"Ááhh...! Behugggyoztatok már?"Azaz
Walking Dead 6. évad kritika.Nos, az 5. évad után túl sok jóra nem számítottam, ott egy erős visszaesést éreztem, a 4.-hez képest. De szerencsére pozitívan csalódtam, a 6. évad jobb volt, bár a 4. (számomra legjobbnak tartott évad) színvonalát nem érte el.
Bár tökéletesen nem voltam elégedett, sajnos itt is volt csomó apró hiba, elvarratlan szál, logikátlanság...
De nézzük sorjában:
Az első rész rohadt jól kezdődött, grandiózus, szinte epikus, gigászi méreteket öltött, ennyi zombit az egész sorozat alatt nem láthattunk, amennyit itt egyszerre... szinte olyan érzésem volt az elején, mintha ugrottunk volna az időben az 5. évad végétől vagy több évet, és már valami nagy harc közepén lenénk. Aztán kiderült, hogy mégsem. De baromi erős kezdés volt. És a rész vége, a kürttel is ütött erősen. Bár azt a fekete-fehér dolgot nem nagyon értettem, oké, hogy akkor, és most, de ennyi?
A további pár rész is tök izgi volt, hogy mindig csak egy helyszínt mutattak, közben meg nem tudtad, hogy mi van a többiekkel... alig lehetett abbahagyni, tényleg.
Aztán volt egy pár laposabb rész...
Morgan része, ahol összebarátkozott a "fogvatartójával", és megtalálta a belső békéjét, nagyon tetszett. Meg maga a csóka, hogy ebben a pokolban képes volt egy viszonylag nyugodtabb kis "szigetet" kialakítani magának, szimpatikus volt.
Aztán, amikor a zombik betörtek a városba, onnan ismét izgis lett minden.
Azt hiszem a 8, 9. rész viszont isten volt! Amikor kimentek a házból zombizsigerekkel bekenve... már az is tetszett, de ami utána jött...
azok a hirtelen halálok, nem is egy, és Karl szemének kilövése... elég meglepő húzások lettek. De még ez se, hanem ami utána volt. Hogy Rick tehetetlenségében, dühében nekiment a több száz, ezer zombinak, és aztán utána, szép lassan a többiek is, Michonne, majd lassan jött elő mindenki segíteni. Mintha az Avengers összeállását láttam volna, csak itt hétköznapi emberekből, egy nagyon nem hétköznapi helyzetben, egyszerűen felemelő érzés volt. EPIC! És Daryl-ék is épp időben érkeztek meg. Egyik legjobb rész evör. Azt hiszem ez után senkinek nem volt kétsége afelől, hogy Rick a vezetőjük.
Viszont ami utána jött (meg már közbe is, mert Darylék találkoztak velük), a Megváltók...
De nem is ők, hanem a másik közösség... hát, nem tudom...
Maga az egész ötlet, hogy tudnak segíteni, terményt, élelmiszert adni, hogyha melléjük állnak a Megváltók ellen. De hogy? Mikor elvileg a Megváltóknak kell adni szinte mindent, amijük csak van? Miből kapnának Rick-ék? De jó, valamennyi van, megkapják, rendben.
De nekiállnak harcolni, mert nincs kedvük növényt termeszteni?? Merthogy Alexandriában is már elkezdtek termeszteni... nem volt kedvük kivárni azt a pár hetet? Inkább gyilkolásszunk össze-vissza? Egyszerűen számomra ez morálisan megmagyarázhatatlan, és elfogadhatatlan. Zombikat még oké, de számukra ismeretleneket?
Aztán ugyanilyen WTF volt számomra a kb. egy évaddal ezelőtt behozott Farkasok "szerepe". Szerintem ez elég gáz, hogy megemlítünk egy bandát, aztán lesz*rjuk, és áttérünk egy másikra. Ha esetleg lesz valami összefonódás köztük, akkor oké, bár már akkor is utaltam volna rá ebben az évadban is.
Aztán Carol "semmiből jött"megtérése... mi van? Honnan, miért? Utalt erre bármi? Vagy mitől? Csak? WTF?
De ugyanígy, a kemény csávó Abrahamből pár rész alatt, egy picsogó, Sashatól gyereket akaró (!!!) nyálgép lett?! Mi?? Ráadásul Rositát otthagyni, hát normális ez? Hát a legfajintosabb csaj!
Glenn
látszólagos halála is kicsit gáz volt, de végülis jól oldották meg, bevettem én is, bár volt egy gyanúm. Mondjuk azt nem értettem, hogyha a csóka segíteni akart neki, akkor miért
rántotta le magával, hiszen amíg vele "foglalatoskodtak" volna, addig Glenn talán kereket oldhatott volna mellettük...A Megváltós rajtaütés nagyjából okés volt, azon kívül ,hogy nem tudok egyetérteni azzal, hogy
ismeretleneket gyilkoljanak le álmukban, mert azt mondták nekik, hogy ők rosszak. Mert saját tapasztalatuk nem sok volt róla akkor.
