenge látás náluk faji sajátosság, akkor lehetetlen lenne, hogy bármilyen bonyolultabb technikát elkészítettek volna, amíg nem volt maszkjuk. Illetve még a maszkot se tudták volna elkészíteni. :D De egyébként Sepi teóriájával magyarázható a technológiájuk, csak kiváncsi lettem volna valami hivatalos magyarázatra, hátha olvasta valaki valamelyik könyvben vagy ilyesmi. 

Azért az elég meleg ideologizálás, hogy az nem gond, ha azért öl meg valakit, mert kihívást jelent a számára.  :) Ilyen elven az összes munkahelyen kinyírhatnák egymást a vetélytársak.  :D
Pont ezt akartam mondani én is, elég barbár dolognak tűnik, hogy egy viszonylag fejlett fajra vadásznak hobbiból (mégha az náluk primitívebb is). Valahogy egy fejlett technológiájú civilizációt kifinomultnak és kultúráltnak képzel el az ember. :D Persze lehet hogy ez csak azért van, mert emberként gondolkozunk, és ha tényleg jönne egy fejlett idegen faj, akkor az erősebb jogán úgy kiírtanának minket mint a huzat... :D Bár én inkább az optimista verziót kedvelem, miszerint békével jönnek. :D
A türelem olyan fa, melynek keserű a gyökere, de édes a gyümölcse.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #687 Dátum: 2009. augusztus 18. - 23:17:09 »
Hát, egyetlen filmben se hiszem, hogy megmutatkozna, hogy bármekkora kihívás lennénk egy Predátornak.  ;) Kábé olyan, mintha az emberek mennének fácánra vadászni, ja. :)

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #688 Dátum: 2009. augusztus 18. - 23:43:37 »
Idézet
Akkor neki tényleg kell a maszk mint látásjavító segédeszköz. Csak ez sem derült ki a filmekből hogy a többi predi normálisan lát-e...
Ez jó logika lenne, csak rosszul indítasz. Miből gondolod, hogy
1. A Predatorok az emberi szem számára látható spektrumban látnak (vmiért nekem úgy rémlik, inkább infravörösben)
2. Az ő bolygójuk fényviszonyai megegyeznek a Földével?
Első esetben egy dzsungel közepén infrában nem látsz semmit, mert minden ugyanannyi hőt ad le, második esetben meg olyan, mintha elkerülnél egy bolygóra, ahol az adott csillag tizedannyi fényt se ad ki a "látható" spektrumban, de teszem azt húszszor annyit ibolyántúliban, és az ottani élővilág ehhez alkalmazkodott.
Minden létező sci-fi esetén az ilyen kérdések 90%-át vissza lehet vezetni arra, hogy mindneki csakis földi viszonylatban tud gondolkozni, sőt, még többször csakis emberszabású létformákban.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #689 Dátum: 2009. augusztus 19. - 00:08:32 »
Minden létező sci-fi esetén az ilyen kérdések 90%-át vissza lehet vezetni arra, hogy mindneki csakis földi viszonylatban tud gondolkozni, sőt, még többször csakis emberszabású létformákban.
Ebben van valami, de azért ha belegondolunk, egy olyan bolygón, ahol változatos élővilág és hozzánk hasonlóan fejlett fajok tudnak kialakulni, olyan drasztikusan nem különbözhetnek a környezeti viszonyok a mi bolygónktól. Látható fényre eleve szükség van a fotoszintézis miatt (ha jól emlékszem 780 nanométer körüli hullámhossz tartományban megy legjobban a fotoszintézis :headscratch: ), de még ha mások is a fényviszonyok, túl nagy mértékben nem különbözhetnek. De ha tegyük fel, olyanok lennének a fényviszonyok hogy az élőlények sokkal többre mennének a hőérzékeléssel mint a látással, akkor a rossebb megette, mert sosem fog kifinomult látás kifejlődni olyan körülmények között. Pedig ahhoz hogy tárgyakat lehessen készíteni, kifinomult, aprólékos munkálatokat végezni az eszközökön, jó térlátás, és éles tiszta látás kell. Ha tényleg úgy lát maszk nélkül a predátor mint abban a filmben, még egy cérnát se tudna befűzni egy tűbe. :lol:

Kábé olyan, mintha az emberek mennének fácánra vadászni, ja. :)
Pontosan. ;D Schwarzinak is csak marhanagy mázlija volt, hogy a folyóból kifele jövet belehempergett az iszapba, különben rég trófea lett volna belőle is. ;D

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #690 Dátum: 2009. augusztus 19. - 07:18:04 »
Még esetleg azt a magyarázatot tartom elképzelhetőnek, hogy a bolygójukon két faj van/volt egymás mellett, mint nálunk anno a homo sapiens és a neander-völgyi ember. Az ő bolygójukon a neanderi vonalat képviselik a Predatorok, és a másik faj az amely képes volt előállítani azt a technikát, amit használnak. És a Predatorok vagy leigázták a másik fajt, és így szerezték meg a technikát, vagy a társadalmuk úgy épült össze, hogy a Predatorok a rendfenntartók/katonák, és ehhez kapták meg a szükséges technikát a másik fajtól, hogy fel tudjanak lépni bármilyen belső vagy külső fenyegetés ellen.

