Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338027 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
Re:Tudomány/technika
« Válasz #920 Dátum: 2009. október 23. - 15:48:34 »
Idézet
Pepo biztos többet tudna erről mondani, de a csontokkal vigyázni kell, mert hirtelen erős behatás akár csontrákot is eredményezhet, és állítólag éppen sípcsontban gyakoribb.
Hát ilyenről még nem hallottam, hirtelen el sem tudom képzelni, hol lenne a kettő között az  összefüggés. :headscratch:
Idézet
Pepo, tételezzük fel, hogy a Kaine álltal említett, nagyon erős ütőtechnikával rendelkező mester, elkap valami vírust. Legyengül, az immunrendszere elkezd harcolni a betegség ellen, rossz paszba kerül. Szerinted így is meg tudja tenni ugyanazokat a mutatványokat, hogy szétüti a köveket? És ha nem, akkor miért nem? Merthogy ugyanaz az izom, ugyanaz a csontozat, de mivel a betegség támadja a szervezetét, nem tud akkora erőt kifejteni. Miért nem, ez a kérdésem.
Psycho már írt róla, de szerintem talán nem volt teljesen tiszta ennek az energiának a mibenléte. A szervezetben a fő energiaforrást a nagy energiájú foszfátkötést tartalmazó vegyületek képezik, mint a GTP és főleg az ATP. Az oxigén belélegzésének, az evésnek, a benne lévő zsírók, fehérjék, szénhidrátok lebontásának végső célja a hőtermelésen kívül az, hogy a szervezet sejtjei az egyik sejtalkotóban, a mitokondriumban minél több ATP-t termeljen. De et az ATP-t nem úgy kell elképzelni, mint pl a megfoghatatlan hőenergiát, vagy mondjuk ez üzemanyagot. Az ATP egy teljesen materiális vegyület, egy molekula, ami ha leadja az egyik foszfátját (ATP=adenozin trifoszfátból --->ADP=adenozin difoszfát + P=szabad foszfát lesz), miközben kinetikai energia szabadul fel (egyedül itt szerepel az egészben ez a megfoghatatlan, klasszikus értelemben vett "energia") ami a fehérjék 3 dimenziós térszerkezetében konformációváltozásokat indukál, ez az egész test működésének alapja, így történik a sejtek belső nyomásának fenntartása, különböző molekulák szállítása stb. Az izomműködésben is az ATP foszfátcsoport leadása vesz részt, a következőképpen. Az izomrostok óriási, több egyedi sejt fúziójából keletkezett sejtek, melyeknek belsejében számtalan fehérjekomplexum, ún. miofibrillum van. Namármost a miofibrillom olyan, mintha párhuzamos pálcák lennének egymásra fektetve...vannak benne vastag láncok, meg vékony láncok. A vastag láncok egyik végén van egy kis mobilis fel, ami a vékony láncok kötőhelyeihez tud kapcsolódni. A vastag láncok úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy sok-sok lánc van egymás mellett, mindegyiknek ugyanabba az irányba néz a feji és a farki vége...illetve egy másik vastag lánc garnitúrának az ellenkező irányba néz a feji vége úgy, hogy a 2 vastag lánc garnitúra a farkuk mentén össze vannak kötve. Namármost ha a vastag láncok feji vége, ami egy enzim valójában, lehasítja az ATP-ről a foszfát csoportot, felszabadul ez a kinetikai energia, akkor a fejek konformációváltozást szenvednek, egymáshoz közelebb húzzák a vékony láncokat és az egész izomrost megrövidül.
Szemléletesen:

Ha valakinek a szervezetét megtámadja valamilyen komolyabb vírus, akkor nyilvánvalóan legyengül. Valóban nem maga a csontja lesz puhább, vagy az izma lesz önmagától gyengébb...egyszerűen nem fog tudni anynira koncentrálni (ha lázas akkor meg főleg), ahogy említették előttem. Az egész szervezet ATP készletének jelentős részét fogják felemészteni az immunrendszer különböző sejtjei a fokozott osztódáshoz, fokozott működéshez, így jóval kevesebb jut a nem létfenntartó folyamatokra, pl egy cseréptördelésre. Máskülönben meg mind az infekció elleni védekezés során a saját sejtjeink, mind maga az infektív organizmus, a baktérium vagy a vírus felszabadíthat olyan anyagokat, fehérjéket, különböző citokineket, meg még én sem tudom miket, ez egy nagyon bonyolult és nem minden lépésben feltárt mechanizmus, ami köznapi értelemben legyengíti a szervezetet, valójában csak korlátozza bizonyos sejtek működését. természetesen vannak ezekre a hatásokra "fogékonyabb" sejtek, szóval nyilván betegség alatt az intenzív izommunkából vissza lehet és vissza is kell vennie a szervezetnek (hiába erőltetnéd, egyszerűen nem megy) ezzel szemben a májsejtek működésének korlátozása nem lenne valami jó dolog, hiszen számos metabolikus és egyéb biokémiai átalakulási útvonal központja  a máj, amiket most nem részleteznék.
Idézet
Semmi varázslat nincs ebben, egyszerűen irányítom valamilyen szinten a szervezetemben lévő energiákat. ennyi.
Szerintem a fenti leírásból tűnik, hogy ezeket a szervezetben meglévő energiákat nem lehet irányítani tudatosan, legalábbis a klasszikus értelemben. Nem tudod azt mondani az izomsejteknek, hogy ti sokkal több ATP-t vegyetek fel, vagy ti vastag lánc fejek sokkal gyorsabban és nagyobb intenzitással váltsatok konformációt, mint amire amúgy szükségük lenne....szóval nem lehet csinálni azt, hogy a szervezetben lévő biológiai energiákat átcsoportosítod a karodba, aztán ettől nagyobbat fogsz ütni.
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #921 Dátum: 2009. október 23. - 16:27:02 »
Psycho már írt róla, de szerintem talán nem volt teljesen tiszta ennek az energiának a mibenléte.
Hát igen sejtettem, hogy te sokkal részletesebben leírod, én egyszerűen lusta vagyok erre, de szerintem érthető volt, mit is szerettem volna elmagyarázni. :)

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #922 Dátum: 2009. október 23. - 16:34:04 »
És ha nem, akkor miért nem? Merthogy ugyanaz az izom, ugyanaz a csontozat, de mivel a betegség támadja a szervezetét, nem tud akkora erőt kifejteni. Miért nem, ez a kérdésem.

Nemtudom honnan jött az, hogy puhább lesz valakinek az izma, vagy a csontjai? ki írt ilyet? Mert én nem, de ketten is ezzel jöttök válaszul.

A szervezeted legyengül a betegségtől, de ettől nem lesz puhább a csontod, amivel törsz.

Ha valakinek a szervezetét megtámadja valamilyen komolyabb vírus, akkor nyilvánvalóan legyengül. Valóban nem maga a csontja lesz puhább, vagy az izma lesz önmagától gyengébb...
This is a joke. A real practical Joke.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #923 Dátum: 2009. október 23. - 20:57:10 »
De így folytattam:
Idézet
Nyilván nem tudsz akkora erőt kifejteni betegen, mint egészségesen

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #924 Dátum: 2009. október 28. - 05:33:13 »
Zozi ezt olvastasd el a barátnőddel
http://www.reallylinux.com/docs/linuxlovingmen.shtml   :brow:

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #925 Dátum: 2009. október 28. - 11:29:55 »
Komoly. :) Az viszont szintén érdekes lehet, hogy milyen céllal és milyen kulcsszavakkal akadtál rá a cikkre? :)
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #926 Dátum: 2009. október 28. - 12:21:12 »
Az viszont szintén érdekes lehet, hogy milyen céllal és milyen kulcsszavakkal akadtál rá a cikkre? :)
"Linux for zozi".   ;D

Úgy gondolta, hogy már régen linkelt be neked valami linuxosat és most pótolta. ;)

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #927 Dátum: 2009. október 28. - 15:20:19 »
Komoly. :) Az viszont szintén érdekes lehet, hogy milyen céllal és milyen kulcsszavakkal akadtál rá a cikkre? :)

Ne akard tudni.  ;D

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #928 Dátum: 2009. november 02. - 11:38:31 »
A Tuxradar ugyanazon a konfiguráción tesztelt négy frissen telepített 64 bites operációs rendszert: egy Windows Vistát, egy Windows 7-et, egy Ubuntu 9.04-et és egy Ubuntu 9.10-et. Mindegyiken bekapcsolták az automatikus bejelentkezést, betöltés után a rendszernek el kellett indítania egy Firefoxot, és behozni rajta a Tuxradar honlapját.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #929 Dátum: 2009. november 02. - 16:27:10 »
Nem arról volt szó, hogy a Win7 jelentősen gyorsabb lesz a Vistánál?

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #930 Dátum: 2009. november 02. - 16:35:11 »
Meg "biztonságosabb", "kényelmesebb" és "növeli a felhasználói élményt". A szokásos reklámszövegek.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #931 Dátum: 2009. november 02. - 18:29:39 »
Immáron én is ubuntu. :) :linux:

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #932 Dátum: 2009. november 02. - 18:31:17 »
Ha kell benne segítség, szólj nyugodtan. Egyébként hogy tetszik?

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #933 Dátum: 2009. november 02. - 18:32:21 »
Immáron én is ubuntu. :) :linux:

Üdv a klubban.  :D És mi terelt végül a fény és bölcsesség útjára?

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #934 Dátum: 2009. november 02. - 21:16:45 »
Üdv a klubban.  :D És mi terelt végül a fény és bölcsesség útjára?