Aztán jött Maggie rosszulléte, ami még okés is lett volna egy ideig, de amikor már kb. az 5. út is el volt zárva, és látták, hogy tök sokan vannak, akkor mit vártak? Hogy majd a maradék kettő biztos nem lesz, elfelejtették? Inkább kockáztatták az ott lévő 5-6 fontos ember életét, Maggie miatt? Nem túl logikus azért, valljuk be.
Aztán a vége viszont nekem tetszett. Elég látványos túlerőben volt az ellen.
És akkor jött Negan. No hát a másik legérdekesebb rész az évadban. Jeffrey Dean Morgan nagyon karakteres, erőteljes színész. Két pillanat alatt lejátszott mindenkit a színről, öröm volt nézni, örömmel nézem vissza azt a jelenetet, nagyon jól sikerült. Ő aztán jót fog tenni a sorozatnak.
(Véleményem szerint JDM-nek egy iszonyatos nagy problémája van: RD Jr.

Robert Downie barátunk. Annyira hasonló karakterek, szinte azonosak, és hát Robertet nyomják ezerrel, hogy egyszerűen mellette nem jut lehetőséghez JDM. Pedig nekem már Komédiásként is tetszett az alakítása, és felfigyeltem a karakterére.)
Nos, elérkeztünkaz ominózus utolsó jelenethez: sokan szidták/szidják. Nekem tetszett. Feszes volt, nem kiszámítható, és hatalmas cliffhanger. Persze, sokan azt mondják, hogy ez nem tökös megoldás, öngól, stb...
Én rájöttem, hogy azért kezdtem el végignézni a sorozatot (az elejét láttam egy darabig régen), mert véletlenül elkaptam ezt a jelenetet. Nem tudtam, hogy ez a jelenlegi utolsó rész, de úgy gondoltam, hogyha ilyen izgalmas, akkor csak megnézem.
Illetve a bénamegoldásról: meg kell nézni a netet, tele van az egész ezzel, ha lehet a sorozat még ismertebb, még népszerűbb, akkor ettől az lesz. Az új évad első része tuti, hogy olyan rekordokat fog döntögetni, hogy ihaj! Szerintem jó döntés volt így befejezni. Mitől lett volna jobb, ha látjuk valakinek a fejét, széttrancsírozva? De tényleg, komolyan kérdezem...
És hogy kit ölt meg? A képregényben tudom. Hogy itt meg merik-e játszani? Jó kérdés.
Én felírtam, hogy kik voltak sorban letérdelve a kiszámolósnál:
Glenn-Rosita-Daryl-Michonne- Abraham-Maggie-Rick-Sasha-Aaron-Karl-EugineHa igaz, amiket olvastam, Negan nőket nem öl meg. Így marad:
Glenn-Daryl-Abraham-Rick-Aaron-Karl-EugineHa az alkotók igazat mondtak, és a POV nézet valós, akkor semmi haj, vagy bármi nem lóg be az 'áldozat' szeme elé. Akkor marad:
Abraham-Aaron-EuginePusz Negan mondja is, hogyha bárki tenni akar valamit, akkor
vágják ki a fiú másik szemét, és etessék meg az apjával. Így rájuk duplán is igaz, hogy nem lehetnek, mert egy
péppé, rommá zúzott fejből nehéz kivágni egy szemet, -ha ugyan szét nem trancsírozódott-, és akit megápol "Lucille"-lal, az szerintem nem igen képes már enni, így ők kétszeresen is kiestek.
Így maradnak ők:
Abraham-Aaron-EugineAaron jelentéktelen, ha őt hozzák ki, az egy elég "harmatos" megoldás lesz. Abraham, és Eugine már érdekesebb.
Meg is magyarázna egy-két dramaturgiai dolgot. Hogy miért lett Abrahamből hirtelen egy érzelgős, a jövőt, utódot tervező férfivá, a bunkó keményfiúból.
És Eugine is bizony tököket növesztett az évad vége felé, sőt, a csapatot is megmentette volna, és volt pár jó ötlete is. (Lőszer készítés, stb...)
Sőt, gyakorlatilag a két karakter bizony el is búcsúzott egymástól, mielőtt elkaptál őket. Tessék csak visszanézni.
Úgyhogy a tippem, hogy kettejük közül valamelyik lesz. Szerintem inkább Eugine.
A
"Nézd, leszegett fejjel tűri!" szöveg is illik a frissen kialakult imidzséhez, a kemény gyerekéhez.
Nos, hát ennyi.
Jön a Fear, bár arról túl jókat nem hallottam...