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
« Válasz #691 Dátum: 2009. augusztus 19. - 07:58:45 »
Hát nem vagyok egy nagy Predator szakértő, de majd Predash úgyis kijavít.  ;D Néhány dolgot nem értek az eszmefuttatásotokban.  ;)
A Predatorok miért lennének barbárok?
Egy idegen civilizáció, amely mindennél jobban tiszteli, szereti a vadászatot. Tulajdonképpen mindent ennek rendelnek alá. Náluk ez nemcsak egy hobbi, hanem maga az élet lényege. Gondolom a társadalmi felépítésük is nagyjából erre épül, a legjobb vadászok a legelismertebbek, ők a vezetők. Ettől függetlenül miért ne építhetnének űrhajókat vagy különböző kütyüket.  ;) A vadászatuk pedig szigorú szabályokra épül, és a predinek is minél nehezebb, nagyobb kihívást jelent egy vadászat, annál értékesebb a trófea. Ezért van, hogy terhes egyedet nem bántanak, vagy csak akkor használnak lőfegyvert ha a préda is komoly tűzerővel rendelkezik.
Fejletlen látás?
Miért? Infravörösben látnak, sokkal nehezebb elrejtőzni előlük. A sisak csak a különböző tartományok közötti váltásra szolgál (pont mint az embereknél az infraszemüveg ;)) és ha jól tudom az egyfajta légzőmaszk is, mert a predik nem oxigént lélegeznek.  ;)

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #692 Dátum: 2009. augusztus 19. - 09:03:42 »
Fejletlen látás?
Miért? Infravörösben látnak, sokkal nehezebb elrejtőzni előlük. A sisak csak a különböző tartományok közötti váltásra szolgál (pont mint az embereknél az infraszemüveg ;)) és ha jól tudom az egyfajta légzőmaszk is, mert a predik nem oxigént lélegeznek.  ;)

Ez így van, nem oxigént lélegeznek, ezt alátámasztom, de a látással kapcsolatban az volt a gond, hogy nem egy kifinomult látás. nem alkalmas arra, hogy apró és nagyon részletes dolgokat kivegyenek ilyen látószervekkel.

Egyébként szerintem olyan lehet a predatorok társadalma, mint anno a Spártaiakié, ahol szintén megvolt mindenkinek a szerepe. Voltak tanácstagok, voltak asszonyok, voltak földművesek, és elég nagy városuk volt, amit valahogy felépítettek és fenntartottak. Fegyvereik is voltak, amiket valakinek meg kellett csinálni. Szóval nyilván voltak köztük is mesterek, és ez ugyanígy lehet a predatoroknál is.

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #693 Dátum: 2009. augusztus 19. - 09:05:20 »
Ha el kellene képzelnem a Predatorok társadalmát ( :uhoh: ) akkor úgy tudnám mint a nomád törzseket amelyek klánokba tömörülnek és akiket ha nem is vezet de útmutatással lát el egy vénekből vagy veterán harcosokból álló kaszt. A technológiájukat akár ők fejlesztették akár más fajoktól szerezték, szerintem mindenképpen úgy módosították, hogy az elsődleges célnak, a vadászatnak feleljen meg. Egyébként mintha valahol olvastam volna, hogy a Predatoroknál matriarchátus van, vagyis egy királynő vezeti őket mint az Alieneket.

holloo

• Sakál
  • "Free Genosha"
« Válasz #694 Dátum: 2009. augusztus 19. - 09:22:37 »
a látással kapcsolatban az volt a gond, hogy nem egy kifinomult látás. nem alkalmas arra, hogy apró és nagyon részletes dolgokat kivegyenek ilyen látószervekkel.
Hát nemtom. Most itt nagyon a film által nyújtott képből indulunk ki. (és a filmben ezt úgy oldották meg ahogy tudták) De azért a Predatorok is látnak mindent, csak ők még a tárgyak/emberek hőjét is látják. És ezért a melegebb dolgok sárgás, vöröses, a hidegebb dolgok kék színűek számukra. Most persze ez nekünk szokatlan, de szerintem őket abszolút nem gátolja semmiben. Max a színeket nem tudják megkülönböztetni.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #695 Dátum: 2009. augusztus 19. - 09:24:34 »
de szerintem őket abszolút nem gátolja semmiben. Max a színeket nem tudják megkülönböztetni.

