Daredevil 2. évadHát ez valami baromi jól sikerült, nagyon erős évad volt. Képregényes/szuperhősös sorozatok közül szerintem ez az eddigi legjobb. Már az első évad is tetszett, és féltem is picit, hogy nem tudnak annyira jót összerakni a másodikra, de tévedtem. Nem is kicsit. Nemhogy jobb volt, hanem
sokkal jobb.
Ehhez nagyon nagyban hozzájárul
Megtorló karaktere, akit valami hihetetlenül jól vittek filmre, szerintem a mozis verziók elbújkálhatnak mellette. Amikor először hallottam, meg láttam, hogy Jon Berthal fogja alakítani, nem lelkesedtem a dologért, mert szerintem nem igazán hasonlít a karakterre. De amilyen szinten kidolgozták, gyakorlatilag a kinézete volt az utolsó amire figyeltem közben. Én ilyen részletes, és érzékeny Megtorló megközelítést még nem láttam.
Kifejezetten jót tett neki, hogy más karakter sorozatában ismerhettük meg, mert így először kívülről csak annyit láthattunk, hogy micsoda vadállat mészáros, de ahogy keresztezték az útjaik egymást Fenegyerekkel, úgy ismerhettük meg mi is a személyiségét, részleteket a múltjából, céljait, morális értékrendjét. Az összecsapásait DD-vel mindig vártam, és meg is kaphattuk, mind a fizikait, mind a verbálisat. A 3. rész beszélgetős jelenete, a Garth Ennis féle Punisherből átvéve valami tök jó volt, rendesen összeütköztethették az álláspontjaikat. De számomra talán a 4. rész végi temetős jelenet volt a legjobb, ahol Frank félig-meddig elmesélte DD-nek a családja történetét, hogy miért is vált ilyenné.
Érdekes volt a pere is, ott meg a
tavaly itthon is megjelent Évszázad perét vegyítették bele a sztoriba. Mondjuk itt volt hiányérzetem, a tárgyalással talán többet lehetett volna foglalkozni, több dolog kiderülhetett volna Frankről is, illetve hangsúlyozhatta volna jobban az ügy nagyságát, fontosságát. Aztán a
börtönös részek, hát azok valami zseniálisak voltak. Kiváló húzás volt szerintem, hogy egy részben bemutatták,
hogy mi lett a Vezérrel az első évad utána börtönben. És ez az ötlet, hogy felhasználja Franket, elintézi a kiszabadulását, ő pedig csak tegye tovább a dolgát, hogy egyik csoport se tudjon megerősödni kint, amíg a Vezér vissza nem tér... hát ez valami zseniális, az egyik legjobb, nagyon tetszett.
Az
Elektrás, Kéz dolog ehhez képest szinte csak feloldás, egyszerű kalandozásnak tűnt, pedig az se volt az. Nem mondom, hogy az nem tetszett, de önmagában szerintem kevés lett volna, így szerintem jó választás volt, hogy nem csak ezt a szálat rakták bele.
Tetszettek az első évadból visszatérő szereplők is
Stick, Vezér, Madam Gao, Nobu, Melvin Potter, Night Nurse, szerintem kifejezetten jó, hogy róluk sem feledkeznek meg, illetve, hogy beleszövik valamennyire a jelenlegi dolgokba is őket.
Hogy mondjak negatívumot is: igazából kissé zavaros lett ez a
Jakuza, Kéz, Stick, Nobu, titkos kísérletezés-dolog, nem teljesen állt össze egésszé.
A
mellékszereplők is rendben voltak
Foggy-val, és
Karen-nel is látszik, hogy próbáltak mit kezdeni az alkotók. Foggynak volt egy-két jó jelenete, ahol a meggyőző-előadói képességét csillogtathatta, ő ebben jó.

Csak gyors visszagondolva legalább 5 rázós helyzetet tudott megoldani szavakkal. Karent meg viszik el ebbe az oknyomozós-újságírós irányba. Kicsit nála most azt éreztem, mintha ilyen
Pulse-os irányba vitték volna el azokat a részeket, ami nem baj.
Az látszik, hogy Ben Urich helyére próbáltak valaki mást behelyettesíteni, hogy legyen egy bölcs, sokat látott újságíró, aki tud segíteni, és ismeri a város ügyeit. Sajnos ez az első évad egyik rossz hagyatéka, hogy kinyírták szegény Urichot, ezt nem tudom megbocsájtani nekik (mondjuk azt is nehéz volt, hogy néger lett). Elektrát alakító színésznővel nem vagyok teljesen kibékülve, egyszerűen eldönteni se tudtam róla, hogy most keleti-kínai, vagy nem, de ugye görögnek kellene lennie.
Ami szuper volt az egészben, hogy szinte nem volt olyan szereplő-karakter pár, akik között ne lett volna valamiféle feszültség, szikra. Fenegyerek-Megtorló, Matt-Foggy, Matt-Karen, ügyésznő-bárki

, Frank-Karen, Vezér-Megtorló, Vezér-Matt, Fenegyerek-Elektra, Elektra-Stick, Matt-Stick... felsorolni se lehet, mert tényleg szinte mindenkinek mindenkivel volt valami súrlódása, nézeteltérése, amitől szerintem tök jó, élő, természetesnek hatott az egész évad.
Az akciók is pazarak voltak, külön kiemelném Frank börtönös "verekedős" jelenetét, hát az valami irgalmatlan keményre sikerült. Ott éreztem némi
Blood Circle sztori hatást, csak ez annál lényegesen keményebb volt. De a vágatlannak tűnt Fenegyerek vs. motoros banda lépcsőházas verekedős jelenet is szuper lett!
Nos, összességében elmondható, hogy Megtorló jött, és ellopta a showt (vagy megcsinálta), mert ez az évad az ő történetszála miatt lett ilyen bazierős. Nem gondoltam volna, de elmondhatom, hogy amilyen szépen itt bemutatták Franket, szinte meg tudtam érteni miért csinálja, majdnem szimpatizáltam is vele. Dehát pont ez a jó, amikor több karakter nézőpontja közül te kiválaszthatod, hogy melyik áll hozzád a legközelebb.
Mindenesetre pár szálat előkészítettek, vagy nem zártak le, így én nagyon nagy örömmel venném, ha jönne a 3. évad is, bár tudom, hogy mostmár a Defenders-re készülnek, mostmár nem fog beleférni előtte más.
Értékelés: 9,5/10 - apró hibák, és zavaró dolgok miatt. Az összes Marvel film között pedig az 5 legjobban benne van nálam. Csak így tovább!