Elmondom röviden. A gépemben van egy sb live, meg egy alaplapi hangkártya. Továbbá rá van kötve egy orion tv és egy szabványos lcd monitor együtt.
Volt egy XP-m, ami alatt a hangkártyával akármit csináltam, mindig letiltott egy win32 hibával, és újra fel kellett ismertetni minden egyes bekapcsolás után.
Kijött a win7. Föltettem, itt jó volt a hang, nem volt vele semmi gond, itt viszont az nem tetszett neki, hogy az egyik monitorkábelem régebbi és így ha filmezni akartam mindig cserélgetni kellett, mert egyébként nem ismerte fel a tv 1370×768-as felbontását.
Tönkrement az egyik winchesterem, vele repült a win7, így újra egy xp maradt a gépemen, amin ezeúttal teljesen elment a hang, és ez úgy felbosszantott, hogy úgy döntöttem nem akarok tovább szarozni windowsokkal. :)

Egyébként meg eddig ez a linux se akarja felismerni egyik képernyőt se. Ha nem lett volna ez a nagy tv rákötve a gépre nem tudom hogy telepítem, mert amint elindult a telepítő, kérte hogy állítsam át a monitor felbontását. Csak azt nem tudom hol. Viszont szerencsére a másikon volt kép. De a sima lcd monitoron azóta sincs. Sőt amin van kép, azon se látja a max felbontást.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #935 Dátum: 2009. november 02. - 22:00:49 »
Egyébként meg eddig ez a linux se akarja felismerni egyik képernyőt se. Ha nem lett volna ez a nagy tv rákötve a gépre nem tudom hogy telepítem, mert amint elindult a telepítő, kérte hogy állítsam át a monitor felbontását. Csak azt nem tudom hol. Viszont szerencsére a másikon volt kép. De a sima lcd monitoron azóta sincs. Sőt amin van kép, azon se látja a max felbontást.
Szerintem a Rendszer->Beállítások->Kijelző menüpontban kell külün bekapcsolni a második kijelződet. Meg szerintem telepítéskor is azért volt csak az egyiken kép, mert azt érzékelte elsődleges kijelzőnek, és alapból nem kapcsolja be a többit.

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #936 Dátum: 2009. november 02. - 22:10:34 »
Viszont egy kérdés: És hogyan fogsz akkor mostantól beírni? Mert a PhotoShopnak nem tudok olyan verziójáról, ami futna Linux alatt. Nekem ez a legfőbb ok, amiért nem váltok.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #937 Dátum: 2009. november 02. - 22:13:26 »
Akkor itt valami gebasz lesz, mert a 17colos lcd az elsődleges monitor. És telepítéskor nem azért nem ismerte fel, mert nem az lett volna az elsődleges, hanem mert nem tetszett neki vagy hertz vagy a felbontás. Azt írja ki a lebegő panel a monitoron, hogy változtassak felbontást, 1280×1024 és 60hz-re. De hogy, ha nem is látja a monitort?
Rendszer->Beállítások->Kijelző menüpont alatt pedig hiába kapcsolgatok akármit, nincs két monitor. És a tv-t is csak 800×600ba ismeri fel max, pedig széles képernyő, nem 4:3-as

---
Beírni? lehet hogy sehogy, még ez egy későbbi kérdés, de az is lehet, hogy felteszek a másik winyóra egy xp-t a photoshop miatt, de előbb kipróbálgatom az itteni grafikus progikat.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #938 Dátum: 2009. november 02. - 22:24:13 »
Az a baj, hogy még csak egyetlen egyszer próbáltam két monitort rákötni a laptopomra, de akkor sikerült. A kérdésed egyébként itt tudod a témához nálam jobban értők elé tárni, ezt rengeteg önkéntes segítő szokta nézni (én is szoktam válaszolgatni), illetve a fejlesztők is néha. Csak ne felejts el pontos típust írni. Ja, és persze angolul. Segítek megfogalmazni, ha kell.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #939 Dátum: 2009. november 02. - 22:35:48 »
A probléma félig megoldódott. Megtaláltam az eszközmeghajtók beállítást, és nem volt aktiválva az nvidia. Így már lehet állítani a felbontást rendesen, meg az nvidia bővített beállításokat is lehet használni, de még mindig nincs két monitor.

Összevont üzenet ideje: [time]Mon Nov  2 23:02:58 2009[/time]
Nem érzem túl tökéletesnek ezt a monitorkezelést. Mostmár arra is rájöttem, hogy lehet két képrenyőt megjeleníteni egyszerre, nem a separated window-t kell választani hanem a twinwiew-t.
Viszont nem tudja elmenteni a monitor beállításokat, és a sima 17-es lcd monitornak egyszerűen nem ajánlja fel a normális 1280×1024-es felbontást.
« Utoljára szerkesztve: 2009. november 02. - 23:13:24 írta grey gargoyle »