elképzelhető, lehet

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #696 Dátum: 2009. augusztus 19. - 09:48:58 »
Idézet
Látható fényre eleve szükség van a fotoszintézis miatt
...ami valójában valószínűleg pont fordított ok-okazati összefüggésben létezik, ugyanis elvoolt az élet a fotoszintézis előtt, inkább a nap sugarainak legnagyobb energiamennyiségben érkező tartományát kezdték el kihasználni a növények és alakult így ki a fotoszintézis. Az élet alkalmazkodik a környezethez és nem fordítva. A Földön is élnek nagyon jól el mindenféle növényi és állati létformák úgy, hogy életükben nem látnak egyetlen napsugaracskát sem.
Idézet
sosem fog kifinomult látás kifejlődni olyan körülmények között. Pedig ahhoz hogy tárgyakat lehessen készíteni, kifinomult, aprólékos munkálatokat végezni az eszközökön, jó térlátás, és éles tiszta látás kell
Szintén egy bolygóbeli példa: egy denevér valószínűleg sokkal jobban "lát" nálad a fülével, mint te a két szemeddel tiszta, verőfényes nap. És ha lennének megfelelő mancsai, ugyanúgy elboldogulna a szerszámkészítéssel, csak ő legfeljebb nem festene be mindent valamilyen színűre, mert nem kellene neki. Mint ahogy mi sem alakítjuk ki a környezetünket úgy, hogy esztétikus legyen a hőkibocsátási képe, mert nem érzékeljük azt.
Amint egy idegen faj esetén elkezdesz konvencionálisan gondolkozni, onnantól már visszaestél a sci-fi műfajától.

Tom Fireheart

• Fórum Tag
  • Pókfej
« Válasz #697 Dátum: 2009. augusztus 19. - 19:18:36 »
A Földön is élnek nagyon jól el mindenféle növényi és állati létformák úgy, hogy életükben nem látnak egyetlen napsugaracskát sem.
Oké, de azok olyan fejlettségi szinten is ragadtak. Egy szóval sem mondtam, hogy nem létezhet élet fotoszintézis nélkül, de itt most az a kérdés, hogy milyen környezeti viszonyok között tud egy legalább olyan fejlett és intelligens faj kialakulni, mint az ember. Az oké, hogy pl a mélytengeri élőlények is tök jól elvannak napfény nélkül, de azokból sosem lesz fejlett, humanoid, eszközhasználó létforma. A denevérrel is ez a gond, jól lát az ultrahangokkal, mert így alkalmazkodott a környezethez, de belőle se lesz batman. :hehe:

Most itt nagyon a film által nyújtott képből indulunk ki. (és a filmben ezt úgy oldották meg ahogy tudták) De azért a Predatorok is látnak mindent, csak ők még a tárgyak/emberek hőjét is látják. És ezért a melegebb dolgok sárgás, vöröses, a hidegebb dolgok kék színűek számukra. Most persze ez nekünk szokatlan, de szerintem őket abszolút nem gátolja semmiben. Max a színeket nem tudják megkülönböztetni.
Mivel csak az első filmben mutatták be, hogy hogyan látnak a predatorok maszk nélkül, így sajnos csak arra lehet hivatkozni. Reméljük valamelyik következő filmben ismét mutatják majd, és akkor megoldódik a rejtély. Amúgy az a gondom a hőérzékeléssel, hogy ha a tárgyak hőjét látják, akkor ez is a térlátás rovására megy, nem látják a tárgyak valódi felszínét sem, a felszín finom eltéréseit sem. Olyan mintha csak sziluetteket látnának kb. Meg hogyan szerelsz össze mondjuk egy berendezést, aminek minden alkatrésze azonos hőmérsékletű? Belerakod a kék kockába a kék csavart (a furat helyét is kb kitapintani kéne), és utána már nem is látod hol van a csavar, csak egy kék kockát látsz. :lol: Persze ha látnak a látható fény tartományban is és mellé még az infravörös tartományban is, úgy már elképzelhetőbb hogy jól látnak. :headscratch: A másik meg, hogy ha alapból hőérzékeléssel látnának, akkor minek kéne a maszkba is külön hőérzékelő mód?

