Szerző Téma: Tudomány/technika  (Megtekintve 338000 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Kanaszta

• Pókfej
Re:Tudomány/technika
« Válasz #960 Dátum: 2009. november 06. - 15:54:39 »
váuh, egy ilyen tüzes gyereket már linkeltetek be nem? amúgy ez jobb volt, legalább részletesebben elmondta.

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #961 Dátum: 2009. november 06. - 19:36:25 »
Én láttam egy informatikai oktatófilmet , ahol egy hölgy egyszerre három interFACE-en fogadott ilyen mértékű információhalmazt.
:lol: Ilyen informatikai filmet én is láttam már.  ;D

Ju

• Pókfej
« Válasz #962 Dátum: 2009. november 09. - 13:21:54 »
Idézet
Nekem erre azt mondta a multkor zozi, hogy szinte minden win-es proginka van linuxos megfelelője, csak nem ismerjük még.

Én jönnék itt az olyan szoftverekkel, mint 3ds Max, Maya, Mudbox. ;) Lehet, hogy van linuxos modellező program, de nem hiszem, hogy eléri ezeknek a funkcionalitását.

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #963 Dátum: 2009. november 10. - 10:54:05 »
Zozi, azt hallottam egy kollegámtól, hogy a linuxnak csak az lcd-kel van baja. A hagyományos monitorokat felismeri gond nélkül. Eze igaze? :) Mit tudsz erről mondani? :)
Egyébként nem szedtem le az ubuntut, csak az xp-t használom most.
This is a joke. A real practical Joke.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #964 Dátum: 2009. november 10. - 14:09:50 »
Azt, hogy az operációs rendszer szempontjából majdnem mindegy, hogy CRT vagy LCD-e a monitor. Nekem is LCD monitorom van (laptop), tökéletesen működik.
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #965 Dátum: 2009. november 10. - 15:27:42 »
Akkor ezek szerint szalmaszálba kapaszkodok. :)

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #966 Dátum: 2009. november 10. - 16:40:38 »
Vicces dolgot tanultam ma epigenetikából, aminek némi köze van a képregényekhez is. Hogy mindenki megértse az elején kezdem. Szóval van ugye a DNS, az örökítőanyagunk, annak egy kis részét foglalják el azok a részek, amikből RNS-eken kereztül fehérje íródik át(amik meghatározzák igazából a kinézetünket, belső fellépítésünket, mindent.), ezek a gének. Egy génnek több változata ( mutációja) lehet: ezek az allélek. A génekről való átíródást sok minden szabályozza ezek közül az egyik a DNS-hez való metil csoport kötése,általában ezek gátló típusuak és a génszekvencia előtt helyett foglaló CpG (citozin-guanin) -szigeteken történik meg a citozinon. Az egészhez még annyit kell tudni , hogy a kutatók egy újonnan felfedezett gént, vagy fehérjét általában kényük-kedvük szerint neveznek el. A geneztika egyik kedvenc alanya a muslicán kívül a lúdfű nevű növény. Nah most ezen a  lúdfű nevű növényen észrevették, hogy van egy olyan változat, ahol a normál 4 porzó helyett sokkal több van. Megtalálták ezen tulajdonságért felelős gént , amit elneveztek Superman génnek, a vad típust ( ami egy másik allél, ami a gyakoribb) pedig Clark Kent-nek. A Clark Kent génről átíródó fehérjét pedig kriptonitnak nevezték el, ami megakadályozza, hogy a lúdfű kinézete megegyezzen a Superman génnel rendelkező több porzós növénnyel. A dolog iróniája (hasonlósága a valósághoz) abban rejlik, hogy rájöttek, hogy a Superman és a Clark Kent gén igazából egy és ugyanaz az allél, csupán a metiláltságban van különbség (Superman metilált). :)

talgaby

• Pókfej
    • HálóZsák
« Válasz #967 Dátum: 2009. november 10. - 17:25:53 »
Szuper. :D
Igaz, hogy egyedül a Superman, Clark Kent és kriptonit szavakat értettem az egészből, de akkor is az. ;D

Silver

• Zöld Manó
« Válasz #968 Dátum: 2009. november 10. - 18:47:23 »
Igaz, hogy egyedül a Superman, Clark Kent és kriptonit szavakat értettem az egészből, de akkor is az. ;D

Kb ugyanezt akartam én is mondani  :lol:

Psycho

• Fórum Tag Top
  • Zöld Manó
« Válasz #969 Dátum: 2009. november 10. - 20:49:32 »
Pedig azt hittem sikerült valamennyire elmagyaráznom :(, meg elvileg ez középiskolai anyag, amit az elején elmeséltem úgy 75%-a. :(

pepo05

• Pókfej
  • Felicia Hardy Lover
« Válasz #970 Dátum: 2009. november 10. - 22:28:32 »
Hiába, én is mindig azzal találkozom, hogy akármennyire minimál. mondjuk alap középsulis szinten próbálom elmagyarázni a mondandómat, rendre kapom az ebből semmit nem értettem hozzászólásokat. :)

Én értettem persze, érdekes. :D Hülyék ezek a genetikusok...ez a legkomolyabb fantázianév, amiről eddig hallottam. :D

(amúgy a DNS metiláláson kívül minden része középiskolai anyag annak amit mondtál)
"Az elme mindig hamarabb adja fel, mint a test. A titok nyitja, hogy az elméd neked dolgozzon és ne ellened"

Sepi

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #971 Dátum: 2009. november 11. - 07:07:35 »
(amúgy a DNS metiláláson kívül minden része középiskolai anyag annak amit mondtál)
Feltéve, hogy ha volt valakinek biológia középsuliban, mert nekem például nem.  ;)

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #972 Dátum: 2009. november 11. - 07:46:18 »
Vicces dolgot tanultam ma epigenetikából, aminek némi köze van a képregényekhez is. Hogy mindenki megértse az elején kezdem. Szóval van ugye a DNS, az örökítőanyagunk, annak egy kis részét foglalják el azok a részek, amikből RNS-eken kereztül fehérje íródik át(amik meghatározzák igazából a kinézetünket, belső fellépítésünket, mindent.), ezek a gének. Egy génnek több változata ( mutációja) lehet: ezek az allélek. A génekről való átíródást sok minden szabályozza ezek közül az egyik a DNS-hez való metil csoport kötése,általában ezek gátló típusuak és a génszekvencia előtt helyett foglaló CpG (citozin-guanin) -szigeteken történik meg a citozinon. Az egészhez még annyit kell tudni , hogy a kutatók egy újonnan felfedezett gént, vagy fehérjét általában kényük-kedvük szerint neveznek el.

Énnekem annó középiskolában is meg általánosban is biológia volt a választott. Persze régen volt, de akármennyire is emlékszek belőle, azért az ilyeneknél erősen elvesztem a fonalat:
"metil csoport kötése"
 :headscratch:
" CpG (citozin-guanin) -szigeteken történik meg a citozinon"
 ???
 :(

Ben Reilly

• Pókfej
« Válasz #973 Dátum: 2009. november 11. - 09:56:56 »

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #974 Dátum: 2009. november 11. - 10:27:08 »
Az a lényeg, hogy a lúdfüvek közé érkezett az űrből egy másik lúdfű, amiről a többi azt hitte, hogy sima lúdfű, csakhogy az valójában egy superman lúdfű volt, csak álcázta magát. Felvett egy szemüveget. De amikor rájött a többi lúdfű, attól féltek ők is átváltoznak, ezért kifejlesztették a fehér kriptonit gént. :)

Ju

• Pókfej
« Válasz #975 Dátum: 2009. november 11. - 11:21:13 »
PSycho: én értem. ;) Genetika órákon kivételesen odafigyeltem, mert tök érdekes volt. A metiláltsággal azért én se vagyok tisztában, az már nem volt benne az anyagban.

kaine

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
« Válasz #976 Dátum: 2009. november 11. - 11:33:20 »
Idézet
Ha ezt a CPG annak idején sejtette volna!  :hehe:

salander

• Pléhsuszter
  • *
« Válasz #977 Dátum: 2009. november 11. - 11:59:35 »
PSycho: én értem. ;) Genetika órákon kivételesen odafigyeltem, mert tök érdekes volt. A metiláltsággal azért én se vagyok tisztában, az már nem volt benne az anyagban.
Kb. az egyetlen anyagrész volt, ahol a barátaimmal odatettük magunkat biológiából, a tanár is elég komolyan vette; de ez e metiláltság nekem is vakfolt.

zozi56

• Adminisztrátor
  • Pókfej
  • *
  • Őrszem
    • HálóZsák
« Válasz #978 Dátum: 2009. november 11. - 12:11:09 »
Psycho magyarázata pedig szerintem teljesen érthető volt, direkt szájba rágósan mondta. :)

Idézet
Ha ezt a CPG annak idején sejtette volna!  :hehe:
Én meg arra vagyok kíváncsi, ezt vajon hányan értették. ;D
Man is mortal, and doomed to death and failure and loss.
This lies beyond our comprehension - why do you not despair?

grey gargoyle

• Thanos
  • A Komédiás
« Válasz #979 Dátum: 2009. november 11. - 12:14:24 »
Én meg arra vagyok kíváncsi, ezt vajon hányan értették. ;D

van aki értette. ;)