És a Predatorok vagy leigázták a másik fajt, és így szerezték meg a technikát, vagy a társadalmuk úgy épült össze, hogy a Predatorok a rendfenntartók/katonák, és ehhez kapták meg a szükséges technikát a másik fajtól, hogy fel tudjanak lépni bármilyen belső vagy külső fenyegetés ellen.
Ez is jó elképzelés, simán lehetséges. Bár én itt inkább a kölcsönös együttműködést tartom valószínűbbnek, mert elég nehéz elképzelni, hogy egy fejlett technológiájú faj erkölcsi okokból egyáltalán ne gyártson semmiféle védekező fegyvert, és hagyja magát leigázni egy technológia nélküli (legfeljebb primitív késekkel, lándzsákkal, íjakkal harcoló) faj által.

Ez így van, nem oxigént lélegeznek, ezt alátámasztom
Akkor mit? :o Nitrogént? Mivel a film végén a predi levette a maszkját, és láthatóan semmi baja nem volt attól, hogy levegőt lélegzett, ezért vagy oxigént, vagy nitrogént tartok elképzelhetőnek. Szén-dioxidot nem valószinű, mivel 1 % alatt van a légköri koncentrációja, egyből elkezdett volna fuldokolni a maszk nélkül. Ha tényleg nitrogént lélegeznek, az mondjuk eléggé szájensz fiksön, de lehet hogy lehetséges. :lol:

Egyébként mintha valahol olvastam volna, hogy a Predatoroknál matriarchátus van, vagyis egy királynő vezeti őket mint az Alieneket.
Hát ez poén, a tökös predatoroknál nőuralom van. :lol:

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #698 Dátum: 2009. augusztus 19. - 20:44:11 »
Mivel csak az első filmben mutatták be, hogy hogyan látnak a predatorok maszk nélkül, így sajnos csak arra lehet hivatkozni. Reméljük valamelyik következő filmben ismét mutatják majd, és akkor megoldódik a rejtély. Amúgy az a gondom a hőérzékeléssel, hogy ha a tárgyak hőjét látják, akkor ez is a térlátás rovására megy, nem látják a tárgyak valódi felszínét sem, a felszín finom eltéréseit sem. Olyan mintha csak sziluetteket látnának kb. Meg hogyan szerelsz össze mondjuk egy berendezést, aminek minden alkatrésze azonos hőmérsékletű? Belerakod a kék kockába a kék csavart (a furat helyét is kb kitapintani kéne), és utána már nem is látod hol van a csavar, csak egy kék kockát látsz. :lol: Persze ha látnak a látható fény tartományban is és mellé még az infravörös tartományban is, úgy már elképzelhetőbb hogy jól látnak. :headscratch: A másik meg, hogy ha alapból hőérzékeléssel látnának, akkor minek kéne a maszkba is külön hőérzékelő mód?
Talgaby is ilyesmire próbált célozni a denevéres pédával szerintem, hogy nem színek szerint tájékozódhatnak. Szóval neki tökmindegy hogy a kéket teszi be a kékbe, vagy a pirosat a kékbe, mert valami más alapján érzékeli pontosan a részleteket.
A maszkja pedig azért kell, ezt leírták valahol, mert azzal tisztábban lát a földi környezetben.

Idézet
Akkor mit? :o Nitrogént? Mivel a film végén a predi levette a maszkját, és láthatóan semmi baja nem volt attól, hogy levegőt lélegzett, ezért vagy oxigént, vagy nitrogént tartok elképzelhetőnek. Szén-dioxidot nem valószinű, mivel 1 % alatt van a légköri koncentrációja, egyből elkezdett volna fuldokolni a maszk nélkül. Ha tényleg nitrogént lélegeznek, az mondjuk eléggé szájensz fiksön, de lehet hogy lehetséges. :lol:
Erre pedig ráhibáztál. igen, ha jól emlékszek, azt írták valamelyik könyvben, hogy nitrogént lélegeznek. gondolom vannak annyira szívósak, hogy korlátozott ideig levegővel is kibírják, de az ő bolygójukon nem ilyen légkör van.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #699 Dátum: 2009. augusztus 19. - 23:30:18 »
Meg mondjuk a Földön se volt oxigén a fotoszintetizáló növények megjelenése előtt, amik meg pont, hogy az O2 megnövelt koncentrációjával irtották ki az összes addigi létforma 90%-át... szóval mindenféle szilárd emberi elképzelés ellenére megint a saját bolygónk mutat példát arra, hogy oxigén nélkül is rohadt jól ellenne az élet. Már csak a víz az egyetlen, aminél még nem sikerült ezt bizonyítani.